#KisvállalatiTanácsadás

10 dolog, amit figyelembe kell venni a vállalkozás megkezdése előtt

Anna Thompson
Anna Thompson
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 6 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
people grouped around a laptop

Tehát úgy döntöttél, hogy 2023 az az év, amikor végre valóra váltod azt az üzleti ötletet, aminek már ideje volt. Nagyszerű! De mielőtt rohannál, tudd, hogy egy kisvállalkozás indítása sok előkészítést igényel. Összegyűjtöttünk 10 kulcsfontosságú szempontot, amelyek a sikerhez vezető legjobb útra vezetnek.

10 dolog, amit figyelembe kell venni a vállalkozás megkezdése előtt

1. Ismerd meg a piacot

Az üzlet a keresletről és a kínálatról szól. Bármennyire is szenvedélyes vagy a projekted iránt, csak akkor lesz sikeres a nagyvilágban, ha jogos igény van rá. Néhány dolog, amit figyelembe kell venned:

 • A piac jelenlegi mérete, amelyre belépsz
 • A növekedési potenciál
 • hol vannak a hiányosságok, amelyeket üzleti ötleted kielégítésére fejleszthetsz

Ami szépen elvezet minket a 2. ponthoz...

people looking at a computer screen

2. Ismerd meg versenytársaidat

Az üzlet digitalizálása azt jelenti, hogy a verseny soha nem volt kiélezett – bármit is árul. Potenciális ügyfelei néhány kattintással összehasonlíthatnak téged a többi versenytárssal. Tehát a legjobb, ha tisztában vagy azzal, hogy mivel állsz szemben, igaz?

Először menj fel az inernetre és keress az üzleti ötletedhez kapcsolódó kifejezéseket. Nézd meg a legjobb eredményeket: mit kínálnak a vállalkozások? Mi van nekik, ami neked nincs, és fordítva? Milyen áron kínálják termékeiket / szolgáltatásaikat? Ha nem tudsz valami jobbat vagy olcsóbbat kínálni, előfordulhat, hogy újra kell gondolnod ötleted.   

Másodszor, döntő fontosságú a versenytársak alapos elemzése. Ez lehetővé teszi, hogy azonosítsd azokat a piaci réseket, ahol az ügyfelek igényei nem teljesülnek - a kereslet, amellyel vállalkozásodat kielégítheted. Megtanulod a bevált gyakorlatokat a hatékonyabb piacra és értékesítésre is; és feltárod azokat a piaci trendeket, amelyek befolyásolhatják növekedési stratégiádat.

Ingyenes versenytárselemzésünk is segít abban, hogy vezető szerepet tölts be versenytársaid körében!

3. Ismerd meg a közönséged

Vitathatatlanul minden üzlet egyik legfontosabb része: az ügyfél valódi ismerete. Motivációiknak, viselkedésüknek és igényeiknek tájékoztatniuk kell az üzleti növekedési stratégia minden részét, az árképzéstől a marketingig.

Készíts profilt a megcélzott ügyfél életkoráról, neméről, jövedelméről és foglalkozásáról (természetesen vállalkozásától függően több profilja is lehet). Íme néhány tipp a kezdéshez:

 • Írd le a legfontosabb kérdések listáját, amelyeket meg kell válaszolni az ügyfélprofil kitöltésekor. Például miért vonzaná az ügyfelet a vállalkozásod? Milyen kihívásokat tudsz megoldani számukra?
 • Végezz piackutatást - tegyél közzé felméréseket a közösségi médiában, és kérj visszajelzést. Még egy lépéssel tovább is mehetsz és interjúkat készíthetsz a potenciális kilátásokkal.
 • Böngéssz versenytársaid közösségi média hírcsatornái között - kik a követőik, és milyen beszélgetéseket folytatnak a megjegyzések részben?

Miután vállalkozásod elindult, a CRM-szoftverekhez és az elemzési adatokhoz fordulhatsz, hogy nyomon kövesd ügyfeleid viselkedését, és további részleteket adj hozzá ügyfélprofiljaikhoz, például amikor a leginkább online vannak - ami segít növelni az elkötelezettséget, és biztosítja, hogy marketingüzeneteid a megfelelő emberekhez jussanak el a megfelelő időben.

4. Építsd fel a márkádat

A márkaépítés arról szól, hogy befolyásold, hogyan tekintenek az ügyfeleid a vállalkozásodra. A választott névvel kezdődik a marketing kommunikációhoz. Gondolj bele:

 • Mi a vállalkozásod célja?
 • Mi az USP?
 • Mi különböztet meg a versenytársaktól? Érték? Dizájn? Innováció?
 • Vállalkozásodnak mely jellemzői vonzzák leginkább a célközönséget?

Miután ezeket a válaszokat leszögezted, elkezdheted felépíteni a hang és a design márkahangját, amely a legjobban kommunikálja azokat az ügyfelek felé.

two women looking at diagrams

5. Hozz létre üzleti tervet

A következő lépés az a rész, amitől minden valóságosnak tűnik: egy üzleti terv megírása. Tartalmaznia kell a vállalkozásod számára kitűzött célokat, stratégiákat és tervezett eredményeket, és ez a legjobb módja annak, hogy a növekedés során a pályán maradj. Ez döntő fontosságú, ha tőkét szeretnél biztosítani egy banktól vagy befektetőktől, és fontos lesz az új alkalmazottak és potenciális márkapartnerek megkeresésekor is.

