#E-kereskedelmiTanácsadás

Mi az e-kereskedelem? Az útmutató

Anna Thompson
Anna Thompson
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 7 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
woman smiling at mobile phone

Szeretnél belépni az e-kereskedelem virágzó és jövedelmező világába? Útmutatónk tartalmazza az összes lényeges dolgot, amelyet tudnod kell a sikerhez - beleértve az e-kereskedelem típusait, az e-kereskedelem jövőjét és a vállalkozás logisztikai műveleteinek optimalizálásának kulcsát.

Az e-kereskedelem meghatározása

Az e-kereskedelem áruk és szolgáltatások vásárlása és eladása az interneten keresztül. Ez különbözik a hagyományos kereskedelemtől, amely a termékek és szolgáltatások cseréjére összpontosít, de szemtől szemben. Az e-kereskedelem előnye a 24/7 elérhetőség és a globális hatókör.

A gyors digitalizációnak köszönhetően az e-kereskedelem világszerte sok ember számára rendszeres szokássá válik. Becslések szerint 2.14 milliárd ember vásárolt valamit online 2021-ben1 - ez a világ népességének 27% -a! 

hand scrolling on a mobile phone

Az e-kereskedelem típusai

Az e-kereskedelemnek több típusa van:

B2C – végfelhasználó felé történő értékesítés. Ez az, amit valószínűleg a legjobban ismersz. Ez magában foglalja az online vállalkozásokat – jellemzően kiskereskedőket –, amelyek termékeket és szolgáltatásokat értékesítenek közvetlenül a fogyasztóknak. Ilyenek például az élelmiszer- és ruházati márkák, a saját e-kereskedelmi webhellyel rendelkező kisvállalkozások és az előfizetéses szolgáltatások, például a Netflix.

B2B - vállalkozások közötti üzlet. Ez magában foglalja az áruk és szolgáltatások vállalkozások közötti elektronikus tranzakcióit. Ilyenek például a nagykereskedelem, ahol a vevő ezután továbbértékesít egy végfelhasználónak (B2B-től B2C-ig). A B2B e-kereskedelem gyorsan növekvő ágazat. A tárgyalások jellemzően személyesen zajlottak volna, de a digitalizáció miatt ennek nagy része online zajlik.

C2C – fogyasztótól fogyasztóig. Ez magában foglalja az áruk és szolgáltatások fogyasztók közötti elektronikus tranzakcióit. Ezeket általában egy harmadik fél online platformján, például az eBay-en vagy a Facebook Marketplace-en keresztül hajtják végre. 

C2B – fogyasztók értékesítenek a vállakozások felé. Ez az a hely, ahol a fogyasztók eladják termékeiket vagy szolgáltatásaikat a vállalkozásoknak. Ilyenek például az online véleményvezérek, akik hirdetési helyet értékesítenek a blogjukon, vagy egy fotós, aki képeit egy erre a célra létrehozott platformon, például a Shutterstockon keresztül értékesíti a vállalkozásoknak.  

Az e-kereskedelem előnyei

Minden kis- vagy meglévő vállalkozásnak, amely növekedni szeretne, az e-kereskedelmet stratégiájuk központi részévé kell tennie. Ez egy jövedelmező lehetőség, és még soha nem volt ilyen egyszerű online áruházat létrehozni. A számos előny a következő:

Növekszik – és gyorsan. A globális e-kereskedelmi értékesítés 2023-ban várhatóan 10,4% -kal nő, piaci értéke 6,3 billió USD2. Ez a már most is lenyűgöző szám az előrejelzések szerint 2026-ra meghaladja a 8,1 billió USD-t – ez hároméves időszakra nézve megdöbbentő növekedés. Az internet és az okostelefonok penetrációja világszerte tovább emelkedik – még a fejlődő országokban is –, ami azt jelenti, hogy az e-kereskedelem potenciális elérhetősége korlátlan. 

