#LogisztikaiTanácsadás

A DHL zöld logisztikai eszköztára

Garry Mockeridge
Garry Mockeridge
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 10 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
graphic of DHL green logistics

Vállalkozásként lehet, hogy már bevezetettél zöldebb, fenntarthatóbb folyamatokat a gyártásba. Ezt az eszköztárat úgy alakítottuk ki, hogy gyakorlati segítséget nyújtson szervezeted logisztikai fenntarthatóságának javításában, és tovább csökkentse annak környezeti hatását

Mi a zöld logisztika?

Mind a környezettudatos ügyfelek, mind a kormányzati politika egyre nagyobb nyomást gyakorol a vállalatokra, hogy fenntarthatóbb, zöldebb gyakorlatokat alkalmazzanak üzleti tevékenységük minden területén. És ez magában foglalja a logisztikát is.

Valójában a "zöld logisztika" és a "fenntartható logisztika" olyan kifejezések, amelyeket valószínűleg gyakrabban olvasol és hallasz, mint valaha. De mi is valójában a zöld logisztika?

Egyszerűen fogalmazva, a zöld logisztika a logisztikai tevékenységek környezeti hatásának és karbonlábnyomának minimalizálására szolgál. Olyan tevékenységek, mint a szállítás, csomagolás, újrahasznosítás és tárolás.

 

Hogyan javítható a fenntarthatóság a logisztikai gyakorlatokban?

A közlekedés és a logisztika felelős az üvegházhatást okozó gázok nagy részéért. Ezért létfontosságú, hogy logisztikai gyakorlataidat zöldebbé és fenntarthatóbbá tedd. Szerencsére számos lépést megtehetsz. Néhány olyan változtatás, amelyet elég gyorsan elvégezhetsz. Mások több időt és felfedezést igényelnek.

Amellett, hogy a bolygó és az emberi faj javát szolgálja, meglepődhetsz, ha megtudod, hogy ezek közül a változások közül sok valójában előnyös lesz a végeredménynél. És természetesen mindez örömet szerez az egyre környezettudatosabb ügyfeleknek.

 

Zöld csomagolóanyagok elfogadása 

Becslések szerint akár hétféle csomagolóanyag is kerülhet egyetlen csomagba: a szalag, a kartondobozok, a hungarocell párnázás és a buborékfóliázás az áruk szállítás közbeni védelmének általános módjai.

Ami még rosszabb, hogy nagy része műanyag. Valójában a csomagolás az összes műanyaggyártás közel egyharmadát teszi ki – de csak 14% -át hasznosítják újra a Világgazdasági Fórum és az Ellen MacArthur Alapítvány közös jelentése szerint.

Tehát a csomagolás nagyban hozzájárul a világ katasztrofális műanyaghulladék-problémájához. És az e-kereskedelem növekedésével ez a hozzájárulás egyre nagyobb lesz.

A megoldás? Zöld csomagolás.

A nagyvállalatok egyre inkább elfogadják. A számítógépes hardveróriás, a Dell például úttörő szerepet játszott a bambusz csomagolás használatában, hogy megvédje egyes termékeit szállítás közben. Ez egy könnyen megújuló és hihetetlenül tartós forrás, amelynek szilárdsága megegyezik az acéllal. A Dell olyan anyagokat is tesztel, mint a cukornádból és gombákból származó cellulóz, hogy a hungarocell biológiailag lebomló alternatíváját hozza létre.

Mit tehetsz?

Íme néhány javaslat, hogyan válthatsz zöld csomagolásra:

 • A brit Woolcool cég kifejlesztett egy fenntartható, szigetelt csomagolási lehetőséget juhgyapjúból, amely hűtött, fagyasztott és szobahőmérsékleten tartja a termékeket, és négyszer újra felhasználható.
 • A Huidu Huanbao, egy kínai vállalat kifejlesztett egy zöld újrahasznosítható csomagolódobozt, amely akár 14-szer is újra felhasználható.
 • A Noissue rendelésre készült, egyedi csomagolást hoz létre, minden termék 100% -ban újrafelhasználható, újrahasznosítható vagy komposztálható.

Ez csak három a zöld csomagolási lehetőségek egyre szélesebb választékából . Nézd meg, hogy tudsz-e beszerezni egyet, amely megfelel a termékednek és vállalkozásodnak.

