4 manieren om je last-mile delivery prestaties te verbeteren

Russell Simmons
Russell Simmons
Ontdek het contentteam
5 minuten lezen
Delen
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Delen
4 manieren om je last-mile delivery prestaties te verbeteren

Elk jaar vervoeren logistieke dienstverleners en bezorgbedrijven 25 miljard pakketten1 over de hele wereld. Het loopt allemaal op rolletjes op een zorgvuldig gecoördineerd netwerk van lucht-, land- en zeetransport.  Maar het moeilijkste deel - en het meest cruciale deel voor bedrijven zoals het jouwe - is de 'last mile'.

Hier leggen we uit waarom de last mile zo uitdagend is, welke beslissingen je kunt nemen om de last-mile delivery te verbeteren en hoe de toekomst eruit ziet voor dit essentiële laatste deel van het logistieke proces.

Wat is last-mile delivery?

Last-mile delivery, ook wel 'final mile' genoemd, is de verplaatsing van goederen van een transportknooppunt naar hun eindbestemming, meestal het thuisadres van een klant.

Maar waarom is de last mile zo uitdagend? Complexe netwerken van spoor-, zee-, weg- en luchtvervoer vervoeren elk jaar miljarden pakketten over de hele wereld. Dit zijn gecontroleerde en sterk georkestreerde netwerken, die gebruik maken van speciale routes en gespecialiseerde voertuigen over lange afstanden. Maar het cruciale laatste deel van de reis - de laatste kilometer van een lokale hub of distributiecentrum naar het huis of kantoor van de klant - heeft lang niet hetzelfde niveau van controle, consistentie en schaal.

Lokale bestelwagenchauffeurs moeten omgaan met onvoorspelbaar verkeer, wegafsluitingen, uitdagingen op het gebied van routeplanning, weersomstandigheden en een aantal andere moeilijk te plannen obstakels.

Vanuit het oogpunt van het bezorgbedrijf is dit het minst efficiënte deel van de logistieke cyclus: chauffeurs van bestelwagens moeten veel korte stops maken en bezorgen vaak slechts één pakket tegelijk (vergeleken met de vele duizenden items die een enkel vliegtuig vervoert). En voor de meeste e-commerceleveringen moeten ze dit doen terwijl ze optreden als de enige klantgerichte mens in de hele toeleveringsketen.

Uitdagingen voor last-mile delivery

  • E-commerce blijft groeien, wat betekent dat er meer pakketten moeten worden bezorgd
  • Tekort aan bezorgers
  • Van nature inefficiënt: verkeer, mechanische storingen en slechts één drop-off tegelijk
  • Klanten verwachten nu leveringen op de volgende dag, dezelfde dag of zelfs binnen 1 of 2 uur

Dit is deels de reden waarom last-mile delivery goed is voor 41% van de totale bezorgkosten2. Ondanks deze uitdagingen moeten zelfs de kleinste retailers nu concurreren met de hoge normen van wereldwijde providers die levering op de volgende dag tot de norm hebben gemaakt en levering op dezelfde dag haalbaar. 

Dus hoe kan ik vooruit komen in last-mile delivery?  
Je hebt wel degelijk keuzes. Je kunt een bezorgbedrijf kiezen dat diensten aanbiedt die je kosten lager houden en tegelijkertijd je klanten de naadloze service bieden die ze willen en verwachten.

Hoe je de last mile delivery kunt verbeteren

Hier zijn vier factoren waarmee je rekening moet houden:

1.  Profiteer van gelokaliseerde opslag en dark stores

Veel bedrijven verdelen hun voorraad strategisch over kleine regionale magazijnen, waarbij ze zich richten op populaire en seizoensgebonden artikelen om de afstand voor de uiteindelijke levering te verkleinen. Volgens Roy Hughes, EVP Network Operations Europe, DHL Express, zijn verschillende 'power cities', zoals New York en Beijing, "deze lokalisatietrend aan het faciliteren en stimuleren".

Kmo's hebben misschien niet de middelen voor hun eigen magazijnen, maar sommige logistieke bedrijven bieden toegang tot ongebruikte tijdelijke opslag. Dit stelt e-commercemerken in staat om voorraad op te slaan en levering op dezelfde dag aan lokale klanten aan te bieden.

2.  Gebruik ad-hocmiddelen voor een snellere levering

Lokalisatie heeft op zijn beurt de vraag naar vrachtdiensten doen toenemen, waarbij goederen naar de consument worden vervoerd op de dag dat ze ze bestellen. Dit is waar 'crowdsourced delivery' om de hoek komt kijken.  Crowdsourcing gaat verder dan taxi's en het afleveren van eten en werkt met lokale vooraf gekwalificeerde chauffeurs die ervoor kunnen kiezen om een lopende levering op te halen en af te geven bij de klant.

