#KisvállalatiTanácsadás

Az ünnepi főszezon kezelése: Az e-kereskedelmi eszköztárad

Garry Mockeridge
Garry Mockeridge
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 7 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
graphic image of presents and DHL delivery items

A szinglik napja, a fekete péntek, a kiber hétfő és a karácsony hamarosan eljön, ami azt jelenti, hogy az e-kereskedelmi vállalkozásodnak most fel kell készülnie. A marketingtől a megrendelések teljesítéséig kövesd útmutatónkat, hogy készen állj a kereskedési csúcsidőszakra.

A kiskereskedők számára az ősz az év legforgalmasabb vásárlási időszakát jelenti - a csúcsszezont. Általában fekete pénteken (idén november 25-én) kezdődik, ezt követi a kiber hétfő (november 28.), majd a karácsony. Ezenkívül az elmúlt években a kínai szinglik napja (november 11.) a Kínán kívüli vásárlók radarjára is felkerült, ami azt jelenti, hogy az értékesítési naptárban is szerepelnie kell.

Sok e-kereskedelmi kiskereskedő minden évben egyre korábban kínál ajánlatokat, hogy pénzt szerezzen, ami azt jelenti, hogy vállalkozásodnak most fel kell készülnie . Így alapozhatod meg marketingarzenálod, készítheted fel ellátási láncod és biztosíthatod, hogy minden értékesítési lehetőséget maximalizálj ebben a csúcsszezonban.

Értékesítési csatornáidat vondd össze

Ellenőrizd, hogy a megfelelő platformokon értékesítesz-e, hogy elérd a megcélzott ügyfeleket – és hogy együtt müködik-e.

Az ügyfelek vásárlási útja egyre képlékenyebbé vált. Lehet, hogy böngészik a termékeidet a közösségi médiában, majd bemennek az üzletbe vásárolni vagy egyenesen a webhelyedre mennek, hogy vásároljanak, miután egy marketing e-mailt megkaptak. Az omni-channel kiskereskedelmi stratégiába  való befektetés azt jelenti, hogy következetes márkaélményt kínálhatsz minden érintkezési ponton és egységes kereskedelmi platform segítségével összegyűjtheted az összes felbecsülhetetlen értékű ügyféladatot az út során.

Az online és offline csatornák együttműködésének módjai a következők: rugalmas bolti árképzés a bemutatóterem előnyeinek kihasználása érdekében; click-and-collect szolgáltatás nyújtása; az online áruk üzleten belüli visszaküldésének lehetővé tétele; és hozz létre egy olyan ügyfélhűség-sémát, amely zökkenőmentesen működik online és offline.

man smiling at camera

Tartalom létrehozása most

A marketingtartalom-naptárat már meg kellett volna tervezni. Így a legforgalmasabb időszakban az értékesítésre és a készletkezelésre összpontosíthatsz ahelyett, hogy a közösségi hírcsatorna megjelenése miatt kellene aggódnod.

Az e-mail marketing kampányok, az ünnepi versenyek és a közösségi média bejegyzések mind felpezsdítik a vállalat szezonális promócióit és az ajándékkalauzok is biztosan nyertesek lesznek. Ne félj szórakoztató hangnemet használni a kommunikációban - végül is ez a visszaszámlálás karácsonyig!

Hozd a weboldalad tip-top formába

E-kereskedelmi webhelyednek a csúcsszezonban növekednie kell a forgalomban. Tehát, mielőtt ez megtörténne, javítsd ki a hibákat és fejlessz.

Webhelyed felkészült arra, hogy kezeld a forgalom megugrását anélkül, hogy az oldalbetöltési sebesség szenvedne? Biztosítsd az egyszerű navigációt egy hatékony keresősávval, amely segít az ügyfeleknek megtalálni, amit keresnek., Termékajánlásokat adhatsz nekik a korábbi böngészési előzményeik alapján. Jelöld ki a szezonális ajánlatokat a kezdőlapon.

Ne feledd, hogy az ügyfelek egyszerű és gyors fizetési élményt szeretnének, ezért ajánld fel a Guest Checkout (vendégként történő vásárlás) szolgáltatást, hogy ne kelljen sok adatot megadniuk. A vásárlók 70%-kal nagyobb valószínűséggel véglegesítik a vásárlást, ha az általuk preferált fizetési mód megjelenik a pénztárnál2, ezért kínálj sok fizetési lehetőséget .

Annak érdekében, hogy webhelyed a nemzetközi megrendelések legmagasabb szintjén működjön, használd a DHL e-kereskedelmi weboldal ellenőrző listáját és jelöljd meg a szükséges funkciókat.

