#LogisztikaiTanácsadás

Fuvarlevél létrehozása

Anna Thompson
Anna Thompson
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 3 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
woman smiling in a warehouse

Szállítasz valamit az ügyfeleknek? A fuvarlevél kritikus fontosságú annak biztosításához, hogy biztonságosan és időben eljusson rendeltetési helyére. Gondolj rá úgy, mint a küldemény "útlevelére", amely mindent elmond a vámhatóságoknak ahhoz, hogy késedelem nélkül haladhassanak tovább.

Ez a cikk ismerteti a fuvarlevél fontosságát, és egy lépésenkénti útmutató segít a helyes kitöltésében.

Mi az a fuvarlevél?

A fuvarlevél egy olyan dokumentum, amelyet a küldeményhez csatolnak, és kritikus információkat tartalmaz, hogy a gépek, futárok és vámtisztviselők feldolgozhassák és nyomon követhessék azt.

A fuvarlevél olyan fontos részleteket tartalmaz, mint a feladó és a címzett neve és címe, a csomag tartalma, valamint a vámok és adók megfizetésére kötelezett.

Ahogy minden szállítmány egyedi, úgy a fuvarlevel is. Enélkül fennáll annak a kockázata, hogy a szállítmány késik, elveszik vagy feltartóztatják a vámhatóságnál.

Mire használható a fuvarlevél?

A fuvarlevél a fuvarozó által kiadott dokumentum, amely részleteket és utasításokat ad a szállítmányról, beleértve azt is, hogy mi az, hová megy, és hogyan kell odaérnie. Nemzetközi szállítmányok esetén a fuvarlevél elengedhetetlen a vámkezeléshez. Bizonyos esetekben a fuvarlevél fizetési nyugtáként és biztosítási követelményként is szolgál.

A fuvarlevelet általában a küldeménycsomag külsejére erősítik, így bárki, aki kezeli, könnyen hozzáférhet a fontos részletekhez. A technológiai fejlődésnek köszönhetően megjelentek az elektronikus fuvarlevelek, amelyek az átláthatóság és a hatékonyság növelését ígérik - és természetesen az ügyfél kényelmét. Ezenkívül ez az útvonal környezetbarátabb. 

Melyek a fuvarlevél elemei?

A fuvarlevél fő elemei a feladó és a címzett adatai, valamint a kiindulási és rendeltetési hely. Ez az információ segít a szállítmányozónak tudni, hogy hová megy, és a vámtisztviselők megértik a szállítmány típusát.

hand scanning barcode

Mitől fontos a fuvarlevél?

A fuvarlevél jogilag kötelező érvényű megállapodásként működik a feladó és a fuvarozó között. Ezért elengedhetetlen a felelősség, a biztosítás és a fizetés szempontjából.

A fuvarlevelek nyomkövetési azonosítót tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy a küldemény valós időben nyomon követhető, ezáltal csökkentve annak elvesztésének kockázatát. A mai világban a nyomon követés kötelezővé vált minden tengerentúli logisztikai vállalkozás számára. Az e-kereskedelmi vállalkozások például biztosítani akarják, hogy szállításaik gyorsan és időben eljussanak az ügyfelekhez - minden késedelmes vagy elveszett szállítmány rosszul tükrözi márkájukat. 

Fuvarlevél kitöltése

 Fuvarlevél útmutató

Fontos, hogy gondosan (és olvasható kézírással!) töltsd ki a fuvarlevelet. A vámhatóságok ellenőrzik, hogy a részletek megegyeznek-e a küldemény tartalmával és számlájával, így a következetlenségek miatt a szállítmány feltorlódik.

Ezek a legfontosabb információk, amelyeket meg kell adnod a fuvarlevélen:

  • A feladó neve, címe (akár vállalkozás, akár magánszemély), telefonszáma és e-mail címe
  • A címzett neve, címe és telefonszáma
  • A küldemény tartalmának leírása, beleértve a súlyt, a méreteket és az értéket
  • Abban az esetben, ha a küldemény áruk értékesítésére szolgál, a rendszer kérheti a feladó/címzett adóazonosító számának megadását
  • Függetlenül attól, hogy a küldemény fizetendő vámok és adók (DTP), azaz te, a feladó viseli-e a küldemény teljes költségét, vagy a meg nem fizetett vámok és adók (DTU), ahol a célországban felmerülő összes vámot és adót a címzett viseli

Miután kitöltötted a fuvarlevelet, valószínűleg ki kell töltened egy szállítási számlát – ez a fuvarlevélen bejelentett érték alátámasztó dokumentumaként szolgál.

man and chatting in front of desk

Hogyan segíthet a DHL?

A DHL Express partnerkóddal szakértői tanácsokhoz férhetsz hozzá a nemzetközi szállítással kapcsolatban – az új piacok elérésétől kezdve a fuvarlevelek kitöltésével és a vámkezeléssel kapcsolatos útmutatásig. Mindez azt jelenti, hogy több időd lesz az értékesítésre összpontosítani!