Belgium
#VerzendenMetDhl

Informatie over btw en invoerrechten

2 min lezen
Delen
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Delen

Inzicht in invoerrechten en belastingen op internationale zendingen

De woorden "btw" en "invoerrechten" worden vaak door elkaar gebruikt. Het zijn twee vormen van indirecte belastingen. Wanneer er gesproken wordt over regeringen of economieën wordt over het algemeen de term "btw"  gebruikt. Btw beschermt de binnenlandse markt en genereert inkomsten. Wanneer het over bepaalde sommen gaat, wordt over het algemeen de term "duties" of invoerrechten gebruikt en worden goederenclassificatiecodes toegepast om het vereiste bedrag aan rechten te bepalen.

Invoerrechten zijn belastingen die door overheden wordt geheven op geïmporteerde en geëxporteerde goederen. De berekening van de invoerrechten is afhankelijk van de aangegeven waarde van de goederen in de zending. Invoerrechten worden toegepast door de Belgische douane op het moment van eerste invoer en variëren afhankelijk van de classificatiecode, de waarde, het land van fabricage en de bijbehorende vrachtkosten voor de betrokken goederen.

Elk land stelt zijn eigen normen vast met betrekking tot de vraag of een verzonden artikel wordt beschouwd als een document (niet-belastbaar) of niet-document (douaneplichtig). In de meeste gevallen zijn documenten die geen commerciële waarde hebben, niet belastbaar. Documenten met commerciële waarde zijn echter belastbaar.

GOED OM TE WETEN

De betaling van invoerrechten en/of belastingen is vaak de verantwoordelijkheid van de ontvanger. Om de levering te bespoedigen, neemt DHL namens de douane contact op met de ontvanger om de betaling te regelen, die eenvoudig kan worden gedaan via een link die DHL naar hen stuurt.