#LogisztikaiTanácsadás

Mi az 5PL? A logisztikai ellátási láncok lehetőségeinek feltárása

Anna Thompson
Anna Thompson
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 5 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
ship with containers

Az ötödik fél logisztikája (5PL) azért jött létre, hogy segítse az e-kereskedelmi vállalkozásokat az ellátási lánc növekvő nyomásának kezelésében. De pontosan mit takar, és megfelelő-e a vállalkozásodnak? Olvass tovább, miközben megvizsgáljuk a rendelkezésre álló különféle ellátási lánc menedzsment lehetőségeket, amelyek segítenek e-kereskedelmi vállalkozásodnak kielégíteni a keresletet - és biztosítani az ügyfelek ígéreteinek betartását.

A globális e-kereskedelem virágzásával a feltételek soha nem voltak érettebbek ahhoz, hogy megtalálják és eladják az ügyfeleknek szerte a világon. A kereslet azonban kihívásokkal is jár – az ügyfelek gyorsabban és olcsóbban várják el megrendeléseiket, mint valaha, és ez magában foglalja a határokon átnyúló megrendeléseket is. A márkákra nehezedő nyomás a szállításra irányul, akár világjárvány, akár nem, ami azt jelenti, hogy a hatékony ellátási lánc stratégia döntő fontosságú.

Ahhoz, hogy az e-kereskedelmi vállalkozások lépést tartsanak, elengedhetetlen a hatékony készletgazdálkodás, a megrendelések teljesítése és a zökkenőmentes szállítási művelet. Valóban, mint kis- (vagy közép-) vállalkozás tulajdonosa, már kiszervezheted a logisztikai menedzsment ezen aspektusait .

graph on a screen

Az e-kereskedelmi logisztika globális piaca az előrejelzések szerint 2027-re eléri a 861,4 milliárd USD-t, ami a 2020–2027 közötti időszakban 20,5%-os éves növekedési ütemet jelent(1).

Az utóbbi időben megjelent az ötödik fél logisztikai (5PL) modellje, amely segíti az e-kereskedelmi vállalkozásokat abban, hogy olyan megközelítést alkalmazzanak az ellátási lánc menedzsmentjében, amely hatékonyan kezeli a növekvő nyomást. Egy olyan 5PL partner, mint a DHL, az ügyfelek összes logisztikai igényét kezeli, először a pontos követelmények meghatározásával, majd a teljes ellátási lánc hálózatának megtervezésével, végrehajtásával és kezelésével. A nemzetközi szállításban új e-kereskedelmi vállalkozások számára az 5PL megoldás kezeli a határokon átnyúló bonyolultságokat, például a vámszabályokat és előírásokat, így több idejük marad az értékesítésre összpontosítani.   

Mielőtt azonban az 5PL-re ugranál, az 1PL, 2PL, 3PL és 4PL értékeket is figyelembe kell venni. Valószínűleg azt fogod tapasztalni, hogy ahogy vállalkozásod növekszik, természetes folyamat lesz a PL "ranglétráján" való előrehaladás. Nézzük meg közelebbről...

 

Az 5PL szolgáltatók előnyei:

  • Minden olyan szolgáltatást beszereznek, amelyre a vállalatnak szüksége van, és a legjobb szerződéseket tárgyalják meg
  • Kihasználják a technológiákat a rendkívül hatékony hálózatok működtetéséhez, beleértve a rendeléskezelő rendszereket, a raktárkezelő rendszereket, a robotikát és a mesterséges intelligenciát, garantálva az ellátási lánc minden lépésének legpontosabb optimalizálását
  • A hatékony ellátási láncok gyorsabb és pontosabb szállítást jelentenek
  • Az ügyfeleknek több idejük van arra, hogy az alaptevékenységükre összpontosítsanak

Ahogy az e-kereskedelmi szektor igényei is fejlődnek, az 5PL modell képességeinek is fejlődniük kell. A DHL egy külön innovációs központba fektetett be, hogy logisztikai szolgáltatásaiba integrálja a leginnovatívabb technológiákat, segítve ügyfeleit abban, hogy az élen járjanak.

A logisztika az adatvezérelt betekintések erejével alakul át. A hatalmas mértékű digitális átalakulásnak és a dolgok internetének köszönhetően példátlan mennyiségű adat nyerhető ki az ellátási lánc különböző forrásaiból. Értékének kiaknázása hatalmas lehetőségeket kínál a működési hatékonyság növelésére, az ügyfélélmény javítására, a kockázatok csökkentésére és új üzleti modellek létrehozására.

DHL logisztikai trendradar

A logisztikai menedzsment megfelelő megközelítésének eldöntése vállalkozásod növekedési pályájától függ – ahogy az igényeid egyre összetettebbé válnak, egyre több munkahely kiszervezésére lesz szükség. A logisztikai modell minden szintjével való munkának előnyei és hátrányai vannak. A vállalkozás bizonyos irányításának feladása megéri a vállalkozás költségmegtakarítása érdekében, míg egy fejlettebb modellbe való befektetés segíthet vállalkozásodnak gyorsabb növekedésében és méretezésében. Ne feledd, hogy végső soron az ügyfeleken múlik, és a lehető legjobb szolgáltatást nyújtod nekik.

1 - Business Wire, 2021. október