#KisvállalatiTanácsadás

A marketing 6 alapelve a kisvállalkozások számára

Anna Thompson
Anna Thompson
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 7 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
man looking at computer screen

Ha azt szeretnéd, hogy kisvállalkozásodat virágzó vállalkozássá alakítsd, komolyan kell venned marketingstratégiádat. A marketing felbecsülhetetlen értékű eszköz, amellyel elmondhatod a világnak a márkádat, és befolyásolhatod, hogyan érzékelik. Ez az oka annak, hogy a legtöbben nem csak a gyümölcsre gondolunk, amikor meghalljuk az "alma" szót. Szóval, mik a legfontosabb dolgok, amelyeket tudni kell? Bármi legyen is a vállalkozásod, ez a 6 marketingelv, amelyet követned kell az ügyfelek vonzása, bevonása és konvertálása érdekében.

Mi a marketing? Ez csak egy divatos szó az eladásra?

Ez sokkal több ennél. Míg az értékesítés többnyire az áruk készpénzért történő tranzakciójáról szól, a marketing a teljes üzleti folyamattal foglalkozik. Ez magában foglalja a termékfejlesztést, azokat az embereket, akik a legnagyobb valószínűséggel vásárolják meg a terméket, az árképzési struktúrát, a promóciós technikákat és így tovább. Ha látod, hogy itt kialakulóban van egy minta, igazad van. 

Mi a marketing mix 4 P-je?

A marketing 4 P-je a termék, az ár, a hely és a promóció.

Általában úgy gondolják, hogy négy P van abban, amit az emberek "marketing mixnek" neveznek. (Egyesek hétre vagy akár kilencre is kiterjesztik a kifejezést, de négy fő van .) Akár leülsz és felépítesz egy formális ötéves marketingstratégiát a vállalkozásod számára, akár inkább "freestyle" dolgokat csinálsz, mindig a négy P-re kell gondolnod: termék, ár, hely és promóció. 

woman swiping on a mobile screen

6 Marketingalapelvek

A DHL-nél mindig megteszünk egy extra mérföldet (elnézést a szójátékért). Tehát négy helyett hat marketingalapelvre összpontosítunk: termék, ár, hely, promóció, emberek és csomagolás. Így van, hozzáadtuk az embereket és a csomagolást a keverékhez. Nézzük meg közelebbről mindegyiket:

1. Termék

Feltehetően ezért vagy itt. Van egy jó terméked, és el akarod adni. A rövidség kedvéért a "termék" szó használata magában foglalja az alkalmazásokat és szolgáltatásokat is, és vonatkozik a vállalkozások és fogyasztók közötti (B2C) és a vállalkozások közötti (B2B) értékesítésre is. Már a kezdetektől el kell felejtened, hogy egyáltalán köze van a termékhez.  Ehelyett vizsgáld meg újra egy potenciális ügyfél szemszögéből. Csatornázd a gondolataikat így:

 • Hé, ez jól néz ki. Kíváncsi vagyok, mit csinál?
 • Valami ilyesmit használhatnék a dolgozószobámban/garázsomban/konyhámban
 • Kíváncsi vagyok, hogy kapható-e fekete színben?
 • Talán máshol vannak olcsóbb verziók?
 • Ettől jól néznék ki a főnököm/partnerem/gyerekeim szemében
 • Nem vagyok biztos a névben. Hogyan kell kiejtenem?
 • Miért ez a sok csomagolás? Nem tudják, hogy a műanyag az ellenség?
 • Nagyszerű ajándék lenne. Talán olcsóbb, ha többet vásárolok
 • Ah, az utasítások... "Használni"? "Engedélyezés"? Ki beszél így?

Ha kriminalisztikailag megvizsgálod terméked minden aspektusát – esetleg pártatlan megfigyelőket kérsz fel ugyanerre –, megtalálod a módját, hogy javítsd vagy vonzóbbá tedd több ember számára. Előre is kell gondolkodnod.  Szinte minden eladásra szánt terméknek van egy "termékéletciklusa", egy olyan időszak, amely után az eladások természetesen csökkennek. Készen kell állni erre, és meg kell tervezned a termék új és / vagy továbbfejlesztett verzióinak bevezetését jóval azelőtt, hogy az értékesítési görbe dél felé indulna. 

Man working on wooden desk

"Marketingesként az a feladatunk, hogy megértsük, hogyan akar vásárolni az ügyfél, és segítsünk nekik ebben."

