Navigatie en inhoud
U bent in  België
of Selecteer een ander land

Kiezen tussen zeevracht en luchtvracht

Onze experts leggen de vier belangrijke vragen uit om u te helpen om luchtvracht en zeevracht met elkaar te vergelijken


Luchtvracht is sneller, zeevracht goedkoper. Maar er zijn meer factoren om rekening mee te houden bij uw afweging voor de beste vorm van transport voor uw goederen en de vergelijking tussen luchtvracht en zeevracht. Om u te helpen een weloverwogen beslissing te nemen, onderzoekt dit artikel vier belangrijke vragen: 

  • Kunt u de meerprijs voor snelheid rechtvaardigen? 
  • Hebt u ruimte voor wat extra tijd? 
  • Kunt u zeker zijn van uw productieplanning? 
  • Kunt u flexibeler zijn als dat nodig is? 

Laten we samen de antwoorden vinden.

Kunt u de meerprijs voor snelheid rechtvaardigen?

U betaalt een meerprijs als u luchtvervoer kiest in plaats van zeevervoer. Luchtvracht kan essentieel zijn als u bederfelijke waar met een korte houdbaarheid, temperatuurgevoelige artikelen, zoals geneesmiddelen, of hoogwaardige goederen verzendt waarmee zorgvuldig moeten worden omgesprongen.

Luchtvracht is ook het beste als u de voorraad wilt verkleinen indien opslagruimte bijzonder duur is. Vanwege het regelmatige vluchtschema kunt u producten op een just-in-time-basis naar uw magazijn halen als dat nodig is. De extra kosten van luchtvervoer worden dan gedeeltelijk gecompenseerd door de besparingen die het verminderen van de voorraad oplevert.

Bedenk bij het vergelijken van luchtvracht met zeevracht ook hoe snel uw goederen bij aankomst verzonden moeten worden. Als snelheid geboden is, dan helpt dat bij het rechtvaardigen van de kosten van luchtvervoer. De douaneafhandelingsprocessen duren waarschijnlijk even lang voor spullen die in een luchthaven of een zeehaven binnenkomen. Maar er kan wel een groot verschil zijn in hoeveel tijd ervoor nodig is om de goederen te lossen. Een luchtvracht wordt meestal binnen enkele uren gelost en in de terminal gezet. Bij een zeevracht kan het veel langer duren voordat de douanemedewerkers aan de slag gaan.

Hebt u ruimte voor wat extra tijd?

Het is altijd de moeite waard om de werkelijke transittijden voor luchtvracht versus zeevracht op elke specifieke route te vergelijken. Naarmate de frequentie van afvaarten verbetert en er effectieve maatregelen worden genomen om opstoppingen aan te pakken (bijvoorbeeld door havens en kanalen te verbeteren), zult u misschien verbaasd zijn hoe snel uw goederen op bepaalde vaarroutes vervoerd kunnen worden, vooral op intraregionale routes. In onze recente whitepaper Ontdek de werkelijke waarde van uw supply chain beschrijven we hoe een bedrijf overstapte van lucht- naar zeetransport voor distributie van Hongkong naar Zuid-Korea, met een kostenbesparing van 27% en een CO2-reductie van 28%, terwijl de doorlooptijd gemiddeld slechts 6% langer werd.

Groen transport wordt natuurlijk steeds belangrijker, aangezien klanten en andere belanghebbenden de milieu-impact van elk bedrijf nauwgezet onderzoeken voordat ze een aankoopbeslissing nemen. Duurzaamheid en winst worden niet langer als tegenstrijdig gezien, maar als complementair. Per saldo kan het de moeite waard zijn om wat extra transittijd te accepteren om veel uitstoot en geld te besparen.

