#LogisztikaiTanácsadás

Zöld csomagolás és miért fontos ez a vállalkozásod számára

Garry Mockeridge
Garry Mockeridge
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 5 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
Food plastic packaging, trash on green moss background after picnic in forest.

Ha még nem használsz fenntartható csomagolási megoldásokat, a váltás számos módon előnyös lehet vállalkozásod számára. Ha nem váltasz, azt kockáztathatod, hogy a terméked elavultnak tűnik az ügyfeleid számára, még mielőtt még a dobozból kikerülne!

Amikor legközelebb kicsomagolsz egy csomagot, figyeld meg, hány réteg csomagolóanyagot kell áttépned, hogy végül megkapd a terméket. Becslések szerint akár hétféle1 csomagolóanyag is kerülhet egyetlen csomagba: szalag, kartondobozok, hungarocell párnázás és buborékfólia néhány gyakori példa, amelyek megvédik az árukat szállítás közben. Mielőtt egy csomag biztonságosan megérkezne a fogyasztó ajtajához, már környezeti pusztítás nyomát hagyta maga után. És ez a felesleges csomagolás túl gyakran végzi a kukában.

Maga a csomagolás teszi ki a műanyaggyártás közel egyharmadát, de csak 14 százalékát hasznosítják újra a Világgazdasági Fórum és az Ellen MacArthur Alapítvány közös jelentése szerint. És ez a műanyaghulladék-probléma fokozódik az e-kereskedelem növekedésével, amely évente átlagosan 20 százalékkal bővül világszerte. A globális kiskereskedelmi e-kereskedelmi értékesítés értéke 2017-ben 2,29 billió USD (2,01 billió EUR) volt.

Mi az a zöld csomagolás?

A zöld csomagolás, a fenntartható csomagolás és a környezetbarát csomagolás olyan kifejezések, amelyek mind ugyanazt jelentik: olyan csomagolás , amely a lehető legkisebb hatást gyakorolja a környezetre.

Ez az alacsony hatás többféleképpen érhető el: a keletkező csomagolási hulladék korlátozásával; újrafeldolgozható vagy biológiailag lebontható anyagok felhasználásával; valamint a termelés során megújuló energia felhasználásával.

Miért fontos a fenntartható csomagolás a vállalkozások számára?

Ennek két fő oka van. Először is azért, mert a fenntarthatóság ma már olyan nagy kérdés a fogyasztók körében, hogy a zöld megjelenés kulcsfontosságú a márka népszerűsége és a vállalkozás hosszú élettartama szempontjából. Másodszor pedig a hagyományos csomagolás környezetre gyakorolt globális hatása miatt.

Hogyan befolyásolja a termékcsomagolás a vállalkozásodat?

A legtöbb fogyasztó zöld csomagolást szeretne . A Trivium Packaging1 kutatása szerint már 2020-ban az Egyesült Államokban, Európában és Dél-Amerikában megkérdezettek 74% -a hajlandó volt többet fizetni érte. Azóta ez még inkább trenddé vált.

Tanulmányok kimutatták, hogy pozitív korreláció van a zöld csomagolás és a pozitív márkaépítés között, és számos fogyasztói érdekképviseleti csoport támogatja a fenntartható csomagolást használó vállalatokat. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az ügyfelek 44% -a úgy dönt, hogy olyan márkáktól vásárol, amelyek egyértelműen elkötelezettek a fenntarthatóság iránt2.

Ennek eredményeként egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy a zöld csomagolási  stratégiának van értelme az ügyfelek megszerzése, megtartása és a hosszú távú lojalitás szempontjából. És a mai rendkívül versenyképes kereskedelmi környezetben minden eddiginél fontosabb, hogy vállalkozásod fenntartható gyakorlatokat alkalmazzon.

Hermit crab with a plastic shell

A csomagolás hatása a környezetre

Mindannyiunkat irritáltak a csomagok, amikor a tétel túl nagy dobozba van csomagolva, és az űr kitöltéssel van kitöltve. A túlzott csomagolás nyilvánvalóan pazarló.

