#LogisztikaiTanácsadás

Az akkumulátorok nemzetközi szállítása

Anna Thompson
Anna Thompson
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 8 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
purple batteries

Ha vállalkozásod nemzetközi szinten szállít akkumulátorokat tartalmazó termékeket, van néhány fontos szállítási és csomagolási szempont, amelyet be kell tartanod annak biztosítása érdekében, hogy biztonságosan, sérülés vagy késedelem nélkül érkezzenek meg. Olvass tovább egy egyszerű útmutatóért.

Tudsz akkumulátorokat szállítani?

Számos elektronikai termék és eszköz tartalmaz akkumulátorokat – különösen lítium akkumulátorokat, amelyek általában laptopokban, okostelefonokban, táblagépekben, orvosi eszközökben és elektromos szerszámokban találhatók. Az akkumulátorok határokon átnyúló szállítására előírások vonatkoznak a biztonságos szállítás biztosítása érdekében.  Ezek az előírások az elemek típusától függően változnak. A lítium akkumulátorok például veszélyes áruknak minősülnek, így a DHL Express nem minden típusú lítium akkumulátort fogad el, amelyeket itt ellenőrizhetsz .

Hogyan csomagold az akkumlátorokat a szállításhoz

Veszélyes jellegük miatt az akkumulátorokat tartalmazó csomagokat gondosan kell csomagolni, hogy elkerüljék a szállítás közbeni sérüléseket. Tanácsaink a küldött akkumulátor típusától függően változnak.

Hogyan csomagoljunk alkáli elemeket

 • Vedd ki az akkumulátort a készülékből
 • Ha lehetséges, tartsd az eredeti csomagolásában
 • Csomagold be sok buborékfóliába
 • Használj duplafalú dobozt
 • Töltsd ki a fel nem használt helyet párnázó anyaggal 
 • Erős szalaggal zárd le a dobozt

Hogyan kell csomagolni a lítium-ion akkumulátorokat

 • Az akkumulátornak a készülékben kell maradnia
 • Győződj meg arról, hogy a készülék ki van kapcsolva 
 • Csomagold a készüléket sok buborékfóliába
 • Használj duplafalú dobozt 
 • Töltsd ki a fel nem használt helyet párnázó anyaggal 
 • Erős szalaggal zárd le a dobozt
hand holding envelope

Akkumlátorok szállítása

Amikor lítium akkumulátorokat szállítasz vagy más típusú akkumulátorokat küldesz postai úton a határokon átnyúló ügyfeleknek, van néhány kulcsfontosságú dolog, amit tudnod kell, hogy megbizonyosodj arról, hogy a termékek biztonságosan és jogszerűen érkeznek. 

A küldeményre vonatkozó előírások olyan tényezőktől függően változnak, mint az akkumulátorok típusa, csomagolásuk módja (ömlesztve vagy egy eszközön belül), valamint a célország konkrét vámszabályai. 

Lítium akkumulátorok szállítása

Általánosságban elmondható, hogy a lítium akkumulátorok két fő kategóriába sorolhatók:

A lítium-fém akkumulátorok és akkucellák jellemzően egyszer használatosak, és fémes lítiumot tartalmaznak.  Nem újratölthetők, de hosszabb élettartammal rendelkeznek, mint a hagyományos alkáli elemek/cellák, így ideális áramforrások olyan eszközök számára, amelyek nem érhetők el, például füstérzékelők és számítógépes alaplapok. 

A lítium-ion akkumulátorok és akkucellák lítiumot tartalmaznak, amely csak ionos formában van jelen az elektrolitban. Sokféle formába alakíthatók, ami ideálissá teszi őket számos elektromos berendezéshez. Rövidebb eltarthatósági idővel rendelkeznek, mint a lítium-fém akkumulátorok , de újratölthetők, így számos hordozható fogyasztói elektronikában, például laptopokban és okostelefonokban vannak jelen. 

Bár széles körben használják, a lítium akkumulátorokat a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) veszélyes áruknak minősíti, mivel nagyon gyúlékonyak, érzékenyen reagálnak a környezeti tényezőkre, és sérülés esetén tüzet okozhatnak. Minden olyan személy, vállalat vagy szervezet, aki a DHL Express fuvarlevélen feladóként szerepel, jogilag felelős az IATA veszélyes árukra vonatkozó előírásainak 100%-os betartásáért. A lítium akkumulátorok DHL-lel történő biztonságos szállításával kapcsolatos további tanácsokért kattints ide.

