#HírekÉsBetekintések

Nők az üzleti életben: hogyan csinálták

Anna Thompson
Anna Thompson
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 5 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás

A Peterson Intézet szerint azok a vállalatok, ahol nők vannak vezető pozíciókban, következetesen magasabb éves haszonkulcsot tesznek közzé, mint 1 anélkülit . Ennek ellenére számos iparágban a nőket még mindig visszatartja a megkülönböztetés és az egyenlőtlenség. Szóval, hogyan tudnak áttörni? Ezeknek a híres női üzleti vezetőknek van néhány tanácsuk...

Az üzleti életben a nemek közötti szakadékról szóló globális statisztikák lehangoló olvasmányt eredményezhetnek. Világszerte a különböző iparágakban a nők következetesen kevesebb fizetést kapnak, mint férfi kollégáik, kevesebb előléptetési lehetőséget kapnak, és alulreprezentáltak a felső szintű pozíciókban. A színes nők esetében az egyenlőtlenség különösen szembetűnő.  

Ennek ellenére vannak női úttörők, akik áttörik az üvegplafont, és életre keltik a lányok erejét. Összegyűjtöttük a leginspirálóbb női vállalkozókat , és tanácsaikat és bölcs szavaikat mantrákba csatornáztuk, amelyeket a munkahelyedre is magaddal vihetsz, hogy segítsen elérni céljaidat - bármilyen akadály is áll az útadban.

1: Tettesd, amíg meg nem csinálod

Mit tennél, ha nem félnél?" – teszi fel a kérdést Sheryl Sandberg, amerikai üzletember és filantróp2. Lenyűgöző önéletrajzával, amely magában foglalja az amerikai pénzügyminisztérium kabinetfőnökét és a Facebook operatív igazgatóját, tud egy-két dolgot a magasra célzásról.

Ambiciózus természete ellenére úgy véli, hogy a nők gyakran visszafogják magukat karrierjükben: "Lejjebb adjuk saját elvárásainkat azzal kapcsolatban, hogy mit érhetünk el."3

Ennek a gondolkodásmódnak a leküzdéséhez "a nőknek át kell váltaniuk a "nem vagyok kész erre" gondolkodásról arra, hogy azt gondolják: "ezt akarom csinálni - és megtanulom csinálni" [...] A lehetőségek eléréséhez magabiztosnak kell érezni magunkat – vagy úgy tenni, mintha magabiztosnak éreznénk magunkat. Közhely, de a lehetőségeket ritkán kínálják; Elfogták őket. 4"

2: Kövesd szenvedélyedet

"Látod, valójában minden azzal kezdődik, hogy megpróbálsz minél többet megtudni magadról. Mi érdekel? Miért fogsz harcolni? Akkor add oda neki az egész szívedet. Erőtök és kitartásotok által sikerrel fogtok járni." – Dr. Jill Biden, az Egyesült Államok first ladyje

Azt mondják, ha olyasmit csinálsz, amit szeretsz, soha életedben nem fogsz dolgozni egy napot sem. Sok sikeres vállalkozás szenvedélyből születik – sőt, a világjárvány idején a törekvő vállalkozók hulláma megtette az ugrást, hogy hobbijait teljes értékű vállalkozássá alakítsa. De mielőtt rohannál otthagyni teljes munkaidős munkádat, hogy csatlakozz hozzájuk, nézd meg tippjeinket az oldalsó nyüzsgés sikeréhez . 

Mala Bryan

3. Legyél te az a változás, amit látni szeretnél a világban

Az egyenlőtlenség elleni küzdelem csak akkor történik meg, ha azok, akik észreveszik, tesznek valamit. Amikor Mala Bryan, a Malaville Toys alapítója látta, hogy nagyon kevés színes baba van a piacon, nem haragudott, hanem produktív lett.

"Az utazás akkor kezdődött, amikor elkezdtem babákat gyűjteni. Rájöttem, hogy valami hiányzik a piacról – több színes baba. Babák, amelyek nemcsak színes embereket, hanem albínó embereket is képviseltek. Úgy éreztem, hogy sok nagyobb márka nem értette meg, mi a környezet, és mire van igazán szükség. Így hát magamra vállaltam, hogy megnézem, mit tehetek, hogy kitöltsem ezt az űrt. A babákat a személyes tapasztalataim alapján tervezem, és az alapján, amin tudom, hogy sok hozzám hasonló ember megy keresztül."

