#LogisztikaiTanácsadás

A nemzetközi értékesítés hat akadálya – és hogyan lehet leküzdeni őket

Anna Thompson
Anna Thompson
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 5 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
DHL van on a road

Szeretnéd bővíteni e-kereskedelmi vállalkozásod? Akkor a nemzetközi értékesítés megfelelő lehet a számodra. Ezek azok a kihívások, amelyekkel szembe kell nézned - és hogyan lehet legyőzni őket.

A nemzetközi hajózás megjelenésének köszönhetően az online vállalkozások számára soha nem volt ilyen egyszerű megnyitni (digitális) üzleteik ajtaját a világ felé. És a jó hír az, hogy van egy éhes piac a globális fogyasztókból, akik külföldi márkáktól szeretnének vásárolni.

Egy friss kutatás szerint 2021-ben az online vásárlók 57%-a vásárolt legalább egyszer egy másik országban székhellyel rendelkező vállalattól1, míg idén a határokon átnyúló e-kereskedelem várhatóan 22%-os részesedést fog kitenni a világ teljes e-kereskedelmi értékesítéséből – szemben a 2016-os 15%-kal2.

De - mielőtt rohannál egy nagy "Nemzetközi szállításunk" szalaghirdetést elhelyezni a webhelyeden, fontos figyelembe venni a nemzetközi kereskedelem néhány akadályát. Például vannak olyan nemzetközi szállítási kihívások , amelyekkel először foglalkozni kell, ha vállalkozásodnak – és ügyfeleidnek – zökkenőmentes élményt szeretnél.  Egy hatalmas és sokszínű világban, amely több nyelvet és kulturális árnyalatot tartalmaz, szinte biztos, hogy nehézségekbe ütközöl. 

 A nemzetközi értékesítés módja kihívást jelent, de a közös buktatók ismerete és a megfelelő lépések megtétele azok leküzdésére kulcsfontosságú a vállalkozás sikeréhez. Olvass tovább...

 1. Rossz platformon történő értékesítés

Ahogy a megfelelő helyszín kiválasztása kritikus fontosságú egy fizikai bolt számára, úgy a legjobb nemzetközi e-kereskedelmi platform kiválasztása a fejlődő vállalkozás számára. Egy régebbi örökölt rendszer, különösen az, amelyet kifejezetten a számodra fejlesztettek ki, amikor még csak most kezdted, komolyan hátráltathatja növekedési potenciálod. Ahogy új piacokra és területekre terjeszkedsz, előfordulhat, hogy a platformoddal kapcsolatos problémák kezdenek felhalmozódni. Küzdhetsz több pénznemmel, egyre több harmadik féltől származó alkalmazásra lehet szükséged az alapvető funkciók biztosításához, vagy nem vagy képes olyan fejlett technológiákkal dolgozni, mint a chatbotok vagy a mesterséges intelligencia.   

Mit tehetsz?

Készülj fel a házi feladat elvégzésére. Az e-kereskedelmi platform piaca zsúfolt, és az olyan nevek, mint a Shopify, a Magento, a BigCommerce és a WooCommerce, csak néhány a játékosok közül.  Írjoegy listát az e-kereskedelmi platform "kötelező" funkcióiról - például testreszabásról, rugalmasságról, méretezhetőségről és természetesen árról -, hogy segítsen kiszűrni az igényeidnek leginkább megfelelőt.

Vegyünk egy online piacteret. Egyes országokban összetett szabályok vonatkoznak azokra a tengerentúli kereskedőkre, akik ott kívánnak értékesíteni a fogyasztóknak.  Ez az, ahol a piacon történő értékesítés előnyös lehet. A kínai Tmall Global például kifejezetten külföldi márkák számára van kialakítva - a platformon történő értékesítéshez nem kell fizikai entitással Kínában vagy kínai üzleti engedéllyel rendelkezned, és elfogadhatod a helyi pénznemben történő fizetést. Csak vigyázz az egyes platformok által felszámított díjakra.

