Sollicitatie en ondersteuning

Hier vindt u alles wat u moet weten om een carrière te starten bij DHL.

We willen dat uw sollicitatie de grootst mogelijke kans maakt. Daarom geven we een overzicht van het sollicitatieproces, tips voor het schrijven van een opvallende sollicitatie en beantwoorden we veelgestelde vragen over solliciteren bij ons bedrijf.

Sollicitatieproces

De manier waarop uw sollicitatieproces precies verloopt, is afhankelijk van een aantal factoren: de functie, de locatie, de afdeling en de business unit. Het doel van het proces is echter altijd hetzelfde: elkaar beter leren kennen. We kunnen u dus niet precies vertellen wat elke stap van het proces inhoudt, maar we kunnen u wel een idee geven van wat u kunt verwachten.

 • U kunt het beste online naar vacatures zoeken. Als u een interessante functie ziet, klikt u op Solliciteren. Dan kunt u onze sollicitatie invullen en alle relevante documenten uploaden, zoals uw cv en aanbevelingsbrieven (het liefst in .pdf-indeling).

  Zodra u uw sollicitatie hebt ingediend, ontvangt u een automatische e-mail van ons om te bevestigen dat we uw sollicitatie hebben ontvangen. Vervolgens bekijken we uw sollicitatie om te zien of uw vaardigheden en kwalificaties aansluiten bij de functie.

  Afhankelijk van de functie waarop u hebt gesolliciteerd, kan de volgende stap een telefonisch of persoonlijk sollicitatiegesprek zijn of vragen we u naar een assessmentcentrum te gaan (of een combinatie van beide).

 • Als uw sollicitatie goed aansluit bij de vereisten van de functie, nodigen we u uit voor een telefonisch sollicitatiegesprek met een lid van ons team. Zo kunnen we uw vaardigheden beter beoordelen en kunnen we u beter leren kennen.

 • Als het telefonische sollicitatiegesprek een succes is, nodigen we u uit voor een persoonlijk sollicitatiegesprek met HR en/of de rekruterende manager. Dit is een kans om dieper in te gaan op uw vaardigheden en ervaring en om ons uw persoonlijkheid te laten zien.

 • Als beide sollicitatiegesprekken goed gaan, wordt u voor sommige functies gevraagd naar een van onze assessmentcentra te komen. Elk assessmentcentrum is anders, maar u kunt rekenen op een aantal praktische uitdagingen en teamoefeningen. U kunt dan ook kennismaken met andere sollicitanten en senior managers van ons bedrijf.

 • Onboarding is de laatste fase van het sollicitatieproces. Tijdens deze fase vult u enkele documenten in en ondertekent u het contract. We sturen u ook aanvullende informatie, zodat u zich kunt voorbereiden op uw eerste werkdag, hopelijk het begin van een fantastische carrière bij DHL.

Tips voor het schrijven van de perfecte sollicitatie

Uw sollicitatie is enorm belangrijk voor elke nieuwe stap in uw carrière. Samen met uw sollicitatiebrief en uw aanbevelingsbrieven is uw sollicitatie het enige wat uw potentiële werkgever over u weet. Het is dus belangrijk dat u dit goed doet.

Elke sollicitatie dient een goede structuur te hebben en overzichtelijk en volledig te zijn. En als u echt wilt opvallen, dient uw sollicitatie ook persoonlijk te zijn.

 • Overzichtelijk: Zorg dat uw sollicitatie geen spelfouten of grammaticale fouten bevat. Controleer alles twee keer. Als u de sollicitatie opstuurt via de post, let dan op het materiaal dat u gebruikt. Met gekreukt of plakkerig papier maakt u echt geen goede indruk. Doorgaans geven we de voorkeur aan online sollicitaties.  
 • Goede structuur: uw sollicitatiebrief moet kort en bondig zijn en de belangrijkste informatie bevatten. Op welke functie solliciteert u? Waarom hebt u interesse in de baan? Waarom bent u in het bijzonder zo geschikt voor deze baan?
 • Volledig: uw sollicitatie dient alle documenten te bevatten waar in de vacaturebeschrijving om wordt gevraagd. In de meeste gevallen betekent dat een sollicitatiebrief, een cv en relevante aanbevelingsbrieven. Verzend uw sollicitatie pas als u al deze documenten hebt.
 • Persoonlijk: als u op uw cv vermeldt wat uw hobby’s en interesses zijn, krijgen wij een beter idee wie u bent. Als u echt indruk op ons wilt maken, schrijft u bovendien een motivatiebrief. Leg uit waarom u voor DHL wilt werken, hoe u ons kunt helpen en welke van uw vaardigheden volgens u bijzonder nuttig zijn voor de functie.

