#KisvállalatiTanácsadás

7 üzleti növekedési stratégia, amelyet tudnod kell

Anna Thompson
Anna Thompson
Discover tartalomgyártó
Olvasási idő: 5 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
graphic of DHL logistics activities

Szeretnéd bővíteni vállalkozásodat? Olvasd el a 7 kisvállalati növekedési stratégiai tippeket, amelyek segítenek kiterjeszteni szárnyaidat.

Tehát megtetted az ugrást, és szenvedélyprojektedet kezdő vállalkozássá alakítottad. Nagyszerű! Minden vállalat kicsiben indul – még az Apple-t is garázsból indították –, de ami segíti őket a sikerben, az az ambíció és a gondosan megtervezett üzleti növekedési stratégia.

Az új vállalkozások körülbelül 20% -a csődbe megy az első évben, míg megdöbbentő 50% -uk nem haladja meg az öt éves tervet1, ezért kulcsfontosságú az üzleti növekedési stratégia helyes kialakítása. Íme, hogyan kell ezt megtenni.

Főbb tanulságok

A következő stratégiák - amelyeket részletesebben megvizsgálunk ebben a cikkben - segítenek a kisvállalkozás növekedésében. Jegyzettömb készenlétben! 

 1. Versenytárs elemzés
 2. Termékbővítés
 3. Termékdiverzifikáció
 4. Piaci szegmentáció
 5. Alternatív csatornák
 6. Partnerségek
 7. E-kereskedelmi naptár

Mi az üzleti növekedési stratégia?

Ez képviseli azokat a végrehajtható lépéseket, amelyeket egy vállalkozás megtesz az egyik szakaszból a másikba való előrehaladáshoz. Minden vállalkozás növekedési stratégiáját a konkrét cél(ok)tól függően kell kialakítani - függetlenül attól, hogy ez egy új piacon való megnyitás, termékeinek javítása és / vagy az értékesítés és a bevétel növelése.

A kisvállalkozások növekedésének szakaszai

A siker és a jólét felé vezető úton a legtöbb kisvállalkozás öt különböző növekedési szakaszon megy keresztül.

Vetőmag és fejlődés

Ez az üzleti ötlet nagyon korai szakasza. Valószínűleg időd nagy részét piackutatással töltöd, és feltárod, hogy van-e elegendő kereslet a termékére / szolgáltatására ahhoz, hogy életképes jövedelemforrássá váljon.   

Induló

Az izgalmas rész - vállalkozásod hivatalosan is nyitva van, és elkezdi vonzani az ügyfeleket! Gyorsan meg kell tanulnod, hogy küzdd le az olyan kihívásokat, mint a cash flow vagy a napi műveletek. Az alkalmazkodóképesség a túlélés kulcsa.

Növekedés

Mostanra lehet, hogy állandó jövedelmet és hűséges ügyfélkört generálsz. A megtérülés a fő hangsúly. Ehhez stratégiai munkaerő-felvételre, új technológiákba való befektetésre vagy a hatékonyság javítására lehet szükség.

Ebben a fázisban fontolóra veheted a nagyobb márkákkal való partnerséget is, egy stratégia kidolgozását, amely nagyobb ügyfélkörhöz biztosít hozzáférést, valamint felbecsülhetetlen támogatást és útmutatást nyújt megbízható tanácsadóktól.

Expanzió

Pályád ezen a pontján vállalkozásod remélhetőleg nyereséges. Hurrá! Ezzel a stabilitással itt az ideje, hogy felfedezzük a növekedési lehetőségeket, például új termékek kifejlesztését vagy új piacokra való terjeszkedést. Óvatosan járj el – győződj meg arról, hogy a célok összhangban vannak az erőforrásaiddal.

Érettség

Az üzlet több sikeres évével a hátad mögött gondolkodhatsz az eladásán. Vagy – ha a vállalkozói szellem még mindig virágzik benned – új terjeszkedési célok bevezetése. Előre és felfelé!

graphic of DHL logistics activities

 7 üzleti növekedési stratégia kisvállalkozások számára

1. A versenytársak elemzése

Ez az üzleti növekedési stratégia magában foglalja a fő versenytársak kínálatának áttekintését, hogy megtudd, hol töltheted ki a piaci rést. Ez jelentheti azt, hogy a termékeket olcsóbb áron értékesítesz vagy olyan új termékeket és szolgáltatásokat vezetsz be, amelyek még nem léteznek. Megtanulhatod a legjobb gyakorlatokat a hatékonyabb piacra dobáshoz és értékesítéshez is, ami döntő fontosságú, ha növekedésre készülsz. Ingyenes versenytárs elemzési sablonunk segít az indulásban.

graphic of logistics activities

2. Termékbővítés

Mielőtt sok pénzt költenél új termékek fejlesztésére, érdemes áttekinteni meglévő termékportfóliódat, hogy megtudd, hol lehetne helyette frissítéseket végezni.  

Nézd meg a legkelendőbb termékeket, és tegyél fel néhány kulcsfontosságú kérdést:

 • Milyen piaci trendek történnek, amelyek befolyásolhatják az értékesítést?
 • Meghallgatod az ügyfelek visszajelzéseit? Mit mondanak a termékeidről a közösségi médiában és az véleméynek oldalakon?
 • Megfelelő az ára? Nézd meg a versenytársak árpontjait – tudsz megfelelni vagy lejjebb menni?
 • A marketingstratégiád  még mindig pontos? Lehet, hogy az ügyfelek prioritásai megváltoztak, ami viszont hatással lehet a márka pozícionálására.