Alacsony üzemeltetési költségek. Az online áruház létrehozása sokkal megfizethetőbb, mint egy fizikai üzleté, anélkül, hogy bérleti díjat, üzlettervezést és személyzetet kellene fizetned. A kezdő e-kereskedelmi vállalkozók kicsiben kezdhetnek, értékesíthetnek egy olyan online piacon, mint az eBay, amely viszonylag alacsony kockázattal jár. Számos olcsó marketingeszköz is rendelkezésre áll - például egy márkaoldal létrehozása az Instagramon ingyenes, és hatékony módja annak, hogy több ezer, ha nem millió potenciális ügyféllel lépj kapcsolatba.

Globális elérhetőség. A nemzetközi szállítás növekedésének köszönhetően soha nem volt ilyen egyszerű megnyitni online áruházad a világ számára. Természetesen ehhez némi piackutatásra van szükség arra vonatkozóan, hogy mely országok a termékek fő vásárlói, és annak biztosítása, hogy az e-kereskedelmi webhely a helyi vásárlók számára legyen testreszabva (gondolj a nyelvre és a fizetési módokra), de az értékesítés maximalizálásának lehetősége hatalmas.

Hatékony ügyféladatok. Nem fejlesztheted vállalkozásodat anélkül, hogy valóban ismernéd ügyfeleidet, és ez az, ahol az e-kereskedelem valóban virágzik. Online eladóként felbecsülhetetlen értékű viselkedési adatokhoz férhetsz hozzá ügyfeleidről: hogyan érkeztek a webhelyedre, milyen termékeket kerestek, hol volt a legmagasabb az elkötelezettségük, mi késztette őket arra, hogy elhagyják a kosarat - mindezt felhasználhatod vállalkozásodnak a folyamatos fejlesztésére és az értékesítés maximalizálására.

tablet with diagrams on it

Az e-kereskedelem kulcsfontosságú elemei

Online üzlet létrehozásakor ezek a sikeres e-kereskedelmi üzleti stratégia legfontosabb összetevői.

Ügyfél-elkötelezettség

Ez nagyon fontos. Online jelenlétednek minden érintkezési pontján - az e-kereskedelmi webhelyedtől a közösségi média csatornáin át a marketing e-mailekig - gondosan mérlegelned kell az ügyfélélményt. Az online vásárlók könnyedséget, kényelmet és gyorsaságot várnak el – és ennek nagy része a következő ponthoz kötődik...

Weboldal és design

A weboldalad a márkád arca – de fontossága túlmutat az esztétikáján. A látogatók gyors, intuitív élményt várnak el, különben teljesen elhagyják webhelyed. Sok mindent figyelembe kell venni - az oldal betöltési sebességétől a navigáción át az ügyfélszolgálatig -, ezért nézd meg az e-kereskedelem 22 aranyszabályát , hogy mindet kipipálhass.

Online fizetések

Tudtad, hogy az online vásárlók 70%-kal nagyobb valószínűséggel véglegesítik a vásárlást, ha az általuk preferált fizetési mód megjelenik opcióként a fizetéskor?  3 De melyiket kínálja vállalkozásod? Hitelkártyák? Digitális pénztárcák? És mi a helyzet a "vásárolj most, fizess később" részletfizetési tervekkel? Merülj el útmutatónkban az új fizetési módokról a kezdéshez – és ne felejts el utánanézni a helyi preferenciáknak, ha nemzetközi szinten értékesítesz.

man looking at pc screen

Dinamikus árképzés

Ez magában foglalja a termékek árának megváltoztatását a piaci trendek, a kínálat és a kereslet, a készletszint és az ügyfelek elvárásai alapján. Az árképzési stratégia rugalmassága kulcsfontosságú a versenyképesség megőrzéséhez – például a versenytársak termékeinek áregyeztetése.

Manapság számos AI-alapú technológiai platform létezik, amelyek figyelemmel kísérhetik készletét, hogy megtalálják termékeinek optimális árpontjait a kereslet alapján. Ez előnyös lesz vállalkozásaod és ügyfeleid számára.