 

Intelligensebb, helytakarékos csomagolás

Mindannyian megkaptuk őket: kis szállítmányok hatalmas dobozokban, túlzott csomagolóanyagokkal és csomagolási rétegekkel, amelyek kitöltik a kihasználatlan helyet. Semmi sem garantáltan bosszantja a környezettudatos vásárlókat – olyannyira, hogy ma már rutinszerűen "csomagolnak, megszégyenítik" az e-kereskedelmi vállalatokat a közösségi médiában.

Szerencsére a vállalkozások ezt meg tudják oldani – és pénzt takaríthatnak meg – az intelligensebb, zöld csomagolással. Például az egyes csomagok üres helye által okozott túlzott csomagolás elleni küzdelem érdekében a DHL egy egyesült államokbeli ügyféllel együttműködve kifejlesztett egy kartonozási rendszert, amely minden szállítmányhoz megfelelő méretű dobozokat választ ki. Ez biztosítja, hogy minden szállítmányba több doboz legyen csomagolva, ami viszont csökkenti a szükséges szállítmányok teljes számát – és ezáltal a környezeti hatást és a költségeket

Más vállalatok csökkentették a hulladékot – és a költségeket – azáltal, hogy rugalmas, védőcsomagokban, például táskákban és tasakokban szállítják az árukat, amelyek kevesebb helyet foglalnak el. Legyen a fenntartható, helytakarékos csomagolás az egyik zöld logisztikai stratégiája.

Mit tehetsz?

 • Fontold meg a megfelelő méretű dobozok vagy rugalmas csomagolás használatát termékeidhez, attól függően, hogy mi a megfelelő.
 • Válassz olyan logisztikai vállalatot, amely intelligens rakománycsomagoló szoftvert használ annak biztosítására, hogy a konténerek és furgonok teljes helyét teljes mértékben kihasználják – ezáltal megtakarítva szállítási költségeit.
 • A DHL-nél mindkettőben tudunk segíteni.
Different images of eco friendly vehicles

A zöld ellátási lánc tervezése 

Az ellátási láncon belüli hulladék nemcsak a kibocsátásra, hanem az eredményre is nagy hatással van. Legyen szó elpazarolt alkalmazotti időről, például a rossz raktárelrendezés miatt, a raktárban elpazarolt helyről vagy a nem megfelelő készlettervezés miatt elpazarolt készletről. Az intelligens technológiák segíthetnek az ilyen típusú hulladékok csökkentésében és az udvar logisztikájának javításában.

A zöld ellátási lánc megvalósításának messze legnyilvánvalóbb akadálya azonban a közlekedés. Nyilvánvaló, hogy a terméket a szállítótól a raktárba és onnan az ügyfélhez kell mozgatnod. A közlekedés azonban közismerten hozzájárul az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásához.

A hatás csökkentésének egyik módja az útvonal-optimalizálás. Az útvonal-optimalizáló eszközök használatával csökkentheti az úti célig eltelt időt és távolságot anélkül, hogy túl sok kilométert kellene megtenned, és ezáltal alacsonyabb az üzemanyag-fogyasztás – csökkentve mind a károsanyag-kibocsátást, mind a költségeket.

A járművezetők környezettudatos vezetéssel kapcsolatos képzése szintén segít – például amikor csak lehetséges, a leginkább üzemanyag-hatékony sebességgel történő vezetésben. A zöldebb üzemanyag használata pedig még jobb módja a közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás csökkentésének. A legnyilvánvalóbb, hogy ragaszkodhatsz az elektromos járművek használatához a közúti közlekedésben, de ha határokon átnyúló szállítást végez, akkor már fenntartható repülőgép-üzemanyag is rendelkezésre áll.

Tehát rengeteg módja van annak, hogy közelebb kerüljön a zöld ellátási lánchoz.

Mit tehetsz?