És függetlenül attól, hogy a csomagolás megfelelő méretű-e vagy sem, hagyományosan többféle anyagot használtak egyetlen csomaghoz: például szalagot, kartondobozokat, hungarocell párnázást és buborékfóliát. Sok ilyen csomagolóanyag műanyagból áll. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja 3 szerint az összes előállított műanyag mintegy 36%-át csomagolásban használják fel. A csomagolás pedig az egyszer használatos műanyaghulladék legnagyobb generátora a világon.

A műanyaggyártás a világ egyik legenergiaigényesebb gyártási folyamata. Tehát mielőtt egy hagyományosan csomagolt csomag megérkezne a fogyasztó ajtajához, már komolyan hozzájárult az éghajlati válsághoz.

Aztán túl gyakran fordul elő, hogy ez a csomagolás hulladéklerakóban végzi vagy szemétté válik. A műanyag lebomlása akár 1000 évig is eltarthat, így felhalmozódik a környezetben, károsítja a talajt, mérgezi a talajvizet és megfojtja a tengeri élővilágot. A mikroműanyagok bejutnak az emberi szervezetbe, és súlyos egészségügyi hatásokat okozhatnak – és még újszülöttek méhlepényében is megtalálhatók.

műanyaghulladék környezetre gyakorolt hatása

Az Ellen Macarthur Alapítvány4 szerint mindezen pazarlás alapvető oka a gazdaság jelenlegi szerkezete: anyagokat veszünk ki a földből, termékeket készítünk belőlük, és végül hulladékként dobjuk el. Az alapítvány támogatja az átmenetet ebből az úgynevezett lineáris gazdaságból a körforgásos gazdaságba, amelyben elsősorban a hulladék termelését állítjuk le.

A körforgásos gazdaság három elven alapul: a hulladék és a szennyezés megszüntetése; termékek és anyagok forgalmazása (legmagasabb értékükön); és regenerálja a természetet. Alapját a megújuló energiára és anyagokra való átállás támasztja alá, és függetleníti a gazdasági tevékenységet a véges erőforrások fogyasztásától. Az alapítvány azt állítja, hogy a rendszer rugalmas, és jó az üzlet, az emberek és a környezet számára.

Egyértelmű, hogy a fenntartható csomagolási megoldások a körforgásos gazdaságra való átállás fontos elemei.

Customer Paying For Shopping At Checkout Of Sustainable Plastic Free Grocery Store

Fenntartható csomagolási megoldások

Az alábbiakban számos zöld csomagolási  lehetőséget kínálunk5 , amelyeket figyelembe kell venni. A kérdés az, hogy melyek megfelelőek a vállalkozásodhoz?

Heap of recyclable packaging material made from corn starch

Biológiailag lebomló térkitöltő hab

Ezek a hungarocell fenntarthatóbb alternatívái, amelyeket EPS-nek (expandált polisztirol hab) is neveznek. A hungarocellt számos országban betiltották környezeti hatása miatt. Az egyik hagyományos csomagolóanyag, amely védelmet nyújt az ütések ellen, és segít megakadályozni a termékek mozgását szállítás közben. De nem biológiailag lebomló, és gazdaságosan sem újrahasznosítható, és gyakran megtalálható folyóinkban és óceánjainkban.

Bár a hungarocellhez hasonlóan párnáz, a természetes anyagokból készült, biológiailag lebomló levegős hab fenntarthatóbb és olcsóbb is.

A Harts of Stur, egy brit konyhai és háztartási cikkek kiskereskedője, az egyik olyan vállalat, amely a Greenlight Packagingről áttért erre a csomagolási formára - ügyfeleik örömére6.

"A környezetbarát csomagolásunkra adott reakciók elsöprőek voltak. Az ügyfelek nagyon örülnek, hogy a polisztirol környezetbarát alternatíváját használjuk!"  Stur Harts

Close-up of corrugated cardboard paper pieces

Hullámkarton buborékfólia

A hagyományos csomagolás kedvence, a buborékfólia segít megvédeni a törékeny tárgyakat szállítás közben. Mivel azonban műanyag alapú, határozottan nem zöld csomagolás.

