#LogisztikaiTanácsadás

Az 5G technológia nagy előnyei a logisztikában

Russell Simmons
Russell Simmons
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 4 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
scene of a city

Mindannyian megszoktuk a 4G-t. A webhelyek gyorsan betöltődnek, az alkalmazások reszponzívak, és a fényképek küldése egyszerű. Magától értetődőnek vesszük, annak ellenére, hogy csak kevesebb, mint 10 éve használják széles körben. De a technológia tovább menetel, és a következő mobilhálózati frissítést nem meglepő módon "5G" -nek hívják.

Az 5G – a mobiltechnológia ötödik generációja – már a világ 70 országában aktív. De mi a hatása az 5G-nek? És milyen előnyökkel jár az 5G technológia a logisztikai ipar számára? Csak az adatátviteli sebességről van szó? És szükségünk van-e még nagyobb sebességre? Nézzük meg.

"Az 5G csak a gyorsabb adatátviteli sebességről szól?"

Mi az 5G?

Minden okostelefon rádióhullámokat használ az adatok küldésére és fogadására, legyen szó hanghívásról vagy webböngészésről. A technológia fejlődésével ezeknek a rádióhullám-hálózatoknak – vagy mobilhálózatoknak – a képességei is javultak.

A mobilhálózatok első generációja, az úgynevezett 1G, az 1970-es évek végén indult, és szélesebb körben elérhetővé vált a 80-as évek végén és a 90-es évek elején. Azóta áttértünk a 2G-re, a 3G-re és a 4G-re, minden alkalommal gyorsabb adatátviteli sebességet és több funkciót, például szöveges üzenetküldést adtunk hozzá. 1

Az 5G ezeknek a mobilhálózatoknak a legújabb generációja. De milyen előnyei vannak az 5G-nek az előző generációkhoz képest?

5 ok, amiért érdemes szeretni az 5G-t

GYORSABB LETÖLTÉSEK

Igen, ahogy az várható volt, az 5G sokkal gyorsabb, mint a 4G. Valójában az 5G eléri vagy meghaladja a szabványos belföldi szélessávú kapcsolat sebességét. De amint hamarosan látni fogod, ez messze nem a legizgalmasabb dolog az 5G-ben.

ALACSONYABB KÉSLELTETÉS

Az 5G alacsonyabb késleltetést is kínál. A késés az az idő, amely alatt az adatok egy teljes oda-vissza utat tesznek meg – az eszköztől a szerverig és vissza. Az 5G késleltetése sokkal alacsonyabb, mint a 4G (1-5ms szemben a 30-100 ms-mal). A 20 ms elég jónak tekinthető videohíváshoz. 2

TÖBB EGYIDEJŰ ESZKÖZ

Talán a legnagyobb előrelépés a konnektivitásban van. Minden 4G cellatornyok körülbelül 2000 eszközt képesek kezelni egyszerre. Az 5G egymillió embert képes kezelni. Ez gyökeres változást hoz: azt jelenti, hogy a dolgok internete, az intelligens városok és az autonóm járművek végre teljes mértékben kiaknázhatják a bennük rejlő lehetőségeket. 3

"Egy 4G cellatorony 2000 eszközt tudnak kiszolgálni. Egy 5G cellatorony 1 000 000 embert képes kiszolgálni."

NAGYOBB BIZTONSÁG

Az 5G biztonságosabb, mint a 4G, mert fejlettebb titkosítási módszereket és technológiákat használ. Az 5G több lehetőséget kínál a biztonságos hitelesítéshez, például a SIM-alapú hitelesítéshez és a hálózati szeleteléshez.

KÖNNYEBBEN BEVEZETHETŐ

A 4G kiépítése – különösen, ha magánhálózatra van szüksége vállalkozása számára – lassú, költséges és nagyon speciális készségeket igényel. Az 5G még mindig rendkívül technikai munkát igényel, de mivel az 5G infrastruktúrájának nagyobb része támaszkodik felhőszerverekre és szoftverekre, ez gyorsabb és egyszerűbb feladat.

A legtöbb fogyasztó azonban nem fog sok különbséget látni a mindennapi használatban. Igen, gyorsabb, így az adatintenzív funkciók, például a streamelés némi javulást mutathatnak, és a videohívások jobban reagálnak az alacsony késleltetésű 5G-kapcsolatokra – de nem ezek az 5G elsődleges felhasználási esetei.