Ellátási lánc

Az ellátási lánc a nyersanyagok beszerzésében és feldolgozásában, ezen anyagok késztermékekké alakításában és forgalmazásában részt vevő teljes hálózat. E-kereskedelmi vállalkozásként több partnerrel is együttműködhetsz az ellátási lánc mentén, így a rendszeres kommunikáció fenntartása kulcsfontosságú az akadályok előrejelzéséhez és a tervek bevezetéséhez - például ha egy beszállító késik az egyik szállításával.

Az agilis ellátási lánc gyorsan alkalmazkodik a piaci változásokhoz, előre jelzi a kereslet megugrását, és megfelel az ügyfelek szállítási elvárásainak – íme tippjeink.

Logisztika

A logisztika az ellátási lánc azon része, amelyért vállalkozásod felelős, és magában foglalja a beszerzést, a készletgazdálkodást, az elosztást, a raktározást, a szállítást, a csomagolást és a kockázatkezelést. Különösen a kisvállalkozások számára kell a logisztikát elengedhetetlennek tekinteni a költségek csökkentése, a versenyképesség megőrzése és a termékek időben történő eljuttatása érdekében. Egyre több technológia áll rendelkezésre ezeknek a műveleteknek az optimalizálásához – például a raktárelrendezés hatékonyságát javító szoftver és a szállítási költségek csökkentésére szolgáló útvonaltervező szoftver. Íme néhány tipp, amelyet figyelembe kell venni.

Visszaküldés

Az e-kereskedelem sajnálatos hátránya, hogy a termékeket a fogyasztók gyakran visszaküldik. De mielőtt kihagynád ezt a részt, fontold meg a következőt: a fogyasztók 67% -a ellenőrzi az online kiskereskedő visszaküldési politikáját, mielőtt elkötelezné magát a vásárlás mellett 4, ezért kulcsfontosságú a visszaküldés komolyan vétele. Valójában annyira fontos, hogy egy egész cikket írtunk róla – beleértve egy ingyenes visszaküldési sablont  is, amely mindent tartalmaz, amit az ügyfelek elvárnak.

Az e-kereskedelem kihívásai

Nem lenne teljes e-kereskedelmi cikk anélkül, hogy elismernénk az ágazat néhány kihívását. A legfontosabb, hogy tisztában legyünk velük, és egy lépéssel előrébb járjunk!

Vásárlói élmény

Az ügyfelek elvárásai az online élményekkel szemben egyre nőnek – lépést tartani velük megerőltető és költséges lehet. Például a vásárlók 66%-a ingyenes szállítást vár el minden online megrendelése után5, míg 88%-uk azt szeretné, ha a márkák segítenének nekik környezetbarátabbá válni6. És ezek a példák csak néhány a sok közül. Az ügyfélélménybe való befektetés azonban létfontosságú vállalkozásod számára – ne feledd, olcsóbb megtartani egy hűséges ügyfelet, mint újat szerezni!

Verseny

Az e-kereskedelem heves verseny - bármit is értékesítesz, valószínű, hogy számtalan más online vállalkozás kínálja ugyanezt.

Alapos versenytárselemzés elvégzésével megtanulhatod a legjobb gyakorlatokat a hatékonyabb piacra és értékesítéshez, és azonosíthatod a piac hiányosságait, amelyeket vállalkozásod kielégíthet.

Szóval, mi a vállalkozásod erőssége? Hol maradsz el a versenytársaidtól? És milyen stratégiát kell tenned a javításhoz? Ingyenes versenytárs elemzési sablonunk segít megtalálni a válaszokat.