Als uw goederen geen hele container vullen of als het essentieel is om ze te verzenden voordat u een hele container vol hebt, overweeg dan om gebruik te maken van de service voor een lading die minder dan een container vult (Less than Container Load of kortweg LCL). Deze zeevrachtoplossing kan sneller zijn dan de klassieke service van een volle containerlading (Full Container Load of kortweg FCL), omdat u niet hoeft te wachten tot u een hele container kunt vullen. Het verbazingwekkende is dat op sommige korte intraregionale routes de LCL-service niet veel langzamer is dan gelijkwaardig luchtvervoer.

Kunt u zeker zijn van uw productieplanning?

Zoals we al toelichtten in een eerder artikel, blijven vrachttarieven veranderen. Het is dus belangrijk om te begrijpen hoe tarieven worden berekend.

Zeevracht is meestal de rendabelste manier om grotere hoeveelheden goederen te vervoeren, vooral bij het vullen van een hele container waarbij wordt geprofiteerd van gestandaardiseerde verzendprocessen. Het is goed om te onthouden dat zeevracht het beste werkt als u absoluut zeker bent van uw productieplanning, aangezien er een behoorlijke boete kan gelden voor het missen van een bepaald tijdvenster voor verzending. Als uw goederen bijvoorbeeld een 24-daagse zeereis (van haven naar haven) van Houston naar Bremen missen, moet uw container mogelijk een hele week wachten voordat een ander schip vertrekt, dus het zou zomaar vijf weken kunnen duren voordat uw goederen uw Duitse klanten bereiken. In het geval van luchtvracht zal een volgende vlucht waarschijnlijk hooguit 24 uur later vertrekken.

Kunt u flexibeler zijn als dat nodig is?

Allerlei trends hebben invloed op luchtvracht versus zeevracht, dus bedrijven moeten deze ontwikkelingen volgen en bereid zijn om de plannen voor zending daarop aan te passen.

Op dit moment loopt de luchtvrachtcapaciteit achter op de groeiende vraag. Hierdoor belandt er meer luchtvracht op passagiersvluchten, die minder gewicht en ruimte bieden dan vrachtvliegtuigen. Bovendien kunnen veel goederen, waaronder lithium-ionbatterijen, gassen, goederen die giftig, bijtend of ontvlambaar zijn of een risico voor de volksgezondheid vormen, simpelweg niet worden vervoerd op passagiersvluchten. En deze beperkingen worden steeds strenger en complexer.

Ondertussen zijn er door fusies en faillissementen minder zeevervoerders en dat betekent minder keuze voor verzenders. Het is dus zinvol om naar alternatieve vormen van transport te kijken. Zo is spoorvervoer nu al een goed alternatief van China naar Europa. Deze groene vorm van transport kan goederen sneller leveren dan zeevracht en is kostenefficiënter dan luchtvracht.

Lessen uit het verleden laten zien hoe belangrijk het is om flexibel te blijven. De sluiting van het luchtruim tijdens de vulkaanuitbarstingen op IJsland in 2010 zorgde voor historisch hoge tarieven voor luchtvracht. Een belangrijk leerpunt was om de flexibiliteit van de supply chain te waarborgen, door alternatieve verzendstrategieën en -routes vast te stellen en op die manier verstoring van de bedrijfsvoering en reputatieschade te voorkomen. En de oorzaak hoeft niet altijd een natuurramp te zijn. Momenteel schakelen veel bedrijven over van zeevervoer op luchtvervoer om een snellere levering in de VS te realiseren, met als doel nieuwe hoge invoerrechten op hun goederen te vermijden.

 

Luchtvracht versus zeevracht: Laten we samen de antwoorden vinden

U hoeft deze vragen niet alleen op te lossen. Als u nog steeds twijfelt over de beste vorm van transport voor uw zending, laten we er dan samen naar kijken. Onze experts buigen zich graag over uw vereisten en komen vervolgens met de geschiktste en rendabelste oplossing.

Hebt u hulp nodig met een specifiek verzendprobleem?


Onze verzendexperts staan voor u klaar