Navigacija i sadržaj

Poštovani korisniče,

Ovu stranicu posećujete pretraživačem koji Vam možda neće pružiti najoptimalnije iskustvo.

Još uvek možete da nastavite, ali da biste najbolje iskoristili ovu stranicu, preporučujemo Vam da koristite Edge, Firefox i Chrome.

Vi ste u  Srbija
ili Izaberite drugu lokaciju

SVEST O PREVARAMA

Prevara upotrebom DHL robne marke

Postoje pokušaji prevare Internet kupaca neovlašćenom upotrebom naziva kompanije i robne marke DHL, kroz komunikaciju putem e-pošte i korišćenjem grafike za koju se čini da potiče od DHL-a.

U većini slučajeva komunikacija se odnosi na prodaju robe široke potrošnje putem interneta, a gde se može zatražiti plaćanje pre isporuke robe.

Imajte na umu da DHL ne traži plaćanje na ovaj način. DHL prikuplja novac samo za zvanične troškove isporuke povezane sa DHL-om.

Ovo obaveštenje o bezbednosti ne utiče na obavezu primaoca da plati troškove poštarine, carine, PDV-a ili sličnih troškova, ako se oni uredno plaćaju u trenutku isporuke.

DHL ne preuzima nikakvu odgovornost za bilo kakve troškove ili plaćanja koja su nepravilno nastala kao rezultat prevara.

 

Web stranice

Ukoliko sumnjate u integritet web stranice koja koristi DHL robnu marku, molimo Vas da uvek pristupate DHL web lokacijama putem naše globalne web stranice.

Posetite DHL-ov globalni web sajtZa dodatne informacije

 

DHL smernice za obaveštavanja o prevarama

Hvala vam što ste se pridružili našim naporima u borbi protiv prevara na internet mreži. DHL ulaže velike napore da zaštiti naše klijente od prevara. Ako sumnjate da ste dobili lažne e-Mail-ove (e-pošta), SMS-ove ili pronašli internet lokaciju ili nalog na društvenim mrežama koji pokušava da se predstavi kao DHL, savetujemo Vam da nas obavestite što je pre moguće, kako bismo mogli brzo da preduzmemo mere za zaustavljanje prevare.

Molimo Vas prijavite sve sumnjive aktivnosti našem namenskom poštanskom sandučetu za zaštitu od zloupotrebe na phishing-dpdhl@dhl.com , sledeći uputstva u nastavku.

Temeljno istražujemo svaku prijavu sumnje na prevaru, ali uglavnom ne prosleđujemo odgovore na lične upite. Ukoliko imate pitanja u vezi sa statusom pošiljke ili fakture, uputite ih našoj korisničkoj podršci.

 • Ispod su neki pokazatelji koji Vam mogu pomoći da procenite da li je primljena e-pošta lažna.

  • Zvanična DHL komunikacija se uvek šalje sa @dhl.com, @dpdhl.com, @dhl.de, @dhl.fr ili domena neke druge države, nakon @dhl.
  • Mi nikada ne koristimo @gmail, @yahoo ili druge besplatne usluge e-pošte za slanje e-pošte.
  • Mi nikada ne pravimo vezu ka internet lokaciji koja nije naša, već na primer, https://dhl.com/, https://dpdhl.com/ ili internet lokacije države / kampanje


  Sa računara: 

  • Prevucite & Prebacite sumnjivu e-poštu u novu poruku i pošaljite je na phishing-dpdhl@dhl.com kao prilog. Da bismo efikasno isključili lažnu uslugu, potrebna su nam kompletna zaglavlja pošte koja nisu uključena u prosleđenu poruku.


  Sa mobilnog uređaja: 

  • Prosledite nam poruku. Ako je izvodljivo, uvek pošaljite sumnjivu e-poštu sa radne površine u prilogu, uključujući kompletna zaglavlja pošte.
  • Prijavite poruku kao neželjenu poštu u aplikaciji za e-poštu, kako bi provajder e-pošte mogao da preduzme odgovarajuće radnje.
  • SMS prevare često uključuju skraćeni URL npr. počev od https://bit.ly/ da bi zamutili krajnje odredište veze.
  • Broj pošiljaoca nije vidljiv, umesto broja pronaćićete generičko ime kao što je „Dostava“.
  • Telefonski broj započinje prefiksom zemlje izvan očekivane teritorije (npr. +235).

  Pošaljite snimak ekrana sumnjivog SMS-a na phishing-dpdhl@dhl.com, dodajte sumnjivi broj telefona u poruku.

  • Na računu nedostaje znak verifikacije (npr. Nema plave značke).
  • Nalog pokušava da nastavi komunikaciju preko šifrovanog kanala kao što su Whatsapp ili Telegram.
  • Ovaj račun je star samo nekoliko nedelja.
  • Račun nudi „besplatnu vizu“, „besplatne letove“ ili da „udvostručite ulaganje“.
  • Nalog ne koristi odgovarajuću profilnu sliku (logotip DP/DHL) i pozadinsku sliku.
  1. Molimo Vas da prijavite račun/odredište posta (URL) ili broj telefona sa društvene mrežame na phishing-dpdhl@dhl.com.
  2. Ako je dostupan, prijavite nalog / objavu direktno na kanalu društvenih mreža kao prevaru.
 • Ako primite neočekivane poruke koje vas upozoravaju na promene na vašem računu, kao što su promene adrese ili obaveštenja o resetovanju lozinke koju niste sami pokrenuli, hakeri pokušavaju da preuzmu Vaš nalog.

  1. Prijavite se na svoj nalog i promenite lozinku
  2. Ako ste izgubili pristup, prijavite ovaj slučaj putem korisničke podrške