 • Beszélj a DHL-lel az útvonal-optimalizálásról. Befektettünk a Greenplanba, egy olyan tervezési megoldásba, amely egyedi algoritmust használ, amely még a helyi forgalmat és a napszakot is figyelembe veszi.
 • Érdeklődj fenntartható megoldásokról közúti közlekedése számára. A DHL-nél már évek óta használunk elektromos járműveket – flottánk mintegy 20%-a nulla károsanyag-kibocsátású jármű. Célunk, hogy 2030-ra földi flottánk 60%-át elektromosítjuk.
 • Érdeklődj a légi szállítás zöld alternatíváiról. A CO2 offsetting az egyik lehetőség, de az insetting egy módja annak, hogy valóban segítsen csökkenteni a CO2-t. Kérdezz tőlünk a fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) szolgáltatásunkról, és mi segíthetünk abban, hogy közvetlenül csökkentsd saját Scope 3 lábnyomod. A közelmúltban a történelem egyik legnagyobb SAF-ügyletét kötöttük, a BP és a Neste kötelezettséget vállalt arra, hogy 2026-ig több mint 800 millió litert szállít nekünk.
 • A CO2-megtakarítás csak ezen megállapodás esetében az életciklus alapján a becslések szerint körülbelül 400 000 személygépkocsi éves üvegházhatásúgáz-kibocsátásának felel meg.

A sikertelen szállítások számának csökkentése

Mindent megtehetsz a kézbesítési út optimalizálása érdekében, de ha a kézbesítés sikertelen, a futárnak egy második, vagy akár harmadik kísérletet kell tennie - azonnal növelve a kibocsátást.

Ehelyett biztosíthatod, hogy ügyfeleidnek rengeteg szállítási lehetőséget kínáljanak. "Hagyja a szomszédnél, a csomagautomatába történő kézbesítés vagy az igény szerinti kézbesítés (hogy pontos helyet választhasson) mind csökkentheti ezt a problémát, valamint az ezzel járó további kibocsátásokat és költségeket.

A sikertelen szállítások csökkentésének másik módja, ha lehetővé teszed ügyfeleid számára, hogy nyomon kövessék őket. Ugyanez a nyomkövető technológia automatikusan értesítéseket küldhetsz nekik a kézbesítés napjáról és időpontjáról, így biztosíthatják, hogy ott lesznek, hogy átvegyék a csomagjait.

Végül néhány vállalat elkezdte használni az innovatív "postaláda csomagolást", amely lehetővé teszi olyan termékek használatát, amelyekre nem számítana, hogy az ügyfél postaládáján keresztül kerülnek feladásra, ha azok kint vannak. Erre példa a virágok és csokoládék csomagolása, sőt egy innovatív lapított borosüveg is, a londoni székhelyű Garçon Wines bor-előfizetési és -szállítási szolgáltatás jóvoltából.

Mit tehetsz?

 • Ha a sikertelen szállítások növelik költségeid és környezeti hatásod, fordulj hozzánk.
 • Az összes fent említett lehetőséget kínáljuk, és tanácsot adunk minden egyéb intézkedésre is.
 • Fontold meg a postaláda csomagolását, ha egyáltalán megvalósítható a termékéhez.

A visszáruk csökkentése – és fenntartható kezelése

A visszaküldés automatikusan extra utat jelent a termék számára, ami növeli a kapcsolódó CO2-kibocsátást. Tehát hogyan lehet csökkenteni a hozamokat?

Azt gondolhatod, hogy a költségek áthárítása az ügyfélre csökkenti annak esélyét, hogy visszaküldje a terméket. De manapság sok vásárlónak eszébe sem jut, hogy olyan e-kereskedőtől vásároljon, amely nem kínál ingyenes visszaküldést – ezért jobb, ha más módon csökkented a visszaküldést.

Ennek egyik módja annak biztosítása, hogy webhelyed pontos, részletes termékleírásokkal, valamint nagy felbontású fényképekkel és videókkal rendelkezzen. Így az ügyfelek pontosan láthatják, mit vásárolnak, és nem érik meglepetések a termék átvételekor – így a visszaküldés valószínűsége csökken.

Egy másik módszer a megfelelő csomagolás használata a szállítás közbeni sérülések elkerülése érdekében. A sérült árukat vissza kell küldeni, és valószínűleg ki is kell cserélni – ami több további szállítást és még több kibocsátást jelent.

Természetesen soha nem fogod tudni teljesen felszámolni a visszaküldéseket. De biztosíthatod azt is, hogy a lehető legfenntarthatóbb módon kezeld őket, például zöld csomagolást biztosítva az ügyfelek számára az újrafelhasználáshoz.

Mit tehetsz?