Ne feledkezzen meg a mobilról

Az M-kereskedelem gyorsabban növekszik, mint valaha, ezért győződj meg róla, hogy online áruházad optimalizálva van a kis képernyőre is. Gondoltál már nagyobb betűtípusra és gombméretekre? Eltávolítottad a felesleges bejelentkezéseket és előugró ablakokat? Minimálisra csökkentetted az űrlapmezőket?

Ezek a tényezők kulcsfontosságúak minden sikeres m-kereskedelmi stratégiához. 

hand sealing a package

Használd a csomagolást extra marketingeszközként

A csomagolás fő funkciója a termékek védelme – ezért robusztusnak, szállíthatónak, valamint könnyen nyithatónak és zárhatónak kell lennie a visszaküldéshez.

Ugyanakkor hatékony marketing eszközként is szolgálhat. A stílusos, innovatív csomagolás és a személyre szabott üzenetküldés vagy történetmesélés egy kis pluszt adhat az ügyfelek vásárlásaihoz.

Ne feledd, hogy a fogyasztók egyre környezettudatosabbak az online vásárlás során. Fontold meg a fenntartható csomagolás használatát , de győződj meg róla, hogy megértetted az egyes csomagolóanyagok előnyeit és hátrányait a megújíthatóság, az időkeret, a szükséges energiaforrások és a rendelkezésre állás szempontjából.

Tervezd meg előre a szezonális keresletet

Nem véletlenül hívják csúcsszezonnak; nem szokatlan, hogy egyes kiskereskedők éves értékesítésük több mint 50% -át vagy annál többet tesznek ki a karácsonyig tartó hónapban. Mégis, ha pontosan tudod, mely termékek lesznek a legnagyobb keresletűek, egy kis utánanézést igényelhet. Jó kiindulópont lehet a tavalyi csúcsszezon értékesítési elemzéseinek áttekintése, hogy megtudd, mi fogyott jól, mi nem és mely napok lehetnek valószínűleg a legforgalmasabbak.

Ne feledd azonban, hogy a széles körű infláció és a globális energiaválság idén számos országban pénzügyi nehézségeket okoz a fogyasztók számára. A DHL év eleji felmérése szerint az amerikai székhelyű kkv-k 26%-a nyilatkozott úgy, hogy nemzetközi eladásai már csökkentek az infláció miatt3. Ez azt jelenti, hogy fontosabb, mint valaha, hogy szorosan figyelemmel kísérjük az iparági trendeket és meghallgassuk az ügyfelek visszajelzéseit a közösségi médiában, hogy képet kapjunk preferenciáikról.

Ilyen bizonytalan körülmények között készülj fel a gyors alkalmazkodásra – ha valami nem fogy olyan jól, mint remélted, kínálj extra kedvezményt a készlet áthelyezéséhez. Legyél rugalmas és hajlandó megfelelni az áraknak a versenytársakkal is.

aeroplane on a tarmac

Tarts szoros kapcsolatot a nemzetközi beszállítókkal

Általános gyakorlat, hogy az eladók tengerentúli gyártóktól szerzik be a termékeket és anyagokat, ahol a termelés olcsóbb. A globális ellátási láncok számára azonban nehezebb idők járnak, mint valaha.

A Brexit és az európai áfa de minimis eltörlése okozta bonyodalmak után most az ukrajnai háború hatásaival kell megküzdeni. Az olaj- és üzemanyagárak ebből eredő emelkedése világszerte fokozott nyomást gyakorol a vállalkozásokra, különösen a szállítás és a logisztika területén.

A járvány okozta problémák sem szűntek meg teljesen. Kína folyamatos szigorú ellenőrzése továbbra is megakasztja a globális ellátási láncokat4. Például a teherautó sofőrökre továbbra is szigorú karantén- és tesztelési szabályok vonatkoznak, amelyek megnövelték az áruk kínai kikötőkbe történő eljutásának idejét exportra.

Ha tengerentúli gyártókra támaszkodsz fontos, hogy rendszeres kommunikációt folytass mind a felkészülés, mind a forgalmas időszak alatt. Hetente többször ellenőrizned kell beszállítóidnál az összes beszerzési rendelés állapotfrissítéseit, hogy késések vagy problémák esetén gyorsan reagálhass és olyan megoldást találj, amely nem okoz csalódást az ügyfeleknek.

