#KisvállalatiTanácsadás

Affiliate marketing: mi ez és szükséged van rá?

Anna Thompson
Anna Thompson
Discover tartalomgyártó
Olvasási idő: 6 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
graphic of two people using a laptop

Az affiliate marketing az összes online megrendelés 16% -át generálja1. Ez nagy üzlet. De mi ez, és hogyan használhatod fel az e-kereskedelmi értékesítés növelésére? Olvasd el a lépésről lépésre szóló útmutatót.

Hogyan vonzhatsz ügyfeleket webhelyedre? Ha e-kereskedelmi vállalkozás tulajdonosa vagy, akkor valószínű, hogy ez a kérdés a nap jelentős részében elfoglalja az elmédet.

A marketingstratégiád valószínűleg magában foglal egy, vagy lehetőleg a nyilvánvaló csatornák kombinációját: fizetett hirdetések, közösségi média és SEO optimalizálás az ügyfelek vonzása érdekében. De van egy marketing program, amellyel semmit sem veszíthetsz - nem kell előre befektetned pénzt és csak akkor kell fizetned, ha eladás történt.  Lépj előre affiliate marketing.

two people shaking hands

Mi az affiliate marketing?

Az affiliate marketing magában foglalja a megalapozottabb e-kereskedelmi márkával vagy platformmal való partnerséget, amely vonzza az általad csábítani kívánt ügyfelek típusát, és felkéri őket, hogy népszerűsítsék termékedet vagy szolgáltatásodat közönségük számára. Cserébe minden általuk generált eladásból származó bevétel egy százalékát adja nekik, amelyet jutalékként vesznek fel.

Tegyük fel például, hogy van egy e-kereskedelmi webhelyed, amely luxus napszemüvegeket árul. Megkeres egy csúcskategóriás életmódblogot, és megkér, hogy vedd fel termékét a "Must Have Holiday Buys" összefoglalójába, egy "click to buy" linkkel a webhelyén. Termékét nagyobb közönség látja, és eléri a célpiacot, ami növeli az eladási esélyeit, és a blog tulajdonosa jutalékot kap minden eladott napszemüvegért. Mindenki számára előnyös.

Az affiliate marketing öt előnye

  • Alacsony pénzügyi kockázat - csak akkor fizetsz jutalékot társult partnerednek, ha eladásra került
  • Kisvállalkozásként sokkal alacsonyabb költséggel érhetsz el nagy közönséget, mint a megjelenítésekért való fizetés
  • Ha hiánypótló terméket értékesítesz, egy szakosodott társult partnerrel való együttműködés segíthet elérni a célközönséget
  • A fogyasztók nagyobb valószínűséggel vásárolnak tőled terméket, ha azt egy megbízható webhely vagy egy általuk nagyra értékelt személy ajánlotta : a vásárlók közel fele figyelembe veszi a bloggerek és a szerkesztői tartalmú webhelyek véleményét az online vásárlás előtt2
  • Az affiliate marketing növelheti webhelyed SEO rangsorát, mivel előnyös lesz a leányvállalatok blogjaiból, közösségi oldalaiból és webhelyeiből származó linkek

Tehát nem meglepő, hogy a márkák3 80% -a valamikor affiliate marketinget használt!

hand holding a mobile phone

Az első lépések

1. lépés: Találd meg a tökéletes affiliate partnert

Az affiliate partner keresésekor az első megállónak egy affiliate hálózatnak kell lennie. Gondolj rá úgy, mint egy közvetítőre, aki összekapcsolja (az "affiliate programot") több ezer tartalomkészítővel (a "kiadókkal"), akik népszerűsíthetik termékedet - mindenki a bloggerektől a közösségi média befolyásolóin át a dedikált kedvezményes webhelyekig.

A partnerhálózatok "all-in-one" megoldásként működnek, amely technikai támogatást nyújt partnerprogramod létrehozásához, a generált értékesítések nyomon követéséhez, a megjelenítő(k) jutalékfizetésének kezeléséhez és a teljesítményelemzések megosztásához (például az ügyfelek elkötelezettségéhez és az ágazati elemzéshez). Ha csatlakozol egy affiliate hálózathoz, nem kell további affiliate nyomkövető megoldásokba fektetned.

Vigyázz azonban; az affiliate hálózatok díjat számítanak fel szolgáltatásaikért, ezért vásárolj körül, hogy megtaláld azt, amelyik megfelel a költségvetésednek. Ha kisvállalkozás vagy, a jutalékalapú díjakkal rendelkező affiliate hálózat jobban megfelelhetneked, mint a havi díjakkal, így csak akkor kell fizetned, ha értékesítést végzel.

A Gymshark4 sportruházati márka nagyszerű példa arra, hogy egy márka affiliate hálózatot használ a növekedés ösztönzésére. Együttműködik az Awin5 vezető hálózattal, hogy hozzáférjen az utalványplatformokhoz, a hallgatói oldalakhoz és a blogokhoz, amelyeket a 18-25 évesek célpiaca használ. A márka időt és pénzt fektet be a kiadókkal való kapcsolatainak ápolására annak biztosítása érdekében, hogy az előállított tartalom kiváló minőségű legyen, márkás legyen, és magas rangú legyen a keresőmotorokban - még akadémiája is van az új tehetségek támogatására. A kiadók a teljesítményük alapján kapnak kompenzációt, ahol a Gymshark közvetlenül hozzájuk rendelheti az értékesítést. 

woman stretching

A brit egyetemi hallgató, Ben Francis által 2012-ben alapított Gymshark mindig is innovatívan dolgozott annak érdekében, hogy maximális megtérülést biztosítson marketing költségvetésén. A márka a kezdetektől fogva kihasználta a közösségi média erejét, hogy népszerűsítse magát, ingyenes ruhákat küldött a nagy követőtáborral rendelkező fitnesz influencereknek , abban a reményben, hogy viselik és közzéteszik a termékeket.

