#E-kereskedelmiTanácsadás

Exportálás Olaszországba: Hogyan lehet maximalizálni minden értékesítési lehetőséget

Vivien Christel Vella
Vivien Christel Vella
Vivien nemzetközi marketing szakértő, aki tanácsot ad az ügyfeleknek az új piacok elérésének legjobb módjáról.
Olvasási idő: 8 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás

Olaszország - gazdag történelméről, élénk kultúrájáról és igényes fogyasztóiról híres - kiváló lehetőséget kínál az új piacokra terjeszkedni kívánó e-kereskedelmi vállalatok számára.

Ez az útmutató az Olaszországba, Európa negyedik legnagyobb e-kereskedelmi piacára történő importáláshoz, a piac növekedési potenciáljának megértésétől a népszerű platformokon és a legfontosabb vásárlási eseményeken való navigálásig felvértezzük Önt a sikerhez szükséges ismeretekkel.

Olaszország e-kereskedelmi ágazata gyorsan növekszik, meghaladja a 11%-os globális átlagot; Olaszország e-kereskedelme 2023 és 2027 között várhatóan 12,23% -os növekedési CAGR-t ér el. 1

2021-ben az olaszok 67% -a vásárolnemzetközi weboldalakról.2

A COVID-19 világjárvány miatt az elmúlt években Olaszországban fellendült az e-kereskedelem. Ma az ország 60 millió lakosának kétharmada vásárol online. 3

A leglátogatottabb e-kereskedelmi piacterek Olaszországban

Hol érdemes online értékesíteni Olaszországban? 4

1. Amazon.it

A globális kiskereskedelmi óriás olasz helyi oldala.

2.  Subito.it

Egy olasz online piactér, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy termékek széles skáláját vásárolják és adják el, beleértve az autókat, bútorokat, elektronikát és egyebeket.

3. Ebay.it

 Ebay.it a világszerte népszerű kiskereskedelmi weboldal olasz változata.

4. Aliexpress.com

A termékek széles skáláját kínálja, beleértve a ruházatot, az elektronikát, a háztartási készülékeket és egyebeket.

5. Temu.com

Fő divat- és kiegészítők piactér weboldala.

6. Zalando.it

A divat- és életmódtermékekre összpontosítva a Zalando népszerű választás az olasz vásárlók körében.

Ágazatspecifikus platformok

 • Utazás és turizmus 
  Booking.com, eDreams, Expedia, Italo Treno, Kayak, lastminute.com, Opodo, Skyscanner, Trenitalia, Tripadvisor, Trivago és Volagratis
 • Informatika és szórakoztató elektronika
  ePRICE, Euronics, MediaWorld, Monclick, Mr Price, TRONY és Unieuro
 • Divat
  Privalia, SaldiPrivati, Veepee, YOOX és Zalando
 • Könyvek, zene és videó
  Amazon, IBS.it, LaFeltrinelli és Unilibro
 • Kupon alapú vásárlások
  A Groupalia és a Groupon a legfontosabbak közé tartoznak

 

Piaci trendek

Az olaszok túl vannak az ingyenes visszaküldésen?

Az ingyenes visszaküldés már nem olyan nélkülözhetetlen az e-kereskedelemben, mint egykor Olaszországban. 2022-ben az olasz vásárlók 85%-a azt mondta, hogy többet vásárolna online, ha a visszaküldés ingyenes lenne – 2023-ban azonban ez a szám 65%-ra csökkent. 5

Kevesebb olasz vásárló látja az ingyenes visszaküldést a vásárlás fő okaként. 5

Az olasz fogyasztók frusztrálónak találják a visszaküldési folyamatot. Győződjön meg róla, hogy zökkenőmentes visszaküldési folyamatot kínál az ügyfelek elégedettségének javítása és az ismételt vásárlások ösztönzése érdekében. 5

Ezenkívül 93% -uk szinte mindig olvassa el az online kiskereskedő visszaküldési politikáját a megrendelés leadása előtt. 5

Olaszország előnyben részesített fizetési módjai online vásárlásokhoz6

Az utánvétet ma már ritkán használják, míg a "vásárolj most, fizess később" opciók gyorsan növekedtek az elmúlt 5 évben.

 

Mit vásárolnak az olasz vásárlók az interneten? 7

Olasz vásárlási események és ünnepek

A legfontosabb olaszországi vásárlási események és ünnepek megértése elengedhetetlen az e-kereskedelmi értékesítés maximalizálásához. Íme néhány fontos dátum, amelyet meg kell jelölnie a naptárban:

 • Karácsonyi szezon: A karácsony jelentős vásárlási időszak Olaszországban, november végétől január elejéig tart.
 • Black Friday és Cyber Monday: Más országokhoz hasonlóan Olaszország is lelkesen fogadta ezeket a népszerű vásárlási eseményeket.
 • Nyári és téli értékesítés: Olaszország törvényesen előírta a "saldi" néven ismert értékesítési időszakokat. Ezek az értékesítések nyáron (július) és télen (január) zajlanak, és nagyszámú alkut kereső fogyasztót vonzanak.

