#E-kereskedelmiTanácsadás

7 lépés, amely segít a kereslet megugrásának kezelésében

Anna Thompson
Anna Thompson
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 4 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
man and woman looking at tablet screen

Valóban felkészült az e-kereskedelmi vállalkozásod  a kereslet megugrására ? Ha nem, akkor nagyon csalódott ügyfelek lehetnek a kezedben. Olvasd el a legjobb tippjeinket, hogyan készülhetsz fel a kiszámíthatatlanra.

A sikeres e-kereskedelmi vállalkozás működtetése a kínálat és a kereslet kezeléséről szól. Lesznek olyan csúcsidőszakok, amelyeket könnyű előre jelezni és tervezni (Black Friday, karácsony stb.), De mi a helyzet a váratlan keresletnövekedéssel? Egy új trend, egy népszerű influencer, aki megemlít egy bizonyos terméket, vagy egy híresség, akit egy terméket viselnek, mind arra késztetheti az ügyfeleket, hogy özönlenek az online ajtókon, hogy replikát keressenek.

A kereslet előrejelzése nem mindig könnyű, de van néhány lépés, amelyet vállalkozásod megtehet a felkészülés érdekében. Itt kezdd el.

Sticky notes on a wall

1. Tervezés, tervezés és tervezés

Először is meg kell töltened az e-kereskedelmi üzleti naptárad az összes dátummal és ünneppel, amelyről tudod, hogy elfoglalt leszel az elkövetkező évben. Gondoljunk csak a Valentin-napra, a fekete péntekre, a karácsonyi szezonra és még az Amazon Prime Day-re is, amikor a hozzáértő online kiskereskedők profitálhatnak az online vásárlók megnövekedett számának "hullámzó hatásából". Jó tipp, ha megnézed a tavalyi csúcsidőszakok értékesítési elemzését, hogy megtudd, mely termékek fogytak jól, és mely napok valószínűleg a legforgalmasabbak. Beszélned kell beszállítóiddal, és hetekkel ezen időpontok előtt extra készletet kell rendelned, hogy vállalkozásod megfeleljen az extra keresletnek.  

Ezenkívül szorosan figyelemmel kísérheted, hogy mi a trend az iparágon belül. Figyeld közösségi média fiókjaidat - miről csevegnek ügyfeleid, és mi kelt felhajtást? Nézd meg versenytársaidat is, és végezz rendszeres hashtag-kereséseket a termékeiddel kapcsolatos kulcsfontosságú kifejezésekre. Mindezek a dolgok megelőzik a trendeket, és segítenek jobban előre látni, hogy mikor lesz szükség a termékekre.

2. Beszélj beszállítóiddal

A beszállítókkal való egyértelmű kommunikáció kulcsfontosságú az ingadozó kereslet időszakaiban. A beszállítókkal való kapcsolatok idővel épülnek és ápolódnak – olyan kapcsolatokat szeretnél, amelyekben megbízhatsz, és amelyek nem hagynak cserben a döntő pillanatokban, ezért körültekintően válassz! Tarts rendszeres kapcsolatot és folytass beszélgetéseket, hogy megértsd, milyen korlátok lehetnek a forgalmas időszakokban. Annak tudatában, hogy nem mindig képesek rövid időn belül növelni a gyártást, készenléti terveket készíthetsz - például további, helyi beszállítókat adhatsz hozzá partnerlistádhoz. Ez a stratégia kezdetben egy kicsit többe kerülhet, de érdemes befektetés lesz, ha azt jelenti, hogy extra megrendeléseket teljesíthetsz. 

Természetesen egyes termékek gyártási határideje több hónap is lehet, ami bonyolulttá teszi a gyors forgalmazást. Ebben az esetben érdemes megfontolni extra raktárterület bérlését és a legnépszerűbb termékek készletezését, hogy megfeleljen a jövőbeli, váratlan keresleti hullámoknak.

