#LogisztikaiTanácsadás

Gitár és egyéb hangszerek nemzetközi szállítása

Anna Thompson
Anna Thompson
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 5 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
woman playing trumpet

Minden igazi zenész elmondhatja, hogy hangszere nem csak egy "dolog", hanem kreatív lényének felbecsülhetetlen és pótolhatatlan része. Így amikor hangszereket szállítanak – akár turnéra, akár javításra – biztosak akarnak lenni abban, hogy épségben és tökéletes állapotban érkeznek meg rendeltetési helyükre. És ezért fordulnak sokan a DHL-hez.

guitar by a window

"A gitárom nem egy dolog. Ez önmagam kiterjesztése. Ez vagyok én."

Joan Jett

A DHL Express hatalmas tapasztalattal és szakértelemmel rendelkezik a hangszerek és nagy tárgyak szállításában. Ők voltak a The Rolling Stones rekorddöntő "Unzipped" kiállításának hivatalos logisztikai partnerei, akik a rocktörténelem legelismertebb hangszereit szállították a világ minden tájáról, hogy Londontól Las Vegasig élvezhessék a rajongók. Köztük volt Keith Richards és Ronnie Woods gitárja, valamint egy ritka dulcima (egyfajta dupla lant), amelyen Brian Jones játszott.

Szállítási szempontból sokkal nagyobb, és csak egy kicsit kevesebb rock 'n' roll a régi ügyfelük , a Thomann – Európa legnagyobb online zenei felszerelés-kereskedője. Hans Thomann Snr az 1960-as években trombitajátékának mellékszereplőjeként kezdte az üzletet, kezdetben hátizsákjából árult hangszereket. A Thomannnak egyetlen üzlete van Németország vidéki területein – de az e-kereskedelemnek és a DHL-nek köszönhetően a vállalat ma már több millió vásárlónak szállít hangszereket szerte a világon.

Merítsünk ihletet Ronnie Woodsból, és kezdjünk el a gitárra koncentrálni...

Gitár szállítása: hét legjobb tipp

  1. Használj erős, jó állapotú műszertokokat

  2. Csomagolás előtt lazítsd meg a húrokat

  3. Használj sok buborékfóliát a mozgás minimalizálása érdekében

  4. Válaszd ki a megfelelő méretű műanyag csomagolóládát vagy dobozt

  5. Minden csomagot egyértelműen címkézz fel az elvesztés vagy a helytelen kezelés elkerülése érdekében

  6. Mindig biztosítsd hangszereidet

  7. Válassz olyan logisztikai partnert, amely gyorsított szállítást és teljes nyomon követést kínál

guitar in a case

Hogyan csomagoljunk gitárt szállításhoz

1. Kezdd a gitárhúrok hangolásával vagy lazításával, hogy felszabadítsd a feszültséget a fogólapról. Ennek elmulasztása azt eredményezheti, hogy a húrok elpattannak a szállítás során - kárt vagy nem kívánt karcolásokat okozva a hangszer testén.

2. Győződj meg arról, hogy a hangszertokok jó állapotban vannak. Az erős tok extra védelmet nyújt a csomagolóládában. Rasmus Bom Andersen, a heavy metal stalwarts énekese, a Diamond Head legjobb tippje: "Használj katonai minőségű SKB tokokat, vagy ha több hangszert szállítasz, akkor az Enki tokok, a Scott Dixon vagy a Quantum iparágak a biztonság szempontjából a legjobb márkák."

3. Béleld ki a kemény tokot buborékfóliával, hogy kipárnázd a gitárt. Ezután tekerd be az egész gitárt buborékfóliába, különös figyelmet fordítva a nyakra, amelynek extra támogatásra lesz szüksége. Helyezz némi párnázást – ruhát, újságpapírt vagy több buborékfóliát – a fogólap és a húrok közé a védelem érdekében. Helyezd a becsomagolt gitárt a tokba.

4. Töltsd ki a réseket habpárnázással vagy polisztirol chipekkel, hogy korlátozd a gitár mozgását a tokban.

5. Csomagold be a tokot egy megfelelő méretű dobozba vagy ládába – olyanba, amely nem túl nagy ahhoz, hogy minimalizálja a mozgást szállítás közben. Javasoljuk műanyag csomagolórekeszeink valamelyikének használatát, mert nagyszerű védelmet nyújtanak a hőmérsékletre érzékeny tárgyak számára – ami különösen igaz a húros hangszerekre. Törekedj arra, hogy 6 cm rés legyen a műszerdoboz és a láda között, amelyet buborékfóliával tölthetsz ki.

6. Csomagolj be minden apró, laza alkatrészt – például tremolókarokat, capókat és így tovább – külön, hogy ne karcolják meg a hangszert.

7. Fontos: ne használj fekete külső csomagolást. Automatizált csomagválogató rendszereink nem tudják feldolgozni, így küldeményed késik vagy visszaküldésre kerül. 

8. Ragaszd körbe biztonságosan a dobozt/ládát, és helyezd rá egyértelműen a szállítási címkét.

9. Mérd meg a méreteit és súlyát a csomagodnak, hogy készen állj a DHL szállítási árajánlatának beszerzésére.

Gitár szállítása tok nélkül

Szerezz be egy erős kartondobozt, amely elég robusztus ahhoz, hogy áthaladjon a tranziton. Sok gitáros oldal gitárszállító dobozokat árul.