 

Eligazodás a vám- és importszabályozások között

 • Behozatali vámok és adók: Olaszország behozatali vámokat és hozzáadottérték-adót (HÉA) vet ki az országba behozott árukra. További információkért lásd az alábbi "Behozatal Olaszországba nem uniós országokból" című részt.

 • Vámdokumentáció: Győződjön meg arról, hogy rendelkezik a szükséges papírokkal, beleértve a kereskedelmi számlákat, a csomagolási listákat és a származási bizonyítványokat.
 • Korlátozott és tiltott áruk: A jogi bonyodalmak elkerülése érdekében ismerkedjen meg az olaszországi korlátozott és tiltott áruk listájával.

 

Minden szállítmányhoz meg kell adnia

Az áru típusától függően előfordulhat, hogy Önnek – az importőrnek (címzettnek) – további információkat kell megadnia. Például:

 • A tolltöltelékek, ruhák, orvostechnikai eszközök, élelmiszerek, élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és kozmetikumok esetében az olasz Egészségügyi Minisztérium engedélyére lehet szükség.
 • A bőrárukhoz szükség lehet a Washingtoni Nyilatkozatra vagy a CITES behozatali engedélyre.
 • Az állati termékek állat-egészségügyi engedélyhez kötöttek lehetnek.
 • A vetőmagok és zöldségek esetében növény-egészségügyi engedélyre lehet szükség.

 

Ellenőrizze számláit

 • A kereskedelmi vagy proforma számlán kötelező megadni az EORI/adószámot (B2B) vagy az adófizetői azonosítószámot (B2C).
 • A címzett elérhetőségi adatainak szerepelniük kell a légi fuvarlevélen (lehetőleg mobiltelefonszám és/vagy e-mail-cím).
 • Az ideiglenes behozatalt egy harmadik fél bróker végzi. A számlán egyértelműen fel kell tüntetni az "ideiglenes behozatal" kifejezést.

 

Behozatal Olaszországba nem uniós országokból

Várhatóan áfa-, vám - és vámadó-importőri pótdíjat kell fizetnie az Olaszországba importált legtöbb áru után. Minden EU-n kívüli országból érkező áru áfaköteles, és vámot kell kivetni az Európai Unión kívüli országokból importált, 150 eurót meghaladó küldeményekre.

Ki felelős a héa és a vám megfizetéséért?

Az ügyfél általában vámköltségeket fizet – ami rossz ügyfélélményt eredményez. A probléma megoldása érdekében a DHL előre kifizeti az áfát, a vámokat és minden egyéb vámkezelési költséget a címzett nevében.

Hogyan segíthet a DHL?

A vámkezelési eljárások felgyorsítása és a küldemények lehető leggyorsabb kézbesítése érdekében a DHL:

 • Kezelje az illetékes hatósághoz benyújtott behozatali engedélyek/igazolások/bejelentések iránti kérelmeket.
 • Fizessen az Ön nevében (és előre) az esetlegesen szükséges további engedélyekért.

Hasznos linkek

A DHL szakértői tippjei az olaszországi exporthoz

 1. Ellenőrizze, hogy az árukra vonatkozik-e áfa, vám, vagy nem vonatkozik-e további papírmunka. Olaszországnak speciális szabályai vannak, amelyeket az áruk kivitelekor be kell tartani. Exportálás előtt győződjön meg arról, hogy termékei megfelelnek ezeknek az előírásoknak.
 2. Legyen egyértelmű a visszaküldési politikával kapcsolatban. Az olasz fogyasztók egyértelmű információkat keresnek a visszaküldésekről.  Szeretnék pontosan megtervezni a szállítást, és számos fizetési lehetőséget szeretnének látni, beleértve a helyi pénznemben való elérhetőséget is. Az olasz nyelvű tájékoztatás szintén hasznos lehet.
 3. Használjon megbízható logisztikai szolgáltatót, amely problémamentes élményt nyújt ügyfeleinek. Helyi szállítási partner keresése, amely segíthet eligazodni az olasz piacon és leküzdeni a nyelvi akadályokat. A DHL végigvezeti Önt az Olaszországba történő exportálás folyamatán, és segít előre befizetni az adókat és vámokat anélkül, hogy végfelhasználóját külön díj megfizetésére kényszerítené.

Szeretné megkezdeni a szállítást Olaszországba?

Nézze meg, mit tehet Önért a DHL. Teljes körű nemzetközi szállítási szolgáltatásunk segít Önnek első osztályú ügyfélélményt nyújtani.