– Bryan Eisenberg, szerző és vitaindító előadó

2. Ár

Észrevettél már valami furcsát a férfiak ápolására szolgáló oldalon, a Dollar Shave Clubban? Vadul sikeresek abban, amit csinálnak, de soha senki nem vásárolt tőlük borotvát egy dollárért. Nem lehet megtenni. Nem akkor, ha a szállítási költség is benne van. Ez csak egy példa arra, hogy egy okos árképzési stratégia (egy fülbemászó névvel együtt) hogyan tudja bevonni a vásárlókat. A termék árának meghatározása kiegyensúlyozó aktus. Állítsd túl alacsonyra, és olcsónak és alsóbbrendűnek tűnhet. Állítsd túl magasra, és az emberek gyorsan máshol fognak keresni. Természetesen vannak kivételek. A Dyson ventilátor ugyanazt a levegőt fújja a nappaliba, mint egy hagyományos ventilátor, de a fejlett technológia és az egyedi kialakítás azt jelenti, hogy a vállalat egységenkénti költsége sokszor magasabb, mint más gyártóké.

Ahelyett, hogy a megérzéseiddel járnál, végezz némi kutatást. Nézd meg, hogy versenytársaid (ha vannak) mennyit számítanak fel, és megtudd, hogy potenciális ügyfeleid mit hajlandók fizetni. Fontold meg tömeges kedvezmények vagy bevezető ajánlatok felajánlását, vagy más módon hozzáadott értéket, például felhasználói útmutatót vagy klubtagságot. Merülj el az árképzés fogyasztói pszichológiájában is - itt olvashatsz többet az árképzéssel kapcsolatos nudge technikákról . Ezután fontold meg, hogy melyik árképzési stratégiát kell végrehajtanod. Számos különböző stratégia létezik, amelyek megfelelnek a különböző céloknak és marketingkörnyezeteknek. Néhány a főbbek közül:

Piaci térhódítás

Ez az, ahol a kezdeti árat mesterségesen alacsonyra állítják, majd megemelik, ha elérte az előre meghatározott piaci részesedést. Az új előfizetéses szolgáltatások , például a TV vagy a szélessávú szolgáltatók általában ezt a modellt használják.  Mint láttuk, a Dollar Shave Club nagyjából csak a név az ajtón.

Árlefölözés

Az árlefölözés akkor következik be, amikor egy elsőként piacra lépő vállalat megengedheti magának, hogy magasabb árat számítson fel, de aztán csökkentenie kell, amikor csökkentett árú versenytársak érkeznek a színre. A legtöbb hi-tech termék szemet gyönyörködtetően drága az indításkor.

Semleges árképzés

Itt úgy állíthatod be az árat, hogy megfelelj annak, amit a versenytársak nagy része felszámít. Ez nem egy stratégia, amelyet el kell fogadni, ha termékeid bizonyíthatóan jobbak másoknál. Miután megállapodtál egy olyan árban, amely beszivárogtatja a megrendeléseket, fordíts figyelmet arra, hogyan módosíthatod árképzési stratégiádat úgy, hogy a csepegés patakká, majd torrentté, majd áradattá váljon. Más szóval, soha ne hagyd abba a tesztelést. (De mindig legyen ott a másik P szó a fejedben – profit.)  

different flags

3. Hely

A "hely" a marketingmix kontextusában nem egyetlen helyszínre utal, hanem többre: ahol a vállalkozás található; hol találhatók az ügyfelek; és a kettő közötti bármely pont, például raktárak, forgalmazók és kiskereskedők. Az, hogy hogyan juttatod el termékeidet a végfelhasználóhoz, mint a legtöbb marketing dolog, ügyfélközpontú. Meg kell találnod, hol vannak az ügyfeleid, hol keresik a termékedet, hol éreznék magukat a legkényelmesebben megvenni, mennyi ideig készek várni a kézbesítésre, milyen gyakran adnak le megrendelést és így tovább. A válaszok ismerete segít meghatározni a legjobb – azaz a leggyorsabb, legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb – módszert a dolgok odajuttatására.

