#E-kereskedelmiTanácsadás

Hogyan exportálhat Japánba: Növelje e-kereskedelmi jelenlétét Japánban

Vivien Christel Vella
Vivien Christel Vella
Vivien nemzetközi marketing szakértő, aki tanácsot ad az ügyfeleknek az új piacok elérésének legjobb módjáról.
Olvasási idő: 8 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
two ladies looking at tablet screen

Japán magasan fejlett ország, jelentős vásárlóerővel, digitálisan érett népességgel, valamint erős hitelkártya- és okostelefon-penetrációval. Japán kereskedelmi szabályozásai könnyen navigálhatók, és adótörvényei viszonylag egyszerűek.

Valamivel a globális átlag alatt, de Japán e-kereskedelmének növekedése (CAGR 2023-2027) nagyon erős egy fejlett ország számára. Hasonlítsa ezt össze az Egyesült Királyság 7%-os növekedésével.  1

Piaci áttekintés  

Az e-kereskedelem Japánban még mindig növekszik. A felhasználói penetráció (az e-kereskedelmet rendszeresen használó felnőtt fogyasztók száma) 2023 végére 78,5% lesz, és 2027-re várhatóan eléri a 92,8%-ot. Ez lenyűgöző növekedés Japán gazdasági helyzetének összefüggésében: az USA és Kína után a harmadik legnagyobb gazdaság.  2

Japán viszonylag lassan fogadta el az online vásárlást, de gyorsan növekszik. Az e-kereskedelem minden évben a teljes kiskereskedelem mintegy 0,5% -át teszi ki, mivel az online vásárlás népszerűsége növekszik. A gyors kézbesítés nagy része az e-kereskedelem növekvő növekedésének. A sebesség és a kényelem létfontosságú. 3

 

Fogyasztói trendek

A megosztás, kölcsönzés, újrafelhasználás és a felújított tárgyak nyeresége

Míg a japán fogyasztók nemrég még erősen értékelték a tulajdonjogot, a fogyasztók gyorsan nyitottabbá válnak a tárgyak megosztására vagy bérlésére a vásárlás helyett. A tárgyak közé tartoznak a könyvek, kerékpárok, elektromos autók és még ruházat is.

Hasonlóképpen, a használt termékek vásárlásával kapcsolatos megbélyegzés nagyrészt megszűnt, különösen mivel a fogyasztók egyre inkább értékelik a fenntarthatóságot a "vadonatúj" helyett.

Előfizetéses szolgáltatások

A márkák számos termékre használnak előfizetést, az új autóktól a bőrápolási és szépségápolási termékekig. Az előfizetéses gazdaság népszerűvé vált a Covid-19 járvány idején.

Japán e-kereskedelem: A leggyakoribb határokon átnyúló importőrök

A legjobb kereskedelmi partnerek, akik Japánba importálnak 2022-ben. 4

Mit vásárolnak a japán vásárlók online?

Más országokkal ellentétben Japánban az e-kereskedelmet nem teljesen a divat és a ruházat uralja. Az élelmiszerek, az elektromos termékek és a lakberendezési termékek ugyanolyan fontosak.

Íme Japán legnagyobb B2C e-kereskedelmi piaci szektorai 2021-től (milliárd japán jenben)5:

Hol vásárolhatnak online vásárlók Japánban?

Az öt legnépszerűbb online piactér Japánban6

Éves látogatók, 2022. dec.

Japán legnépszerűbb fizetési lehetőségei

Japánban a hitelkártyák jelentik a legnépszerűbb fizetési módot az online vásárlásokhoz a digitális vásárlók körében. 7

Egy másik egyedülálló fizetési mód Japánban a kisboltokban történő fizetés (Konbini néven ismert), amely a fizetések körülbelül egyharmadát teszi ki , és országszerte 55 000 helyszínen érhető el. Ez a módszer különösen népszerű a bankszámlával vagy hitelhez való hozzáféréssel nem rendelkező tinédzserek körében.

Az utánvét is viszonylag gyakori, az online vásárlók mintegy 20% - a használja ezt a módszert az online vásárlások során észlelt biztonság és névtelenség miatt.

Ünnepek és események, amelyekre figyelni kell

Sok országhoz hasonlóan Japánban is egyedülálló számú nemzeti ünnep és esemény van, amelyekre az e-kereskedelmi szolgáltatóknak figyelniük kell.