Ha helyesen végzed el, gyorsan azonosíthatod vállalkozásodnak gyengeségeit és ahol segítségre vagy továbbképzésre lesz szükséged. Az üzleti terv megtervezéséhez szükséges végső útmutatónk biztosítja, hogy minden lényeges dolgot lefedj, és a lehető legnagyobb bizalommal haladhass előre az ötletedben.

6. Marketing

Vállalkozásod csak akkor lesz sikeres, ha az emberek tudnak róla! Az üzleti terven belül a marketingstratégia vázlatának meg kell lennie. Néhány megfontolandó út:

 • Közösségi média. A korlátozott marketing költségvetéssel rendelkező induló vállalkozások számára az SM platformok ingyenes módot kínálnak arra, hogy beszéljenek márkájukról, követőket építsenek és kapcsolatba lépjenek a kilátásokkal.
 • E-mail marketing. Még mindig van élet ebben a csatornában! Hozz létre havi hírlevelet a márka releváns híreivel és ajánlataival - kedvezményekkel csábíthatod az embereket, hogy feliratkozzanak. Csak ne vigyük túlzásba - az emberek túl sok e-maillel való bombázása gyors módja annak, hogy elveszítsék szokásaikat.
 • Márkapartnerségek. A nagyobb, megalapozott márkákkal gondosan kiválasztott partnerségek segítenek abban, hogy vállalkozásod a megfelelő ügyfelek számára látható legyen.  Ötletbörze kiegészítő márkák, amelyeket egy kölcsönösen előnyös kampány érdekében megkereshetsz.
 • Gondolatvezetés. Ez egy módja annak, hogy bizonyítsd hitelességét egy iparágon belül. Ha megosztod szakértelmedet egy témában, bebizonyíthatod, hogy vállalkozásodban megbízhatsz. Fedezd fel, hogyan válhatsz gondolatvezetővé, itt. 

7. Vedd figyelembe a kockázatokat

Nem akarunk negatívak lenni, de elkerülhetetlen tény, hogy az új vállalkozások számos kihívással néznek szembe. Valójában az induló vállalkozások körülbelül 20% -a csődbe megy az első évben, míg 50% -uk nem éri el az ötéves határt1.

De vannak dolgok, amelyeket megtehetsz a kockázatok minimalizálása érdekében. Ahogy a mondás tartja: ha nem készülsz fel, kudarcra készülsz. Minden hét elején készíts listát az elvégzendő feladatokról, és használd üzleti tervedet érintkezési pontként, hogy összhangban maradj a céljaiddal.

A mentor megtalálása szintén nagyszerű taktika. Egy sikeres üzletember, aki kéznél van, hogy útmutatást nyújtson, tanácsokat és betekintést nyújtson, felbecsülhetetlen.

8. Tartsa ellenőrzés alatt a költségeket

Ha már a kockázatokról beszélünk, a vállalkozások kudarcának egyik fő oka az, hogy elfogy a pénzük2. A pénzáramlás megtartása érdekében ne feledje a legfontosabb pontokat:

 • Készíts költségvetést, és tartsd be. Rangsorold a kiadásokat – a beszállítókat mindig időben ki kell fizetni. 
 • Tartsd minimálisra a beállítási költségeket. Egy mutatós iroda vonzó lehet, de amíg vállalkozásod nem termel jó profitot, addig a tartalék hálószobájának meg kell tennie. 
 • Vásárolj a beszállítók között. Egy kis tárgyalással megtalálhatod a legjobb ajánlatokat, különösen, ha az eladók tudják, hogy versenytársakkal beszél.
 • Minimalizáld az időpazarlást. Az idő pénz! A folyamatok automatizálása, ahol lehetséges, sok pénzt takarít meg vállalkozásodnak.
 • Használj szabadúszókat. Eltarthat egy ideig, amíg megengedheted magadnak, hogy állandó személyzetet vegyél fel. Addig is használd ki a szabadúszók rugalmasságát.
man and woman looking at computer screen

9. Kiszervezés 

Még a legkeményebben dolgozó, legszenvedélyesebb vállalkozók sem tudnak mindent megtenni. Így követik el a hibákat. Ismerd meg, mik az erősségei és gyengeségei az üzleti életben, és szervezd ki az utóbbit szakértőknek. Számtalan szoftver és technológiai lehetőség áll rendelkezésre számos folyamat automatizálására - végezz kutatást és delegáljon.

10. Ne feledd a törvényességet

A vállalkozásindítás kevésbé izgalmas oldala – de fontos. Egy rövid pillanatkép csak néhány dologról, amit figyelembe kell venned:

 • A vállalkozás regisztrálása
 • Biztosítás megszerzése
 • Ötletek szabadalmaztatása, ahol szükséges
 • Az ügyfelek adatvédelmi törvényeinek betartása
 • A munkavállalók munkához való jogának ellenőrzése
 • Egészség és biztonság

Természetesen a szabályok és előírások országonként eltérőek, ezért végezz kutatást és legyél alapos.  

Következő lépések...

Az indítás után jön a növekedés. Az üzleti növekedési stratégia segít a kisvállalkozásnak megvalósítani nagy ambícióit. A termékdiverzifikációtól az értékesítési csatornák bővítéséig tekintsd meg 7 tippünket , amelyekkel vállalkozásodat a következő szintre emelheted.

Ne feledd az utolsó mérföldet! Logisztikai vezetőként a DHL Express nagy tapasztalattal rendelkezik az induló vállalkozások áruszállításában és az ügyfelek időben történő szállításában. Beszélj velünk még ma, hogyan segíthetünk betartani ügyfeleid ígéreteit.

1 - Lending Tree, 2022. május

2 - DC inkubátor, 2019. november