#KisvállalatiTanácsadás

BRIC, N-11 és MINT: Mit jelentenek a vállalkozásod számára?

Anna Thompson
Anna Thompson
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 5 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
aerial view of a city

Számos minta változtatja meg a globális kereskedelem és pénzügyek alakját. Vitathatatlanul a legnagyobb trend a súlypont eltolódása az Egyesült Államoktól és Európától Kína és más feltörekvő csillagok javára. Szóval, kik ezek a csillagok és mit kell tudni róluk?

Az új globalizált gazdaság dinamikájának megértéséhez bizonyos országokat gyakran közös jellemzők alapján csoportosítanak, mint például a növekedési ütem, a népesség és a politikai körülmények. Mindannyian tudunk a G7-ről (korábban G8), de mi a helyzet a BRIC-kel és az N-11-gyel? Mit jelentenek ezek a vállalkozásod számára – különösen a határokon átnyúló kereskedelmi lehetőségeket?

A BRIC-országok magyarázata

A Goldman Sachs korábbi közgazdásza , Jim O'Neill által 2001-ben megalkotott "BRIC" országokat – Brazíliát, Oroszországot, Indiát és Kínát – úgy azonosították, mint amelyek képesek megdönteni a G7 országok gazdasági hegemóniáját és az évszázad négy legjobb erőmű gazdaságává válni.

2009-ben a BRIC-országok vezetői megtartották első csúcstalálkozójukat, így az intézmény hivatalos intézménnyé vált, és több volt, mint egy közgazdász gyorsírása. Aztán 2010-ben Kína meghívására a kifejezést kiterjesztették "BRICS"-re, hogy magában foglalja Dél-Afrikát is (bár érdemes megjegyezni, hogy O'Neill nagyon kritikus volt ezzel a lépéssel szemben).

Mostantól kezdve (legalábbis O'Neill mondaná) ezek az országok nagy részét fogják képezni a tengerentúli kereskedelemnek.

Hogyan teljesítenek a BRIC-országok? 

Jelenleg Brazília a 12., Oroszország a 11., India a 6., Kína pedig a 2. helyen áll a globális GDP-rangsorban1. A Covid előtt a PwC előrejelzése szerint2 a feltörekvő piacok a következő évtizedekben átlagosan kétszer olyan gyorsan növekedhetnek, mint a G7-ek. 

Az Egyesült Királyságban működő Centre for Economics and Business Research előrejelzése szerint Kína 2028-ra a világ legnagyobb gazdaságává válik3. "Egy ideje a globális gazdaság átfogó témája az Egyesült Államok és Kína közötti gazdasági és puha hatalmi harc" - áll a jelentésben.  "A Covid-19 járvány és a kapcsolódó gazdasági következmények minden bizonnyal Kína javára billentették ezt a rivalizálást."

Valóban, a világjárvány ellenére Kína szilárdan tartotta magát a BRIC-országok sztárjaként . A "világ gyártási központja" valójában többet kereskedett ebben az időszakban a DHL Global Connectedness Index szerint , amely elemezte az emberek, az információ, a kereskedelem és a tőke áramlását szerte a világon.  Az ország szigorú Covid-protokolljai segítettek elkerülni a recessziót 2020-ban, ellentétben más nagy gazdaságokkal.

Az előrejelzések szerint India lesz a világ leggyorsabban növekvő gazdasága ebben az évben4. A világjárvány növelte a digitalizáció ütemét az országon belül, segítve a munkaerő és a tőke termelékenységének javítását, míg a kormányzati kezdeményezések és a magánberuházások növekedése tovább ösztönzi a gazdaságot.

A nagy kérdés a vállalkozásod számára: lehet, hogy ezek lesznek a következő exportpiacaid? Íme egy pillantással áttekinthető útmutatónk a BRIC-országok gazdaságairól.

world map

BRAZÍLIA

Növekedési előrejelzés 2022-re: 0,3%5

POZITÍVUMOK: Észak-Amerika után az amerikai kontinens második legnagyobb gazdasága és Latin-Amerika legnagyobb e-kereskedelmi piaca – az ottani e-kereskedelem 31%-kal nőtt 2021 első felében6.

