#E-kereskedelmiTanácsadás

Mi az előfizetéses marketing és hogyan növelheti az eladást?

Anna Thompson
Anna Thompson
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 5 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
hand holding a mobile phone

A globális e-kereskedelmi előfizetéses gazdaság virágzik - évről évre több mint 65% -kal növekszik, és 2026-ra eléri a 904,28 milliárd USD piaci méretet1. A vállalkozásod számára az előfizetéses marketing arany lehetőség a rendszeres bevétel biztosítására és a hűséges ügyfélkör felépítésére. Íme a megfontolandó modellek és az első lépések.

Mi az előfizetéses marketing?

Az előfizetéses marketing egy olyan stratégia, amelynek célja, hogy segítse a vállalkozásokat új ügyfelek megszerzésében és a meglévő ügyfelek hosszú távú megtartásában. A leggyakoribb módszer az előfizetéses üzleti modell, amely magában foglalja az ügyfelek ismétlődő díját a termék vagy szolgáltatás eléréséért.

Az előfizetési modell működése

Az ügyfél feliratkozik arra, hogy ismétlődő díjat számítsunk fel egy termékért vagy szolgáltatásért. Kiválaszthatják, hogy milyen gyakran kapják meg az ajánlatot – például hetente vagy havonta. A szerződés lejártakor az ügyfél megújíthatja vagy lemondhatja az előfizetést. Egyes vállalkozások rugalmasságot biztosítanak ügyfeleiknek, hogy bármikor lemondhassák a szolgáltatást.

hand pumping lotion into a bottle

Az előfizetési marketing típusai

Valószínű, hogy te is több aktív előfizetéssel rendelkezel. Természetesen vannak nyilvánvalóak (helló Netflix), de a lezárás arra ösztönözte az embereket, hogy felfedezzék a hiánypótló szolgáltatásokat is.

Általánosságban elmondható, hogy az e-kereskedelemben háromféle előfizetéses üzleti modell létezik:

Pótló előfizetések. Ez az, amikor az ügyfél rendszeresen fizet egy alapvető cikk cseréjéért. Ennek mozgatórugója általában a kényelem – az ügyfélnek nem kell eszébe jutnia, hogy olyan szükségleti cikkeket vásároljon, mint a tej, a kutyaeledel vagy a dezodor; egyenesen az ajtóba szállítják őket.

Gondoskodó előfizetések. Kulcsfontosságú példa erre az előfizetési dobozok, amelyek népszerűsége az elmúlt években nőtt. Egy vállalkozás több olyan terméket is kiválaszt, amelyekről úgy gondolja, hogy az ügyfélnek tetszeni fog a korábbi vásárlási előzményeik alapján, és havonta elküldi nekik egy dobozban. Az ügyfelek élvezik a "meglepetés" elemet, míg a személyre szabási szempont elősegíti a márka iránti erős elkötelezettséget. Az egyik ilyen példa a Glossybox szépségápolási márka, amely kozmetikai mintákat szállít az ügyfeleknek a világ minden tájáról a DHL-lel.

Hozzáférési előfizetések. Ezzel az ügyfelek exkluzív hozzáférést biztosítanak a csak tagoknak járó jutalmakhoz, például kedvezményekhez vagy korai hozzáféréshez az értékesítésekhez. Az ügyfelek regisztrációjának mozgatórugója az exkluzivitási elem, míg a márkák kihasználhatják a modellt, hogy az ügyfelek valóban értékesnek érezzék magukat, ami viszont növeli hűségüket.

woman smiling at laptop screen

Az előfizetéses marketing előnyei vállalkozásod számára

Az értékesítési modell egyre népszerűbb: a meglévő előfizetéses márkák csak 2021-ben 31%-kal növelték teljes ügyfélkörüket2. Itt az ideje, hogy vállalkozásod csatlakozzon? Ezek azok a fő előnyök, amelyek csak arra csábíthatnak, hogy elkötelezd magad:

Állandó bevétel   

Az e-kereskedelmi vállalkozások számára az értékesítés előrejelzése kiszámíthatatlan lehet. De az előfizetőkkel pontosabb elképzelésed lesz arról, hogy mennyi pénz érkezik vállalkozásodba havonta, ami segít jobb pénzügyi döntések meghozatalában.

Költséghatékony   

Az új ügyfelek megszerzése drága. Valójában ötször olcsóbb megtartani egy meglévő ügyfelet, mint egy újat szerezni 3. Az előfizetéses szolgáltatással hosszú távú, hűséges ügyfeleket tarthatsz meg - feltéve, hogy természetesen nagyszerű szolgáltatást nyújtasz nekik (erről később).  

Továbbfejlesztett igény-előrejelzés

Ha tudod, hány előfizetőd van, jobban megtervezheted készletigényedet. Ez csökkenti a felesleges készletet, ami megtakarítja az üzleti tárolási költségeket.  

Kevesebb veszteség a versenytársak  számára

Az e-kereskedelem rendkívül versenyképes. A riválisok mindig csak néhány kattintásnyira vannak az ügyfelektől. Vállalkozásod előfizetőinek azonban kevésbé lesznek kísértéseik arra, hogy más márkákhoz tévedjenek, ha már feliratkoztak a szolgáltatásra.  

Megnövekedett ügyfél-elégedettség

A személyre szabás óriási hatással van a fogyasztók vásárlási döntéseire – valójában 80% -uk nagyobb valószínűséggel vásárol, ha a vállalkozások személyre szabott élményt nyújtanak4. Egy válogatott előfizetési szolgáltatással - mint például egy havi doboz - gondosan kiválasztott termékcsomagot küldhetsz ügyfeleidnek az adott tetszésük és nemtetszésük alapján. 

