#E-kereskedelmiTanácsadás

Exportálás délre: Hogyan lehet maximalizálni minden értékesítési lehetőséget

Idemudia Dima-Okojie
Idemudia Dima-Okojie
Idemudia a DHL International nyugat-afrikai marketing és kommunikációs menedzsere.
Olvasási idő: 8 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
woman smiling at laptop screen

Dél-Afrika már régóta Afrika egyik legerősebb gazdaságaként ismert . Ma a második legnagyobb gazdasággal rendelkezik Nigéria mögött és Egyiptom felett.  1 Dél-Afrika vitathatatlanul Afrika leggazdagabb országa, a kontinens bármely nagy nemzetének legmagasabb egy főre jutó GDP-je.  2 Ez arra utal, hogy a fogyasztóknak többet kell költeniük – az afrikai országok közül itt a legmagasabb az ARPU (felhasználónkénti átlagos bevétel) az e-kereskedelmi értékesítések tekintetében.  3

Dél-Afrika nagy lehetőségeket kínál az áruk behozatalára törekvő nemzetközi vállalkozások számára. Ez az útmutató segít eligazodni az importálási folyamatban. 

60 millió ember

Dél-Afrika lakossága körülbelül 60 millió, ami jelentős fogyasztói bázist biztosít. 

graphic image of statistics

Dél-Afrika e-kereskedelmének növekedése egészséges. Az ország e-kereskedelmi bevételei az előrejelzések szerint 2023 és 2027 között 11,89% -os CAGR-rel nőnek.  4

graphic image of purchasing practices

Dél-Afrika e-kereskedelmének felhasználónkénti átlagos bevétele (ARPU) 2022-től 257,70 USD. Ez a legmagasabb a nagy afrikai nemzetek között. 2027-re 402 dollárra ugrik, ami több mint kétszerese Marokkónak, Egyiptomnak, Kenyának és Nigériának.    5

graphic image of statistics

Dél-Afrika sokszínű ország, 12 nyelv szerepel a hivatalos nyelvek listáján - plusz további tucatnyi aktívan használt az országban. Győződj meg róla, hogy ismered a közönségedet és a nyelvüket.  

Piaci áttekintés és kiskereskedelmi trendek 

A leglátogatottabb e-kereskedelmi piacterek Dél-Afrikában6 

graphic image of statistics

Népszerű online fizetési módszerek7

graphic image of statistics

A hitel- és betéti kártyákat széles körben használják online vásárlásokhoz Dél-Afrikában. Az azonnali EFT (elektronikus pénzátutalás/banki átutalás) lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy valós idejű banki átutalásokat hajtsanak végre közvetlenül online banki platformjukról. Az olyan digitális pénztárcák, mint a PayPal és a PayFast , egyre népszerűbbek Dél-Afrikában. Ezeknek a fizetési módoknak az integrálása biztonságos és kényelmes lehetőséget biztosíthat az ügyfelek számára.    

Vásárlási trendek Dél-Afrikában 

Váltás az online vásárlásra

A COVID-19 járvány felgyorsította az online vásárlás elfogadását Dél-Afrikában. A fogyasztók egyre inkább az e-kereskedelmi platformok felé fordulnak, hogy vásároljanak, a biztonsági aggályok, a kényelem és a termékek szélesebb köréhez való hozzáférés miatt.  

A diszkont kiskereskedők növekedése

graphic image of marketing activities

A fogyasztók olyan üzletek felé fordulnak, amelyek alacsonyabb árakat és promóciókat kínálnak. Ez a tendencia tükrözi a megfizethető lehetőségek iránti igényt és a költségvetés további kiterjesztésének vágyát. 

Összpontosítson az alapvető vásárlásokra 

A világjárvány megváltoztatta a fogyasztói prioritásokat, és nagyobb hangsúlyt fektetett az alapvető vásárlásokra. A fogyasztók egyre praktikusabbá válnak vásárlási döntéseik során, előnyben részesítve az alapvető cikkeket, például az élelmiszereket, az egészségügyi termékeket és a háztartási cikkeket a diszkrecionális vagy luxuscikkekkel szemben. 

A helyi és fenntartható termékek iránti kereslet

graphic image of sustainable products

Egyre nagyobb az érdeklődés a helyi vállalkozások támogatása és a helyben előállított termékek vásárlása iránt Dél-Afrikában. A fogyasztók egyre inkább tudatában vannak a fenntarthatósági és környezeti tényezőknek, és olyan termékeket keresnek, amelyek környezetbarátak, társadalmilag felelősek és pozitív hatással vannak közösségeikre. 

Biztonsági és higiéniai aggályok

graphic of DHL logistics activities

Tekintettel a jelenlegi világjárványra, a fogyasztók vásárláskor jobban aggódnak a biztonság és a higiénia miatt. Azok a kiskereskedők, akik prioritásként kezelik és kommunikálják biztonsági intézkedéseiket, például a fertőtlenítési protokollokat, az érintés nélküli fizetéseket és a társadalmi távolságtartást, valószínűleg elnyerik a fogyasztók bizalmát és preferenciáját. 

Fokozott digitális elkötelezettség 

graphic image of marketing activities

Az online vásárlás növekedésével a fogyasztók egyre inkább részt vesznek a digitális csatornákban a termékkutatás, az áttekintések és az ajánlások terén. A közösségi média platformjaira, az online véleményekre és az influencerekre támaszkodnak  az információgyűjtéshez és a megalapozott vásárlási döntések meghozatalához. 

