#KisvállalatiTanácsadás

Hogyan kezeljük a gyors üzleti növekedést

Olvasási idő: 5 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás

Vállalkozásod gyorsan növekszik, legyőzte a növekedés akadályait. Ez jó hír, nem? Ha nem készülsz fel megfelelően, az katasztrófához vezethet. Hogyan fejlesztheted vállalkozásodat a lehető legzökkenőmentesebben, és hogyan hozhatod meg a helyes döntéseket, amikor vállalkozásod beindul?

Sikeres startup vagy, de lényegében még mindig mindent magad futtatsz. Hirtelen azon kapod magad, hogy túl gyorsan növekszik, talán néhány növekedési hackelés kifizetődött, de ez küzdelemmé válik, hogy szorosan figyelemmel kísérhesd vállalkozásod minden aspektusát. Mivel foglalkozol? 

360 fokos áttekintést kell készítened az üzletről, hogy megbizonyosodj arról, hogy nem csak a számokra gondolsz. A csapatnak megfelelő gondolkodásmóddal kell rendelkeznie az üzleti fejlődés jelenlegi szakaszában és valakinek meg kell győződnie arról, hogy mindenki ugyanazon az oldalon áll.

A startup gondolkodásmód sebezhetőségének elkerülése

Az induló vállalkozások különösen érzékenyek lehetnek a gondolkodásmód hibáira. Nagy a kísértés, hogy ragaszkodj ahhoz a mentalitáshoz, amely akkor indult el, amikor csak néhány ember volt egy szobában, de most már vannak ügyfeleid és valódi lendületed, a dolgoknak meg kell változniuk. Sok induló vállalkozás számára a skálázás egyszerűen mindenből többet jelent, de ez nem mindig a helyes út.  Bob Sutton, A Stanford School of Engineering szervezeti viselkedési szakértője szerint: "A sikeres méretezés jellemzője, hogy tudjuk, mikor kell fékezni, hogy később gyorsabban skálázhassunk. Sok olyan dolog van, ami korábban működött, de már nem működik, ezért meg kell szabadulnod tőlük. Valószínűleg van egy csomó dolog, amit mindig is csináltál, ami lelassított anélkül, hogy észrevetted volna."

Fontos tisztában lenni más üzleti gondolkodásmód-csapdákkal is drasztikus változások idején, mint például a csoportgondolkodás.

A szervezeti kultúra megőrzése növekedéssel párhuzamosan

Össze kell kötnöd a szervezeti kultúrát az indulási küldetésével és felelősségre kell vonnod jelenlegi csapatod az alapvető értékek fenntartásáért. Adj az alkalmazottaknak tulajdonosi érzést azáltal, hogy jutalmazd azokat, akik élénkebbé teszik a vállalati kultúrát, és a kulturális növekedést napi szokássá teszi. Győződj meg arról is, hogy a felvételi folyamat teszteli a potenciális alkalmazottak értékeit. Olga Vidisheva, a Shoptiques alapítója és vezérigazgatója szerint: "A nagyszerű kultúra kiépítése az első néhány alkalmazottal kezdődik, de ezt követően minden további felvétellel megszilárdul. Rajtuk múlik, hogy segítsenek fenntartani a pozitív "meg tudjuk csinálni" hozzáállásunkat, miközben növekszünk."  

A vezetési tanácsadó kulcsfontosságú segítő kezet is nyújthat vállalkozásod növekedésében. Olvasd el cikkünket, amely felvázolja azt a tipikus folyamatot, amelyet egy vezetési tanácsadó követne , hogy segítsen megfejteni, hogy megfelelő-e a vállalkozásod számára.

A márka konzisztenciájának fenntartása, amikor multinacionális vállalattá válik

Ha a méretezés gyorsan történik, még a jó márkatisztasággal rendelkező vállalatok is meginoghatnak, mert elveszítik a fókuszt olyan kulcsfontosságú dolgokról, mint a küldetés és az üzenet. A vállalkozás növekedésével motiváció lehet a gyártási, szállítási és / vagy földi bérleti költségek csökkentése, de az ügyfelek mindig észreveszik a termék vagy szolgáltatás minőségének romlását. Seth Gaffney, a Preacher technológiai ügynökség társalapítója azt mondja: "Sok cég technológiai platform, és márkák épülnek köréjük." Könnyű elrontani egy növekvő márkát. Például sok fiatalabb fogyasztó "megköveteli, hogy a márkáknak legyenek értékeik és céljuk. És most már könnyű belátni, hogy a vállalatok útközben felhagynak-e ezekkel, hogy megtakarítsanak néhány dollárt" - mondja Gaffney. A márka konzisztenciájának megőrzése csapatmunka, és minden részlegnek részt kell vennie benne.  Győződj meg arról, hogy üzenete valóban inspiráló, mivel ez arra ösztönzi az alkalmazottakat, hogy kövessék a márka irányelveit.

Gyors növekedés? Ne ess pánikba

Ha hatalmas növekedést tapasztalsz, előfordulhat, hogy nem tudod kezelni a teljesítési követelményeket.  Van néhány fő megoldás erre a problémára, ezért végezz némi kutatást, hogy megtaláld azt, amelyik a legjobban megfelel az üzleti modellednek.

