#KisvállalatiTanácsadás

Hogyan növelheted vállalkozásodat?

Anna Thompson
Anna Thompson
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 8 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
two women smiling at tablet screen

Minden kisvállalkozás tulajdonosa valamilyen mértékben növelni akarja vállalkozását - nyereséges, határokon átnyúló vállalkozássá való terjeszkedéstől a globális megamárkává válásig. Bármi legyen is az ambíciód, a világ egyik legnagyobb és legnemzetközibb vállalataként tanácsokkal és tippekkel segíthetünk az üzleti növekedés tervezésében .

Mi az üzleti növekedés?

A vállalkozások tulajdonosainak különböző elképzeléseik vannak az üzleti növekedésről. El kell döntened , hogy mi az üzleti növekedés, ami téged illet. Növeli az ügyfélköröd? Bővíti termékkínálatod? Ez magasabb bevételt hoz? Ez több nyereséget generál? Nagyobb piaci részesedésről van szó? Több embert vesz fel? Több országban értékesítik?

Mielőtt összeállítanád hivatalos üzleti növekedési tervedet, íme néhány stratégia, amelyet figyelembe kell venni vállalkozásodnak bővítéséhez.

man giving presentation to people

Üzleti növekedési terv. Mi ez és miért fontos?

Amikor vállalkozást vezetsz, elég nehéz lépést tartani mindennel, ami nap mint nap történik, nem is beszélve arról, hogy többféle növekedési stratégiát valósítasz meg, figyelemmel kíséred a sikerüket vagy mást, és ennek megfelelően alkalmazkodsz.

Az üzleti növekedési terv arra kényszeríti Önt, hogy előre nézzen. Ez egy vázlat arról, hogy hol látja a vállalatát, általában a következő egy-két év ütemtervével és az egyes negyedévek céljaival. Minden negyedév végén láthatod, hogy melyikkel találkoztál és melyikkel nem.

Az üzleti növekedési terv fontosságának fő okai a következők: a piaci részesedés és a penetráció figyelemmel kísérése (amelynek növekednie kell, különben nyereség helyett veszteséget termel); hogy segítsen visszaszerezni a vállalatod által elszenvedett korai veszteségeket; a jövőbeli kockázatok minimalizálása; a befektetők tájékoztatása a jövőbeli növekedésről; és konkrét bevételi tervek bemutatása.

tattooed hand holding a paper

A vállalkozás növekedésének módjai

Mint fentebb említettük, rajtad múlik, hogyan méred az üzleti növekedést. De attól függően, hogy milyen szintű az ambíciód és mit szeretnél elérni, itt van néhány dolog, amit át kell gondolnod, hogy segítsenek eljutni oda, ahol lenni szeretnél.

Ügyfélkutatás használata

Ha pontosan meg tudod határozni, hogy mi késztette jelenlegi ügyfeleit a termék megvásárlására, eldöntheted, hogy milyen marketingstratégiák működnek a számodra és mi nem fog a jövőben.

Az is létfontosságú, hogy megismerd ügyfeleid problémáit és kihívásait, hogy javíthass termékeiden és folyamataidon, növelj hűséget és új ügyfeleket vonzz.

Ezt a fajta ügyfélkutatást elvégezheted e-mailben, online kérdőíven vagy akár telemarketingen keresztül. Visszajelzést kaphatsz a felhasználói véleményekből és az ügyfelekkel való kapcsolattartásból a közösségi médiában.

Természetesen az olyan eszközök, mint a Google vagy az Adobe Analytics, segíthetnek a marketing erőfeszítéseinek összpontosításában azáltal, hogy hasznos adatokat szolgáltatnak arról, hogy az ügyfelek hogyan érkeznek a webhelyedre, mely oldalak a legnépszerűbbek, milyen tartózkodási idők vannak, és így tovább. Így ennek megfelelően optimalizálhatod webhelyedet.

Növeld ügyfélszolgálatod

Győződj meg róla, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújtod (az ügyfélkutatás valószínűleg megmutatja, hogyan javíthatod azt). Ha egy ügyfél úgy érzi, hogy cserbenhagyta a szolgáltatásod, fordítsd meg a helyzetet például kedvezmény felajánlásával.

Múld felül az elvárásokat, és azt fogod tapasztalni, hogy hírneved növekszik, szájról szájra és a közösségi médiában, új ügyfeleket hozva.

happy to welcome you back sign

Az ügyfélmegtartás növelése

Tudtad, hogy ötször annyiba kerül egy új ügyfél vonzása, mint egy meglévő megtartása 1? Néhányan még többet is mondanak. Tehát az ügyfelek elvesztése – és pótlásuk – károsítja az eredményt, és akadályozza a növekedést.