Az 5G valódi előnyei a vállalatok közötti és az ipari szektorban lesznek láthatók – beleértve a logisztikai szektort is. Az 5G késleltetése, kapacitása, biztonsága és energiafogyasztása egy világnyi távolságra van a 4G megfelelőitől. Az 5G technológiának egyértelmű előnyei vannak, de vizsgáljuk meg pontosan , mit jelent ez a logisztika szempontjából.

DHL vans parked

Az 5G előnyei a logisztika és logisztikai ügyfelek számára

Az 5G technológiának van néhány nagy előnye a logisztikai ipar számára.

A GYORSABB LETÖLTÉS TÖBB SZENZORT ÉS NAGYOBB IRÁNYÍTÁST JELENT

A logisztika számára az adatátviteli sebesség nem nagy kérdés. De ahogy a szenzorok száma növekszik (például kamerák, hőmérséklet-érzékelők, páratartalom stb.), annál több adatot kell áthelyeznünk egyik helyről a másikra. Az 5G biztosítja a logisztikai szolgáltatók számára az adatátviteli kapacitást, hogy megbirkózzanak ezzel az adatáradattal.

A közeljövőben a logisztikai cégek folyamatosan frissítik ügyfeleiket, a hőmérséklettől és a páratartalomtól kezdve a pontos helyig és az élő videófolyamig. Szeretnéd tudni, hol van a küldeményed, és jó állapotban van-e? Csak jelentkezz be, és ellenőrizd a logisztikai szolgáltató által biztosított adatokat. Így az áruk kevésbé vannak kitéve a sérüléseknek, a manipulációnak vagy akár a lopásnak. Természetesen ez elméletileg lehetséges a meglévő 4G-vel, de van egy probléma: a 4G-nek nincs kapacitása kezelni. A 4G eszközök pedig energiaéhesek. Az 5G növeli a kapacitást és csökkenti az energiafogyasztást.

AZ ALACSONYABB KÉSLELTETÉS LEHETŐVÉ TESZI AZ AUTONÓM JÁRMŰVEKET (ÉS A GYORSABB SZOLGÁLTATÁSOKAT)

Az 5G alacsony késleltetése és nagyobb megbízhatósága azt jelenti, hogy az adatok szinte azonnal továbbíthatók. Ez elengedhetetlen az önvezető logisztikai járművek esetében, így bármely távoli operátor vagy szerver hamarabb reagálhat ezekre az adatokra. A logisztikai ügyfelek számára ez olcsóbb és hatékonyabb szolgáltatásokat jelent. Emellett az autonóm járművek javíthatják a biztonságot, mivel képesek kiküszöbölni az emberi hibákat és megelőzni a baleseteket.

"Az autonóm szállítójárművek már itt vannak"

A DHL hamarosan integrálja az autonóm járműtechnológiát az ellátási láncába. 100 autonóm teherautót foglaltunk le a TuSimple-től, az amerikai önvezető teherautó-fejlesztőtől. A TuSimple naponta szállít árut a DHL számára olyan útvonalakon, amelyek az Egyesült Államok autonóm árufuvarozási hálózatának (AFN) részét képezik. 4

A TÖBB ESZKÖZ JOBB ÉS GYORSABB SZOLGÁLTATÁSOKAT JELENT A LOGISZTIKAI ÜGYFELEK SZÁMÁRA

A mobilhálózatok korábbi generációit nem a dolgok internetére (IoT) tervezték, de ez megváltozott az 5G-vel. Az 5G az első generáció, amely az IoT-alkalmazásokat helyezi előtérbe . Ennek semmi köze a gyorsabb átviteli sebességhez, ehelyett minden a kapacitásról és az akkumulátor élettartamáról szól.  A 4G kapacitása korlátozott, cellatornyonként csak néhány ezer felhasználóval (eszközzel). Az 5G akár egymillió embert is támogathat. Ezzel a fajta támogatással minden meglévő RFID címke erőteljes érzékelősorrá válhat, amely képes továbbítani minden csomag pontos helyét, valamint a környezeti feltételeket. Lisztszállítmánya vízzel érintkezik a törött tetőpanel miatt? Egy azonnali riasztás több ezer dollárt takaríthat meg az elrontott árukban.

