Navigatie en inhoud
U bent in  België
of Selecteer een ander land

Beperkte vrachtaansprakelijkheid

Bescherm uw logistieke zendingen over zee tegen schade, verlies of diefstal


Onze vrachtvervoerexperts weten dat zelfs als vracht met de grootste zorg wordt behandeld, er onverwachte dingen kunnen gebeuren tijdens zeetransport. Goederen kunnen beschadigd raken of zelfs verloren of gestolen worden. Als beperkte vrachtaansprakelijkheid is opgenomen in een vervoersovereenkomst, gaan de verzenders en ontvangers er ten onrechte van uit dat vrachtaansprakelijkheid de waarde van hun lading beschermt en zien ze vaak de strenge beperkingen over het hoofd. Ontdek waarom uw volgende zending baat heeft bij een verzekering van de waarde van de zending.

Wat vrachtaansprakelijkheid wel en niet dekt


Vrachtaansprakelijkheid is in elke transportovereenkomst opgenomen. Verzenders en ontvangers van zendingen per zee zullen desalniettemin geïnteresseerd zijn in extra bescherming van de waarde van hun zending, omdat in het geval van een claim, de vergoedingen van de vrachtaansprakelijkheid doorgaans gebaseerd zijn op het gewicht en niet op de waarde van de lading, waardoor het eindbedrag vaak zeer laag is.

Bovendien kan deze gedeeltelijke vergoeding alleen plaatsvinden als de eigenaar van de vracht kan bewijzen dat de vervoerder nalatig is geweest – een proces dat op zich al maanden in beslag kan nemen. Logischerwijs sluit dit bewijs van nalatigheid alle natuurrampen of het zinken van het schip uit.

De inhoud van de regels


De regels voor vrachtaansprakelijkheid zijn in 1926 vastgesteld in de Haagse Regels. Vandaag de dag zijn de meeste zendingen gedekt door de Haags-Visbysche Regels (een herziene versie uit 1968 van de Haagse Regels), de Hamburgse Regels (1978) of de in 2009 vastgestelde Rotterdamse Regels. Welke regels gelden, is afhankelijk van het land waarin uw vervoersovereenkomst is ondertekend en van uw zakenpartner. De drie soorten regels bestrijken echter de over het algemeen vergelijkbare voorwaarden, vooral als het gaat om de verantwoordelijkheden van de vervoerder.

Waar is de vervoerder verantwoordelijk voor, en wanneer

De drie soorten regels stellen over het algemeen dat de vervoerder verantwoordelijk is voor het geschikt maken van het schip voor een zeereis, voor voldoende bemanningsleden en voor het met redelijke zorg behandelen van de lading. Dit is inclusief het laden en lossen.

De periode waarvoor hij verantwoordelijk is, is beperkt en als volgt gedefinieerd:

 • Volgens de Haags-Visbysche en de Hamburgse Regels is dit de tijd tussen het laden van de goederen op het schip en het lossen
 • Volgens de Rotterdamse Regels wordt die periode simpelweg aangeduid als het moment waarop de vervoerder de lading onder zijn hoede krijgt.

Uw lading valt alleen onder vrachtaansprakelijkheid als deze in handen is van de vervoerders; in tegenstelling tot de reis van uw zending verloopt de vrachtaansprakelijkheid niet van deur tot deur!

De bewijsplicht wordt gedeeld. Om aansprakelijkheid te claimen, moet de eigenaar van de lading bewijzen dat de vervoerder zijn taken niet goed heeft uitgevoerd tijdens de toepasselijke periode; de vervoerder moet bewijzen dat hij die taken wel goed heeft uitgevoerd.

Waarvoor kan de vervoerder niet verantwoordelijk worden gehouden, en wanneer

Terwijl de Haags-Visbysche Regels en de Hamburgse Regels ook soortgelijke regelingen dekken, noemen de Rotterdamse Regels explicieter alle omstandigheden waaronder vrachteigenaren niet door de vrachtaansprakelijkheid worden gedekt, inclusief:

 • Overmacht, zoals een aardbeving of tsunami
 • Ongelukken op zee, zoals het zinken van het schip
 • Oorlog, piraterij en terroristische daden
 • Diefstal
 • Quarantainebeperkingen
 • Stakingen
 • Brand op het schip
 • Elke handeling die als de verantwoordelijkheid van de verzender wordt beschouwd, zoals slechte verpakking of slecht laden

De bewijsplicht wordt gedeeld. Om aansprakelijkheid te claimen, moet de eigenaar van de lading bewijzen dat de vervoerder zijn taken niet goed heeft uitgevoerd tijdens de toepasselijke periode; de vervoerder moet bewijzen dat hij die taken wel goed heeft uitgevoerd.

Hoeveel krijg ik vergoed met vrachtaansprakelijkheid?


De drie regels noemen vergelijkbare vergoedingen in het geval van een aansprakelijkheidsclaim, aangezien ze alle drie op gewicht zijn gebaseerd.

Kijk eens naar dit voorbeeld: u verzendt goederen met een waarde van $ 70.000 en een totaalgewicht van 2.850 kg. Het schip dat uw lading vervoert, zinkt en uw goederen gaan verloren. Dit zijn de geschatte waardebepalingen die u kunt verwachten als u kunt bewijzen dat het ongeval de schuld van de zeevervoerder was:

 • Als uw vervoersovereenkomst onder de Haags-Visbysche Regels is getekend: $ 8.000
 • Onder de Hamburgse Regels: $ 10.000
 • Onder de Rotterdamse Regels: $ 12.000

De Rotterdamse Regels zijn het gunstigst, maar komen niet in de buurt van de werkelijke waarde van uw lading.