"A közösségi média mindig is szerves és természetes folyamat volt [a marketing számára], mert így kapcsolódunk össze barátként, és így követjük hőseinket. Ez egy teljesen természetes módja volt annak, hogy bemutassuk azokat a termékeket, márkákat és közösségeket, amelyeket online próbáltunk felépíteni." - Ben Francis, a Gymshark alapítója 6

Az affiliate marketing és az influencer partnerségek segítettek a Gymsharknak szenvedélyes követők aktív közösségének kiépítésében online - az elért eredményeket sokkal alacsonyabb költséggel érték el, mint a fizetett hirdetések.

Természetesen kihagynád az affiliate hálózati útvonalat, és saját magad felvennéd a kapcsolatot a kiadókkal. Lehet, hogy egy adott webhelyet szem előtt tartasz, amelyről tudod, hogy tökéletesen illeszkedik a termékedhez, vagy talán felfedeztél egy bloggert, aki rendszeresen felülvizsgálja a piaci szektoron belüli termékeket, nyugodtan fordulj közvetlenül a bloggerhez. Akárhogy is, ne felejtsd el alaposan elemezni platformjukat, ellenőrizd, hogy közönségük demográfiai összetétele megegyezik-e a kívánt ügyfelekkel. Az olyan eszközök, mint a SimilarWeb , segíthetnek azonosítani a webhely látogatóinak számát, a visszafordulási arányt, a fogyasztói szándékot és a demográfiai összetételt. 

Black Friday sign

2. lépés: Döntsd el a jutalékot

Miután kiválasztottad az affiliate partnert, meg kell állapodnod a jutalék mértékében. Minél nagylelkűbb vagy, annál ösztönzöttebb lesz a kiadó arra, hogy valóban a lehető legjobb módon népszerűsítse terméked. És ne feledd, hogy az itt elért befektetés megtérülése (ROI) túlmutat a kezdeti értékesítésen. Új ügyfelekhez férhetsz hozzá, akiket újra és újra remarketingelhetsz.

3. lépés: Ösztönzők hozzáadása

Az ügyfelek vásárlásra ösztönzésének jó módja az, ha exkluzív ajánlatokat vagy kedvezményeket kínálsz nekik. Nagyobb valószínűséggel kattintanak a megjelenítő termékedre mutató linkre, ha promóciós kód vagy korlátozott ajánlat van csatolva, ezért fontold meg, mit tehetsz az ügyfél vonzása érdekében.

4. lépés: A haladás nyomon követése

Amint azt az 1. lépésben említettük, ha partnerprogramját partnerhálózaton keresztül futtatod, akkor már kap néhány alapvető nyomkövető eszközt, amelyek segítenek nyomon követni az értékesítéseket. De ha inkább saját magad szeretnél társult kiadót találni, akkor házon belül futtathatsz egy nyomkövető programot az affiliate program szoftver segítségével. 

Az affiliate nyomkövető szoftvermegoldások biztosítják a partnerprogram kezeléséhez szükséges felületet és infrastruktúrát, lehetővé téve szabályok és irányelvek felállítását, termékek és kreatívok hozzáadását, a leadek és az értékesítés nyomon követését, a leányvállalatokkal való kommunikációt, a fizetések kezelését és még sok mást.

Természetesen mindennek ára van – akár egyszeri díj, akár előfizetés –, mégis előfordulhat, hogy hosszú távon költséghatékonyabb, mint jutalékot fizetni egy affiliate hálózatnak.  

hand swiping on a tablet

Három partnerhálózat az induláshoz

A PeerFlyazt állítja, hogy a világ leggyorsabban növekvő affiliate hálózata, 75 000 aktív kiadóval büszkélkedhet 165 országban, akik eddig több mint 8 millió leadet és értékesítést generáltak. 8

Az Awin9 több mint 13 000 aktív hirdetővel és 100 000 kiadóval dolgozik, elsősorban Európában, bár az amerikai hálózat gyorsan növekszik7.  Minden vertikális területen működik, de leginkább a pénzügyi, divat-, sport-, szépség-, otthon és kerti, valamint utazási termékekre irányul.

A ShareASale10 a világ egyik legnagyobb affiliate hálózata, és lenyűgöző funkciókat kínál a kereskedőknek, beleértve a banner kattintások és eladások valós idejű nyomon követését, eszközöket a leányvállalatok szegmentálására és csoportosítására, valamint képzési webináriumokat, amelyek segítenek nekik teljesítményük növelésében.

Egy utolsó – és fontos – pont, amelyet figyelembe kell venni az affiliate kiadó kiválasztásakor: ne felejtsd el a nagyobb képet nézni. Ha körültekintően választasz és hosszú távon befektetsz egy partnerbe, akkor erős márkanagyköveti közösséget építhetsz ki, amelynek termékének promóciója hitelesebbnek tűnik, ahogy a Gymshark tette. "Ami a sportolókat illeti, akikkel együtt dolgozunk, egy igazi, erős csapatot akarunk létrehozni, amely az értékeinket tükrözi. Hosszú, tartós ideig dolgozunk velük" – magyarázza Ben alapítója,11.

Az affiliate marketingnek csak egy részét kell képeznie a márka e-kereskedelmi stratégiádnak. Beszélj a DHL szakértőjével még ma, és fedezd fel, hogyan segítheti vállalkozásod növekedését.  

1 - Awin, December 2018  

2 - Awin, 2018  . december

3 - Awin, 2018  . december

4 - Gymshark

5 - Awin

6 - GQ, Február 2020

7 & 8 - Peerfly

9 - Awin

10 - ShareASale

11 - GQ, 2020. február