 • Használd a DHL Express visszaküldési szolgáltatását, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy a helyi ServicePointon adják le a visszaküldést. Innentől kezdve összegyűjtjük csomagjait, és kötegben kézbesítjük neked. Ez hatékonyabb folyamatot és kevesebb károsanyag-kibocsátást jelent a számodra.

A papírfolyamatok csökkentése

Mint bárki, aki erősen érintett az e-kereskedelemben, tudja, hogy a határokon átnyúló szállítás komoly mennyiségű papírmunkával jár.

A fuvarlevelek és a kereskedelmi számlák kulcsfontosságúak. Ha exportálsz, szükséged lehet elektronikus exportinformációkra (EEI) is a nagy értékű szállítmányokhoz, származási bizonyítványra vagy más különleges esetet igazoló dokumentumokhoz. Ha importálsz, szükséged lehet származási bizonyítvány csomagolási listára, meghatalmazásra, engedélyekre, igazolványokra és egyebekre.

A logisztikai folyamatok zöldebbé tételének nyilvánvaló módja annak biztosítása, hogy ahol csak lehetséges, papíralapú másolatok helyett ezeknek a dokumentumoknak a nyomtatott példányait használd. Hasonlóképpen meg kell próbálnod csökkenteni a papírfolyamatokat a vállalkozás minél több más területén.

Mit tehetsz?

 • Válassz olyan logisztikai partnert, amely lehetővé teszi olyan dokumentumok online létrehozását, mint például a fuvarlevél (természetesen a DHL is ezek közé tartozik).
 • Ennek további előnye, hogy segít biztosítani, hogy az információk mind jelen legyenek és teljesek legyenek.
Graphic of CO2 emissions

Szén-dioxid-kompenzáció és szén-dioxid-bevitel

Valószínűleg ismeri a "szén-dioxid-offsetting" kifejezést, de valószínűleg nem a "szén-dioxid-insetting" kifejezést. Tehát mit jelentenek és mi a különbség?

A legalapvetőbb szén-dioxid-offsetting az, amikor egy vállalat ígéretet tesz egy ügyfélnek, hogy fát ültet a vásárlással kapcsolatos CO2-kibocsátás ellensúlyozására. Más szóval, a szén-dioxid-offsetting rendszerek magukban foglalják a külső éghajlatvédelmi projektekhez hozzájáruló vállalkozásokat szén-dioxid-kibocsátásuk ellensúlyozása érdekében.

A szén-dioxid-insetting viszonylag új ötlet. Úgy fejlesztették ki, hogy kezelje a vállalat karbonlábnyomát a saját ellátási láncán belül. Ahelyett, hogy olyan külső projektekhez járulnának hozzá, amelyek teljesen kívül esnek a vállalkozás befolyásán, a szén-dioxid-insetting projektek célja az üzlethez közvetlenül kapcsolódó kibocsátások elkerülése vagy csökkentése. Így egy szervezet együttműködik másokkal ugyanabban az ellátási láncban, hogy zöldebb, fenntarthatóbb stratégiákat és gyakorlatokat vezessen be.

Például itt, a DHL-nél csatlakoztunk a United Airlines Eco-Skies Alliance programjához, hogy együttműködjünk a légiközlekedési értéklánc hasonló gondolkodású vállalataival. Célunk együtt a fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) beszerzésének finanszírozása és az ágazat szén-dioxid-mentesítésének elősegítése. Ez a DHL saját szén-dioxid-kibocsátási programjának egyik pillére.

Mit tehetsz?

 • Azonnal kezdd el a logisztikai kibocsátások szén-dioxid-ellentételezését – rengeteg kompenzációs rendszer létezik.
 • Érdeklődj GoGreen szolgáltatásunkról, egy karbonsemleges szállítási lehetőségről, amely segít kiszámítani vállalatod közlekedéssel kapcsolatos kibocsátását, majd külső klímavédelmi projektekkel ellensúlyozza azokat. GoGreen matricákat kap a küldeményeidre, hogy megmutasd ügyfeleidnek elkötelezettségedet, és egy éves tanúsítványt, amely tartalmazza az általad ellensúlyozott CO2 teljes mennyiségét.
 • A szén-dioxid-insetting rendszer elindítása hosszabb időt vehet igénybe, és magában foglalja az ellátási lánc más vállalataival való együttműködést, de vitathatatlanul jobb hosszabb távú alternatíva.