Weboldal és konverzió

Az átlagos e-kereskedelmi konverziós arány 2022-ben – azaz a megrendelések száma a weboldal látogatásaihoz képest – 3,65% volt7. Ez lehangolónak tűnhet, de vannak olyan lépések, amelyeket online vállalkozásod megtehet annak javítása érdekében. A webhelyelemzés megmutatja, hogy az ügyfelek mikor hagyják el bevásárlókosarukat, vagy hagyják el webhelyedet. Lehet, hogy elveszíted őket, amikor megkéred, hogy regisztráljanak - ebben az esetben a "folytatás vendégként" bevezetése átalakító hatású lehet. A webhely optimalizálása folyamatos feladat lesz, de megéri a konverziók javítása érdekében.

man wearing a robot suit in a warehouse

Az e-kereskedelem jövője

Mit tartogat az e-kereskedelem jövője? És mit jelent ez a vállalkozás növekedési stratégiájára nézve?

Az omnichannel kiskereskedelem tovább fog növekedni

Az online fogyasztók vásárlási módja gyakran összetett, amely több különböző csatornát foglal magában. Kutathatnak egy márkát az Instagramon, összehasonlíthatják az árakat egy online piactéren, majd befejezhetik a vásárlást a márka dedikált mobilalkalmazásában. A vállalkozások számára az jelenti a kihívást, hogy biztosítsák, hogy ezek a különböző érintkezési pontok együttműködjenek. A vásárlók 87%-a személyre szabott és következetes élményt szeretne mindenhol 8. Nézd meg tippjeinket a sikerhez, itt.

AI az automatizáláshoz

Mivel az online vállalkozások egyre növekvő ügyfélelvárásokkal szembesülnek, olyan technológiák jelennek meg, amelyek logisztikád számos területét automatizálják - a beltéri mobil robotoktól kezdve a raktárakon belüli komissiózás és csomagolás optimalizálásához, az intelligensebb chatbot technológiákig, amelyek jobban bevonhatják a webhely látogatóit. Fedezd fel az e-kereskedelmi ipart átalakító izgalmas innovációk teljes skáláját exkluzív logisztikai trendradarunkkal.

A fenntarthatósági tényező

A fogyasztók elvárásaira reagálva egyre több márka hajlik a fenntarthatóságra. Ez a zöld csomagolás elfogadásától a szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos teljes körű kezdeményezések kidolgozásáig terjedhet. Érdemes kipróbálni – egy tanulmány szerint az első klímaboltok 5,8-szor gyorsabb növekedést értek el, konverziós arányuk pedig 20%-kal nőtt9

E-kereskedelmi GYIK

Mi az e-kereskedelem három fő típusa?

Az e-kereskedelem három fő típusa a B2C (business-to-consumer), a B2B (business-to-business) és a C2C (consumer-to-consumer).

Mi a példa az e-kereskedelemre?

Az e-kereskedelem egyik példája egy kicsi, független gyertyamárka, amely közvetlenül a saját weboldalán keresztül értékesít az ügyfeleknek. Eladhat egy olyan online piactéren is, mint az Etsy, és engedélyezheti az Instagram Shoppingot, hogy közösségi média követői könnyen vásárolhassanak. Ezek az online tranzakciók mind e-kereskedelemnek minősülnének.

Mi az e-kereskedelmi marketing?

Az e-kereskedelmi marketing célja, hogy az ügyfeleket a konverziós alagúton keresztül vezesse: az e-kereskedelmi áruház ismertségének megteremtésétől kezdve a bolt forgalmának irányításáig, végül a látogatók fizető ügyfelekké alakításáig.

Az e-kereskedelmi marketing általában stratégiák keverékét használja, beleértve a keresőmotor-optimalizálást, a közösségi média tartalmát, a fizetett hirdetéseket és az e-mail kampányokat.

Növekszik az e-kereskedelem?

Igen! Itt az ideje, hogy megtedd az ugrást, és terjeszd vállalkozói szárnyaidat. Sok mindent figyelembe kell venni, de egy dolgot a DHL el tud intézni helyetted, az a logisztika, amely biztosítja, hogy ügyfeleid időben és kiváló állapotban kapják meg megrendeléseiket – bárhol is legyenek a világon. Kezd el utazásodat DHL Express partnerkód nyitással még ma.