#LogisztikaiTanácsadás

Készen áll vállalkozásod a globálissá válásra?

Garry Mockeridge
Garry Mockeridge
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 4 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
man and woman looking at map of the world

A termék nemzetközi értékesítése a leghatékonyabb módja annak, hogy több ügyfelet szerezzen, és a globálissá válás egyszerű választás a legtöbb kkv számára. Számos kulcsfontosságú tényezőt kell azonban figyelembe venni, és számos feladatot kell elvégezni, mielőtt elindulnál erre az izgalmas utazásra.  Íme néhány a legfontosabbak közül.

Készülj fel a globális kereskedelmi feltételekre

A globális kereskedelem a közelmúlt számos kihívása ellenére továbbra is növekszik. A DHL Global Connectedness Index szerint a globális árukereskedelem 2022-ben 10%-kal haladta meg a világjárvány előtti szintet. A DHL Kereskedelmi Növekedési Atlasz számára végzett megbízható adatok és kutatások szintén hatalmas lehetőségeket mutatnak a kereskedelem további bővítésére.

Míg azonban az általános tendencia továbbra is emelkedő, a világkereskedelem az előrejelzések szerint lassulni fog a következő évtizedben. A Világgazdasági Fórum jelentése szerint 2031-ig a kereskedelem növekedése várhatóan csak 2,3% -ot ér el, szemben a GDP 2,5% -os növekedési előrejelzésével, a Boston Consulting Group Global Trade Model1 szerint. A növekedés lassulása a fent említett kihívások hatásainak tudható be: a világjárványnak, a háborúnak és a protekcionizmusnak, valamint a Kína és az USA, valamint Kína és az EU közötti folyamatosan növekvő feszültségeknek.

Mielőtt globálissá válnál, érdemes módosítani hosszú távú előrejelzéseidet, hogy figyelembe vedd a növekedés lassulását. Fennáll annak a veszélye is, hogy a kereskedelmi feszültségek olyan nehézségeket okozhatnak az ellátási láncokban, amelyeket korábban valószínűtlennek tartottál. Tehát gondolj előre a lehetséges problémák megoldására. Például vannak-e alternatív beszállítóid, ha szükséges? Van leltárad a veszélyeztetett készletekről vagy anyagokról? Ez csak néhány módja a felkészülésnek, így nem hagyod cserben ezeket az új tengerentúli ügyfeleket.

woman putting sticky notes on a window

Határozd meg prioritásaidat

Mi vezérli a globálissá válásra irányuló törekvésed? A hírnév növelésének vágya, vagy a költségek csökkentése vezeti a vállalkozásod? Bármi legyen is az ok, a válasz ismerete segít a szervezet és a hozzá kapcsolódó összes vállalkozás és személyzet döntéshozatalában.

Kutasd fel potenciális új piacod

Az alapos piackutatás kivonhatja a globálissá válás kockázatát. Íme öt kulcsfontosságú tényező a kutatáshoz.

Kulturális különbségek és vásárlói preferenciák

Mindkettő azt jelentheti, hogy módosítanod kell marketinged, terméked vagy az általad kínált szállítási lehetőségeket. Szerencsére a DHL-nél tapasztalatunk van az ügyfelek új piacokra való betörésének elősegítésében, ami azt jelenti, hogy segíthetünk – különösen a helyi logisztikában és szállítási preferenciákban. Nézd meg export-országkalauzainkat  , hogy elkezdhesd kutatni az egyes új piacok preferenciáit, amelyekre be kíván lépni.

woman typing on a laptop

Törvények és rendeletek

A HR-törvényektől a környezetvédelmi előírásokig a törvények befolyásolhatják az üzleti tevékenységet, és természetesen mindig változhatnak. Itt is előfordulhat, hogy a terméket a helyi törvényeknek megfelelően kell módosítanod.

A verseny

Mint a hazai induláskor, meg kell vizsgálnod a versenyt, hogyan és miért sikerült, és ki kell dolgoznod, hogyan nyerhetsz ellenük. És ne feledd, hogy egy külföldi piacra lépsz be a már bejáratott játékosokkal szemben, így hátrányba kerülsz, legalábbis kezdetben.

Költségek                                                                                                                              

Ezek világszerte nagyon eltérőek lehetnek - és csúnya meglepetéseket okozhatnak -, ezért alaposan meg kell vizsgálnod az összes költséget, mielőtt összeállítanád a bővített költségvetésed.

Marketing                                                                                                                                  

A különböző marketingcsatornák hatékonysága országonként eltérő lehet, ezért ezt meg kell vizsgálnod a marketingstratégia kidolgozása előtt. Nyilvánvaló hiba lenne, ha költségvetésednek túl nagy részét költenéd digitális marketingre egy olyan országban, ahol alacsony az internet vagy a mobil penetráció.

DHL courier scanning parcel

Szilárd ellátási lánc létrehozása

Fontos, hogy szilárd ellátási láncot hozz létre, amely lehetővé teszi, hogy kielégítsd ügyfeleid az új tengerentúli piacokon. A Covid19 rávilágított a globális ellátási láncok törékeny jellegére – a munkaerőhiány miatt kapacitásuk alatt működő gyáraktól kezdve a kikötőkben ragadt árukig, mert nem volt elég teherautó sofőr a szállításukhoz.