Száraz akkumulátorok és nikkel-fémhidrid akkumulátorok szállítása

A szárazcellás akkumulátort általában hordozható elektromos eszközökhöz használják - ez a besorolás magában foglalja az alkáli-mangánt, a cink-szenet, a nikkel-kadmiumot és más szilárd anyagokat. Nem tartalmaznak folyadékot, inkább az elektrolitok alacsony nedvességtartalmú pasztában vannak, amely lehetővé teszi az elektromos áram áramlását. Tömítettek és nem szellőzők, ezért kevésbé hajlamosak a szivárgásra. A nikkel-fémhidrid akkumulátorok nagyon hasonló módon működnek, bár nagyobb kapacitással. Mindezen akkumulátortípusokra továbbra is vonatkoznak szabályozási követelmények, ezért a DHL-nél történő szállítás előtt megfelelően azonosítani és csomagolni kell őket.

 • Amennyiben lehetséges, az akkumulátorokat az elektromos készülék belsejében kell szállítani, a kapcsokat védve, és az eszközt úgy kell becsomagolni, hogy elkerülhető legyen a véletlen aktiválás
 • Több, laza elem esetén a kapcsokat egyedi csomagolással kell védeni, és a dobozon belül elválasztókkal kell elválasztani.
 • Használj sok töltőanyagot, hogy az elemek ne mozogjanak.
 • Használj erős külső dobozt / tartályt az összes tartalomhoz.
 • Használj sok szalagot a külső doboz/tartály lezárásához.
 • Ragasszd fel a megfelelő szállítási címkét jól láthatóan a doboz/konténer külsejére.

Hogyan szállítsunk nedves akkumulátorokat

A nedves cellás akkumulátor az újratölthető akkumulátor eredeti típusa, ezért hosszabb eltarthatósági idővel rendelkezik, mint a szárazcellás akkumulátorok. A nedves cellás akkumulátorok folyékony elektrolitból nyerik az energiát, és gázokat termelnek, ami azt jelenti, hogy a szivárgás elkerülése érdekében szállítás közben szellőztetni kell és függőlegesen kell tartani őket. A nedves cellás akkumulátorok gyakoriak a légi közlekedésben, az elektromos közművekben és az ipari gépekben.

 • Válassz megfelelő ENSZ specifikációjú csomagolást – sav/lúg szivárgásmentes béléssel kell rendelkeznie.
 • Az ugyanabban a csomagolásban lévő több elemet nem vezető elválasztókkal kell elválasztani.
 • Rögzítsd biztonságosan az elemeket a helyükre, ügyelve arra, hogy a szellőzőnyílások felfelé nézzenek , hogy megakadályozzák a túlmelegedést vagy a rövidzárlatot.
 • Használj sok szalagot a külső csomagolás lezárásához.
 • A megfelelő veszélyesáru-jelöléseket és címkéket, a szállítási címkét és a veszélyes áruk szállítói nyilatkozatát jól láthatóan ragasszd fel a csomagolás külsejére.

A DHL  veszélyes áruival kapcsolatos biztonságos szállításért további tanácsokért kattints ide.

damaged mobile phone

Az akkumulátor szállítási szabályai

Visszahívott, sérült vagy hibás lítium akkumulátorok

A sérült vagy hibás akkumulátorok szállítása rendkívül veszélyes lehet, tűz, füst és füst kockázatával. Emiatt a gyanítható vagy ismerten hibás (például duzzadó, korrodáló vagy szivárgó) akkumulátorok szállítása nem engedélyezett a DHL Express hálózatán belül.

Az akkumulátorok nemzetközi szállításához szükséges dokumentáció

Minden feladó köteles elolvasni, megérteni és betartani az akkumulátorok nemzetközi célállomásokra történő küldésére vonatkozó összes előírást.

Egyes akkumulátorok veszélyes árunak minősülnek – ezek szállítása kockázatot jelent, ha nincsenek megfelelően csomagolva vagy kezelve. Ha az árukat elrejtik, helytelenül jelentik be, teljesen bejelentetlenül hagyják, helytelenül csomagolják vagy címkézik, az egészség és a biztonság veszélybe kerül. Más akkumulátorok, például a lítium akkumulátorok korlátozott árucikknek minősülnek, ami azt jelenti, hogy vannak olyan előírások, amelyek szabályozzák az egy szállítmányban szállítható akkumulátorok típusát és számát.

A MyDHL+ fiókkal rendelkező ügyfeleket végigvezetjük a szállításukhoz szükséges dokumentumokon, annak tartalmától, származási országától és célországától függően. A MyDHL+ platform minden eddiginél könnyebbé teszi az online szállítást, árajánlatok kérését, csomagfelvételek ütemezését, helyszínek keresését, szállítmányok nyomon követését és még sok mást! Kattints ide a számlanyitáshoz.

Az akkumulátorok határokon átnyúló szállítása bonyolultnak és nyomasztónak tűnhet, de nemzetközi logisztikai vezetőként a DHL itt van, hogy segítsen! Útmutatásért fordulj szakértőinkhez itt. A nagyméretű tételek nemzetközi szállításával kapcsolatos információkért – beleértve a súly- és méretkorlátozásokat is – kattints ide.