#b2bTanácsadás

B2B-től D2C-ig: közvetlen értékesítés a fogyasztóknak

Anna Thompson
Anna Thompson
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 4 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
woman opening package

Az e-kereskedelem felrázza a hagyományos B2B értékesítési modellt. A D2C (közvetlenül a fogyasztónak) már nem a B2C márkák kizárólagos területe; sok B2B vállalkozás ma már közvetlenül egyéni ügyfeleknek is értékesít. Tehát, ha fontolóra vetted ezt az értékesítési csatornát B2B vállalkozásod számára, hol kezdjed? Van néhány tippünk, amelyek segítenek az útadon.

A D2C e-kereskedelmi piac virágzik, amit részben a fizikai üzletek világjárvány utáni bezárása táplál. A fogyasztó számára az előnyök nyilvánvalóak – a kényelem, hogy kedvenc termékeit házhoz szállítják, és csökkentett rezsiköltséggel, gyakran olcsóbb áron. Nem meglepő, hogy a fogyasztók 81% -a azt mondja, hogy a következő öt évben D2C vállalatoktól kíván vásárolni1

Ez nem csak a B2C márkák számára izgalmas hír. Egyre több gyártó szünteti meg a közvetítőt, és értékesít közvetlenül a fogyasztóknak is. Rájöttek, hogy ha elegendő érdeklődés mutatkozik a végfelhasználók részéről, akkor kevésbé van értelme a teljes értékesítési stratégiájukat a hagyományos nagykereskedelmi csatornáknak szentelni (alacsonyabb haszonkulccsal).

Az e-kereskedelmi szoftverek fejlődésével és a teljesítési szolgáltatások gyors elérhetőségével a B2B vállalkozások számára soha nem volt ilyen egyszerű a váltás. Tehát, ha D2C-t szeretnéd hozzáadni értékesítési stratégiádhoz, mit kell figyelembe venned? Olvass tovább hat fontos tippért. 

man staring at wall

1. Végezzen versenytárs kutatást 

Ha azon gondolkozol, hogy B2B vállalkozásodat D2C modellre fordítsd, akkor jó ötlet néhány régimódi asztali kutatással kezdeni a piac megértése érdekében. Nézd meg az ágazatán belüli B2B vállalkozásokat, amelyek már nagykereskedelemről D2C-re váltottak. Kit céloznak meg? Hol forgalmazzák magukat? Hogyan néz ki az e-kereskedelmi webhelyük?   

A környezet megértése segít meglátni, hogy milyen lehetőségek vannak vállalkozásod számára, és azonosítd azokat a területeket, ahol az ügyfelek igényei nem teljesülnek - vállalkozásodat úgy alakíthatod, hogy megfeleljen ennek az igénynek.

Javasoljuk, hogy végezz versenytárselemzést. Ez útmutatást nyújt neked, amikor közelebbről megvizsgálod versenytársaid kínálatát, termékeik árától kezdve a közösségi média jelenlétéig és a webhelyelemzésig. Ezeket a versenytársak elemzéseit felhasználhatod a hatékonyabb értékesítés bevált gyakorlatainak megismerésére és a piaci trendek feltárására, amelyek befolyásolják üzleti stratégiádat. Töltsd le ingyenes versenytárselemzési sablonunkat , és kezdj el kutatni!

woman smiling holding a mobile phone

 2. Új ügyfélszegmensek azonosítása a D2C e-kereskedelmi webhelyedhez 

A D2C e-kereskedelem egyik előnye, hogy nagyobb rugalmassággal vezetheted be gyorsan az új termékeket és szolgáltatásokat. Nézd meg termékkatalógusod és kérdezd meg magadtól, hogy az egyes fogyasztók hogyan szeretik megvásárolni az ilyen típusú termékeket, és hogyan módosíthatod szolgáltatásodat, hogy megfelelj az ilyen igényeknek - például csábító termékcsomagok vagy korlátozott idejű ajánlatok létrehozásával.