Bár senki sem tudja megmondani, hogy megérkezik-e a következő világjárvány, és ha igen, mikor, az egyéb tényezők, például a korábban említett globális kereskedelmi feszültségek által okozott kockázatok egyértelműek. Tehát mielőtt globálissá válnál, módszeresen azonosítanod, értékelned és csökkentened kell az ellátási láncot érintő kockázatokat, hogy elkerüld a termék minőségének, az üzletmenet folytonosságának és a vállalat hírnevének esetleges károsodását.    

A nyilvánvaló kockázatok mellett, mint például a kis számú beszállítótól való túlzott függés, ezek közé tartozhatnak kevésbé nyilvánvaló kockázatok is, például a kiberbiztonsági kockázatok, amelyek az ellátási láncok digitalizálására való fokozott támaszkodás miatt merülnek fel.

Erős helyi hálózat kiépítése

Ha nemzetközi szinten terjeszkedsz, megéri erős helyi hálózatokat kiépíteni. Egy másik kultúrában és egy új országban való beilleszkedés mindig trükkös és azok a kapcsolatok, akik megértik az eljárásokat, sőt még a finom árnyalatokat is, felbecsülhetetlen értékűnek bizonyulhatnak.

Tegyél erőfeszítéseket annak érdekében, hogy pozitív, bizalmi kapcsolatokat építs ki tengerentúli munkatársaiddal és beszállítóiddal. Szánj időt arra, hogy megismerd különböző szokásaikat. Bár ez nehéz, időigényes munkának tűnhet, még fontosabb, ha általában távolról kell foglalkoznod a személyzettel és a beszállítókkal. Érdemes hálózatba lépni a helyi üzleti kapcsolatokkal is – ez akár kedvezményes árakat is biztosíthat a szolgáltatásokra, vagy segíthet megtalálni a potenciális helyi befektetőket.

Nyilvánvaló, hogy a legfontosabb emberek, akikkel kapcsolatokat kell kiépíteni, az új tengerentúli ügyfelek. Hátrányból indulsz, amikor új piacra lépsz, ezért létfontosságú, hogy olyan ügyfélkört építs ki, amely elégedett a termékeiddel és szolgáltatásaiddal. Mindig emlékezz arra, hogy sokkal drágább új ügyfelet toborozni, mint megtartani egy már meglévő ügyfelet. Nincs olyan ország a Földön, ahol az elégedett ügyfelek ne ajánlanák márkádat barátaiknak és ismerőseiknek.

man receiving parcel from DHL courier

Ismerd meg ügyfeleid hozzáállását a szállításhoz és a visszaküldéshez

Az, hogy a tengerentúli ügyfelek mennyire igényesek, attól függ, hogy melyik országba vagy országokba terjeszkedsz. Természetesen az elvárásaik attól is függnek, hogy milyen terméket értékesítesz nekik.

Bármit is döntesz, hatással lesz mind a teljes költségre, mind a szállítás sebességére. A lehetőségek között szerepel a teherautó, a vasút, a tengeri és a légi közlekedés, valamint a többféle szállítási lehetőség multimodális kombinációja – attól függően, hogy hol található a piac és a raktár. Az ügyfél, akinek eladsz, mindig ott lesz, amikor szállítasz? Ha nem, szükséges lesz egy partnerre, aki igény szerinti kézbesítést kínál , így megadhatod a számára megfelelő időpontot. 

Ügyfeleid ingyenes visszaküldést várnak? Egyes országokban a visszaküldésért való fizetés megszakítja az üzletet, ezért a piackutatás részeként fel kell tárnod a fogyasztói attitűdöket és szükség esetén be kell építened az ingyenes visszatérítést a költségeidbe.

Győződj meg arról, hogy betartod a vámkezelést

A vámszabályok országonként eltérőek. Például a helyi üzleti szövetségek webhelyei nagyszerű források a vámszabályok betartásának megértéséhez, de rajtad múlik, hogy megtudjd, mit tilthatnak be a  célhelyen. 

Dönthetsz úgy, hogy brókert bérelsz, aki ügynökként jár el a szállítási folyamat során, hogy segítsen előkészíteni a dokumentumokat és az áruk vámkezelését. Érdemes tudni, hogy a DHL Express ezt minden nap megteszi ügyfeleid számára azáltal, hogy brókerként jár el a nevükben.

A DHL releváns és pontos vámpapírokat készít, mielőtt átadnád a szállítási információkat a megfelelő vámhatóságnak. Export- és vámkezelési szakértőik segítséget nyújthatnak a kereskedelmi megállapodásokban, a szállítási nyilatkozatok és tarifális besorolások benyújtásában, valamint a vám- és adószámításban az áruk határokon átnyúló szállítása előtt. Közvetlen támogatással és iránymutatással segítik a vészhelyzeti tervezést is. Például, ha egy pénzügyi vagy természeti katasztrófa befolyásolja az áruk tengerentúli ügyfeleknek történő szállításának képességét, helyreállítási tervvel kell rendelkezned. A DHL természetesen segíthet a létrehozásában – csak beszélj a helyi képviselőddel.

