#LogisztikaiTanácsadás

HS kódok(Harmonizált Rendszer kódjai) megértése: tudnivalók

Russell Simmons
Russell Simmons
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 3 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
man scanning packages

Az áruk diverzifikációja az évek során egyre összetettebbé vált, ami szükségessé tette mindezen kategóriák egységes és szabványos osztályozását, amelyet az irányító testületek és vállalkozások világszerte elismernek.

Harmonizált Rendszer kódját úgy tervezték, hogy minden létező árut részletesen címkézzen, így könnyebb lenne a termékek nemzetközi azonosítása. 

MI AZ A HS-KÓD?

A Harmonizált Rendszer (HS) kódjai egyedi azonosítók, amelyek pontosan osztályozzák a szállított áruk típusát.

A HS-kódokat a Vámigazgatások Világszervezete hozta létre, és szinte minden országban nemzetközileg elismert. Mivel a vám- és kormányzati szerveknek most már közös hivatkozási pontjuk van a HS-osztályokon alapuló szabályozások bevezetésére, képesek létrehozni egy szabványt, amely minden HS-kategóriát ugyanúgy közelít meg. Ez viszont szervezettebb import/export struktúrát és jó iránymutatást teremt az új szabályozásokat bevezetni kívánó országok számára.

HOGYAN LEHET MEGTALÁLNI A HS KÓDOT

A HS-kód megadása mindig a feladó felelőssége. A termék HS-kódját megtalálhatod országod kormányzati webhelyén vagy a DHL Express dedikált iInteractive Classifier tool segítségével.

HOGYAN LEHET LEKÉRNI EGY TERMÉK HS KÓDJÁT

Az egyes Harmonizált Rendszerek szerkezete hat számjegyből áll. Az első két számjegy azonosítja azt az árucsoportot, amelybe a HS-kód tartozik.  Összesen 21 fejezet van, minden fejezet leírást ad a kategória általánosításához. A következő négy számjegy az árucsoporton belüli címsort és alcímet tartalmazza. 

 

Az ASEAN-országok az ASEAN harmonizált vámtarifa-nómenklatúráját (AHTN) követik – ahol az első hat számjegy továbbra is a nemzetközi HS-kódokból származik –, de a végén van egy további két számjegy, amely tovább bontja az alcímeket. Az ASEAN-on belül szállított áruk általában a nyolcjegyű AHTN osztályozást használják, de a hat számjegyű HS-kódok is érvényesnek tekinthetők.

table

A HS KÓD HASZNÁLATA

A vállalkozásokat arra ösztönzik, hogy szállítási okmányaikban  tüntessék fel a HS-kódot, hogy minden alkalommal biztosítsák az egységes vámkezelési módot. Több ezer különböző HS-kód létezik, de minden árucikket nagyon konkrét leírásokra bontanak.  

Az alábbi példában vannak kategóriák a pamutból készült férfi ingek, a szintetikus szálakból készült férfi ingek és a más textíliákból készült férfi ingek számára – a lista folytatódik, összesen körülbelül 10 különböző kód van az "ing" tételhez .

table

Bizonyos esetekben bizonyos árucikkek egymást átfedő kódokat tartalmazhatnak, amelyekre két vagy több kód vonatkozik. Ilyen esetekben a feladónak csak egyet kell kiválasztania – általában a lehető legközelebb a tényleges tételhez. 

Szinte minden ország vámosztálya már különböző előírásokat határozott volna meg a különböző besorolások alapján. Ha helytelen kódot adsz meg, fennáll a nem kívánt vámok és adók, az importra vonatkozó szigorúbb korlátozások, vagy a legrosszabb esetben a célországba való belépés elutasításának kockázata.

Bár a termék HS-kódját egyik dokumentumban sem szükséges feltüntetni, mindig ajánlott azt feltüntetni a számlán, hogy világos és pontos képet adjon a küldemény tartalmáról, különösen, ha a szállított tétel nagyon technikai. Használjuk a "Televíziós alkatrészek" példát leírásként a számlán. Bár a termék magyarázatára szolgáló kifejezés egyértelmű, a televíziós alkatrészek az alkatrész műszaki jellemzőitől függően számos különböző kategóriára bonthatók. Ahhoz, hogy valóban meghatározzuk, pontosan melyik alkatrészt szállítjuk, HS-kódra van szükség a termék egyértelmű címkézéséhez.

man scanning packages

HS-kód GYIK

Mit jelent a HS-kód?

A HS-kód a Harmonizált Rendszer kódját jelenti.

Mi a szállítás HS-kódja?

A HS-kód a forgalmazott termék globálisan elismert osztályozása nevek és számok rendszerén keresztül.

Hogyan találom meg a termékem HS-kódját?

A legjobb útvonal az, ha az ország kormányzati webhelyén keresed.

MIT KÍNÁL A DHL EXPRESS?

A DHL Express naponta több ezer dokumentumot, csomagot és rakományt kezel. Nemzetközi szakembereinek globális hálózata jól ismeri a vámszabályozásokat és a HS-kódok változatait, így minden szállítmány késedelem nélkül továbbjut rendeltetési helyére. Akár importálsz, akár exportálsz, a DHL Business Express számla megnyitása azt jelenti, hogy a vámkezeléssel járó összes gondot elintézzük helyetted, így az értékesítésre koncentrálhatsz!