Az egyik fenntartható alternatíva az újrahasznosított hullámkartonból készült csomagolás. A fogyasztás utáni kartonhulladék ártalmatlanítása vagy újrahasznosítása helyett az anyag párnázószerként további életet kap. A kis vágások concertina típusú hatást hoznak létre, amely ugyanúgy véd az ütésektől, mint a buborékfólia.

Biodegradable inflatable paper air pillows

Légpárnák újrahasznosított anyagokból

A felfújható légpárnák egy másik fenntartható csomagolási megoldást jelentenek a hungarocell vagy buborékfólia helyett. Különböző méretekben kaphatók, ideálisak a dobozokban lévő üregek kitöltésére vagy a csomagolt tárgyak párnázására.

A légpárnák kis zsákok, amelyek felfújhatók, így főleg levegőből állnak. Ez csökkenti a gyártásuk és szállításuk során használt műanyagot más párnázó anyagokhoz képest. Bár újra felhasználhatók és újrahasznosíthatók, fontos, hogy 100%-ban újrahasznosított és biológiailag lebomló anyagokból készült változatokat válasszon.

Paper mill factory workers

Újrahasznosított karton

A kartondobozok mindenütt jelen vannak, mint külső csomagolás. A műanyaghoz képest a kartondoboz 60%-kal csökkenti az olaj- és CO2 -kibocsátást7. Szerves anyagként a karton 100% -ban biológiailag lebomló, és többször újrahasznosítható .

Ennek ellenére, bár a karton határozottan zöld csomagolásnak számít, vannak környezeti hátrányai. Amikor hulladéklerakókba kerül, biológiai lebomlása metángázt bocsát ki, ami jelentős szénlábnyomot eredményez. Ráadásul farostokból készül, így növeli az erdőirtás kockázatát. Ennek enyhítése érdekében próbáljon meg fogyasztóktól vagy posztindusztriális újrahasznosított papírt és kartont beszerezni, és keressen olyan anyagokat, amelyek tanúsítottan támogatják a fenntartható erdőgazdálkodást.

Heap of recyclable packaging materials

Kukoricakeményítő csomagolás

A kukoricakeményítő szerves anyag, amelyet a kukorica vagy kukorica növényből készítenek. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a műanyag, így hatékony és fenntarthatóbb műanyag alternatíva számos formában, a palackoktól a laza fóliás csomagolásig.

Mivel azonban a kukoricakeményítő a kukoricaszemekből származik, versenyez az emberi és állati élelmiszer-ellátási rendszerekkel, ami valószínűleg drágábbá teszi a kukoricát. Tehát, bár kiváló tulajdonságokkal rendelkezik a csomagoláshoz, mégis inkább egy másik műanyag helyettesítőt választhatsz.

Biodegradable plastic food bags in the fruits and vegetables aisle

Biológiailag lebomló és újrahasznosított műanyagok

Ha a termék jellege miatt műanyag csomagolást kell használnod, legalább választhatsz 100% -ban újrahasznosított vagy biológiailag lebomló lehetőségeket - bár a műanyag csak korlátozott számú alkalommal újrahasznosítható, mielőtt hulladéklerakóba kerül. Zöldebb alternatíva lenne a biológiailag lebomló műanyagok beszerzése, amelyeket élő mikroorganizmusok lebonthatnak.

