Navigacija i sadržaj
Vi ste u  Bosna i Hercegovina
ili Odaberite drugu državu

Najčešća pitanja o DHL eCommerce praćenju i statusu pošiljke


Imate pitanje o praćenju ili isporuci pošiljke koja je poslana putem usluge DHL eCommerce? Ovdje ćete pronaći odgovore na najčešća pitanja.

Praćenje - DHL eCommerce


Šta je broj za praćenje i gdje ga mogu pronaći?

Broj ili ID za praćenje kombinacija je brojeva i možda slova kojom se na jedinstveni način identificira vaša pošiljka u praćenju domaćeg ili međunarodnog prijevoza.

Broj ili ID za praćenje obično možete dobiti od pošiljaoca ili online trgovine. Ako ste proizvod naručili u online trgovini, broj ili ID za praćenje obično je naveden u potvrdi koju ste primili e-poštom ili obavijesti o praćenju pošiljke.

U suprotnom se obratite svom pošiljaocu ili online trgovini.

Istražite primjere brojeva za praćenje koji se upotrebljavaju za DHL pošiljke

Kada će se prikazati moje informacije o praćenju?

Praćenje se obično prikazuje 24–48 sati nakon što primite ID za praćenje. Praćenje će se uglavnom prikazati kad pošiljka dođe do naše podružnice.

Zašto moj broj za praćenje / ID ne funkcionira?

Provjerite da li ste unijeli tačan broj u tačnom formatu (objašnjenja i primjere brojeva za praćenje u domaćem i međunarodnom prijevozu možete pronaći dalje na ovoj internetskoj stranici). Ako vaš ID za praćenje ne radi, obratite se pošiljaocu ili online trgovini.

Mogu li pošiljku pratiti i ako nemam broj za praćenje?

Ako nemate broj za praćenje, preporučujemo vam da se obratite pošiljaocu. Međutim, ako imate druge referentne brojeve pošiljke, možda ćete ih moći upotrijebiti u sistemima za praćenje pošiljki one poslovne jedinice koja rukuje vašom pošiljkom (na primjer: DHL Express ili DHL Freight).

Isporuka - DHL eCommerce


Kad će moja pošiljka biti isporučena?

Kada nam pošiljalac preda vašu pošiljku, vrijeme isporuke ovisi o odabranoj usluzi. Pošiljatelj, trgovac ili online trgovina obično ima navedeno vrijeme isporuke na svojim internetskim stranicama.

Imajte na umu da standardna vremena isporuke mogu odstupati u zavisnosti od tipu proizvoda i odnosu polazišta/destinacije, od 2–3 dana za susjedne države, pa sve do 20 dana za udaljene države.

Kašnjenje isporuke može biti posljedica faktora poput vremenskih nepogoda, carine ili operativnih zaostataka.

Ako pošiljku ne primite u roku od 10 dana očekivane isporuke, javite se svom pošiljatelju ili online trgovini da bi u saradnji s kompanijom DHL pokrenuli istragu za izgubljene predmete. Napominjemo da samo pošiljatelj može uložiti žalbu jer je on ugovorni partner kompanije DHL.

Pritužbe - DHL eCommerce


Moja pošiljka nije isporučena u očekivanom vremenu isporuke. Šta mogu uradti?

Ako pošiljku ne primite u roku od 10 dana  očekivane isporuke, javite se svom pošiljaocu ili online trgovini. Pošiljalac za izgubljeni paket može uložiti žalbu kompanije DHL.

Napominjemo da samo pošiljatelj može uložiti žalbu jer je on ugovorni partner tvrtke DHL.

Nažalost, moguća su kašnjenja do 10 dana zbog vremenskih nepogoda, carine ili operativnih zaostataka.