 • Az ajándékvásárlások száma Valentin-nap ,  fehér nap és karácsony napján emelkedik   
 • Sok japán nyaral Shogatsu (újévi ünnepi időszak: december 28. - január 3.) és Obon ünnep (augusztus közepén 5 nap) alatt , és általában távol vannak otthonról.
 • A Hatsu-Uri (újévi akció) január elején kerül megrendezésre.
 • téli kiárusítás februárban történik, főleg divatcikkek esetében

 

 • A Shin Sei Katsu akció (Back to School &; New Life Sales) márciustól április elejéig tart (nemrégiben február közepétől).
 • A Golden Week Sale április végétől május elejéig tart.
 • A novemberi fekete péntek fokozatosan terjed Japánban, de nem olyan jelentős, mint az Egyesült Államokban.
 • A bónusz akció nyáron/télen történik (a szezonális bónuszokat Japánban évente kétszer, július elején és december közepén) június-júliusban és decemberben fizetik ki.

 

Piacra lépési stratégia: Tippek az e-kereskedelem sikeréhez Japánban

Megkértük a DHL helyi japán szakértőit, hogy segítsenek Önnek leküzdeni a leggyakoribb kihívásokat az erre a kulcsfontosságú piacra történő exportálás során:

 • Keressen egy japán forgalmazót. Egy japán forgalmazó megtalálása segíthet eligazodni a helyi piacon, és megkönnyítheti termékeinek értékesítését Japánban.
 • Ismerje meg a japán tanúsítási szabványokat. Győződjön meg róla, hogy megértette a termékeire Japánban vonatkozó tanúsítási szabványokat. Ez segít biztosítani, hogy termékei megfeleljenek a szükséges követelményeknek, és értékesíthetők legyenek a japán piacon. 
 • Válasszon egy megbízható szállítási szolgáltatót, amely segít termékeinek Japánba történő szállításában. Ismerje meg a termékek Japánba történő szállításának behozatali eljárásait és követelményeit. A japán címet és irányítószámot pontosan fel kell sorolni, mivel sok város és utcanév hasonlóan hangozhat.   
 • Kínáljon gyors, rugalmas szállítást – és legyen okos abban, hogy mit értékesít. A japán fogyasztók ma már jól hozzászoktak a rugalmas szállítási szolgáltatásokhoz, amelyek állítható szállítási időket kínálnak, beleértve az egynapos szállítást is. Japánban a házaknak és a beltéri lakó- / munkaterületeknek nincs sok helyük, így a nemzetközi márkák által értékesített nagy háztartási cikkek vagy bútorok általában nem igényelnek nagy keresletet.
 • Értékesítés japán e-kereskedelmi platformokon. Fontolja meg termékeinek értékesítését Japánban népszerű e-kereskedelmi platformokon. Ez segíthet szélesebb közönség elérésében és az értékesítés növelésében. 

Üzleti gyakorlatok Japánban: behozatali előírások és vámkezelés

Az élelmiszereket egyértelműen japán nyelven kell címkézni az értékesítés helyén, feltüntetve származási országukat és az esetleges allergéneket. Az élelmiszer-higiéniai törvények az élelmiszerekkel vagy emberi fogyasztással kapcsolatos egyéb termékekre is vonatkoznak, például konyhai eszközökre és főzőeszközökre. 

Az elektromos készülékeknek és anyagoknak meg kell felelniük a műszaki szabványoknak és követelményeknek, amelyek befolyásolják címkézésüket és következésképpen értékesítésüket vagy kiállításukat.

A környezet védelme érdekében a legtöbb vállalkozásnak bizonyos típusú csomagoló- vagy csomagolóanyagokat kell újrahasznosítania, beleértve az üveget, a papírt és a műanyagot.

A növényekre és mezőgazdasági termékekre karanténkövetelmények vonatkoznak. 

A DHL további információkat kínál a DHL Trade Automation szolgáltatásán keresztül. 

Megteszi az első lépéseket az e-kereskedelem felé Japánban?

Győződjön meg róla, hogy futva éri el a földet. Nyisson DHL Express üzleti számlát szakértői nemzetközi szállítási tanácsokért és versenyképes árakért.