Míg vannak olyan bioműanyagok, amelyek versenyeznek az emberi élelmiszer-ellátással, például a kukoricakeményítőből, cukornádból és búzából készültek, vannak mikrobiális poliészterek vagy polihidroxi-alkanoátok (PHA) is. A PHA-k olyan poliészterek, amelyeket különböző mikroorganizmusok szintetizálnak és tárolnak. Az egyetlen hátránya a mikroorganizmusok metabolizálásához és biológiailag lebomló poliésztereinek előállításához szükséges további szén költsége - bár a hulladék sütőolajok és állati olajok ígéretes, költséghatékony és fenntartható lehetőségek. Azok a vállalatok, amelyek PHA műanyagot vezettek be ellátási láncukba, többek között a Nestlé, a Pepsico és a Bacardi.

woman holding knitwear

Organikus ökológiai textíliák

Az ökológiai textilcsomagolás csökkenti a hulladékot, mivel többcélú, tartós anyagokból készül, például szerves kenderből, szerves vagy újrahasznosított pamutból, tápiókából vagy pálmalevélből. Mindegyik biológiailag lebomló, ezért kevesebb időt vesz igénybe a természetes bomlás. Felhasználási példák közé tartozik a párnázáshoz használt organikus vatta, a vászon és a poplin karcvédő burkolatként vagy zsákként, valamint a kenderszalag a termékek kötegeléséhez.

Fenntartható csomagolási innovációk

Míg a zöld csomagolás önmagában globális trend, és a fent tárgyalt fenntartható csomagolási megoldások ennek részét képezik, itt van három másik innovatív csomagolás  , amelyek a jövőben kulcsfontosságú lehetőségként jelenhetnek meg.

Gomba csomagolás

A gomba csomagolása valóban gombából készül. Olyan eljárást alkalmaz, amely ötvözi az előtisztított mezőgazdasági hulladékot a gomba gyökereivel. Ezt a nyersanyagot a kívánt formára formázzák, szárítják és csomagolásként használják. A mezőgazdasági hulladékot nem lehet élelmiszerként felhasználni, így a gomba csomagolása elkerüli a kukoricakeményítő csomagolásának etikai dilemmáját. Természetesen is nagyon gyorsan lebomlik. Ennek ellenére, annak ellenére, hogy fenntartható csomagolásként alkalmas, jelenleg csak kisebb tételek esetében megvalósítható.

Hínár csomagolás

A tengeri moszat egy fenntartható csomagolási megoldás , amely agarból készül – ez egy kocsonyás anyag, amely számos tengeri moszatban és algában megtalálható. Az agart extrahálják és víztelenítik, hogy a csomagolásnak megfelelő anyagot állítsanak elő. Mivel bőséges, fenntartható nyersanyagból készül, a tengeri moszat csomagolása a zöld csomagolás egyik nagy új trendjévé válhat.

Ehető fólia

Az ehető fólia egy élvonalbeli , fenntartható csomagolási megoldás, amely a legmegfelelőbb az élelmiszeripari termékekhez, és a globális piac 2028-ra várhatóan eléri a 4,2 milliárd dollárt8. Potenciálisan megfékezheti az élelmiszer- és csomagolási hulladékot, miközben csökkentheti a műanyagból származó kémiai kimosódást is.

Különböző természetes termékek használhatók ehető csomagolás létrehozására, de a leghatékonyabb és legszélesebb körben használt a kitozán, a rákfélék kitinhéjából készült cukor. Ez teszi a kitozánt az egyik legbőségesebb biopolimerré – és az ehető csomagolás sokkal zöldebb alternatívája a műanyagoknak.

Eco vendor go green packaging parcel carton box

Zöld csomagolási megoldások ellenőrzőlistája

Íme hat módszer a csomagolás fenntarthatóbbá tételére. Nézd meg, melyik működhet számodra:

  1. Ragaszkodj a fenntartható csomagolóanyagokhoz, amelyek újra felhasználhatók
  2. Biológiailag lebomló és komposztálható csomagolást használj
  3. Csökkentsd a csomagolás méretét
  4. Igazítsd a termék csomagolását, hogy szállításbarát legyen
  5. Lehetővé teszed az ügyfelek számára az üres terméktárolók visszaküldését és újbóli felhasználását
  6. Tételek ömlesztett szállítása

Ha további tanácsokat szeretnél kapni a szállítás zöldebbé tételével kapcsolatban, fordulj DHL értékesítési képviselődhöz.