NEGATÍVUMOK: A legkisebb növekedési előrejelzés az összes BRIC-ország közül; Az infláció és az alacsonyabb fizetések a fogyasztói kiadások csökkenéséhez vezetnek a szolgáltatási és kiskereskedelmi szektorban. A magas importadók és -tarifák sok határokon átnyúló kiskereskedőt elriasztanak.

Főbb importok: Iparcikkek, nevezetesen gépek, üzemanyagok és gyógyszeripari termékek; gépjárművek és traktorok alkatrészei.

Beváltotta-e a BRIC által tett ígéreteket? Brazília gazdasági kilátásai valószínűleg továbbra is kedvezőtlenek maradnak a belátható időszakra.

Pontszámunk: C

 

OROSZORSZÁG

Növekedési előrejelzés 2022-re: 2,8%7

POZITÍVUMOK: Oroszország rendelkezik a világ egyik leggyorsabban növekvő online vásárlási piacával – és 2018-ban az orosz fogyasztók online megrendeléseinek 50,8% -át határokon átnyúló kiskereskedőknek adták le8. Az ország a BRIC-országok közül a legalacsonyabb adóssággal (GDP %) rendelkezik9.

NEGATÍVUMOK: Magas infláció – februárban az orosz központi bank ötéves csúcsra emelte a kamatlábakat. Pénzügyi elemzők azt jósolják, hogy az ország visszahúzódik a világgazdaságból, ami alacsonyabb növekedést eredményez.

Főbb importok: gépek, számítógépek, járművek, gyógyszerek, műanyagok, repülőgépek és űrhajók alkatrészei, vas, acél, gyümölcsök és diófélék.

Beváltotta-e a BRIC ígéreteit? Oroszország még mindig rendelkezik nemzetközi kereskedelmi hatalommal, de a megszorításokhoz való visszatérés nagyon is valós fenyegetést jelent.  

Pontszámunk: C-

INDIA

Növekedési előrejelzés 2022-re: 9%10

POZITÍVUMOK: A világ hatodik legnagyobb gazdasága, hatalmas népességgel, India vezeti a BRIC idei növekedési előrejelzését - közel kétszerese Kínának. Az internetes penetráció és a digitális írástudás arányának növekedése miatt az országon belüli e-kereskedelem növekszik - az előrejelzések szerint az értékesítés 2025-re eléri a 120,1 milliárd dollárt11.

NEGATÍVUMOK: A legalacsonyabb egy főre jutó GDP az összes BRIC-ország közül. Az ország hatalmas mérete és sokfélesége kihívást jelenthet a határokon átnyúló értékesítők számára, akik ki akarják használni az ottani piacot. 

Főbb importok: üzemanyagok, drágakövek, nemesfémek, elektromos cikkek és számítógépek, vegyszerek, műanyagok, állati / növényi zsírok, olajok, viaszok, vas és acél.

Beváltotta-e a BRIC ígéreteit? India Kína árnyékában játszik, de felzárkózik – méghozzá gyorsan.

Pontszámunk: B+

KÍNA

Növekedési előrejelzés 2022-re: 4,8%12

POZITÍVUMOK: Az évtized végére valószínűleg megelőzi az Egyesült Államokat, mint a világ legnagyobb gazdaságát. Nagy lehetőségek az e-kereskedelmi vállalkozások számára: 2020-ban Kína online értékesítése elérte a 2,3 billió dollárt13, ami a világ teljes e-kereskedelmi piacának alig több mint fele. A Covid és a megugró kereslet okozta ellátási lánc zavarok várhatóan stabilizálódnak 2022 második felében.  