2. Rossz piacok kiválasztása

Több mint 220 ország közül választhatsz, de nem mindegyik lesz megfelelő a vállalkozásod számára. A túl gyors rohanás és terjeszkedés költséges hiba lehet - mielőtt észrevennéd, befektetett webhelyednek lokalizálásába egy olyan piacra, amely valóban nem érdekli az eladott terméket.

Mit tehetsz?

Kutatás, kutatás, kutatás. Ismerd meg annak az országnak a vezető e-kereskedelmi termékkategóriáit, ahol értékesíteni szeretnél (a Google-lal nem nehéz). Nézd meg az ország legnagyobb online kiskereskedőit is - mit árulnak? Milyen áron? Hogyan forgalmazzák magukat a közösségi médiában? Versenytársaidat is meg kell nézned, és azt is, hogy milyen országokba értékesítenek  - végül is, ha ott értékesítenek, az azért van, mert van kereslet.

3. Nem érti a célpiacot

Sajnos a jól bevált belföldi értékesítési stratégiát nem lehet csak úgy "másolni és beilleszteni" az összes nemzetközi piacra. A fogyasztói vásárlási szokások országonként nagyon eltérőek – egy olaszországi vásárlónak nem lesznek ugyanazok az elvárásai és preferenciái, mint Indiában. Ha az e-kereskedelmi webhelyed nem piaconként van testre szabva, akkor sok értékesítési lehetőséget fogsz kihagyni.

A testreszabás többet jelent annál, mint hogy egyszerűen lefordítod webhelyed a helyi nyelvre. Fontold meg azt is, hogy az ottani fogyasztók előnyben részesítik-e az online vásárlást e-kereskedelmi webhelyen vagy mobil vásárlási alkalmazáson keresztül? El tudod ezt fogadni? Mit szólnál ahhoz, hogy hol értékesítsd a potenciális ügyfeleket - mely közösségi média platformok a legnépszerűbbek? Vagy a fogyasztók inkább a messenger alkalmazásokon keresztül kommunikálnak? Számos olyan trend is van, amelyről esetleg nem tudsz – Kínában például az élő közvetítés az online értékesítés központi része. Ha nem ismered ezeket a dolgokat, hogyan optimalizálhatod értékesítési stratégiádat?  

Mit tehetsz?

Gondolkodj globálisan, értékesíts lokálisan. Lehet, hogy nagy nemzetközi ambícióid vannak az e-kereskedelmi vállalkozásoddal kapcsolatban, de továbbra is minden célországot külön entitásként kell kezelned, saját vásárlási magatartásával és preferenciáival.  

A DHL exkluzív – és ingyenes – országkalauzai minden olyan információval rendelkeznek, amelyre szüksége van ahhoz, hogy sikeresen kapcsolatba léphess a fogyasztókkal, és értékesíthess nekik az egyes piacokon. A legnépszerűbb e-kereskedelmi termékkategóriáktól a vezető szállítási lehetőségekig ezek a betekintések segítenek személyre szabni, elforgatni és az igényeikhez igazítani kínálatod.

4. Nem a megfelelő fizetési módokat kínálod

Az online vásárlók 70%-kal nagyobb valószínűséggel véglegesítik a vásárlást, ha az általuk preferált fizetési mód megjelenik opcióként a pénztárnál3, de hogy pontosan mi az előnyben részesített módszer, az országonként változik. Meglepődhetsz, ha megtudod, hogy egyes helyeken az utánvét továbbra is a vezető módszer - ami a tengerentúli eladók számára bonyolult lehet. Aztán ott vannak a "vásárolj most, fizess később" opciók, a digitális pénztárcák, sőt a messenger alkalmazásokon keresztüli fizetés is...

Mit tehetsz?

Végezz némi kutatást a nemzetközi fizetési módokról, derítsd ki, melyek a legnépszerűbbek a célországban, majd dolgozz azon, hogy integráld őket a pénztárnál. Három vagy több jó szám a cél eléréséhez – ne feledd, a fogyasztók választási lehetőséget akarnak. 