Het is een geweldige oplossing voor het eeuwenoude capaciteitsprobleem: als je te veel pakketten hebt en te weinig busjes en chauffeurs, wat doe je dan?

Collect wanneer het de klant uitkomt: de opkomst van lockers

Andere on-demand opties zijn onder meer servicepunten en opbergkasten, die in staat zijn om namens uw klant een levering te accepteren en de overstap naar stedelijke lokalisatie te stimuleren. DHL's Packstation, dat in 2001 werd gelanceerd, biedt een netwerk van geautomatiseerde stands die de hele dag geopend zijn op meer dan 3.500 locaties in Duitsland alleen.

3.  AI en analytics gebruiken voor betere routes en groenere leveringen

De crowdsourcing-oplossing is nog steeds niet ideaal voor het vervoeren van duurdere, omvangrijkere pakketten, en dat is wanneer u waarschijnlijk een meer gevestigde verzender wilt gebruiken. Dergelijke leveringen brengen echter hun eigen problemen met zich mee, waarbij vrachtwagens een geschikte losplaats moeten vinden of over kleinere binnenstedelijke wegen moeten navigeren. Aangezien kilometers buiten de route 3-10% van het totale aantal kilometers van een bestuurder uitmaken , kan inefficiënte routeplanning verborgen kosten toevoegen aan toch al dure diensten. 3

Het antwoord is een betere routeplanning

Sommige bronnen suggereren 4 dat koeriers en koeriersrouteplanningsmedewerkers 3-4 uur per dag zouden kunnen besteden aan het handmatig plannen van hun routes.

Aangezien deze nieuwe technologieën een steeds grotere rol blijven spelen bij het verbeteren van de last mile, herhaalde Mei Yee Pang, Head of Innovation, Asia Pacific DHL Customer Solutions and Innovation, dat het nu van vitaal belang is om "een datagestuurde aanpak te volgen bij het bedienen van klanten".

Geen ruimte voor mensen?

In de distributiecentra komen AI en robotica samen om repetitieve taken te automatiseren, maar betekent dat dat er geen mensen meer nodig zijn? Tim Tetzlaff, Global Head of Accelerated Digitalization, DHL Supply Chain: "Hoe meer we robots kunnen gebruiken om repetitieve taken of taken op afstand uit te voeren in zeer voorspelbare, gestructureerde omgevingen, hoe meer we onze medewerkers vrijmaken om hun unieke menselijke capaciteiten te benutten." AI en robots zijn een ander hulpmiddel om mensen te helpen , niet om mensen te vervangen.

Misschien wel het belangrijkste is dat AI voor routeoptimalisatie de koolstofuitstoot van een last-mile wegvloot met maar liefst 25% kan verminderen. Het is aangetoond dat de routeoptimalisatietools van softwarebedrijf Descartes de CO2-uitstoot met meer dan 552.000 ton verminderen en het brandstofverbruik met 5% tot 25%5 verminderen. Dat is een enorme impact, allemaal bereikt door simpelweg de beste route te vinden. 

Lever uw goederen via drone of robot

Alternatieve bezorgopties nemen toe; Het gebruik van slimme bezorglockers in drukbezochte openbare ruimtes zoals supermarkten en stadscentra groeit elk jaar met 25%.

Sommige bedrijven onderzoeken zelfs bezorging via drones en bots. Hoewel drones al worden gebruikt voor het bezorgen van hoogwaardige artikelen zoals medicijnen en bloed, heeft technologische vooruitgang hun potentiële rol in de bezorglogistiek verbreed. Dit kan helpen de druk op de toeleveringsketen te verlichten die wordt veroorzaakt door toegenomen e-commercebestellingen, escalerende verkeersopstoppingen in de stad en het groeiende tekort aan vrachtwagenchauffeurs.

Drones leveren

DHL heeft met succes een drie maanden durende test van hun Parcelcopter uitgevoerd in de Duitse gemeenschap van Reit im Winkl. In de test hoeven gebruikers alleen maar hun pakket in de 'Skyport' (het basisstation van de drone) te steken om het vluchtproces te starten. Het blijkt snel en eenvoudig te zijn, waardoor het gemakkelijk kan worden verscheept naar gebieden met een slecht ontwikkelde infrastructuur of gebieden die worden geblokkeerd door natuurlijke barrières, zoals water en bergen.