NEGATÍVUMOK: Kína növekedése lassul, ami dominóhatást gyakorolhat a közeli gazdaságokra (Indonézia, Thaiföld, Hongkong).  A világjárvány súlyosbította a belföldi és külső gazdasági egyensúlyhiányt.

Főbb importok: Elektromos berendezések, üzemanyagok és olaj, számítógépek, ércek, optikai és orvosi berendezések, járművek, műanyagok, vegyi anyagok és réz.

Beváltotta-e a BRIC ígéreteit? Minden bizonnyal, és még több van hátra.

Pontszámunk: A-

world map

Ismerd meg a "Next Eleven" országokat

A BRIC-országokon kívül mely országokat érdemes még figyelni?

A Next Eleven – vagy "N-11" – Jim O'Neill és a Goldman Sachs munkatársai alkották meg 2005-ben, és tizenegy, hatalmas gazdasági potenciállal rendelkező feltörekvő piacot foglal magában: Banglades, Egyiptom, Indonézia, Irán, Mexikó, Nigéria, Pakisztán, Fülöp-szigetek, Törökország, Dél-Korea és Vietnám.

Bár lassabb növekedési pályán halad, mint a BRIC-országok, O'Neill & co még mindig azt jósolta, hogy a Next Eleven 2050-re elérheti a G7 gazdaságok méretének kétharmadát14. Ez az elmélet a makrogazdasági stabilitáson, a technológiai képességeken, az emberi tőkén és a politikai feltételeken alapult. 

Érdemes megjegyezni, hogy a Next Eleven piacokat közel 20 évvel ezelőtt azonosították, és azóta minden ország eltérő eredményeket ért el az előrejelzési potenciál teljesítésében. 2018-ban Jim O'Neill azt írta, hogy "a dél-koreaiak most az Európai Unióéhoz hasonló életszínvonalat élveznek, ami sok elemző Dél-Koreát "feltörekvő gazdaságként" való állandó kategorizálása még zavarba ejtőbbé teszi, miközben megjegyezte, hogy Mexikó és Egyiptom teljesítménye "kissé kiábrándító".

world map

És végül: a "MINT" országok bemutatása 

Mexikó, Indonézia, Nigéria és Törökország alkotják a MINT-országokat. Észre fogod venni, hogy mind a négy megjelent a Next Eleven kategóriában – gondolj a MINT-re frissítésként.  Mindegyiknek nagy és fiatal népessége van, és a Goldman Sachs előrejelzése szerint 2050-re a 20 legjobb gazdaság közé kerülhetnek.

Bővítsd kereskedési határaid

BRIC, N-11, MINT – ezek csak a közgazdászok által használt mozaikszavak, de fontos szerepet játszanak abban, hogy a nemzetközi ambíciókkal rendelkező vállalkozások megtalálják a legjobb megcélozható piacokat.

A globális kereskedelem akadályai leomlanak, ahogy az új gazdaságok is megvetik a lábukat. Itt az ideje, hogy partneri kapcsolatot alakíts ki egy nemzetközi szakemberrel, aki segíthet elérni ügyfeleidet szerte a világon. Igényelj DHL-fiókot  még ma, és nézd meg, hová vezet.

1 - https://globalpeoservices.com/top-15-countries-by-gdp-in-2022/

2 - PwC jelentés, 2017

3 - A Centre for Economics and Business Research jelentése, BBC News, 2020. december

4 - Nemzetközi Valutaalap, NewsOnAIR, 2021. október

5 - Nemzetközi Valutaalap, Január 2022

6 - Nemzetközi Kereskedelmi Igazgatóság, Január 2022

7 - Nemzetközi Valutaalap, Január 2022

8 - esw, Június 2021

2022. 9 - CountryEconomy.com 

10 - Nemzetközi Valutaalap, Január 2022

11 - Forbes, Július 2021

12 - Nemzetközi Valutaalap, Január 2022

13 - Kelet-Ázsia Fórum, 2021                        . október

14 - The Balance, November 2021

15 - Jim O'Neill, Project Syndicate, 2018. április