Navigatie en inhoud
U bent in  België
of Selecteer een ander land

Informatie voor verzenders over maten en typen vrachtcontainers


Containertransport is de voordeligste vorm van transport voor uw vracht. Omdat de bescheiden container vervoerbaar is op schepen, treinen en vrachtwagens heeft deze de internationale scheepvaart ge­her­de­fi­ni­eerd en ervoor gezorgd dat de wereldhandel kon uitbreiden tot het niveau zoals we dat vandaag de dag kennen. 

Welk type container is het meest geschikt voor uw lading? Is hij groot genoeg zodat alles erin past? Onze vrachtvervoerexperts inventariseren de meestvoorkomende soorten materieel, zodat u de juiste beslissing kunt nemen.

Een korte geschiedenis van containervervoer


Het idee voor containervervoer ontstond voor het eerst in Engeland aan het eind van de 18e eeuw. De eerste uitvoering van de container leek niet op zijn moderne tegenhangers. De containers waren rechthoekige houten kisten, vooral gebruikt voor het vervoer van steenkool.

De eerste moderne intermodale vrachtcontainer zoals we die nu kennen, ontstond in 1955 in de VS toen Malcom McLean samen met ingenieur Keith Tantlinger een module van stalen golfplaten ontwikkelde. Dankzij de constructie werd verplaatsing mogelijk met behulp van kranen en konden ze op elkaar worden gestapeld.

Op 26 april 1956 werd de tanker Ideal X voor de gelegenheid omgebouwd tot containerschip en maakte deze zijn eerste reis van Newark in New Jersey naar Houston in Texas.

Na de ontwikkeling van containers werd het gebrek aan algemene standaarden problematisch, aangezien er de daaropvolgende twintig jaar verschillende containerformaten en -systemen in gebruik bleven. Als gevolg hiervan werden uiteindelijk duidelijke maatvereisten voor elk containertype overeengekomen en uitgevoerd volgens de ISO-norm. Daarom worden transportcontainers ook vaak ISO-containers genoemd. Containers hebben allemaal een geldig veiligheidsplaatje (Safety Approval Plate) nodig [URL to SOLAS / Documentation page] (ook bekend als een CSC-plaatje, wat staat voor Convention for Safe Containers (verdrag voor veilige containers)) om in aanmerking te komen voor verzending.

Standaardcontainertypen en ISO-afmetingen


Duurzame en multifunctionele standaardcontainers zijn de meestvoorkomende vrachteenheid voor zeetransport. Deze containers worden 'droog' genoemd. Als ze helemaal omsloten zijn, bieden ze weerbestendige bescherming tegen de elementen. Containers van twintig en veertig foot zijn de meestvoorkomende maten.

Deze containers zijn ontworpen voor elk soort transport, dus zowel voor zee als land. High-cube-containers zijn hoger en bieden dus meer capaciteit voor grotere ladingen.

Buitenafmetingen, minimale binnenafmetingen en maximaal gewicht (d.w.z. inclusief lading) zijn vastgelegd in de ISO-norm 6346. Het tarragewicht, de werkelijke binnenafmetingen en andere maten zullen echter verschillen tussen de diverse modellen en fabrikanten.

Afmetingen 20-, 40- en 45-foot standaardcontainers

Afmetingen high-cube-container van 40 foot

Typen en afmetingen koelcontainers


Koel- of temperatuurgecontroleerde containers, ook wel reefers genoemd, worden gebruikt voor goederen die temperatuurregeling nodig hebben, zoals voedsel, elektronica of medicijnen. De ingebouwde motor van de container houdt de interne temperatuur tussen -35 en +30⁰C en de container moet worden aangesloten op een stroombron om een consistente temperatuur te garanderen.

De grootte en het gewicht van de motor zijn van invloed op het exacte tarragewicht en de inhoud van het kubieke volume, die dus aanzienlijk kunnen verschillen tussen de diverse modellen en fabrikanten..

Afmetingen 20-foot en 40-foot koelcontainers

Niet-bediende koelcontainers (Non-Operated Refrigerated Containers; NOR’s)?


NOR-transporten (Non-Operated Reefer) zijn zendingen droge lading in een koelcontainer, zonder de temperatuurregeling te activeren.

Hoewel ze een uitstekende manier bieden om goederen te vervoeren, hebben ze enkele beperkingen. De ruimte die door de generator wordt ingenomen, vermindert de volumecapaciteit en de speciale roostervloer beperkt het gewicht van de lading. Ze zijn bovendien niet geschikt voor elke soort vorkheftruck.

Voor meer informatie over het vervoer van uw goederen met deze mogelijkheid, kunt u onze flyer over niet-bediende koelcontainers (non-operated reefer containers) lezen

Andere gespecialiseerde containers


Er zijn transportcontainers in alle maten en soorten voor alle denkbare ladingen en afmetingen.

Tankcontainers

Tankcontainers hebben een versterkt frame waarin een tank is geplaatst en zijn gespecialiseerd voor het vervoer van voedsel, olie, brandstof en chemische vloeistoffen. Dit type container is makkelijk te laden en is zelfs betrouwbaar voor het vervoer van brandbare inhoud. Tankcontainers zijn doorgaans niet verkrijgbaar bij scheepsmaatschappijen, maar bij gespecialiseerde leasemaatschappijen.

Tankcontainers van 20 foot kunnen meestal tot 26.000 liter vloeistof bevatten en de afmetingen komen overeen met die van klassieke containers van 20 foot.

Afmetingen van een 20-foot tankcontainer

  • Buitenafmetingen (l x h x b): 6,058 m x 2,591 m x 2,438 m / 19' 10,5" x 8' 6" x 8' 0
  • Max. gewicht  30.480  kg/ 67.200  lb.
  • Ongeveer Kubieke inhoud: 26 m3

Flat-rack- en platformcontainers

Flat-rack- en platformcontainers zijn geschikt voor buitenmaatse lading, maar uiteraard ook voor binnenmaatse goederen. Flat-rack-containers zijn meestal uitgevoerd met twee zijwanden en platformcontainers hebben helemaal geen wanden. De exacte containerafmetingen variëren, afhankelijk van de fabrikant en de wandopstelling, maar ze zijn er in versies van 20 en 40 foot, zoals elke ISO-container.

Open containers

Open containers zijn vergelijkbaar, maar hebben vier zijwanden en een bovenzijde van zacht dekzeil en zijn ook geschikt voor het vervoeren van bulklading. Ze zijn het meest geschikt voor lading die met een kraan vanaf de bovenkant van de container moet worden geladen of die hogere goederen bevat. Ze bestaan in versies van 20 en 40 foot en hebben dus vergelijkbare afmetingen als de standaardcontainertypen die hierboven zijn beschreven. Ze zijn met name verkrijgbaar als high-cubes, omdat de dekzeilhoepels de vrije hoogte en daarmee het laadvermogen verminderen. Ook is het vermeldenswaardig dat de deurkoppen van de open containers verwijderd kunnen worden voor een makkelijkere toegang door de deuropening.

U bent mogelijk ook geïnteresseerd in …