Uw zending bijverzekeren is van essentieel belang, omdat de aansprakelijkheidsvoorwaarden voor zeevracht de allerlaagste verhouding tussen gewicht en waarde hanteren. Een zending die op $ 8.000 is getaxeerd onder de Haags-Visbysche Regels, wordt onder de aansprakelijkheidsvoorwaarden voor luchtvracht op $ 70.000 getaxeerd en voor wegtransport op $ 30.000.

De cijfers begrijpen: een waardebepaling in SDR

Onder de Haags-Visbysche, Hamburgse en Rotterdamse Regels wordt de vrachtwaarde berekend in bijzondere trekkingsrechten (Special Drawing Rights; SDR), een asset die in 1969 door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is geïntroduceerd. Zoals bij elke wisselkoers, varieert de exacte waarde ten opzichte van andere valuta dagelijks.
Neem als voorbeeld de gemiddelde waarde die in juli 2020 net onder de $ 1,40 lag:

Aansprakelijkheidswaarde per vrachtkilo (als 1 SDR=$ 1,40)*
Haags-Visbysche Regels: SDR 2 / $ 2,80
Hamburgse Regels: SDR 2 / $ 3,50
Rotterdamse Regels: SDR 3 / $ 4,20

Aansprakelijkheidswaarde per pakket (als 1 SDR=$ 1,40)*
Haags-Visbysche Regels: SDR 666,67 / $ 933,34
Hamburgse Regels: SDR 835 / $ 1169
Rotterdamse Regels: SDR 875 / $ 1225

*welke groter is.

Ga naar de website van het IMF voor meer informatie over SDR en de realtimewaarde

Hoe kies ik de juiste dekking?


Onthoud dat de bescherming van de waarde van uw zending niet is bedoeld om uw zending te behouden, het doel is om uw winst te beschermen. We hebben daarom de volgende checklist opgesteld, en uw verzekering zou op alle punten moeten voldoen.

De juiste dekking:

 • Dekt de volledige waarde van uw goederen
 • Dekt ook de vrachtkosten
 • Biedt all-riskdekking van uw zending
 • Dekt ook uw goederen met een hoog risico
 • Dekt alle locaties van de reis die uw zending aandoet, van deur tot deur
 • Heeft geen eigen risico, wat betekent dat u niets hoeft te betalen voor een verlies
 • Biedt in uw eigen taal ondersteuning bij schaderegeling
 • Wikkelt claims af in uw eigen valuta
 • Wikkelt claims snel af. De procedure voor vrachtaansprakelijkheid neemt enkele maanden in beslag, maar DHL Global Forwarding streeft ernaar uw claim binnen 30 dagen af te handelen.

Hoe zit het met de Incoterms?

Zoals u misschien hebt gelezen in ons artikel over de basisprincipes van Incoterms, spreiden Incoterms de kosten, maar ook de risico's die inherent zijn aan het vervoer over zee. Terwijl de voorwaarden van de Incoterm 'Carriage and Coverage Paid to' de verkoper verplichten een verzekering af te sluiten van oorsprong tot bestemming, verplichten de voorwaarden van de Incoterm 'Cost, Coverage and Freight' hem alleen om het zeetraject te verzekeren. In de andere Incoterms is hier helemaal niets over vastgelegd.

Als verzender of ontvanger is het verstandig om dub­bel te ­controleren wanneer de risico's precies op u worden overgedragen (dit gebeurt niet altijd tegelijk met de verzendkosten). Weten wat uw verantwoordelijkheden en die van uw handelspartner zijn, is van cruciaal belang omdat het feit dat een van beide partijen zijn deel van de reis verzekert niet altijd betekent dat dan de hele zending gedekt is.

Wie kan mijn lading verzekeren?

Over het algemeen kunt u uw goederen verzekeren via uw expediteur of een aparte verzekeraar.

Het voordeel van een verzekering afsluiten bij uw expediteur is dat hij al in het bezit is van de meeste documentatie die u nodig hebt om een claim in te dienen en hij deze voor u kan indienen.

Het is mogelijk om uw lading apart te laten verzekeren. Dan is het echter uw eigen verantwoordelijkheid om alle benodigde documentatie te verzamelen van alle partijen die aan uw zending hebben deelgenomen (expediteur, douane-expediteur, zeevervoerder, enz.) voordat u zelf uw claim indient.

Wat is het juiste moment om de verzekering af te sluiten?

Dat is afhankelijk van hoe vaak u goederen verzendt. Als u een paar vrachtzendingen per jaar verzendt, kunt u deze gewoon tegelijk met uw zending afsluiten.

Als u een regelmatige verzender bent (bijvoorbeeld meer dan 5 zendingen per jaar), is een jaarlijkse dekking waarschijnlijk voordeliger. Dan zijn uw zendingen tegen een gereduceerd tarief gedekt.

Infographic downloaden


U bent mogelijk ook geïnteresseerd in …


Hebt u hulp nodig met een specifiek verzendprobleem?


Onze verzendexperts staan voor u klaar