Ünnepek és vásárlási események, amelyekre figyelni kell

Munkaszüneti 

Dél-Afrikában 12 munkaszüneti nap van, ami jelentősen befolyásolhatja az üzleti tevékenységet. Ezeket az ünnepeket a helyiek gyakran vásárlási lehetőségnek tekintik. Fontos megjegyezni, hogy Dél-Afrika városai december 16-tól január elejéig lelassulnak , és a vásárlási őrület karácsony és újév napja között csökken. A nagyobb bevásárlóközpontok általában ünnepnapokon tartanak nyitva. 

Ünnepi vásárlás 

A december 16-tól január elejéig tartó időszak a megnövekedett vásárlási tevékenységekről ismert. Ez lehetőséget jelenthet a vállalkozások számára, hogy különleges ajánlatokkal és promóciókkal vonzzák az ügyfeleket. 

Ünnepi menetrend 

Ha egy munkaszüneti nap vasárnapra esik, a következő hétfőt is munkaszüneti nappá nyilvánítják. Ez a meghosszabbított szabadságidőszak hatással lehet a szolgáltatások rendelkezésre állására és az üzleti műveletekre. 

Kulturális és történelmi jelentőség 

Dél-Afrikában számos munkaszüneti nap kulturális és történelmi jelentőséggel bír. Alapvető fontosságú megérteni ezeknek az ünnepeknek a kontextusát és jelentőségét, hogy hatékonyan kapcsolatba léphessünk az ügyfelekkel és az alkalmazottakkal. Például a június 16-i ifjúsági nap az 1976-os sowetoi zavargásokra emlékezik, a szeptember 24-i örökség napja pedig az ország különböző etnikai csoportjainak kulturális örökségét ünnepli. 

graphic image of marketing activities

Kínai újév 

A kínai újév népszerű ünnep, különösen Johannesburgban, ahol jól megalapozott kínai közösség él. A hagyományos ünnepségek, beleértve a petárdákat és a táncoló sárkányokat, egymást követő szombatokon zajlanak a város kínai negyedeiben. 

 Afrika nap 

Május 25. Afrika napja, amely az Afrikai Egységszervezet (OAU) megalakulására emlékezik. Bár Dél-Afrikában nem munkaszüneti nap, sok afrikai országban ünneplik. Érdemes figyelembe venni ennek a napnak a pánafrikai jelentőségét, amikor különböző afrikai háttérrel rendelkező ügyfelekkel és alkalmazottakkal foglalkozunk.

 Mandela-nap 

Július 18-át nemzetközileg Mandela-napként ünneplik, tisztelegve a néhai Nelson Mandela öröksége előtt. Az embereket arra ösztönzik, hogy idejükből 67 percet jótékonysági és közösségi tevékenységekre fordítsanak, ami azt a 67 évet képviseli, amelyet Mandela az ország szolgálatában töltött. A Mandela-napi kezdeményezésekben való részvétel bemutathatja a vállalati társadalmi felelősségvállalást és a közösségi részvételt. 

Vámszabályok Dél-Afrikában 

Dél-Afrika 1995 óta tagja a Kereskedelmi Világszervezetnek (WTO).  Mint ilyen, minden importőrnek és exportőrnek nyugalmat ad, hogy a dél-afrikai vámeljárás tiszta, tisztességes és összhangban van a globális szabványokkal.  

Dél-Afrikában az importadókat és a vámszámításokat a Dél-afrikai Bevételi Szolgáltatások (SARS) kezelik.  

Szabályozott termékek 

A szabályozott és tiltott termékek teljes listáját lásd a SARS webhely tiltott, korlátozott és hamisított áruk listáján. Dél-Afrika számos kereskedelmi megállapodás része a világ más országaival, ezért mindig ajánlott  előre ellenőrizni.    

Ha Ön magánszemély vagy olyan szervezet, amely a dél-afrikai pénzügyi évben (március 1. – február 28.) 150 000 ZAR többletértékű termékeket importál Dél-Afrikába , regisztrálnia kell a SARS-nál. Itt kezdheti el .  

A DHL bennfentes tippjei  a dél-afrikai kereskedéshez

  • Végezze el a kutatást. Ellenőrizze a címzettnél, hogy regisztrálva van-e, és rendelkezik-e a megfelelő licencekkel. Mindig győződjön meg arról, hogy amikor Dél-Afrikába kereskedik, a címzett előre rendelkezik az információkkal.     
  • Döntse el, hogy kér-e díjat a visszaküldésért . Számos kiskereskedő, köztük a Zara, az Abercrombie &Fitch és a Boohoo, visszaküldési díjakat vezetett be.  Ezt a váltást a költségek csökkentésének, a jövedelmezőség javításának és az olyan tényezők által támasztott kihívások kezelésének szükségessége hajtja, mint a világjárvány, a megnövekedett online vásárlás és a készletbőség. 
  • Legyen tisztában a visszaküldési csalással. A hamisított termékek visszaküldése egyre gyakoribbá válik .  Ez kihívást jelent a kiskereskedők számára, és néhányan intézkedéseket hajtottak végre a hatás enyhítésére, például lerövidítették a visszaküldési ablakokat és újrakészletezési díjakat vezettek be. 

Dél-Afrikába történő exportáláson gondolkodik? 

Teljes körű nemzetközi szállítási szolgáltatásunk segít Önnek gyorsan és megbízhatóan szállítani.  

Tudjon meg többet