#HírekÉsBetekintések

Thomann Music, egy kiterjedt családi vállalkozás

Olvasási idő: 5 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás

Bajorország egyik szegletétől a világ széléig a Thomann család sikeres növekedése néhány egyszerű ötleten alapul.

A még mindig családi tulajdonban lévő Thomann Music1 márka nagyon kicsiben indult. 1954-ben idősebb Hans Thomann elhagyta bajor farmját Treppendorf kisvárosában, hogy utazó fúvószenekarokban játsszon. 70 km-t autózott Würzburgba, hogy trombitaleckéket vegyen és fejlessze képességeit. Az 1960-as évekre mellékállásban hangszereket adott el más zenészeknek, feleségére, Bettyre hagyva, hogy vigyázzon a farmra és nevelje fel gyermekeiket, amíg úton van. Nem volt ideális. A megoldás? Hogy hazahozza az üzletet.

A cég eredetének vidéki elszigeteltsége sok szempontból inkább előnyös, mint problémás volt. Ahogy az üzlet a helyi, az országos, a kontinentális, a nemzetközi üzletág felé terjedt, a Thomann raktárakat és call centereket tudott építeni ugyanazon a helyen. Segített a vállalatnak közel maradni gyökereihez2

Egy vállalkozás, amely nem tud megállni a növekedésben

A még mindig Treppendorfban működő Thomann csak telefonos ügyfélszolgálatán 250 munkatársat foglalkoztat. A zene továbbra is közös nyelv, de további 19 nyelven folyik az üzlet. Hogyan volt lehetséges ez a hihetetlen növekedés?3 Hans Jr.-nak van néhány elmélete: "Büszkén mondhatom, hogy még 1400 alkalmazottal és több mint 9 millió ügyféllel is független családi vállalkozás vagyunk. Nincsenek menedzserek, nincsenek üzleti tanácsadók, nincsenek öltönyös és nyakkendős srácok." Az üzlet mindig mérhető volt, de nem stratégiai tanácsadók befolyása révén. Csak olyan emberek, akik szeretik a hangszerek eladását .

Man walking past 2 guitars pinned to the wall

Hallgasd meg az ügyfelet, és adj hozzá értéket

"A legjobb termékek értékesítése a legjobb áron, ez a célunk, és ügyfeleink elégedettsége a motivációnk" – folytatja Hans – "Nagyon fontos, hogy kiváló szolgáltatást nyújtsunk. Azt akarjuk, hogy a legtöbbet hozza ki a pénzéért, miközben nálunk vásárol, ezért kidolgoztuk saját hitvallásunkat: hozzáadott érték. Például 1995 óta kínálunk általános 30 napos pénzvisszafizetési garanciát – jóval azelőtt, hogy az EU előállt volna a csomagküldő kereskedésről szóló irányelvvel."

Kínálj valami többet

"Ráadásul 2005-ben úgy döntöttünk, hogy három évvel meghosszabbított garanciát kínálunk – saját zsebből. A szolgáltatás többet jelent számunkra, mint a mosolygó alkalmazottak. Ez a mosoly az ügyfeleink arcán." Az ügyfélszolgálat nyerő ötletének felajánlása kevesebbért olyan filozófia, amely segített nekik növekedni. Valójában a cég megközelítése mindig is az volt, hogy szívességet tegyenek zenésztársaiknak: a cég "Hot Deals" -jeit először 1992-ben küldték el körülbelül 10 000, főként regionális ügyfélnek. Ezek a várva várt nyomtatott listák sok művész számára nagyszerű lehetőséget biztosítottak arra, hogy megtalálják a megfelelő felszerelést a megfelelő áron, és segítettek a Thomannnak még hűségesebb követőkre szert tenni. 2018-ban ez a szemlélet tovább él, a cég weboldala a legújabb akciókat kínálja a hatalmas választék mellett, valamint tippeket és oktatóanyagokat mindenféle zenész számára. Az ügyfélszolgálati csapat naponta 235 000 e-mailt is kezel, ügyelve arra, hogy mindenki mosollyal az arcán távozzon.  A Thomann Music számára ma is, csakúgy, mint a múltban, a zenészek boldoggá tételének hitvallása vezérli üzleti tevékenységüket.