 Felülértékesítési és keresztértékesítési lehetőségek  

Miután egy személyre szabott előfizetési szolgáltatáson keresztül bizalmat teremtettél ügyfeleid körében, fogékonyabbak lesznek az általad hirdetett felülértékesítésekre és keresztértékesítésekre – ami több értékesítést jelent vállalkozásod számára.  

woman pinching the bridge of her nose

Az előfizetéses marketing kihívásai

Lemorzsolódási arány

Egy B2C előfizetéses vállalatokat vizsgáló tanulmány szerint egy 19 hónapos időszak alatt a lemorzsolódási arány – hány ügyfél mondta le előfizetését – átlagosan 8,11%5 volt. Sok ügyfél lemondja előfizetését, miután a kezdeti izgalom és a regisztrációs ingyenes szolgáltatások kiszáradnak. Ezért fontos, hogy a vállalkozások hosszú távú stratégiával rendelkezzenek előfizetési modelljeikhez, ha növelni akarják ügyfeleik élettartamra vetített értékeit.

Költségvetés-tudatos fogyasztók

A globális infláció és a megélhetési költségek válsága miatt nem meglepő, hogy a fogyasztók egy közelmúltbeli felmérésben6 a kiskereskedelmi előfizetések lemondásának fő oka az "összköltségek csökkentése" volt. Ha vállalkozásod a "luxus" kategóriába tartozik az "alapvető dolgok" helyett, akkor extra erőfeszítéseket kell tenned egy értékes ajánlat létrehozására.  

Hogyan hozzunk létre hatékony előfizetéses marketingstratégiát

Az egy dolog, hogy egy előfizetőt próbaidőre a fedélzetre veszünk, de hogyan lehet hosszú távon megtartani őket?

Csábító kedvezményeket kínálhatsz

Ügyfeleid nagy értéket keresnek – érezniük kell, hogy az előfizetéssel jelentős üzletet kapnak a termékeidért, különben máshol fognak keresni.

Adj jutalmakat

Az árcsökkentéseken túl rengeteg más előnyt is kínálhatsz az előfizetők regisztrációjának fenntartásához. Ilyenek például a csak tagoknak szóló nagykereskedelmi árak, az elsőbbségi szolgáltatás és egy speciális kedvezménykód a születésnapjukon. Legyél kreatív, hogy az élmény még különlegesebb legyen. Nézd meg a versenytársak kínálatát is.

A csatlakozás  megkönnyítése

A vállalkozásoddal való előfizetésnek gyors és zökkenőmentes folyamatnak kell lennie az új felhasználók számára. Ha már meglévő ügyfelről van szó, engedd meg, hogy a vállalkozásodnál már regisztrált adatait (szállítási cím, kártyaadatok stb.) felhasználva előfizetői fiókot hozzon létre.

Fontold meg a freemium előfizetési modellt

A Freemium árképzése egy akvizíciós eszköz, amellyel az új ügyfeleknek korlátozott hozzáférést biztosít a kiválasztott előfizetési funkciókhoz ingyen, abban a reményben, hogy végül feliratkoznak a fizetős modellre. Ha nem biztos benne, hogy megfelelő-e vállalkozásod számára, kipróbálhatod egy rövid ideig, hogy megtudd, megéri-e befektetni az általa generált konverziók száma alapján.  

Rétegzett előfizetési modell használata

Az univerzális ár nem a legjobb megközelítés az előfizetéses modellekhez. Az ügyfelek mind különbözőek, ezért érdemes számos előfizetési tarifacsomagot kínálni, amelyek közül az egyéni igényeiktől függően választhatnak. Ne feledd, a választás egyenlő az értékesítéssel!

Átlátható lemondási feltételekkel kell rendelkezned

Sok fogyasztót elriasztanak az előfizetési csomagok, attól tartva, hogy hosszú távú szerződésbe kerülnek. Tehát minél nagyobb rugalmasságot tudsz kínálni a lemondási feltételekben, annál jobb. Ha lehetővé teszed az előfizetők számára, hogy bármikor azonnal lemondják a foglalást (díjmentesen), akkor nyertes leszel.  

Adaptálás és finomhangolás

Idővel felhasználhatod ügyféladataidat az előfizetési szolgáltatás fejlesztésére. Amire figyelni kell, hogy az előfizetési ciklus mely pontján történik a legtöbb lemondás. Mi történik ezen a ponton, és hogyan lehet kezelni? Ne felejtsd el kérni az ügyfelek visszajelzését is.  

Automatikus számlázási rendszer használata

Válassz olyan fizetési szolgáltatót, amely problémamentes ismétlődő számlázási rendszert kínál, hogy könnyedén feldolgozhasd előfizetőid fizetéseit. A számlázási folyamat az ügyfelek számára is egyszerű.

Ingyenes szállítást kínálsz

A fogyasztók legkeresettebb előfizetési funkcióinak globális felmérésében az "ingyenes szállítás" a top helyen végzett7. Ha megengedheted magadnak, hogy ezt kínáld, akkor tedd meg – és feltétlenül jelenítsd meg az előfizetés regisztrációs oldalon.

Válassz megbízható logisztikai szolgáltatót

Miután összeállítottad a tökéletes előfizetési modellt, amely tele van személyre szabással és előnyökkel, ideje elgondolkodni a teljesítésen. Ehhez pedig nincs jobb logisztikai partner, mint a DHL.

A DHL Express segítségével gyors és megbízható szállítást kínálhatsz ügyfeleidnek, teljes nyomon követési és szállítási állapotértesítésekkel. Így biztos lehetsz benne, hogy minden alkalommal időben megkapják előfizetéseiket.

Igényelj DHL Express partnerkódot itt.