Másrészt, ha meg tudod tartani meglévő ügyfeleid, hogy visszatérjenek hozzád, akkor többet fognak költeni nálad. Az ügyfélhűségprogram, amely jutalmazza ügyfeleit a nálad való költésért, segít. Valószínűleg a legjobb módja ennek az e-mail marketingen keresztül történő megvalósítására - a személyes kommunikáció nagyon hatékony az ügyfélhűség kiépítése során.

Fontolóra veheted egy ügyfélkapcsolat-kezelési (CRM) rendszer bevezetését is, amely adatokat tárol meglévő és potenciális ügyfeleidről, és segít azonosítani az értékesítési lehetőségeket.  

Az ügyfelek megtartásának javítása az egyik legköltséghatékonyabb módja vállalkozása növekedésének.

Használd versenytársaidat

Miért nem használod ki versenytársaidat az előnyödre? A versenytársak kutatása rendkívül hasznos lehet az üzleti növekedés tervezésének részeként. Nézd meg, mit csinálnak a versenytársaid, mi működik nekik, és mi nem. Nézd meg, mit mondanak róluk ügyfeleik az értékelésekben, és ebből következtetéseket vonhatsz le.

Ronald Frasier, egy sikeres üzleti növekedési stratéga javasolja a Hasonló Web és AdBeat platformok használatát a versenytársak értékesítési csatornáinak kutatására és online stratégiáik feltárására2.

Ha vállalkozásodnak korai szakaszában van, kísértést érezhet arra, hogy lemásolja versenytársait, hogy gyorsan növelje vállalkozását. Ahhoz azonban, hogy hosszú távon növekedjen, meg kell határoznia márkáját az övékhez képest.

Hozd ki a legtöbbet a közösségi médiából

A digitális világ hatalmas marketing lehetőségeket kínál, és a vállalkozás növekedésének egyik legköltséghatékonyabb módja az új ügyfelek elérése a közösségi média platformokon - Twitter, Facebook, Instagram, TikTok és így tovább.

Hozz létre jelenlétet vállalkozásod számára és győződj meg róla, hogy rendszeresen közzéteszel tartalmat azokon a platformokon, amelyek felhasználói megfelelnek a célpiac profiljának. Még néhány influencer marketinget is fontolóra vehetsz - itt többet megtudhatsz az influencer marketingről.

A vállalkozás marketingje és az ügyfelekkel való kapcsolat kiépítése mellett egyes platformok lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy közvetlenül vásároljanak termékeket anélkül, hogy elhagynák az alkalmazást - újabb új értékesítési módot kínálva!

Az ügyfelekkel való interakció a közösségi médiában szintén nagyszerű lehetőség a kutatásra és a szűretlen, őszinte visszajelzések megszerzésére. Egy dolgot azonban emlékezni kell: bármit is teszel közzé a közösségi médiában, tartsd összhangban a márkáddal.

Ha többet szeretnél megtudni a márka marketingjéről, olvasd el cikkünket, a marketing hat alapelvét.

crowd of people in a station

Kapcsolatépítés, kapcsolatépítés, kapcsolatépítés

A kapcsolatépítési eseményeken való részvétel növelheti vállalkozásod profilját, láthatóbbá teheti márkádat és gyakran új ügyfelekhez vezethet. A saját iparágában dolgozó emberekkel való hálózatépítés révén új betekintést nyerhetsz vállalkozásod növekedésében , hallhatsz a feltörekvő trendekről, és hosszú távú szakmai kapcsolatokat építhetsz ki. Ha már magabiztosnak érzed magad, akár fel is ajánlhatod, hogy felszólalj, tovább növelve profilod.

És ne felejtsd el kiépíteni kapcsolati hálódat a közösségi média üzleti oldalakon, főleg a LinkedIn-en.

Vegyél részt stratégiai partnerségben

Egy másik vállalkozással való partnerség segíthet új ügyfelek elérésében, és nagyszerű módja a vállalkozás növekedésének. Jó példa erre a partnerségre a Starbucks kávézók integrálása a kiskereskedelmi üzletekbe, mint például a Target az Egyesült Államokban. Míg a Starbucks több vásárlónak adhat el, a kiskereskedő hosszabb ideig tárolja az ügyfelet az üzletben, így nagyobb valószínűséggel vásárolnak.

Diverzifikáld termékeid vagy szolgáltatásaid

Az ügyfélkutatás feltárhatja az ügyfél igényét vagy vágyát egy új termékre, vagy egy már kínált termék új változatára. Új vagy különböző termékek felajánlásával új ügyfeleket vonzhatsz. Vedd figyelembe a különböző árfekvésű termékeket is, ha az ár akadályt jelent.