Most szerencsés lehetsz abban, hogy vállalkozásod csak akkor virágozhat, ha kézzel készített órákat értékesítesz egy maroknyi magas nettó értékű személynek minden évben. Ebben az esetben az elosztás meglehetősen egyszerű kérdés, és a fő gondja az, hogy tetemes biztosítással rendelkezzen. A legtöbb kkv esetében azonban strukturáltabb rendszerre lesz szükség.  A vállalkozás jellegétől függően több szakaszból állhat:

Nem túlzás azt állítani, hogy a disztribúció üzletet hozhat létre vagy tönkretehet. De a segítség kéznél van. Mert ha nemzeti vagy nemzetközi logisztikáról van szó, legyen szó globális vállalatokról vagy hálószobai induló vállalkozásokról, senki sem tud több gyakorlati tapasztalatot vagy hasznos tanácsot nyújtani, mint a DHL. Több mint 220 országban és területen vannak irodáink  , így mi vagyunk az elsők a határok átlépésében, az új piacok elérésében és a te vállalkozásodnak a növekedésében.  És mivel szoftverünk számos e-kereskedelmi platformhoz igazodik, ügyfeleid átláthatóan láthatják a szállítási költségeket. 

4. Promóció

Ez az, amit a legtöbb ember gondol, amikor a marketingről beszél, de a promóció csak a marketing folyamat kommunikációs aspektusa, és gyakran az egyik utolsó lépés. A promóció számos formát ölthet:

Reklám

 • TV és rádió
 • Újságok és magazinok
 • Plakátok
 • PPC (pay per click) reklám
 • Online bannerek
 • E-mail
 • Közvetlen reklámlevél
 • Közösségi média – beleértve az influencer marketinget is

Reklámozás

 • Kuponok árából
 • Hűségprogramok
 • Termék mintavétel
 • Versenyek
 • Értékesítési pont

Közönségkapcsolatok

 • Sajtóközlemények
 • Kiállítások és rendezvények
 • Szponzorálás

5. Emberek

Magától értetődik, hogy az ügyfeleknek kell minden tevékenységnek középpontjában állni. Végtére is, nélkülük nincs üzlet. Kérdezd meg magadtól:

 • Mit várnak el az emberek a termékedtől vagy szolgáltatásodtól?
 • Olyan módon használják, amire nem számítottál?
 • Hogyan lépnek kölcsönhatásba a márkáddal?
 • Mit mondanak rólad a közösségi médiában vagy az értékelő oldalakon?
 • Értékeled ügyfeleidet, vagy úgy érzed, hogy valahogy "útban vannak"?
 • Hogyan javíthatod a webhelyeddel vagy termékeiddel kapcsolatos tapasztalataikat?
 • Mikor írtál utoljára személyes üzenetet egy ügyfélnek?

És az emberek nem csak az ügyfelekre utalnak. A nálad dolgozó emberek szintén létfontosságúak vállalkozásod sikeréhez. Sok vállalat azt állítja, hogy emberközpontú, de ennek mindig többnek kell lenni, mint egy divatos kifejezés a "rólunk" oldalon. Ha szenvedélyesen szereted a vállalkozásodat, akkor egyértelműen olyan embereket szeretnél, akik legalább részben osztoznak az elkötelezettségedben. Ez a közös idealizmus nemcsak boldogabb munkakörnyezetet teremt, hanem versenyelőnyt is biztosít a kevésbé egységes riválisokkal szemben. Ezt a témát a cikkünkben tárgyaljuk, amely azt vizsgálja , hogyan építheted fel csapatod a siker érdekében.

6. Csomagolás

A hagyományos reklámokkal ellentétben, mint például a televízió vagy a sajtóhirdetések, a digitális média lehetővé teszi a promóciók hatékonyságának nagyon pontos tesztelését. Online marketingkampányt indíthatsz és azonnal láthatod, hogy hányan léptek interakcióba a hirdetéssel, hányan látogatták meg webhelyed és vásároltak terméket. A baj az, hogy a versenytársak pontosan ugyanezt tehetik - és marketing költségvetésük nagyobb lehet, ami azt jelenti, hogy több embert érhetnek el, gyakrabban.  

Tehát itt egyensúlyozhatod a reszponzív marketing tudományát a kreativitással és a hatással, hogy hirdetésed feltűnő képek vagy megkülönböztető "hangszín" használatával kitűnjön a tömegből. Mellesleg ne figyelj azokra, akik azt állítják, hogy a reklám nem működik rajtuk.  Gyakran ők azok, akik VW-t vezetnek, "mert megbízható", Levis-t viselnek, "mert strapabíróak", vagy Persil-t használnak, mert "fehérebbre mos".

És végül...

Lehet, hogy marketing őrült vagy, de ne feledd, hogy a promóció egyetlen formája sem javította a szájról szájra ajánlások hitelességét. Ez azonban időt és folyamatos befektetést igényel a termékbe és az ügyfélszolgálatba. Addig is összpontosíts az "arany hatosra"! 

Inspirálva érzed magát? Fedezd fel, hogyan segíthet a DHL vállalkozásod nemzetközi növekedésében, itt