Wat u kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek

Ter voorbereiding op uw sollicitatiegesprek kunt u hier lezen wat u kunt verwachten, natuurlijk afhankelijk van de functie waarop u solliciteert.

 • Het sollicitatiegesprek duurt meestal tussen de 30 en 60 minuten. Meestal wordt het bijgewoond door een medewerker van de afdeling waarop u hebt gesolliciteerd en door iemand van HR.
 • Vaak stellen we u eerst enkele vragen over uw cv. U krijgt dan de kans om de stappen in uw loopbaan die het belangrijkst zijn geweest voor uw ontwikkeling, uitgebreid te beschrijven.
 • Daarna stellen we u specifieke vragen over uw professionele ervaring, zo willen we bijvoorbeeld graag weten wat uw taken waren en wat u daar leuk aan vond. Wat zijn uw sterke punten? Aan welke punten moet u nog een beetje werken? Waarom bent u in het bijzonder zo geschikt voor deze baan?
 • Ten slotte stellen we vragen over uw actuele situatie. Waarom u een andere baan zoekt, welke bijdrage u nu kunt leveren aan ons succes, waar uw voorkeur binnen DHL naar uitgaat, enz. Alles waardoor wij kunnen bepalen of dit de juiste rol is voor u!

Veelgestelde vragen over het sollicitatieproces

Wilt u nog iets anders weten over ons sollicitatieproces? Neem dan eerst onze lijst met veelgestelde vragen door.

 • De afkorting staat voor Adrian Dalsey, Larry Hillblom en Robert Lynn, drie Amerikaanse ondernemers die het bedrijf in 1969 oprichtten.

 • We willen dat ons personeel zich blijft ontwikkelen. Daarom bieden we onze werknemers een uitgebreid aanbod van professionele en persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden. Door middel van verscheidene interne trainingsprogramma's, evenals ons online leerportaal, bieden we een uitgebreid aanbod van mogelijkheden voor verdere scholing, training en ontwikkeling. Er wordt ook on-the-job training geboden, die essentieel voor u is om vaardigheden te verkrijgen, plus kennis en certificering om u ondersteuning te bieden bij het beter voldoen aan de eisen van uw functie. Chauffeursopleidingen en andere verkeersveiligheidstrainingen als onderdeel van DHL’s Road Safety Code zijn ook beschikbaar.

 • Bij DHL krijgt u alle mogelijkheden die u van een internationaal bedrijf verwacht. Hiertoe behoren transfers tussen bedrijfsdivisies en opdrachten in het buitenland.

 • Het selectieproces bij DHL is gedecentraliseerd en in verschillende fasen verdeeld. Dit betekent dat alle divisies binnen ons bedrijf hun eigen selectieproces zelfstandig organiseren. Afhankelijk van de functie kunnen er verschillende selectiemethoden worden gebruikt, zoals gesprekken, assessments of sollicitatiedagen.

 • U kunt de status van uw sollicitatie met ons online traceersysteem controleren.

  Om dit te doen, moet u zich eerst bij Job World aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord en naar My Profile (Mijn profiel) gaan. U kunt al uw sollicitaties en de statussen ervan vinden in het onderdeel Application Status (Sollicitatiestatus).

 • Als u zich gedurende 24 maanden niet aanmeldt bij Job World, worden uw gegevens uit het systeem verwijderd. Als u uw account eerder wilt verwijderen, moet u zich eerst bij Job World aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Ga naar My Profile (Mijn profiel), selecteer Edit Profile (Profiel bewerken) en selecteer de knop Deactivate My Profile (Mijn profiel deactiveren). In sommige landen gelden er voor sollicitaties langere vereisten inzake gegevensbehoud. Hierdoor bent u mogelijk niet in staat uw gegevens te verwijderen totdat er aan die vereisten is voldaan.

Groei samen met ons!

DHL biedt tal van carrièremogelijkheden over de hele wereld. Ontdek wat voor u de juiste kans is door onze  vacaturepagina  te bezoeken of door deel te nemen aan een van onze programma's.