Egy másik lehetőség lehet a már kínált termékek vagy szolgáltatások értékesítésének új módjainak megtalálása, például az azonos tartományba tartozó termékek vagy szolgáltatások összevonása.

Terjeszkedés új piacokra

Ha még nem értékesíted termékeidet határokon átnyúlóan, azok exportálása biztos módja vállalkozásod növekedésének. Ha már így teszel, miért nem gondolsz új országokra, ahol értékesíthetsz?

Természetesen meg lehet fontolni új fizikai értékesítési pontok megnyitását külföldön, de legalább kezdetben fontold meg egy országspecifikus webáruház létrehozását. Nézd meg cikkünket arról , hogyan növelheted üzleti tevékenységed online

Amikor áruidat egy új piacra szállítod, elengedhetetlen a gyors és megbízható logisztika. A DHL-nél biztosítani tudjuk, hogy minden zökkenőmentesen történjen.

diagram on computer screen

Mérés és alkalmazkodás

A kemény adatok nem helyettesíthetők, amikor eldöntjük, hogy mi működik és mi nem. Ezért jó, ha előrejelzéseket és célokat állítunk fel egy üzleti növekedési tervben , és mérjük őket.

Például milyen ügyfélmegtartási szintek vannak az ügyfélhűségprogram elindítása előtt és hat hónappal azután? Ha a program nem felel meg a céljaidnak, hogyan tudnád finomítani, hogy így legyen?

Figyeld tovább, frissítsd és alkalmazkodj, amíg meg nem találod, hogy pontosan mi működik.

Legyél társadalmilag felelős vállalkozás

A vállalati és társadalmi felelősségvállalás (CSR) jelenleg minden vállalkozás számára hatalmas kérdés. Sokan csak olyan vállalkozásokkal/vállalkozásoknak dolgoznak vagy vásárolnak, amelyek jó CSR-t gyakorolnak. Ez azt jelenti, hogy változtatásokat kell végrehajtani, hogy zöldebb vállalkozássá válj, fenntartható termékeket állíts elő, és visszaadj valamit a helyi közösségnek.

Másrészt, ha nyilvánosságra hozod azt a tényt, hogy ragaszkodsz egy logisztikai partnerhez, aki például elektromos járműveket használ a szállításhoz vagy fenntartható csomagolásra váltott, vagy alkalmazottai önkénteskednek és megtisztítják a helyi zöldterületeket, ez mind segít a márka építésében - és jóindulatot teremt a jelenlegi és potenciális ügyfelek körében.

Ha többet szeretnél megtudni arról , hogyan növelheted vállalkozásod, tekintsd meg a felső Hét üzleti növekedési stratégiát.

Milyen tényezők befolyásolják az üzleti növekedést?

Számos tényező befolyásolhatja üzleti növekedésedet, de a 3. business.com szerint ez a három kulcsfontosságú elem:

  • Vezetői képesség. Ismerned kell az üzleti folyamatok csínját-bínját, és azt, hogy a külső erők hogyan befolyásolják azokat. Ellenkező esetben nem irányíthatod csapatod a bevétel növelésére és a növekedésre.
  • Menedzsment. Ez magában foglalja a finanszírozás, az erőforrások, valamint a fizikai és digitális infrastruktúra megszerzésének kulcsfontosságú területeit. Bár csábító lehet visszatartani ezeket, hogy pénzt takaríts meg, korlátozhatja növekedést - és a növekedés után keresett pénz fedezheti jelenlegi költségeidet. Itt kell számított kockázatot vállalnod.
  • Ügyfélhűség. A Harvard Business Review kutatása szerint az ügyfelek megtartásának 5% -os növelése 25% -ról 95% -ra növelheti a nyereséget!

Hogyan írjunk üzleti növekedési tervet, lépésről lépésre

Ha online kutatsz, sok különböző szakértőt találsz, akik különböző nézeteket kínálnak arról , hogyan kell üzleti növekedési tervet írni, és mit kell belefoglalni. Íme azonban néhány kulcsfontosságú pont, amelyekben a legtöbben egyetértenek.

1 lépés. Célok meghatározása

Állítsd be céljaidat az üzleti növekedés mérésének elképzelése szerint.

Ez lehet az ügyfélkör növelése, a termékválaszték bővítése, több bevétel elérése, nagyobb nyereség elérése, nagyobb piaci részesedés megszerzése, több ember felvétele vagy – ami a legvalószínűbb – ezek kombinációja.

