ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Track and Trace

 • Možete da pratite svoju pošiljku pomoću onlajn portala. Kompanija DHL nudi različite onlajn portale za praćenje vaših pošiljki u zavisnosti od proizvoda i zemlje slanja. Obično vam vaša onlajn prodavnica pošalje link ka portalu.
  Pogledajte Pogledajtestranicu za praćenje za sve informacije o portalima za praćenje.

 • Broj ili ID za praćenje je jedinstvena kombinacija brojeva i slova koja identifikuje isključivo vašu pošiljku. Dužina ID može varirati od 10 do 39 znakova.

 • Uglavnom pošiljalac ili ionlajn prodavnica može da obezbedi broj ili ID za praćenje. Ako ste poručili neki proizvod preko onlajn prodavnice, imejl potvrde ili obaveštenje o pošiljci često sadrže broj ili ID za praćenje.
  Ako to nije slučaj, kontaktirajte pošiljaoca ili onlajn prodavnicu.

 • Razvoj praćenja bi trebalo da vidite 24–48 sati nakon što primite broj/ID praćenja. Razlog za ovo vreme kašnjenja je što se u većini slučajeva prvi razvoj praćenja prikazuje samo kada je pošiljka predata nama, npr. kada je pošiljka napustila fulfillment centar vaše onlajn prodavnice.

 • Vaša pošiljka možda kasni. Isporuka može kasniti zbog faktora kao što su vremenske nepogode, carinjenje ili nerealizovane porudžbine. Ako vaša pošiljka nije stigla u roku od 10 dana od očekivanog datuma isporuke, kontaktirajte pošiljaoca ili onlajn prodavnicu. Pošiljalac ili onlajn prodavnica može pokrenuti istragu za izgubljene predmete.

 • Ako vaš ID praćenja nije aktivan, kontaktirajte pošiljaoca ili onlajn prodavnicu. Pošiljke koje su poslate redovnom Parcel poštanskom uslugom nije moguće pratiti.

Isporuka

 • Vreme isporuke vaše pošiljke zavisi od nivoa usluge koji ste izabrali. Onlajn prodavnice obično prikazuju vreme isporuke na svojim veb stranicama. Imajte u vidu da uobičajeno vreme isporuke može da varira u zavisnosti od vrste proizvoda i relacije mesta porekla i odredišta, od 2–3 dana za susedne zemlje, do 20 dana za udaljene zemlje.

 • Isporuka može kasniti zbog faktora kao što su vremenske nepogode, carinjenje ili nerealizovane porudžbine. Ako vaša pošiljka nije stigla u roku od 10 dana od očekivanog datuma isporuke, kontaktirajte pošiljaoca ili onlajn prodavnicu kako biste sa DHL-om pokrenuli istragu o izgubljenim predmetima.

 • Ako vam pošiljka nije stigla, kontaktirajte pošiljaoca ili onlajn prodavnicu. Ako oni nisu u mogućnosti da obezbede ažurirani status vaše pošiljke, kontaktirajte našu lokalnu Korisničku službu. Naše kontakt detalje možete pronaći ovdeNaše kontakt detalje možete pronaći.

 • Kada se pošiljka jednom pošalje, više nije moguće promeniti adresu.

 • Kada se pošiljka jednom pošalje, više nije moguće promeniti dan isporuke ili vreme isporuke.

 • Pošiljka mora da se ocarini. Trajanje postupka carinjenja se razlikuje od zemlje do zemlje i kompanija DHL nema uticaj na njega. U nekim zemljama se mogu naplaćivati takse i porezi. Carina može da zadrži vašu pošiljku jer su im potrebne dodatne informacije. U tom slučaju će vas kontaktirati.

 • Takse i porezi su potrošački porezi. Carinske takse se naplaćuju na određenu robu kupljenu u inostranstvu. PDV se obično naplaćuje u zemlji gde se kupljena roba upotrebljava. Takse i porezi se razlikuju od zemlje do zemlje. U zavisnosti od taksi i poreza koji se naplaćuju u nekoj zemlji, ti porezi se naplaćuju u pošti ili na carini. Više informacija o carinjenju možete pronaći na veb stranici lokalnog odeljenja carine.

Reklamacije

 • Kada vašu pošiljku dostavlja lokalna pošta, treba da odete u poštu u roku od 7 dana i da pošaljete izveštaj o šteti.
  Pošaljite izveštaj o šteti pošiljaocu ili onlajn prodavnici. Vaš pošiljalac ili onlajn prodavnica će onda podneti zahtev za oštećenu ili izgubljenu pošiljku kod kompanije DHL.
  Imajte u vidu da samo pošiljalac kao partner po ugovoru može da podnese zahtev kompaniji DHL.

 • Kada vaša pošiljka nije isporučena, obratite se svom pošiljaocu ili onlajn prodavnici.
  Pošiljalac može da podnese zahtev za izgubljenu pošiljku kompaniji DHL.
  Imajte u vidu da samo pošiljalac kao partner po ugovoru može da podnese zahtev kompaniji DHL.