Ezt a mantrát Whitney Wolfe Herd is tanúsíthatja. A húszas évei elején megkapta a Tinder6 marketingért felelős alelnökének lenyűgöző szerepét. Néhány éven belül azonban lemondott a cég elleni szexuális zaklatási vádak miatt7. Nem tántorította el, felhasználta tapasztalatait, és megalapította a Bumble8 nevű nőbarát társkereső alkalmazást, amely hatalmas globális sikert és 13 milliárd dolláros értékelést ért el9.  

4: Ne kérj engedélyt

A lehetőségek nem hullanak az öledbe – ki kell menned, meg kell találnod és meg kell ragadnod őket. Ahogy Whitney Wolfe Herd mondja: "Hogyan viselkedik egy méhkirálynő? Bárhogy is akarja. De kérlek, ne várj arra, hogy valaki nyitva tartsa előtted az ajtót, amikor a saját karjaid tökéletesen működnek – csináld magad." 10

Katia Beauchamp, a Birchbox11 kozmetikai óriás társalapítója és vezérigazgatója által támogatott bölcs tanács: "Bármi is az, amiről azt gondolod, hogy meg akarod tenni, és bármi is az, amiről úgy gondolod, hogy közted és közted áll, hagyd abba a kifogásokat. Bármit megtehetsz." 12

5: Finanszírozás: végezz kutatást

Az e-kereskedelem egyenlő versenyfeltételeket teremt a női vállalkozók számára – elvégre bárki, aki rendelkezik WiFi-hozzáféréssel, elkezdheti az online értékesítést. Azonban még mindig ott van a finanszírozás kérdése – és ez az a pont, ahol a nők hátrányos helyzetben vannak.

Az amerikai székhelyű kis- és középvállalkozások tanulmánya megállapította, hogy 2020-ban a sikeres üzleti hiteligénylők esetében a nő-férfi arány 27% volt, szemben a 72% -kal, míg a női tulajdonú vállalkozások átlagos hitelmérete 33% -kal alacsonyabb volt , mint a férfiak tulajdonában lévő vállalkozások 13.

Jó tipp az, ha megvizsgálsz néhány olyan finanszírozási rendszert, amely kifejezetten a nők által vezetett induló vállalkozások számára áll rendelkezésre. Az egyesült királyságbeli Women in Innovation Awards14 például egy kormány által támogatott finanszírozási verseny, amely a sikeres pályázókat üzleti támogatásokkal, valamint személyre szabott mentorálási és coaching csomaggal jutalmazza.

6: Tanulj a hibáidból

Az üzleti sikerhez vezető út ritkán megy simán – korlátlan eltökéltséget és rugalmasságot igényel. A legfontosabb az, hogy emlékezz arra, hogy minden hibád, amit elkövetsz, lehetőség a tanulásra és a növekedésre. "Azt várni, hogy pontosan jól lehet csinálni, a csalódás receptje.  A tökéletesség az ellenség" – mondja Sheryl Sandberg15.

Sara Blakely, a Spanx16 női formaruha márka alapítója egyetért: "Apám gyermekkorában arra bátorított engem és a bátyámat, hogy kudarcot valljunk. Ez valóban lehetővé tette számomra, hogy sokkal szabadabb legyek a dolgok kipróbálásában és a szárnyaim kiterjesztésében az életben." 76 A kudarc elfogadása egyértelműen működik: 2012-ben a Forbes magazin címlapjára került, mint a világ legfiatalabb self-made női milliárdosa.

Inspirálva érzed magad? Fedezd fel további tippeket az üzleti sikerhez útmutatónkból, 10 módszer, hogy hatékonyabb vállalkozó legyél.

1 - Peterson Institute for International Economics, 2020. május

2 & 4 - Sheryl Sandberg, Inc., hozzáférés: 2022. április

3 - Sheryl Sandberg, Forbes, 2013. március

5 - Dr. Jill Biden, Women Deliver, 2017. március

6 - Tinder

7 & 9 - Whitney Wolfe Herd, Wikipédia, hozzáférés: 2022. április

8 - Bumble

10 - Whitney Wolfe Herd, 365 idézet, hozzáférés: 2022. április

11 - Nyírfa

12 - Katia Beauchamp, SBBC, hozzáférés: 2022. április

13 - Biz2Credit Women-Owned Business Study, Yahoo Finance, 2021. március

14 - Nők az innovációban díj

15 - Sheryl Sandberg, Good Reads, hozzáférés: 2022. április

16 - Spanx

17 - Sara Blakely, CNBC, 2013. október