Fenntarthatóbb tárolás

Első pillantásra a zöld logisztika elsősorban arról szól, hogy termékedet a lehető legkevesebb CO2-kibocsátással juttassa el A-ból B-be. Ugyanakkor fenntarthatóbb tárolást is magukban foglalhatnak.

Például a raktárak szigetelése energiát takaríthat meg a fűtésen, ami csökkenti a kibocsátást. Megvizsgálhatod a vízpazarlás csökkentését is, talán akár egy esővízgyűjtő rendszer telepítéséig is. Az alacsony energiafogyasztású LED-világítás elengedhetetlen. És, ahogy korábban említettük, a hatékonyabb raktárelrendezés és -tervezés időt, energiát, helyet és pénzt takarít meg – valamint károsanyag-kibocsátást. Az intelligens technológiák és az automatizálás segíthet ebben.

Érdemes átgondolni a raktárak elhelyezkedését is. Közel állnak az ügyfelek igényeihez? Az ügyfelekhez közelebb helyezve megtakaríthatod az utolsó mérföldes szállítás kibocsátását. Ha a fő raktárak messze vannak az ügyféltől, gyors megoldás a legnépszerűbb termékek előugró raktárainak bevezetése.

Végül, de nem utolsósorban, ha vállalkozásod fizikai kiskereskedelmi üzletekkel rendelkezik, létrehozhatsz egy rendszert, amely az ügyfél közelségétől függően tőlük szállít, nem pedig a raktárból.

Mit tehetsz?

 • Győződj meg arról, hogy raktárad a lehető legkörnyezetbarátabb az energia szempontjából.
 • Tedd raktárad a lehető leghatékonyabbá – a nagyobb hatékonyság általában kevesebb kibocsátást és mindig kevesebb hulladékot jelent.
 • Gondolj a raktárak helyére, hogy csökkentsd az utolsó mérföldes szállítási kibocsátást, és esetleg inkább egy közeli fizikai üzletből szállíts.

A zöld logisztika előnyei.

A zöld logisztika előnyei az éghajlatra, a bolygóra és a lakosságra nézve soha nem voltak egyértelműbbek és fontosabbak. A fent vázolt intézkedések közül azonban sok magában foglalja vállalkozásának területeinek hatékonyabbá tételét, ami önmagában pénzt takarít meg. És mivel az üzemanyag- és energiaköltségek jelenleg ilyen magasak, lehet, hogy már költségmegtakarítási szempontból vizsgáld ezeket a területeket.

Egy fontos dolog, amit szem előtt kell tartanod, ha úgy döntesz, hogy megvalósítod a Zöld Logisztikai Eszköztárunk néhány ötletét: győződj meg róla, hogy ügyfeleid tudnak róla. Az ügyfelek egyre környezettudatosabbak, és a zöld logisztikai stratégiák alkalmazása vonzóbbá teszi számukra vállalkozásodat – de csak akkor, ha tudatosítod bennük, hogy mit csinálsz. Ezért feltétlenül reklámozd azt a webhelyeden és minden más alkalommal, például a GoGreen csomagmatricáink használatával, ha kihasználd a GoGreen szolgáltatásunkat.

 

GoGreen: Mit csinál a DHL?

A DHL-nél nagyon erős a környezetvédelmi felelősségérzet és elkötelezettség. Ezért létrehoztuk a GoGreen-t, egy világméretű környezetvédelmi programot, hogy támogassuk téged, ügyfeleinket a fenntartható növekedésben. Fő célja az üvegházhatású gázok és a helyi légszennyező anyagok kibocsátásának csökkentése és elkerülése.

GoGreen szolgáltatásainkkal klímasemleges szállítást kínálhat ügyfeleinek, hozzájárulva az éghajlati válság elleni küzdelemhez kapcsolódó projektekhez, és átlátható számadatokat oszthatsz meg karbonlábnyomod hatásáról személyre szabott szén-dioxid-jelentéseinkkel.

A program célja továbbá, hogy elősegítse tágabb célunk, a "Mission2050: Zero Emissions" elérését. Ez az elkötelezettségünk, hogy 2050-re a logisztikával kapcsolatos összes kibocsátásunkat nullára csökkentsük.