#b2bTanácsadás

Hogyan lehet a legtöbbet kihozni a B2B piacterekből

Rick Davis
Rick Davis
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 5 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
2 people looking at screen

A B2B e-kereskedelem gyorsan nőtt az elmúlt években, új értékesítési csatornákat nyitva meg - beleértve a B2B piactereket is. De van-e valami, amit figyelembe kell venned az e-kereskedelmi üzleti terv részeként ? Olvass tovább, hogy megtudd ezeknek a szolgáltatásoknak a lehetséges előnyeit - és azokat a kockázatokat, amelyekkel tisztában kell lenned.

B2B e-kereskedelem: a te nagy lehetőséged

2020-ban az éves vállalkozások közötti vásárlások meghaladták a 100 TR USD-t1. Ebből csak 12 TR USD volt az online tranzakciók2, de a változás jön - és gyorsan.  

A B2B műveletek hagyományos módszerei – az értékesítéstől az ügyfélinterakciókig; a teljesítéstől a megrendelések kézbesítéséig – digitalizálódnak a világjárvány és a döntéshozói szerepekben lévő Y-generáció új beáramlása miatt, akik a B2C tapasztalataikhoz jobban igazodó üzleti interakciókat keresnek. Valójában a B2B vásárlók 64% -a nagyobb jelentőséget tulajdonít az élménynek, mint az árnak, míg a vásárlók 86% -a hajlandó többet fizetni a jobb élményért3. Tehát tényleg megengedheted magadnak, hogy ne fektess be az e-kereskedelmi csatornáidba?

man holding mobile phone and card

A B2B e-kereskedelmi platformod 

A B2B e-kereskedelmi szoftver fejlődése azt jelenti, hogy soha nem volt ilyen egyszerű kiváló minőségű, felhasználóbarát platformot építeni. Webhelyed több nyelven is kínálhatod és hatékony keresőmotort, részletes termékleírásokat, interaktív támogatást,  útmutató videókat és többféle fizetési lehetőséget kínálhatsz. Valójában minden olyan funkció, amelyet az ügyfelek elvárnak egy B2C webhelytől. Ez időt és pénzt takarít meg vállalkozásodnak, miközben növeled az értékesítést. 

Bár nem helyettesítik az e-kereskedelmi webhelyet, a B2B piactereket érdemes megfontolni , mint az értékesítési csatornák hasznos kiegészítését. 

hands holding puzzle

Mi az a B2B piactér?

A vállalkozásod előtt megnyíló számos digitális B2B értékesítési csatorna egyike a B2B piactér. Ez a fajta e-kereskedelmi platform összehozza a vállalati eladókat és a vevőket. Az eladók lehetnek nagykereskedők, gyártók, beszállítók és márkák, akik kész és félkész termékeket, alkatrészeket, nyersanyagokat és szolgáltatásokat értékesítenek más vállalkozásoknak - mennyiségben. Ez azt jelenti, hogy a B2B piac értékesítési dinamikája eltér a B2C-től:

B2B piacterek - a megfelelő értékesítési csatorna vállalkozásod számára?

A beszállítók számára a B2B piacterek vonzónak tűnhetnek. A korlátozott marketingköltségvetéssel rendelkező kkv-k széles ügyfélkörhöz és megnövekedett tömeges értékesítéshez férhetnek hozzá. Az ügyfelek számára az a kényelem, hogy nem kell számos beszállítót megvizsgálniuk és kezelniük.

Vannak azonban kihívások is. A B2B tranzakciók általában magasabb átlagos rendelési értékekkel járnak. Ennek eredményeként a tét sokkal nagyobb - egyetlen rossz tranzakció rosszul tükrözheti a szállítót. A piactereket e-kereskedelmi stratégiájukba integrálni kívánó B2B vállalkozásoknak gondosan mérlegelniük kell az előnyöket és a kockázatokat.  Lehet, hogy inkább a saját e-kereskedelmi webhelyedre fekteted be az idődet és pénzed - a teljes termékkatalógus digitalizálásától kezdve egy hatékony keresőmotor integrálásáig, amely segít az ügyfeleknek a vásárláshoz vezető út. 

Forrás: https://www.digitaldoughnut.com/articles/2020/october-2020/10-best-global-b2b-e-commerce-websites

Mit kell keresniük az eladóknak a B2B piacon

Nyilvánvaló, hogy minden piactérnek lehetőséget kell adnod mind a tömeges értékesítés, mind a hálózat növelésére. A korlátozott költségvetéssel rendelkező kkv-k számára lehetővé kell tenned a katalógusok frissítésére vagy a marketingcsatornák bevételszerzésére fordított idő és pénz csökkentését is. Az is fontos, hogy a piactér lehetővé tegye, hogy közvetlenül kapcsolatba lépjen és beszéljen a vevőkkel - üzleti kapcsolatok tulajdonosa -, és olyan automatizált megoldásokat használj, amelyek időt takarítanak meg az érdeklődők és megrendelések e-mailben vagy telefonon történő összegyűjtésével.

  • Kezdj egy olyan fizetési modellel, amelyet megengedhetsz magadnak - egy alacsony költségű alapkonfigurációt kínáló B2B piactérrel - legalább a következőkkel:
    - A jutalék alapú modellek minden kapott megrendelés után százalékos jutalékot számítanak fel.
    - Az előfizetés-alapú modellek tagsági díjat számítanak fel, amely magában foglalhat olyan szolgáltatásokat is, mint a fiókkezelés, a reklám és a logisztikai támogatás.
    - Díjalapú modellek lsitázása külön díjat számítanak fel minden felsorolt termékért.
  • Keress egy egyszerű, könnyen használható felületet, amelyet intuitívnak találsz - a lehető leghamarabb fel szeretnél állni és futni, nem pedig órákat tölteni a termék- és üzleti információk feltöltésének kitalálásával.
  • Ellenőrizd az eladói funkciók széles skáláját, amelyek biztosítják az irányítást - például termékmenedzsment és CRM (Customer Relationship Marketing) szoftver, szállítási eszközök és fizetési lehetőségek. 
pencils in a holder

Közvetlen értékesítés

Természetesen a B2B piacterek nem lesznek megfelelőek minden vállalkozás számára és ez az, ahol a saját e-kereskedelmi webhelyedbe történő befektetés elengedhetetlen. Ha figyelembe vesszük, hogy a B2B ügyfelek 38% -a azt mondta , hogy az online értékesítési portálon keresztül történő megrendelés lehetősége a legfontosabb kritérium az új beszállító kiválasztásakor 4, akkor valóban megengedheted magadnak, hogy ne legyen?

Akár már van egy e-kereskedelmi webhelyed, amely frissítésre szorul, akár a nulláról indulsz, exkluzív fehér könyvünk, a The Ultimate B2B E-commerce Guide segít vállalkozásodnak eligazodni a B2B digitális forradalomban,  és optimalizálni minden új értékesítési lehetőséget. Töltsd le most.

1. Medium, 2020. május

2. Alibaba, 2020. augusztus

3. Qualtrics, 2018

4. Sana, 2019