Egyetlen beszállítóra támaszkodni mindig kockázatokkal járt, még a közelmúltbeli globális zavarok előtt is, ezért tanácsos megfontolni a beszállítók diverzifikálását. Ha egynél több van, akkor vállalkozásod biztonsági hálót kap váratlan események bekövetkezése esetén és a csúcskereslet idején kevesebb szűk keresztmetszet lesz a gyártósoron.

A készlet kezelése

Túlbecsülöd a keresletet és felesleges termékek megmaradnak, amelyek eladása hónapokig eltarthat (különösen trükkösek, ha az áruk szezonálisak) - de alábecsülöd és azt kockáztatod, hogy elveszíted azokat az ügyfeleket, akik megpróbálnak vásárolni egy terméket a webhelyedről, csak azt mondják neki, hogy nincs raktáron.

Egy másik kihívás a többcsatornás kiskereskedők számára tartogat. Ha e-kereskedelmi webhelyen és fizikai üzleten keresztül értékesítesz, az összes bejövő és kimenő készlet nyomon követésének bonyolultsága nő. Az online piactér  újabb csatornát ad hozzá a megfigyeléshez. Mielőtt észrevennéd, a táblázatok poklában vagy, megpróbálod nyomon követni a készletet több érintkezési ponton keresztül, és sok időt töltesz azzal, hogy mindegyikhez listákat hozz létre.

Egyetlen készletgazdálkodási rendszer bevezetése az összes csatornához időt takarít meg és csökkenti a hibákat. Ma már léteznek olyan megoldások, amelyek kifejezetten arra szolgálnak, hogy segítsék a többcsatornás kiskereskedőket készleteik zökkenőmentes kezelésében. Ugorj online és végezz némi kutatást, hogy megtaláld a legjobb készletgazdálkodási rendszert, amely megfelel költségvetésednek, üzleti igényeidnek és vállalatod méretének.

A folyamatok egyszerűsítése

Az ellátási lánc folyamatainak összehangolása olyan dolog, amit mindenképpen meg kell tenned nem csak a csúcsszezonban. A rendeléskezelő rendszer (OMS) figyelemmel kíséri a különböző rendszerek adatait, hogy nyomon kövesd az értékesítést, a megrendeléseket, a készletet és a teljesítést, hogy megrendeléseidet olcsóbban és gyorsabban eljuttasd ügyfeleidhez.

Végső soron az agilis ellátási lánc egy erős ellátási lánc és az OMS segít ennek felépítésében azáltal, hogy azonnal tájékoztat a megrendelések törléséről, a készletmennyiségek változásáról vagy a teljesítés késedelméről..

Man holding a tablet and pointing upwards

Automatizáld raktárodat

Raktárod virágzó tevékenységi központ lesz, ezért győződj meg arról, hogy úgy van beállítva, hogy optimalizálja az időt és a helyet. Fontold meg a lehető legtöbb folyamat automatizálását – legyen szó komissziózásról, csomagolásról vagy e-kereskedelmi visszáru kezeléséről. Az olyan változtatások, mint például az elrendezés megváltoztatása, hogy a legkeresettebb termékek legyenek a legközelebb a csomagolóállomásokhoz, értékes időt takaríthat meg. 

Kérd meg alkalmazottaidat, hogy tegyenek javaslatokat a hatékonyság javítására. Végül is ők azok, akik a frontvonalban vannak, és látják, hol pazarolják az időt, vagy hol vannak túlbonyolítva a folyamatok.  Végül raktárad bizonyos mértékig minden bizonnyal az automatizálásra fog támaszkodni – és nincs szükséged arra, hogy ezek az automatizált elemek a főszezonban meghibásodjanak! Tehát ha a létesítményed a lehető leghatékonyabban működik, győződj meg róla, hogy rendelkezik minden szükséges pótalkatrésszel ahhoz, hogy ez így is maradjon.

Tervezd meg személyzeti igényeket

A lehető leghamarabb hozz be extra személyzetet, hogy legyen időd megfelelően kiképezni őket.

Ha további személyzetre lesz szükséged a raktáradhoz vagy túlcsordulási tároló létesítmények kezeléséhez, kezdd el a toborzást most. Hasonlóképpen, ha ideiglenes személyzetet kell felvenned ügyfélszolgálatodhoz vagy meg kell birkóznod az elkerülhetetlen extra visszatéréssel.

Hagyj időt a csapatok felvételére és képezd ki őket az összes megrendelés hatékony kezelésére. Ha lehetséges, a szezon kezdete előtt teszteld a raktár tipikus csúcsigényeit. Végül is a megrendelések hatékony teljesítése és az ügyfélszolgálat az, ami visszatartja ezeket az ügyfeleket. 

