#KisvállalatiTanácsadás

Versenytárs elemzési útmutató – INGYENES sablonnal

Anna Thompson
Anna Thompson
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 4 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
people having a discussion

Ez a cikk azt vizsgálja, hogy miért olyan fontos a versenytársak elemzése az e-kereskedelmi vállalkozások számára, és hogyan lehet lépésről lépésre elvégezni. Ráadásul egy ingyenes versenytárs elemzési sablont is mellékeltünk, amely segít az úton.

Versenytárs elemzés – miért fontos ez?

Mivel az online vásárlók hozzászoktak ahhoz, hogy egy gombnyomással több webáruház között váltogatnak, hatalmas kihívás lehet felkelteni a figyelmüket. Nem számít, mennyire specializált vagy hiánypótló az általad értékesített termék, mindig versenyezni fog az internet által kínált több száz (ha nem ezer) hasonló e-kereskedővel. És ezen online versenytársak mindegyike veszélyt jelent a jövedelmezőségedre.

Az alapos versenytárselemzés elvégzése az üzleti stratégia kulcsfontosságú részét kell, hogy képezze . A sikeres versenytárselemzés segít:

- Ismerd meg a legjobb gyakorlatokat a hatékonyabb piacra és értékesítéshez
- Azonosítsd azokat a piaci réseket, ahol az ügyfelek igényei nem teljesülnek - a kereslet, amellyel fejlesztheted vállalkozásodat, hogy megfeleljen
- Fedezd fel azokat a piaci trendeket , amelyek befolyásolhatják üzleti stratégiát

Mindez több eladást jelent vállalkozásod számára!

Hogyan kell csinálni: lépésről lépésre útmutató

A sikeres versenytárselemzés a kutatáshoz vezet. Első megálló: Google. A legegyszerűbb kiindulópont egy jó régimódi böngészés a keresőmotorban. Próbálj meg különböző kulcsszavakat keresni a termékeddel vagy szolgáltatásoddal kapcsolatban, és nézd meg az első három vagy négy webhely eredményeit - a Google világában az oldalak rangsorolása minden, így azok a márkák, amelyek ezen arany első helyek egyikét szerezték, a legnagyobb verseny az új ügyfelek vállalkozásáért. Merülj el a webhelyükön, és ellenőrizd:  

- Termék/szolgáltatás áttekintése. Mit kínálnak ezek a versenytársak? Kik a célközönségük? Hol vannak átfedések a vállalkozásoddal?   

- Mik az erősségeik? Van-e terméküknek olyan USP-je , amely versenyelőnyt biztosít számára? 

- Mik a gyengeségeik? Hol lehet javítani a kínálatukon? 

- Hogyan árazzák a termékeiket? Valami hasonlót árulnak, mint te, de sokkal kevesebbért?  Vagy prémiumabb árat kínálnak, amelyet biztonságosan alákínálhatsz?

- Milyen szállítási lehetőségeket kínálnak? Meglepődhetsz, hogy ez mennyire jelentős. Egy közelmúltbeli fogyasztói felmérésben az e-kereskedelmi vásárlók 66% -a azt mondta, hogy az egyik márkától vásárol árut a másikkal szemben, mert a kínált szállítási szolgáltatások vonzóbbak voltak. 1

- Milyen közösségi média jelenlétük van? Van-e többcsatornás stratégiájuk, amely forgalmat irányít a webhelyükre?  Hogyan reklámozzák magukat a közösségi oldalakon?

- További elemzési betekintések, például értékesítési adatok és webhelyforgalom. Ez a titkos fegyvered - a cikk későbbi részében megvizsgáljuk, hogyan lehet ezeket beszerezni. 

Sok kérdés van, de leegyszerűsítettük a számodra, és az összes kulcsfontosságú szempontot egy ingyenes versenytárs elemzési sablonba sűrítettük - töltsd le az oldal aljáról.

Természetesen össze kell hasonlítanod az eredményeidet a saját e-kereskedelmi vállalkozásoddal, hogy lásd, hogyan teljesítesz – mit csinálsz jól, és hol kell javítanod a játékodat.

A SWOT-elemzés segít ebben.

finger pointing at tablet screen

SWOT elemzés

ERŐSSÉGEK – hol van előnye vállalkozásának versenytársaival szemben? Ezeket a dolgokat kell kihasználnod! GYENGESÉGEK – melyek azok a területek, amelyek fejlesztést és beruházást igényelnek? LEHETŐSÉGEK – hol növekedhet vállalkozásod? Hogyan érhetsz el új ügyfeleket és növelheted piaci részesedését? FENYEGETÉSEK – melyek azok a külső tényezők, amelyek veszélyeztetik a jövedelmezőségét, és hogyan enyhítheti őket?

Ezek az elemzések lehetővé teszik, hogy meghatározd a cselekvési prioritásokat, amelyeket a jövőben integrálhatsz üzleti stratégiájába. A SWOT pontokat is belefoglaltuk a sablonunkba, úgyhogy vágj bele! 

Versenytárselemző eszközök

A Google böngészést félretéve, ahhoz, hogy valóban megismerd online versenytársaid, mélyebben bele kell merülnöd teljesítményelemzésükbe. Szerencsére rengeteg eszköz segít ebben - talán a legfontosabb, azok, amelyek lehetővé teszik a SERP-ek (Search Engine Results Pages) pozíciójának javítását. A SEO specialista Backlinko2 elemzése szerint a Google organikus keresési eredményei között az első találat átlagos átkattintási aránya 31,7%3. Ezenkívül a Google keresőinek csak 0,78% -a kattintott valamire a második oldal vadonjából. Nem meglepő tehát, hogy van egy egész SEO-központú iparág, amely elkötelezett amellett, hogy segítse az e-kereskedelmi vállalkozásokat az első oldal tetején értékes pozíció megszerzésében.