3. Legyél egyértelmű az ügyfelekkel

Ne tegyél olyan ígéreteket, amelyeket nem tudsz betartani, különben kockáztatod a márka hírnevét. A forgalmas időszakokban tudasd ügyfeleiddel, hogy nagy a kereslet, és legyél átlátható a szállítási idők ebből eredő késéseivel kapcsolatban. Ha valami elfogy a webhelyeden, adj hozzá egy előugró ablakot a termékoldalhoz, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy e-mailt kérjenek tőlük, amely figyelmezteti őket, amikor újra készleten van.    

4. Kísérd figyelemmel készleted

A túlfeszültségi időszakokban döntő fontosságú, hogy a készlet tetején maradj. Ha  omnichannel kiskereskedő vagy, aki több csatornán keresztül értékesít, ez nagyon bonyolulttá válhat, ezért fontos a készletgazdálkodási rendszer használata. Automatikusan, valós időben nyomon tudod követni a raktári és online csatornák készletszintű frissítéseit, így mindig tudja, miből kell többet rendelned – még mielőtt elfogyna. Lépj fel az online térbe, és végezz némi kutatást, hogy megtaláld a vállalkozásod igényeinek leginkább megfelelőt.

woman packing items into brown box

5. Rugalmas logisztikai modell integrálása – a big data segítségével

A rugalmas logisztikát 2022  egyik legfontosabb logisztikai trendjeként jelöltük meg – és jó okkal. Az e-kereskedelem gyors tempójú, kiélezett verseny és ügyfélközpontú – ez utóbbi kiszámíthatatlanná teheti. A rugalmas logisztikai modell azonban rendelkezik azzal a rugalmassággal és agilitással, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy gyorsan bővüljenek vagy zsugorodjanak, hogy megfeleljenek a kereslet ingadozásainak.

A rugalmas logisztika része az ellátási lánc kulcsfontosságú részeinek automatizálása. Egy raktárkezelő rendszer integrálásával például úgy futtathatod raktárod műveleteit, hogy azok hatékonyabbak legyenek a keresleti csúcsidőszakokban, miközben minimalizálos a hulladékot – és a pénzt – a csendesebb időszakokban. A komissziózás, csomagolás és az áruk raktáron belüli mozgatásának automatizálása csökkenti az átfutási időket, és gyorsabban eljuttatja szállítmányaidat.

Tekintsd meg ellátási láncodnak minden lépését, a megrendeléskezeléstől a teljesítésig. Milyen technológia áll rendelkezésre ezeknek a folyamatoknak az automatizálására és a hatékonyság javítására? Ideje némi kutatást végezni.

6. Legyél rugalmas

Végső soron az agilitás döntő fontosságú. Legyél rugalmas az értékesítési stratégiáddal - ha elfogyott valami, és nem tudod gyorsan feltölteni készleted, kínálj ajánlatokat és kedvezményeket a raktáron lévő termékekre, és helyzed őket a webhely kezdőlapjának elejére és közepére.

Az alacsony futású készleteket is előnyödre használhatsz. Ha hozzáadsz egy "szerezd meg, amíg tudod" szalaghirdetést az e-kereskedelmi webhelyeden található népszerű termékekhez, az sürgősség érzését kelti az ügyfelek körében, és ösztönzi őket a vásárlásra.

7. Ne feledd a szállítást!

Bár a kereslet megugrása kiszámíthatatlan, van egy dolog, ami mindig következetes marad az e-kereskedelemben: az ügyfelek azt akarják, hogy megrendeléseiket gyorsan és időben kézbesítsék. A DHL-lel való partnerséggel garantálhatja ügyfeleidnek az expressz szállítást, teljes nyomon követéssel és értesítésekkel - bárhol is legyenek a világon. A kiszállítás az ellátási láncnak az a része, amely a legnagyobb hatással van az ügyfelekre – tehát csináld jól!  

Ne felejts el végső korrigálást csinálni a webhelyeden egy forgalmas értékesítési időszak előtt - nem akarod elveszíteni az ügyfeleket, mielőtt még elérnék a pénztárat. Kövesd az e-kereskedelem 22 aranyszabályát az értékesítési siker érdekében.