Hagyd, hogy egy logisztikai szakember gondoskodjon a szállításról

A készletekkel és az e-kereskedelem ellátási láncával kapcsolatos kihívások fontos szempontok a vállalkozásod számára, de az egyetlen rész, amely érdekli az ügyfeleket, a szállítás. Alapfelszereltségként nemzetközi szállítást várnak el és azt akarják, hogy vásárlásaikat gyorsan és időben szállítsák. Az ünnepi időszakban, amikor a vásárlások nagyobb része ajándék, a vásárlók még inkább támaszkodnak a hatékony kézbesítésre.

A szállítás és a teljesítés kiszervezése egy olyan megbízható logisztikai szolgáltatóhoz, mint a DHL, leveszi rólad a nyomást és több időt biztosít arra, hogy vállalkozásod más területeire összpontosíts, amelyekre figyelmet kell fordítanod a forgalmas időszakban. Válassz olyan szolgáltatást, amelyet kifejezetten a határokon átnyúló európai e-kereskedelem megkönnyítésére terveztek – a főszezonban minden eddiginél jobban észre fogod venni az előnyöket. Szállítási szolgáltatódnak gondoskodnia kell a nemzetközi szállítás minden bonyolultságáról, így számíthaszt arra, hogy minden szállítás időben megérkezik és örömet szerzel az ügyfeleidnek. 

Állapítsd meg a visszaküldést 

Bármennyire is frusztráló a visszaküldések kezelése, az ügyfelek egyszerű, stresszmentes élménye jelentheti a különbséget aközött, hogy visszatérnek-e az üzletbe, vagy sem, ezért győződj meg róla, hogy jól csinálod.

Át kell gondolnod, hogy ingyenes visszaküldést kínálsz-e ügyfeleidnek vagy sem. Nyilvánvaló, hogy a fogyasztók szeretik őket, és ez az egyik legfontosabb hajtóerő, amely meggyőzi az online vásárlókat arról, hogy közvetlenül a márkáktól vásároljanak. De sok vállalat kezd díjat fizetni a visszatérésért. Minden vállalkozás más, ezért ki kell dolgoznod a pénzügyeket, hogy eldöntsd, mit tegyél.

Ha úgy döntesz, hogy ingyenes visszaküldést tudsz kínálni, fontold meg, hogy lehetővé teszed-e az ügyfelek számára, hogy visszavigyél csomagautomatákba, hogy logisztikai partnered többet vehessen fel belőlük egy helyről. Ez nemcsak a költségeket fogja csökkenteni, hanem kevesebb szén-dioxid-kibocsátást is eredményez.

Ha többcsatornás kiskereskedőt hasznászl, ösztönözheted az ügyfeleket, hogy vigyék vissza a fizikai üzletet. Ez csökkenti a visszaküldés költségeit, és esélyt adhat egy extra eladásra is, amíg ott vannak.

Ne feledd, hogy vannak olyan dolgok, amelyeket megtehetsz annak érdekében, hogy a visszaküldés valószínűsége csökkenjen - például részletes információkat és kiváló minőségű fényképeket vagy videókat helyezhetsz el webhelyeden, így az ügyfelek pontosan láthatják, mit vásárolnak.

Tervezd meg előre értékesítés utáni stratégiádat

A főszezon új ügyfeleket hozhat az üzletedbe, és gondoskodnod kell arról, hogy visszatérjenek. Tehát, bár úgy tűnhet, hogy hosszú távon gondolkodozol, itt az ideje, hogy összeállítsd az értékesítés utáni stratégiádat.

A köszönő e-mail küldése kellemes gesztus és az ügyfelek visszajelzéseinek kérése segít javítani a szolgáltatást. Küldhetsz egy követő e-mailt is, hogy más termékeket ajánlj az üzletedből vagy kedvezményt kínálj az ügyfélnek a következő vásárláskor.  Mindez erősíti a kapcsolatot a márka és az ügyfél között és növeli annak esélyét, hogy újra vásároljanak tőled.

Végül reméljük, hogy hasznosnak találtad ezt az eszköztárat, és sok sikert kívánunk a 2022-es főszezonhoz!

1 - Wunderman Thompson Commerce, Marketing Charts, 2020. május

2 - 2Checkout blog, Június 2020

3 - Ellátási lánc 247, 2022. május

4 - CNBC, 2022. augusztus

5 - Unleashed Software, Október 2021