Vizsgáld meg a partnerséget egy biztonságos nemzetközi fizetési átjáróval , amely támogatja a több pénznemű tranzakciókat, mint például a WorldPay, a PayPal vagy a Stripe. Minél többet kereskedsz határokon átnyúlóan, annál hasznosabbá válik ez a partnerség.

Jelenítsd meg a webhelyeden szereplő összes árat a helyi pénznemben, és tedd lehetővé ügyfeleid számára, hogy a tranzakciókat ebben a pénznemben is kiegyenlítsék.  

Legyél óvatos az online csalásokkal szemben. Ismerd meg a jól ismert csalási hotspotokat és a csalók technikáit. Ha az átverési lámpa villogni kezd, ne habozz ragaszkodni a banki átutaláshoz az áru szállítása előtt.

5. Nem elég gyorsan szállít

A Statista szerint a globális fogyasztók 66% -a úgy véli, hogy ha határokon átnyúló vállalkozástól vásárolnak, vásárlásaik az ígértnél később érkeznek meg4. Sajnos ez a hiedelem sok tengerentúli fogyasztót elriaszt attól, hogy még csak fontolóra vegye a vásárlást tőled.  

Mit tehetsz?

Globális logisztikai szakértőként a DHL Express segíthet abban, hogy áruidat oda juttassa, ahol lenniük kell – méghozzá gyorsan. Nemzetközi szállítási szolgáltatásaink tartalmaznak egy időkritikus opciót, amely garantálja a kézbesítést a következő munkanapon 9:00/10:30/12:00 óra előtt (csak bizonyos piacokon érhető el). Nálunk pedig teljes nyomon követést és értesítéseket kínálhatsz ügyfeleidnek, hogy láthassák szállítmányuk állapotát, egészen addig a pillanatig, amikor egy barátságos DHL futár házhoz szállítja. Nyugalom nekik, extra pontok az vállalkozásodnak. 

További tippként győződj meg arról, hogy átlátható és előre kommunikálod a a nemzetközi szállítási költségeket az e-kereskedelmi webhelyeden. Az ügyfelek nem szeretik, ha extra díjak lepik meg őket a pénztárnál - valójában ez az egyik fő oka a kosár elhagyásának.

6. A vámszabályok be nem tartása

A nemzetközi szállítás során sok papírmunka merül fel. Minden országnak megvannak a saját behozatali szabályai és vámszabályai, vámjai és adói, kirakodási költségei és a tiltott tárgyak listája. Stresszes és időigényes lehet a navigálás – különösen, ha több országba szállítasz. Ami még rosszabb, ha elfelejted benyújtani a szükséges papírokat, vagy valamit helytelenül töltesz ki, küldeményed feltorlódik a vámon - aminek ügyfeleid nem fognak örülni.

Mit tehetsz?

Egy olyan partner, mint a DHL, gondoskodik erről a problémáról. Több mint 220 országban és területen vagyunk jelen, szinte nincs olyan piac, amelynek elérésében ne tudnánk segíteni, miközben vámszakértőink kezelik a nemzetközi szállítással járó összes összetett adminisztrációt. Ügyfeleink a nagy kiskereskedőktől a kis e-kereskedelmi induló vállalkozásokig terjednek, így nincs túl nagy, túl kicsi vagy túl szokatlan szállítmány. 

Nézd meg a DHL Express nemzetközi szállítási eszközkészletét , ahol további útmutatást találsz vállalkozásodnak a globális e-kereskedelemre való felkészítéséhez, beleértve a márkastratégia meghatározását, tippeket a kosárelhagyási arány csökkentéséhez, valamint tanácsokat az utolsó mérföld megfelelő megtételéhez.    

1 - Internetes kiskereskedelem, 2021. október

2 - Statista, közzétéve 2022. március

3 - Checkout blog, 2020. június

4 - Statista, közzétéve 2022 . március