Kezdheted a SpyFu-vel4, egy olyan keresőeszközzel, amely megmutatja a versenytársak elemzési kulcsszavait és azt, hogy ezek a webhelyek milyen kifejezésekbe fektettek be a Google AdWords-be,  minden egyes futtatott hirdetési teszt mellett . Felfedi azokat a kulcsszavakat, amelyekre rangsorolnak, így visszafelé haladva megnézheted, hogy mely visszamutató linkjeik és tartalmuk hozza őket a rangsorba, és ezeket az eredményeket felhasználhatod a hirdetés befolyásolására. Alattomos, de ez a szórakozás fele! 

A SEMrush5 egy all-in-one digitális marketing csomag, amely lenyűgöző a beszerezhető adatok puszta skálája miatt. A SEMrush szoftvere elemzi a SEO-t, a PPC (pay-per-click) hirdetést, a kulcsszókutatást, a közösségi médiát és a tartalmat - hogy csak néhányat említsünk. Az eszközt saját igényeire szabhatod, legyen szó a versenytársak legmagasabb rangú kulcsszavainak, stratégiáinak és költségkereteinek azonosításáról, vagy a legjobban teljesítő termékadatlap-hirdetésekről.

A SEO-központú eszközökön túl az alábbiak segítenek jobban megérteni versenytársaid online jelenlétét:

BuiltWith6
A 42 237+ webes technológiát és több mint negyedmilliárd webhelyet tartalmazó adatbázissal ez az üzleti intelligencia eszköz megmutatja, hogy versenytársai milyen technológiákat használnak webhelyeiken - például bevásárlókosarakban -, és hogyan teljesítenek. Tehát, ha először készítesz e-kereskedelmi webhelyet, ezek a betekintések bevált gyakorlati útmutatóként szolgálnak. És ez még nem minden. A BuiltWith a versenytársak értékesítési intelligenciáját és elemzési jelentéseit is biztosítja. Ezekkel a statisztikákkal listákat készíthetsz versenytársairól, és azonosíthatod azokat a kulcsfontosságú piaci szegmenseket, amelyekről márkád lemaradhat.

SimilarWeb7
A DHL Express által rendszeresen használt piackutató eszköz, amely segít az e-kereskedelmi vállalkozásoknak az új ügyfelek azonosításában és minősítésében. A SimilarWeb részletes elemzési jelentései áttekintést nyújtanak versenytársaid teljesítményéről, beleértve online stratégiáikat, webhelyük látogatóinak számát (és visszafordulási arányát), fogyasztói szándékukat és az ügyfelek demográfiai összetételét.

Miután összegyűjtötted a szükséges elemzéseket, add hozzá őket a versenytárselemzési sablonhoz. KPI-ként kell működniük, amellyel mérheted vállalkozásod teljesítményét, és segíthet a jövőbeli célok meghatározásában.  

Az ügyfél
Az analitikát félretéve, néha nincs jobb módja annak, hogy megértsük egy márka sikerét, mint megismerni az ügyfelek motivációit. Az olyan ügyfélértékelő webhelyeken való böngészés, mint a Trustpilot8 , azt jelenti, hogy figyelemmel kísérheted a versenytársak vállalkozásai körüli beszélgetéseket. Mit szeretnek a termékben? Mik a fájdalompontok? Ezeket az elemzéseket felhasználhatod a termék fejlesztésére vagy adaptálására. Hasonlóképpen, a Talkwalker gyorskeresését9  is érdemes megnézni. A közösségi keresőmotor átvizsgálja a közösségi hálózatokat, híroldalakat, blogokat és fórumokat, hogy valós időben megtalálja az ügyfelek véleményét és trendjeit.

DHL Express
Végül, de nem utolsósorban a DHL páratlan iparági ismerete. A nemzetközi szállítás szakértőjeként segíthetünk e-kereskedelmi vállalkozásodnak értékesíteni olyan piacokon, ahol versenytársaid nem. E-kereskedelmi állapotfelmérésünk néhány egyszerű lépésben elemzi vállalkozásod, és azonosítja azokat a lehetőségeket, ahol növelheted exportját. Kezdd el most!

Segíthetünk továbbá olyan fizetési lehetőségek megvalósításában, amelyek bizonyítottan javítják az értékesítést10 – például az expressz kézbesítés vagy a nemzetközi valuta opciók. Ne hagyd, hogy egy potenciális ügyfél egy versenytárs termékét válassza a tiéd helyett csak azért, mert az övék gyorsabban megérkezne!

Igényelj DHL Express partnerkódot és mi segítünk e-kereskedelmi vállalkozásod teljes potenciáljának elérésében.

1 – MetaPack felmérés, Retail Times, 2015. október
2 – Backlinko
3 – Backlinko-jelentés, 2019. augusztus
4 - SpyFu
5 - SEMrush
6 – BuiltWith
7 – SimilarWeb
8 – Trustpilot 
9 – Gyorskeresés
10 – Turbózd fel a potenciálod, DHL

Versenytárs elemzési sablon

Töltse le INGYENES versenytárs elemzési sablonját itt, és kezdjen el vezető szerepet szerezni versenytársainál!

Versenytárs elemzési sablon
Versenytárs elemzési sablon