Het zijn niet de enige geavanceerde testvluchten die worden uitgevoerd: de Bulgaarse start-up Dronamics heeft een vrachtdrone met vaste vleugels gemaakt die een lading tot 350 kg (772 lb) kan vervoeren voor levering op dezelfde dag, over afstanden tot 1.553 mijl (2.500 km). Het bedrijf heeft een EU-licentie verkregen om vluchten toe te staan, inclusief BVLOS-operaties (Beyond Visual Line of Sight), net op tijd voor zijn geplande commerciële activiteiten. De Zuid-Afrikaanse start-up Cloudline heeft onlangs goedkeuring gekregen van de Keniaanse regering om tests uit te voeren met hun autonome zeppelinachtige luchtschepen, waardoor koolstofvrije levering van ladingen met een gewicht tot 100 kg (220 lb) naar afgelegen gebieden mogelijk wordt.

In de Verenigde Staten ontving drone-bezorgdienstverlener Zipline in 2022 federale certificering als kleine luchtvaartmaatschappij, waardoor de uitbreiding van zijn e-commerce en farmaceutische bezorgdiensten mogelijk werd.

Let op die bezorgrobot...

Omgekeerd kunnen autonome voertuigen op de grond (in feite kleine robots met wielen) fungeren als veilige mobiele bezorgkluisjes, die een vaste bezorgroute naar uw deur volgen. Klanten worden op de hoogte gebracht wanneer het aankomt en kunnen vervolgens hun artikel uit de container van de robot halen.

In navolging van dergelijke last-mile-innovaties voorspelt McKinsey6 een "wereld waarin autonome voertuigen 80% van de pakketten bezorgen". Dit wordt ondersteund door onderzoek dat suggereert dat, verre van scepsis in de industrie over de acceptatie van de nieuwe technologie door de consument, 60% voorstander of onverschillig staat tegenover bezorging met drones.

Het prijsprobleem

Hoewel aan deze nieuwe oplossingen in eerste instantie een fors prijskaartje hangt, zal 48%7 van de consumenten meer betalen voor levering de volgende dag, en 23% van de consumenten is bereid aanzienlijke premies te betalen voor levering op dezelfde dag, oplopend tot 30% onder jongere consumenten.

Aangezien deze jongere doelgroep de dominante consumentenbestedingsgroep wordt, kan een vertraging bij het ontvangen van een pakket van slechts 12 uur een belangrijke onderscheidende factor worden in verzadigde markten - en een die u wilt vermijden. 

Bedrijven moeten geleidelijke aanpassingen doorvoeren wanneer ze meer willen inspelen op deze hogere verwachtingen, waarbij ze kosten in evenwicht brengen met kwaliteitsoverwegingen voor de toekomst.

De toekomst van last-mile leveringen

Hoewel de algemene verschuiving in de richting gaat van gelokaliseerde, gedigitaliseerde fulfilment om de last mile te verbeteren, ontwikkelt deze industrie zich voortdurend en gaat vooruit.

Toen hem werd gevraagd om een voorspelling te doen, benadrukte Lee Spratt, CEO van DHL E-commerce Americas, het belang van "flexibeler zijn in het aanpassen aan markttrends, openstaan voor leren en heruitvinding, en het bevorderen van een hernieuwde flexibiliteit als basis voor de transportsector."

Veelgestelde vragen over last mile delivery

Hoe werkt last mile delivery?

Last mile delivery, ook wel last mile delivery genoemd, is het allerlaatste deel van de reis van uw artikel: van het lokale distributiecentrum (van uzelf of dat van uw logistieke partner) naar de eindconsument. Last mile delivery heeft als doel om de pakketten zo betaalbaar, snel en nauwkeurig mogelijk af te leveren. Dit gebeurt via de weg (bestelwagen, of soms auto of fiets), of bij een afgiftepunt zoals een lokale supermarkt of pakjesautomaat. Er worden al nieuwe methoden uitgeprobeerd, zoals autonome robots en drones.

Hoe lang duurt last-mile delivery?

Dit varieert afhankelijk van de locatie van het distributiecentrum, de uiteindelijke bezorgbestemming, verkeersomstandigheden, het weer en de efficiëntie van het bezorgproces. Klanten zijn steeds meer op zoek naar een snelle levering, maar ook betrouwbaarheid en traceerbaarheid (last-mile tracking) staan hoog op de prioriteitenlijst van de consument.

Hoe veranderen de eisen van de klant de last-mile delivery?

De snelheid, kosten en kwaliteit van last-mile delivery zijn belangrijke onderscheidende factoren geworden. Het is de moeite waard eraan te denken dat het bezorggedeelte van het e-commerceproces het enige punt is waarop een consument met een mens kan communiceren, waardoor de bezorger een soort verlengstuk van uw eigen merk wordt. Het is belangrijk om meerdere bezorgopties aan te bieden, waaronder de volgende dag, dezelfde dag, benoemde dag en milieuvriendelijke bezorgopties.