1. Házon belüli rendelésteljesítés – a raktározási és szállítási műveletek menedzselése, saját létesítményében, saját személyzettel.  Ez a lehetőség akkor a legjobb, ha már van szabad raktárterületed.

2. Kiszervezett teljesítés – ez azt jelenti, hogy rendelésteljesítési központokat vagy nagyobb méretű, harmadik féltől származó logisztikai (3PL) vállalatokat kell igénybe venni a megrendelések készletezésére, tárolására, csomagolására és kiszállítására.  Ez az opció jól működik, ha nagyszámú megrendelést kell teljesítened.

3. Drop shipping - dropship beszállítók használatával, akik közvetlenül az ügyfeleknek szállítják a megrendeléseket.  A dropshipping cégek csak az általad értékesített termékekért számláznak. Ez az opció kiszámíthatatlan vagy ingadozó mennyiségű megrendelés esetén jó.

4. Hibrid rendelésteljesítési megoldások – a fenti lehetőségek párosítása szintén népszerű megoldás a növekvő vállalkozások számára. 

5. Vezess be egy vállalati szintű eszközt a jobb kommunikáció érdekében - az olyan platformok, mint a Slack, minden üzenetet egy helyre küld.  A témakörök szegmentálhatók csatornák létrehozásával különböző témákhoz vagy feladatokhoz.

6. Értsd meg a növekedés okát – határozd meg pontosan, mi különböztet meg a versenytársaidtól.  Tartsd ezeket a szempontokat az üzleti modell előterében.

Öt vállalat, amelyek túl gyorsan nőttek

tea set

Xiaomi

A kínai mobiltelefon-óriás, a Xiaomi 2011-ben dobta piacra első telefonját, és gyorsan bővült, 2014-re 57,6 millióra emelkedett az értékesítés. 2016 novemberében azonban a vállalat elismerte, hogy még mindig nem profitált a telefonjából. 2017-ben a Xiaomi vezérigazgatója, Lei Jun nyílt levélben fordult a személyzethez: "Az első néhány évben túl gyorsan haladtunk előre ... Ezért le kell lassítanunk, egyes területeken tovább kell fejlődnünk, és hosszú távon biztosítanunk kell a fenntartható növekedést."  Az elemzők továbbra is aggódnak amiatt, hogy a Xiaomi küzdhet azzal, hogy diverzifikálja üzleti tevékenységét a hardvertől, amely továbbra is alacsony árrésű üzlet. 

Wise Acre fagyasztott csemegék

Jim Picariello amerikai vállalkozó 2006-ban indította el a Wise Acre Frozen Treats-t, amely organikus popsicle-t készített egy iskolai konyhában. 18 hónap elteltével egyetlen alkalmazottat vett fel. Hat hónappal később további 13-at vett fel, és belépett egy 3000 négyzetméteres gyártóüzembe. Az év végére a vállalat csődbe ment. A termék számos díjat nyert, és a vállalat iránti érdeklődés az egekbe szökött.  De sajnos elkezdett felszereléseket bérelni és vásárolni, mielőtt tőkéje vagy bevétele lett volna a hosszú távú növekedéshez.

piggy bank smashed with a hammer

XciteLogic

2012-ben az ausztrál ICT tanácsadó és menedzsment specialista , az XciteLogic elnyerte a hőn áhított Rising Star díjat. 2012 és 2013 között a vállalat mintegy 600% -kal nőtt, és alkalmazottainak száma 22-ről 105-re nőtt. De túl sok kölcsönt vett fel, túl keveset keresett, és 2013-ban csődeljárás alá került, mivel közel 4 millió ausztrál dollárral tartozott biztosíték nélküli hitelezőknek, köztük az Apple-nek és a HP-nek. Alkalmazottainak mintegy fele szinte azonnal elvesztette munkáját.

Playstation controller

Zynga

2007-ben Mark Pincus amerikai vállalkozó elindította a Zynga  játékcéget, amely rengeteg üzleti tapasztalattal rendelkezik, de kevéssel a videojátékban. 2011-re a vállalat olyan sikeres volt, hogy saját adatközpontokat épített 100 millió dollárért. Az új berendezésekbe való befektetés nem tudta pótolni a Zynga innovációjának hiányát magukban a játékokban.  2015-re a vállalat elbocsátásokat kezdeményezett és bezárta adatközpontjait.

Crumbs Bake Shop

A 2003-ban alapított Crumbs Bake Shop egykor a világ legnagyobb cupcake kiskereskedője volt. Egy évtized alatt a lánc számos különböző városba terjeszkedett, több tucat üzlettel, de a növekedés nem volt fenntartható. A fizikai üzletek fenntartásának magas költségei, a csökkenő cupcakes trend és a vállalat azon törekvése, hogy új helyeket nyisson a csökkenő eladások ellenére, végül arra kényszerítette a vállalatot, hogy bezárja üzleteinek nagy részét.  A céget 2014-ben kivásárolták a csődből, és néhány új üzletet nyitottak, de nem javította a jövedelmezőséget. Az összes tégla- és habarcsüzletet végül 2016-ban bezárták.