DHL NASAZUJE DO PROVOZU KAMIONY NA STLAČENÝ ZEMNÍ PLYN

Tisková zpráva: 11-19-2019

• Dva nové tahače na stlačený zemní plyn podpoří ekologickou dopravu
  • Další kroky na cestě k nulovým emisím CO2 do roku 2050

Společnost DHL Supply Chain zařadila do svého vozového parku dva nové tahače Scania 410 CNG s pohonem na stlačený zemní plyn. Ekologické soupravy najezdí 10 tisíc kilometrů měsíčně a oproti konvenčním nákladním vozidlům EURO 6 vypustí do ovzduší o 15 procent méně emisí z výfukových plynů.

„Jsem hrdý na naše týmy a jejich mimořádné nasazení při hledání možností, jak minimalizovat znečišťování ovzduší,“ říká Warren Bodley, ředitel transportu DHL Supply Chain pro střední a východní Evropu. Nabídkou trvale udržitelných řešení pro naše zákazníky se významně podílíme na ochraně životního prostředí, z čehož má prospěch celá společnost. Těším se na budoucnost, která přinese další iniciativy v rámci našeho programu pro ochranu životního prostředí Go Green, jehož hlavním cílem jsou nulové emise CO2 do roku 2050,“ doplňuje W. Bodley.

Tahače Scania 410 CNG jsou vybaveny třináctilitrovým šestiválcem na stlačený zemní plyn a jsou doplněny standardními chladírenskými návěsy pro přepravu zboží v prostředí s regulovanou teplotou. DHL Supply Chain využije soupravy pro společnost Henkel, jejímž cílem je též ochrana životního prostředí a snížení emisí oproti konvenčním nákladním vozidlům s pohonem na naftu vítá,“ říká Peter Badáň, ředitel transportu DHL Supply Chain v ČR. Nové ekologické soupravy budou jezdit v téměř nepřetržitém provozu především na trasách mezi Vídní, Pohořelicemi a Prahou, ale také na Slovensko (Senec). Při každé jízdě přepraví až 22 tun nákladu na 33 europaletách.

Nasazení tahačů s ekologickým pohonem je pro DHL Supply Chain jedním z kroků k dosažení ambiciózního cíle společnosti v podobě nulových emisí CO2 do roku 2050. DHL Supply Chain průběžně vyhodnocuje další technické inovace a nové trendy v oblasti ekologické dopravy. „V příštím roce plánujeme vybavit vozidla pro rozvážkovou dopravu solárními panely pro napájení hydraulických čel a spuštění zkušebního provozu tzv. gigalinerů na trase mezi Pohořelicemi a Jažlovicemi. Do budoucna počítáme například i s využíváním vozidel na LNG (zkapalněný zemní plyn), ale také elektromobilů, a to zejména v rozvážkové dopravě na posledním úseku logistického řetězce,“ shrnuje další plány Peter Badáň.