Ezek az információk együttesen segítenek meghatározni, hogy milyen fejlesztéseket lehet végrehajtani – vagy mely termékeket kell esetleg teljesen kivonni.  

graphic of DHL business activities

3. Termékdiverzifikáció

Ez a stratégia magában foglalja egy új piacra való belépést, amelyen vállalkozásod jelenleg nem működik, és új terméket hoz létre az adott piac számára.

Ehhez kulcsfontosságú a kutatás!

 • Tekintsd át e-kereskedelmi webhelye keresési adatait – milyen termékeket keresnek, amelyeket nem kínálsz?
 • Hallgasd meg az ügyfelek visszajelzéseit és javaslatait - mit kérnek?
 • Figyeld közelről a piaci trendeket. A te ágazatodon belül mely termékek a trendek, és melyek a következő nagy robbanás?
 • Márkád összhangban van az aktuális fogyasztói trendekkel? Például a fenntarthatóság egyre inkább prioritás a fogyasztók számára – be tudnál vezetni egy környezetbarát termékcsaládot?

Minden arról szól, hogy megtaláljuk az aranyrést a piacon!

graphic image of gifts

4. Piaci szegmentáció

Kisvállalkozásként nehéz lehet versenyezni az olyan óriásokkal, mint az Amazon és az Etsy, de a piaci szegmentációs stratégia segíthet abban, hogy szélesebb közönségcsoportot szűrjön kisebb csoportokra, amelyeket személyre szabott kampányokkal célozhatsz meg. 

Be kell fektetned egy kis időt, hogy valóban megértsd, mely piaci szegmensek vásárolják meg leginkább az egyes termékeket. A webhelyelemzés és a vásárlási előzmények segítenek itt. Ezután szegmensenként testre szabhatod marketingedet a jobb konverziós arány érdekében. Ez lényegében egy módja annak, hogy kihasználd az ügyféladatokat a meglévő piaci penetráció bővítésére. 

graphic of business activities

5. Alternatív csatornák

Manapság a fogyasztók online lábnyoma hatalmas és változatos. Böngészhetnek a termékek között a közösségi médiában, összehasonlíthatják az árakat a piactereken, majd véglegesíthetik vásárlásukat a márka e-kereskedelmi webhelyén. Mindezek a platformok értékesítési lehetőségeket kínálnak vállalkozásod számára. Néhány tipp:

 • Fontold meg az online piacon történő értékesítést. Az amerikai fogyasztók 60% -a most kezdi meg termékkeresését az Amazonon2 (szemben a keresőmotor 49% -ával), így kifizetődő lesz ott lenni. A kezdéshez tekintsd meg útmutatónkat a vezető online piacterekről .
 • Kutasd fel a közösségi médián keresztül történő értékesítés különböző módjait. Például az Instagram rendelkezik egy dedikált e-kereskedelmi eszközzel, amely lehetővé teszi az oldaladat böngésző követők számára, hogy termékeket vásároljanak anélkül, hogy elhagynák az alkalmazást. Ennek egyszerűsége nagy értékesítési ösztönző a fogyasztók számára, és sok extra bevételt hozhat vállalkozásod számára.
graphic of business activities

6. Partnerségek

Egy kisvállalkozás számára nagyszerű módja annak, hogy bővítse piaci behatolását, ha összefog egy másik márkával. Tegyük fel, hogy gyertyaüzletet vezetsz. Például együttműködhetsz egy helyi gyógyfürdővel, hogy minden megvásárolt kezeléssel kedvezményt kínáljon látogatóinak a webhelyedről.

A partner nem lehet közvetlen versenytárs (azaz egy másik gyertyamárka); inkább olyan, amelynek közönsége átfedésben van a tiéddel. Mindketten profitálnak a másik meglévő ügyfelei közötti kitettségből, ami mindenki számára növelheti az értékesítést.

Gondold át, mit szeretnének ügyfeleid, és keress fel néhány izgalmas márkát. Nincs vesztenivalód! 

graphic of DHL logistics activities

7. Kereskedelmi naptár

Az üzleti növekedési stratégia kulcsfontosságú részének egy marketingnaptárnak kell lennie, amely tele van fontos dátumokkal, amelyeket egész évben készpénzre válthatsz - mint például a fekete péntek és a karácsonyi ünnepek. Ezen események mindegyike új ügyfélkörrel ismertetheti meg vállalkozását, amelyet a jövőben újra megcélozhat – ez kulcsfontosságú a vállalkozás növekedéséhez.

Inspirációt érzel arra, hogy vállalkozásodat a következő szintre emeld? Ne felejts el beszélni a DHL-lel. A nemzetközi logisztika szakértőiként segíthetünk vállalkozásodnak zökkenőmentesen új piacok megtalálásában és értékesítésében. Igényelj  DHL Express partnerkódot  még ma  – ki tudja, mi fog történni!

1 - Lending Tree, 2022. május

2 - Insider Intelligence, 2022. augusztus