Tegyük fel például, hogy egy szépségápolási beszállító vagy, aki a világjárvány közepette drasztikusan csökkentette a szépségszalonok, gyógyfürdők és üzletek termékrendeléseit. Ahelyett, hogy manikűr kellékeket értékesítenéd ezekre a helyiségekre ömlesztve, újracsomagolhatod a termékeket "otthoni manikűrkészletekbe", és közvetlenül az e-kereskedelmi webhelyeden vagy egy online piactéren keresztül értékesítheted az ügyfeleknek. A lehetőségek odakint vannak, csak kreatívnak kell lenned.

finger pointing at mobile phone

3. Fektess be e-kereskedelmi webhelyedbe

Itt úgy kell gondolkodnod, mint egy B2C ügyfél. A fogyasztók könnyű navigációt szeretnének a termékekben, felhasználóbarát felületeket és többféle fizetési lehetőséget a pénztárnál. Alapfelszereltségként gyors és nemzetközi szállítást, megrendeléseik nyomon követésének képességét és ingyenes visszaküldést várnak el. Akár előfizetéses szolgáltatásokat is kínálhatsz a hosszú távú ügyfélhűség kiépítéséhez. Sok mindent figyelembe kell venned, de e-kereskedelmi szakemberként segíthetünk kipipálni a fontos funkciókat. Töltsd ki a DHL Express e-kereskedelmi állapotfelmérést , hogy élesítsd webhelyedet és növeld eladásaidat.  

social icons popping on a mobile screen

4. Építsd márkádat

Egy dolog befektetni az e-kereskedelmi webhelyedbe, de ha az ügyfelek nem tudják, hogy ott vagy, akkor ez pazarolt erőfeszítés. Míg a D2C felé forduló nagyobb gyártók kihasználhatják a márkanév ismertségét a végfelhasználóknál, a kisebb beszállítóknak egy kicsit több munkát kell végezniük a márkaközösség felépítéséhez . 

A közösségi média marketing felhasználása a tudatosság növelése és a márka erősítése érdekében kulcsfontosságú. A tartalomkészítés is növeli hitelességedet: a fogyasztók 60% -a szívesebben kutat egy terméket közvetlenül a vállalat webhelyén2, ezért az e-kereskedelmi webhelyeden szerepeltess termékbemutatókat, felhasználói véleményeket és útmutatókat, hogy segítsd őket a vásárlási úton. 

5. Ne égesd el a meglévő ügyfélhidakat

Ha hibrid modellt kívánsz alkalmazni és továbbra is nagykereskedelemben kívánsz értékesíteni a kiskereskedőknek és közvetlenül az egyéni fogyasztóknak, ez kihívásokat jelenthet. Lényegében versenytársa leszel ezeknek a kiskereskedőknek. A B2B kapcsolatok általában évek alatt épülnek fel és ápolódnak, és nem akarod kockáztatni az összes kemény munkádat. A kulcs itt a kommunikáció: tartsd naprakészen meglévő kiskereskedelmi partnereidet és együtt nyereséges utat találhatsz előre. Az egyik hatékony stratégia az, ha megosztod velük a forgalmi és értékesítési adatokból származó legfontosabb fogyasztói betekintéseket. Az eredmény? Több eladás mindenkinek és ez mindenki számára win-win.  

woman smiling at mobile phone

6. Ügyféladatok gyűjtése

A D2C kirakattal egyedülálló lehetősége nyílik arra, hogy nagy teljesítményű adatokhoz nyúlj hozzá, többek között a következőkhöz:

  • Milyen termékeket keresnek leginkább az ügyfeleid?
  • Mi nem fogy olyan jól
  • Vevő demográfiai adatai, vásárlási gyakoriság és átlagos rendelési értékek

Ezek az ügyfélviselkedési statisztikák segítenek azonosítani a felülértékesítési vagy keresztértékesítési lehetőségeket, és személyre szabottabb tartalmakat, például termékajánlásokat és személyre szabott ajánlatokat biztosítanak.  

Közvetlenül is kapcsolatba léphetsz az ügyfelekkel, hogy visszajelzést és javaslatokat kérj, de ehhez bele kell fektetned a munkát: a fogyasztók 60% -a azt mondja, hogy hajlandó lenne több információt megosztani a márkákkal, ha jobb vásárlási élményt nyújtanának3, ezért nézd meg, hogyan nyújthatsz vonzó élményt csatornáidon. 

Ha további betekintést szeretnél nyerni a B2B vállalkozások online lehetőségeibe, töltsd le exkluzív B2B e-kereskedelmi útmutatónkat.

1 és 3 - A B2B-től a D2C-ig Online értékesítés, Magento Commerce, 2021

2 - Az ügyfélélmény megtérülése, XM Intézet, 2018

3 - Williams Commerce, hozzáférés: 2021. augusztus