2 lépés. Döntsd el az ütemtervet

Egyes szakértők arra biztatnak, hogy hosszú távú célokkal (pl. 10 év) kezdd, majd visszafelé dolgozva döntsd el az ötéves, hároméves, kétéves és egyéves céljaidat. Mások egy vagy két évre korlátozzák az üzleti növekedési tervet . Végül rajtad múlik, hogy eldöntsd, meddig akarsz előre tekinteni.

3. lépés: Tervezd meg a célok eléréséhez szükséges intézkedéseket

Ha például a bevétel növelése a célod, mi a legjobb módja ennek eléréséhez? Lehet, hogy toborzási kampányon keresztül bővítik értékesítési csapatod vagy marketingkampányon keresztül növelik webhelyed forgalmát vagy növelik az ügyfelek megtartását egy ügyfélhűségprogramon keresztül. Gondolj a rendelkezésedre álló taktikákra és eszközökre.

4 lépés. Néhány mutató hozzáadása

Miután kitűzted a célokat, és megtervezted, hogyan érheti el őket, dolgozz ki néhány kulcsfontosságú mutatót a siker mérésére.

Próbáld meg világosan, egyszerűen és számszerűsíthetően tartani őket. Például, ha hosszú távon gondolkodsz: "Növeljük ügyfélkörünket x%-kal 10 éven belül", vagy rövidebb távon, "Növeljük bevételünket x%-kal két év alatt" vagy "Terjeszkedjünk x új országban egy éven belül".

Adj hozzá mutatókat a kisebb műveletelemekhez is. Ez lehet például "Futtass toborzási kampányt, amely x új munkatársat hoz be" vagy "Futtass olyan ügyfélhűségprogramot, amely x%-kal növeli a megtartást.

5 lépés. Kutass és szükség szerint módosíts

Miután meghatároztad céljaidat, eldöntötted az ütemtervet, és hozzáadtál néhány mutatót, ellenőrizned kell, hogy mindegyik praktikus-e. Végezz kutatást az iparágon belül, valamint jelenlegi és potenciális ügyfeleid körében.

Ez segít igazolni céljaidat magadnak, szükség esetén módosítani őket, és reális ütemtervet biztosítani azok eléréséhez.

6 lépés. Finanszírozás beállítása

Ismét kutatást kell végezned, hogy megtudd, mennyibe kerül az üzleti növekedési terv végrehajtása. Ezután vagy tőkebefektetést kell biztosítanod vagy belső költségvetést kell félretenned.

7 lépés. Hajtsd végre üzleti növekedési tervedet!

women gathered around a table having a discussion

Hogyan mérjük az üzleti növekedést hat különböző módon

Lehet, hogy kiválasztottad az üzleti növekedés mérésének preferált módjait, de még mindig van értelme kerekebb képet kapni. Az előrehaladás ellenőrzésekor vedd figyelembe a következő hat intézkedést:

  1. Bevétel: A bevétel az üzleti növekedés általánosan használt mérőszáma. Ne felejtsd el azonban egyensúlyba hozni a kiadásokkal, mert a több pénz gyakran többet költ.
  2. Nyereség: ez jobb mutató, mint a bevétel. A növekvő profitráta kívánatos, de még akkor is, ha a növekedés minimális, fontos, hogy vállalata egészséges haszonkulccsal rendelkezzen. Az új vállalkozások számára azonban létfontosságú a jövedelmezőség gyors növekedése.
  3. Piaci részesedés: Az új vállalatok számára ismét fontos, hogy gyorsan növeljék piaci részesedésüket a versenytársakkal szemben. Ellenkező esetben nehéz lesz az értékesítés ösztönzése.
  4. Ügyfélszerzés: a piaci részesedés növelésének jó módja a leadgenerálásra és az értékesítési volumenre való összpontosítás – ami nyilvánvalóan a bevételt is növeli.
  5. Ügyfélmegtartás: sokkal olcsóbb megtartani egy ügyfelet, mint újat szerezni, ezért a megtartásnak kulcsfontosságú fókusznak és mérőszámnak kell lennie. Csak akkor fog növekedni újak megszerzésével, ha megtartod jelenlegi ügyfeleidet.
  6. Alkalmazotti létszám: természetesen elegendő alkalmazottra van szükséged ahhoz, hogy vállalkozásodat bővíteni tudd. Ezt egyensúlyba kell hoznod azzal, hogy mennyibe kerül a csapatod és ezt szorosan figyelemmel kell kísérned.

DHL Express partnerkóddal nemzetközi szakértőktől kaphatsz tanácsokat kkv-ja növekedésével kapcsolatban.