Részletesebb vámügyi tanácsokért olvasd el cikkünket : Vámtanácsok első alkalommal feladóknak.

hand sticking label on parcel

Használj megfelelő címkézést a dolgok mozgásban tartásához

Mindig legyél a lehető legpontosabb a papírmunka kitöltésekor. Vegyük ezeket a konkrét leírási példákat és hagyjuk, hogy keretként szolgáljanak. Ha a papírmunka nem elég részletes, ez késéseket okozhat, ami növeli a fogyasztók elégedetlenségét. A helyes címkézés teljes leírásához töltsd le Nemzetközi szállítási eszközkészletünket.

Vedd figyelembe a különleges követelményeket

Néhány szempont:

  • Csomagolj, hogy megvédd terméked a fizikai sérülésektől
  • Erős tartályok használata
  • Segítünk a vevőnek a küldemény azonosításában
  • A túlcsomagolás elkerülése és a súlyeloszlás egyenletes megtartása
  • Raklapok és külső konténerek használata pufferként, ha szükséges
  • A termék- és márkanevek elkerülése a dobozokon kívül, amelyek lopásra ösztönözhetnek

Hozd ki a legtöbbet a nyitott határokból

A szabadkereskedelmi megállapodások elősegítették az üzleti növekedést azáltal, hogy segítették a vállalatokat az egyre nagyobb közönséggel folytatott kereskedelemben. Ez jobb életszínvonalat eredményezett és lehetővé tette a családok számára, hogy megfizethetőbb importált árukhoz és szolgáltatásokhoz férjenek hozzá. Végső soron a kereskedelmi akadályok felszámolásának köszönhetően még a legkisebb vállalatok is versenyezhetnek és gyarapodhatnak globális szinten.

Például az Egyesült Államoknak jelenleg 20 országgal van szabadkereskedelmi megállapodása, ami azt jelenti, hogy a nemzetközi kereskedelem a gazdaság kritikus elemévé vált a hazai áruk áramlása mellett. A Nemzetközi Kereskedelmi Hivatal 2 szerint 2021-ben több mint 277 000 amerikai vállalat exportált árukat és ezeknek a vállalatoknak a 97.4 % -a kis- és középvállalkozás volt.   Ennek ellenére a nemzetközi kereskedelmi piachoz való további csatlakozás jelentős mentális és logisztikai akadálya a bonyolult vámfolyamat, amely különféle eljárásokat és bőséges papírmunkát foglal magában. Szerencsére a különböző vámmodernizációs erőfeszítések az általános hatékonyság javulását ígérik, például az egyablakos rendszerek bevezetése és az automatizálási technológiák fokozott bevezetése világszerte.

Ezenkívül, bár a kereskedelem növekedése az előrejelzések szerint világszerte lassulni fog, az OECD3 szerint a javulás jelei mutatkoznak. A legtöbb régió pedig azon dolgozik, hogy további lehetőségeket biztosítson a vállalkozások számára a nemzetközi kereskedelemben való részvételre, megkönnyítve a kis- és középvállalkozások számára a globális terjeszkedést.

man and woman in warehouse

Navigálás a törvények és rendeletek között

A jogszabályok országhatárokon átnyúlóan jelentősen eltérnek egymástól. Például az Egyesült Államokban a külföldi szabályozások és szabványok bizonyos korlátozásokat írnak elő az állati termékekre, a textiltermékekre és az elektronikára. Látogass el Trade.gov az amerikai és külföldi szabványokra, valamint a konkrét követelményekre és előírásokra vonatkozó további információkért.  Az EU-ba irányuló behozatallal kapcsolatban tekintsd meg az Európai Bizottság weboldalát.

Míg az importot és az exportot mindig szigorúan szabályozzák, a törvények változhatnak és újakat vezethetnek be, a politikától a fenntarthatóságig. A politikai indíttatású változás egyik jó jelenlegi példája az Egyesült Királyság és az EU közötti kereskedelem új, brexit utáni szabályozása4.

A fenntarthatósággal kapcsolatos új jogszabály egyik példája az erdőirtáshoz kapcsolódó import uniós tilalma. A fából, szarvasmarhából, kakaóból, kávéból, pálmaolajból és szójából készült termékeket importáló vállalatoknak "kellő gondosságról" szóló nyilatkozatot kell beszerezniük, amely megerősíti, hogy az áruk nem kiirtott erdőterületekről származnak, és nem kapcsolódnak erdőpusztuláshoz5.

Ezért fontos, hogy naprakész maradj. A DHL lépést tart a vámszabályok és eljárások változásaival, hogy azok mindenkor megfeleljenek és a legjobb gyakorlatot alkalmazzák. Ez lehetővé teszi számukra, hogy bizalmat és erős kapcsolatokat építsenek ki a vámhatóságokkal világszerte, segítve az ügyfelek áruinak zökkenőmentes vámkezelését.    

A globálissá válással kapcsolatos további segítségért és tanácsért fordulj DHL képviselőjéhez, vagy igényelj partnerkódot  még ma.