De vier meestvoorkomende transportrisico's
Hoe u uw lading daartegen beschermt
Er zijn verschillende maatregelen die u kunt treffen om schade aan uw goederen tijdens het transport te helpen voorkomen. Verpakking speelt een belangrijk rol bij het beperken van de mogelijke impact van veelvoorkomende risico’s bij zendingen met lucht- en zeetransport.
De meestvoorkomende transportgevaren
Het is gemakkelijker om te weten hoe u uw goederen adequaat kunt verpakken en vastzetten als u begrijpt tegen welke risico's u ze beschermt. In een eerder artikel hebben we de belangrijkste verwerkingsvereisten voor uw lading besproken. Hier geven we de meestvoorkomende gevaren voor reguliere (niet-gevaarlijke) producten tijdens het transport:
- Doorboring & schuring
Tijdens luchttransport worden zendingen samen met andere goederen in vrachtwagens en containers geladen. Doorboring en schuring kan optreden als de zending in contact komt met andere lading. Dit kan ook komen door onjuiste of onvoldoende binnenverpakking, waardoor de inhoud kan verschuiven of vallen en door de buitenverpakking kan drukken. - Samendrukken
Samendrukken of pletten wordt veroorzaakt door andere lading die boven op een zending wordt geladen. Niet-ondersteunde buitenverpakking kan kapotgaan of omvallen en schade veroorzaken. Binnenverpakking moet goed om het product passen of er moet stuw- of vulmateriaal worden gebruikt om de lege ruimte te vullen. Dit zorgt voor stevige steun voor de buitenverpakking en vermindert de kans op samendrukking. - Blootstelling aan de elementen
Klimaat en geografie kunnen een belangrijke factor zijn voor productschade. Overmatig vocht of water kan niet alleen de inhoud van een zending beschadigen, maar kan ook de integriteit van de verpakking aantasten. De lijm van golfkartonnen dozen kan zacht worden door vocht en tijdens het vervoer kunnen de dozen uit elkaar vallen. - Behandeling van de zending
Een luchtzending gaat tijdens het transport langs minstens 8 verwerkingspunten. Zware zendingen (meer dan 70 kg) die niet op palletten staan en handmatig moeten worden opgetild, hebben extra kans op vallen en glijden. Zendingen op palletten die niet goed vastgezet of in evenwicht zijn, kunnen schuiven of kantelen wanneer ze door een vorkheftruck worden verplaatst. - Botsen en schudden
Een luchtzending wordt met verschillende soorten transport vervoerd om deze van het dok naar de deur van de klant te brengen; vrachtwagens, vorkheftrucks, transportbanden, luchthavenkarren, enz. Door deze vormen van transport heeft de verpakking kans op botsen. Er kan schade optreden als de binnen- of buitenverpakking niet bestand is tegen de verschillende manieren van behandeling waarmee een zending tijdens het transport te maken krijgt.
Ontvang Logistieke inzichten per e-mail
Abonneer je op onze maandelijkse marktupdates en word uitgenodigd voor exclusieve webinars waar onze expediteurs al je vragen over wereldwijde handel beantwoorden.
Uw goederen stevig vastzetten
Banden en krimpfolie zijn de twee belangrijkste materialen om goederen op een pallet te bevestigen en moeten worden gebruikt voor buitenmaatse of gepalletiseerde zendingen. De soorten banden die kunnen worden gebruikt omvatten staal, nylon, polyester (PET) en polypropyleen. Metaal is beter geschikt voor zwaardere, grote artikelen. Nylon en polyester zijn geschikt voor dozen en lichtere artikelen. Als u banden van plastic gebruikt, zorg er dan voor dat deze zeer stevig zijn en uw lading op een onbreekbare manier verzegelen.
Krimpfolie
- Om krimpfolie aan te brengen, bevestigt u de voorrand met een rek van 70 gauge aan de pallet of de met een vorkfheftruck verplaatsbare bodem.
- Wind de krimpfolie stevig en in de breedte om de goederen.
- Blijf de krimpfolie erom winden en zorg ervoor dat er steeds 50% overlap is met de vorige laag.
- Aan de bovenkant gekomen, kruist u de folie diagonaal vanuit elke hoek totdat de bovenkant volledig bedekt is.
- Buig ten slotte de folie naar omlaag en zorg voor een strakke overlap rond de basis van de pallet.
Ombinden en omsnoeren
- Indien juist toegepast, is omsnoeren een ideale methode om uw zending stevig vast te zetten.
- Ombinden of omsnoeren moet altijd in vier richtingen gebeuren (verticaal) volgens de IATA-standaard
- Als u het bindsel aanbrengt, maak dan van het eerste stuk een lus en haal dit onder de lege ruimte onder de pallet door, tot over de bovenkant van de goederen, om verticaal vast te maken.
- Herhaal het omsnoeren in alle richtingen, zodat ten minste vier banden of snoeren de lading stevig vastzetten.
- Gebruik horizontale randbeschermers zodat de banden of snoeren niet in de hoeken van de bovenste dozen snijden.
- Gebruik krimpfolie om de zending verder te beschermen tegen omgevingsschade tijdens het transport.
Randbeschermers
- Verticale randbeschermers beschermen niet alleen tegen schade aan de hoeken en randen van de doos, maar maken de lading ook stabieler. We raden aan om zowel verticale als horizontale randbescherming te gebruiken. Verticale randbeschermers moeten van boven tot onder worden aangebracht en de steunplank raken.
Oververpakking of karton
- Karton aan de bovenkant, zijden en onderkant zorgt voor bescherming. Het helpt het gewicht te verdelen van zendingen die bovenop en tegen de lattenbodem van de pallet worden geplaatst.
Schoren
- Bij het verzenden van buitenmaatse stukken, zoals kabelhaspels of motoren, is het belangrijk dat de artikelen tegen de pallet worden geschoord met hout of metaal. Het schoren moet zijwaartse beweging voorkomen die tijdens het transport kan optreden.
Testen voorafgaand aan het verzenden
Het is sterk aan te raden dat verzenders een praktijktest uitvoeren om zeker te weten dat de verpakking volledig voldoet. Het testen zal uitwijzen of de verpakking bestand is tegen de normale beproevingen tijdens transport en de inhoud (product) beschermt. Het belangrijkste voordeel van een verpakkingstest vóór de zending is de mogelijkheid om de bescherming die de verpakking moet bieden, te evalueren en om de nodige veranderingen aan de verpakking aan te brengen.
Het in een laboratoriumomgeving uitvoeren van een verpakkingstest vóór de zending helpt evalueren of de verpakking het product voldoende zal beschermen tegen de gebruikelijke gevaren die tijdens het transport optreden. Houd er rekening mee dat bij het bepalen van het testprotocol, samendrukking, botsen, hanteren, trillen en blootstelling aan de omgeving allemaal uiteenlopende effecten kunnen hebben op uw verpakte product. Het testen moet dus op alle variabelen gericht zijn.
U bent mogelijk ook geïnteresseerd in …
Wil je meer verhalen over logistieke forwarders lezen?
Ontvang elke maand het laatste nieuws over lucht-, zee- en spoorvrachtexpeditie in je inbox, samen met regelmatige uitnodigingen voor onze webinars.