Gitár erősítő szállítása

Az Astro-pack hab ideális anyag az erősítő védelmére, mivel könnyű, nem koptató és elnyeli az ütéseket. Tekerd be az erősítőt az anyagba, és rögzítsd csomagolószalaggal. Ezután használj több réteg buborékfóliát az extra védelem érdekében. Helyezd a becsomagolt erősítőt egy erős kartondobozba, sok párnázással, például polisztirol chipekkel, hogy megakadályozd a mozgást szállítás közben. Helyezz el egy "This Way Up" matricát a külsejére, a szállítási címkével együtt. 

Mennyibe kerül egy gitár szállítása?

A DHL rendkívül versenyképes árakat kínál a belföldi és nemzetközi szállításhoz. Kérj gyors árajánlatot itt.

GYIK

Rendben van a gitár szállítása hideg időben?

Sok húros hangszer valódi fából készül, amelyek érzékenyek lehetnek az extrém meleg vagy hideg éghajlatra. Szerencsére a DHL nagy tapasztalattal rendelkezik a törékeny tárgyak szabályozott hőmérsékletű környezetben történő szállításában, így biztos lehetsz benne, hogy hangszered tökéletes állapotban érkezik meg. 

Hogyan lehetek biztos abban, hogy a gitár elég biztonságosan van csomagolva?

Végezz el egy rázási tesztet! Vedd ki a gitártokot, és rázd meg. Nem szabad hallanod vagy érezned, hogy bármi lazán zörög.

Meg kell lazítani a gitárhúrokat szállítás előtt?

Igen, mindig!

man packing flute

Egyéb hangszerek szállítása

Húros hangszerek

Gitárok, hegedűk, nagybőgők, csellók, mandolinok vagy bármilyen más húros hangszer szállításakor az egyik legfontosabb dolog, hogy csomagolás előtt lazítsuk meg a húrokat. Ez azért van, mert a hőmérséklet ingadozhat az utazás során, ami azt jelenti, hogy a húrok meghúzódhatnak és elpattanhatnak.

Szállítóhordók

A legtöbb dobnak nincs tokja, ezért a legjobb, ha több réteg buborékfóliával feded le őket, mielőtt a csomagolódobozba vagy a ládába helyeznéd őket. Mindegyikhez megfelelő méretű dobozra lesz szükséged, így nincs túl sok hely a mozgáshoz.

Ha egynél több dobot küldesz, eltávolíthatod a nagy dobok fejét és karikáját, és beágyazhatod a kicsiket, gyűrött újságpapírral vagy ruhával együtt. Ezután helyezd vissza a fejeket és biztonságosan ragaszd fel őket. Használj külön zsákot a kis alkatrészekhez.

Ha egy teljes dobfelszerelést küldesz, le kell bontanod, eltávolítanod a lábakat és szét kell szedned az állványt. Tekerd be az állvány részeit, és helyezd őket a lábdobba, gyűrött újságpapírral töltsd ki a réseket, hogy ne mozogjanak.

Rézfúvós hangszerek

Mivel a trombiták, harsonák, kürtök, tubák és a többi rézfúvós hangszer sok különböző részből áll, a legjobb, ha szétszereljük őket, és minden részt külön csomagolunk. Fedd le és ragaszd fel az egyes részeket sok buborékfóliával védelemként, majd tedd őket közvetlenül a csomagolóládába, beleértve a külön becsomagolt tokokat is.

Fúvós hangszerek

Fúvós hangszerek, például fuvolák, klarinétok, szaxofon és oboák csomagolhatók a tokjukba. Fedd le mind a műszert a tok belsejében, mind magát a tokot buborékfóliával a védelem és az ütéselnyelés érdekében, biztonságosan ragasztva. Ha tok nélkül szállítod a hangszert, akkor tekerd be legalább három réteg buborékfóliába, mielőtt a csomagolóládába kerülne.

insurance policy

Mindig biztosítsd hangszereidet

Soha nem lehetsz túl óvatos! A DHL alapkivitelben ingyenes fedezetet kínál egy bizonyos értékig (a származási és rendeltetési országtól függően), de ez könnyen bővíthető, ha hangszered meghaladja ezt az értéket. A nagyobb nyugalom érdekében a DHL felajánlja küldeményednek teljes nyomon követését a rendeltetési helyig. 

Ne feledkezz meg az akkumlátorokról sem!

Ha hangszered és/vagy tartozékai akkumulátort tartalmaznak, és azokat határokon átnyúlóan szállítod, tisztában kell lenned bizonyos előírásokkal. Egyes akkumulátorok veszélyes árunak minősülnek – ezek szállítása kockázatot jelent, ha nincsenek megfelelően csomagolva vagy kezelve. Annak érdekében, hogy küldeményed biztonságosan és időben eljusson oda, ahol lennie kell, tekintsd meg az akkumulátorok szállítására vonatkozó útmutatónkat.   

Ha a Rolling Stones – más néven a világ legnagyobb rock 'n' roll zenekara – ránk bízza felbecsülhetetlen, történelmi hangszereit, talán neked is meg kellene tenned! Mivel sok hangszer törékeny, minél kevesebb időt töltenek szállítással, annál jobb, és ez az, ahol a gyorsított szállítási lehetőségünk tökéletesen megfelel.  Vedd fel velünk a kapcsolatot! 

1 - Joan Jett, BrainyQuote, hozzáférés: 2022. július