"2025-re 27 milliárd IoT-eszköz lesz online"5

A járművek és áruk pontos helyének ismerete sokkal pontosabb, agilis tervezést jelent, így az erőforrások és a raktárterület elosztása gyorsabbá és könnyebbé válik. Az 5G-nek köszönhetően a nem tervezett késés már nem váratlan meglepetés.

Az automatizált komissziózás és csomagolás könnyebbé válik , mivel minden csomagnak pontos ismert helye lenne (számítógép által érthető) a raktáron belül. A komissziózásra és csomagolásra használt kiterjesztett valóság (AR) alkalmazások, amelyeket 5G egészít ki, mindennapi látványt nyújtanak a raktárban.  Az AR-szemüveget viselő személyzetet meghatározott helyekre lehet irányítani, és meg lehet mondani, hogy mely tárgyakat vegyék fel.

A raktáron kívül az 5G-t támogató AR-technológia is segíthet a furgonokat rakodó alkalmazottak irányításában. A nehéz vagy veszélyes tárgyakat már azelőtt meg lehet jelölni, hogy az alkalmazott megérintené őket. Mint tudjuk, számít az áruk betöltésének sorrendje. Ez sokkal könnyebb feladattá válik, mivel a digitális technológia egyszerűvé teszi annak megtekintését, hogy melyik csomag milyen sorrendben kerül a járműre. Az út másik végén pedig segíthet a futároknak megtalálni bizonyos tárgyakat furgonjaikban, sőt még az ügyfél házszámát is.

Mindez gyorsabb és olcsóbb szolgáltatásokat jelent az ügyfelek számára.

AZ 5G FEJLETT BIZTONSÁGOT NYÚJT

Az 5G a biztonságot szem előtt tartva készült. Az 5G mögöttes technológiája biztonságosabb, mint a vezeték nélküli kommunikáció korábbi generációi, mivel szoftvereken és szervereken fut, nem pedig kevésbé biztonságos hardverkészülékeken. Az 5G biztonságosabb, mint a 4G, mert támogatja a végpontok közötti titkosítást, ami azt jelenti, hogy az adatok titkosítva vannak a forrásuktól a rendeltetési helyükig, ami sokkal nehezebbé teszi bárki számára az adatok elfogását vagy módosítását az átvitel során.

"Az 5G mögöttes technológiája kialakításánál fogva biztonságosabb"

Az 5G biztonságos hitelesítést is biztosít, például SIM-alapú hitelesítést és hálózatszeletelést. A hálózati szeletelés azt jelenti, hogy az üzleti felhasználóknak többé nem kell drága cellahardvert vásárolniuk saját magáncellahálózatuk létrehozásához. Ehelyett az üzleti ügyfelek saját privát 5G hálózatokat hoznak létre ugyanazzal az 5G hardverrel , amelyet a nagyközönség is használ, de most már egy szoftver által meghatározott "izolált" résszel, javítva a biztonságot és a megbízhatóságot . A hálózati szeletelés további biztonsági réteget nyújt minden felhasználó számára.

shipping containers stacked on top of each other

Az 5G tesztelése

Az 5G előnyei nagyon meggyőzőek a kikötői környezetben, amint azt egy kísérleti projekt is bizonyította az Egyesült Királyságban. A West og England Combined Authority és 12 partnere, köztük a Bristoli Egyetem és a Cardiff Business School 5G Logisztikai Projekt néven tesztesetet indított, hogy feltárja az 5G előnyeit valós árufuvarozási kikötői környezetben. 

A 18 hónapos projekt megállapította, hogy három felhasználási eset egyértelműen demonstrálta az 5G technológia előnyeit kikötői környezetben: biztonság, nyomon követhetőség és az áruk valós idejű nyomon követése; autonóm drónrepülések kikötői felügyelet és vészhelyzeti reagálás céljából; valamint a közúti forgalomirányítás javítása az 5G intelligens csomópontok révén, a kikötők és a vállalkozási zónák körüli torlódások enyhítése és a légszennyezés csökkentése. 6

Ne legyenek kétségeink afelől, hogy amint eléri teljes potenciálját, nem lehet túlbecsülni az 5G pozitív hatását és előnyeit a  logisztikai ipar számára. Arról, hogy mi más változtat a logisztikán, olvasd el a szállítási és logisztikai trendekről szóló legutóbbi cikkünket.