#KisvállalatiTanácsadás

A karácsonyi üzleti ellenőrzőlista

Anna Thompson
Anna Thompson
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 6 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
man holding a tablet

A karácsony a sarkon van, ami jövedelmező lehetőségeket jelent az e-kereskedelmi vállalkozás számára. A nagy nap előtti hetekben szorgalmasan kell felkészülnöd az online vásárlók rohamára.  Itt az előkészítés a kulcs – a készletigények előrejelzésétől kezdve annak biztosításáig, hogy a szállítási időket ne befolyásolja a megnövekedett kereslet. A Discover lefedte a szezon teendőinek listáját. 

woman tying boxes

KEZDŐDIK A VISSZASZÁMLÁLÁS...

Kelts izgalmat ügyfeleid körében

Ha valami izgalmasat tervezel az e-kereskedelmi áruházad számára karácsony körül - legyen szó új árucikkekről vagy ünnepi kedvezményekről -, győződj meg róla, hogy ügyfeleid tudnak róla! Az e-mail marketing az egyik legmagasabb ROI-t (befektetésarányos megtérülést) biztosítja az összes marketingcsatorna közül 1 , így remek kiindulópont. Fontold meg ünnepi témájú e-mailek küldését, amelyek visszaszámolnak a nagy napig, hogy felpezsdítsék az ügyfeleket és az ajánlatok és kedvezmények vásárlásra csábítsák őket.

Természetesen a közösségi média csatornáid is fontos szerepet játszanak itt. Győződj meg arról, hogy elsődleges közösségi csatornáid vonzó tartalmat és ajánlatokat kínálnak ügyfeleidnek, hogy szem előtt tartsanak az ünnepi vásárlási szezonban.

Ellenőrizd webhelyed állapotát

Felkészült az e-kereskedelmi webhelyed a forgalom növekedésére az ünnepi időszakban? Továbbra is ilyen gyorsan fog betöltődni? Mobilbarát ? Ezek azok a részletek, amelyek miatt az ügyfelek hosszabb ideig böngészik webhelyed és segítenek növelni a konverziós arányt. Nézd meg a legjobb e-kereskedelmi tanácsadási tippjeinket  , hogy webhelyed előnyt szerezzen a versenytársakkal szemben.

smiling woman looking at mobile phone screen

A gyors szállítás elengedhetetlen...

Az ügyfelek azt akarják, hogy megrendeléseiket időben kézbesítsék a nagy napra. Győződj meg róla, hogy nem csalódnak abban, hogy logisztikai műveleted rendben van. A DHL Express partneri kapcsolata azt jelenti, hogy másnapi kiszállítást kínálhatsz ügyfeleidnek – ideális azok számára, akik az utolsó pillanatra hagyták a vásárlást! Segíthetünk abban, hogy minimális gonddal integráld az extra szállítási funkciókat az online fizetésbe. Tekintsd meg alapvető karácsonyi szállítási tippjeinket  , amelyekben további tanácsokat találsz ügyfeleid elégedettségének megőrzéséhez.

man and woman looking through shop window

... És a nemzetközi kézbesítés is

Manapság az ügyfelek alapfelszereltségként nemzetközi szállítást várnak el . A fogyasztók a határon túli eladóktól várják, hogy olyan egyedi termékeket találjanak, amelyeket saját országukban nem tudnak megvásárolni. Vegyük figyelembe azt is, hogy a hagyományosan nem keresztény országokban egyre inkább ünneplik a karácsonyt, és nem meglepő, hogy több nemzetközi megkereséssel találod magad, mint valaha. Győződj meg róla, hogy e-kereskedelmi vállalkozásod kiváló helyzetben van ahhoz, hogy kihasználja ezeket a lehetőségeket azáltal, hogy webhelyed piaconként lokalizálja, hogy az ügyfelek kiválaszthassák a nyelvet, a pénznemet és a fizetési módot.

A DHL Express partnereként nemzetközi küldeményeid esetében azt jelenti, hogy a vám- és határokon átnyúló szállítási szabályok egyszerűsödnek, így te az értékesítésre összpontosíthatsz.

person placing presents in a paper bag

A helyzet felmérése

A megnövekedett kereslet megnövekedett készletszintet igényel – és ezeket az ünnepi időszak alatt fenn kell tartani. Szorosan működj együtt forgalmazóddal (forgalmazóiddal), hogy előre megtervezd ellátási láncod igényeit.

Amint beindul az ünnepi vásárlási szezon, folyamatosan, valós időben figyelemmel kell kísérned eladásaidat, hogy ha valami elfogy, gyorsan átválthass más termékek nyomatékosítására azáltal, hogy megváltoztatja pozíciójukat a webhelyen vagy extra ajánlatokat és kedvezményeket adsz hozzá.

brown package with tag

Akarsz sült krumplit emellé?"

A forgalmas karácsonyi vásárlási időszak tökéletes alkalom arra, hogy felülértékesíts ügyfeleidnek. A legfontosabb az ügyfélélmény javítása, nem pedig megzavarása. Ha például elektromos termékeket értékesít, kínálj akkumulátorokat a pénztárnál. A felülértékesítésnek azonban nem kell a termékekre korlátozódnia - ha az elfoglalt ügyfeleknek lehetőséget kínálsz ajándékaik becsomagolására, az növelheti az eladásonkénti bevételt is.

person shopping online

Legyél személyes

Az ügyfelekről egész évben gyűjtött adatok az ünnepi időszakban jól felhasználhatók az ügyfélhűség növelése érdekében. Fontold meg egy e-mailes marketingkampány létrehozását, hogy különleges karácsonyi kedvezménykódokat küldj azoknak az ügyfeleknek, akik korábban vásároltak tőled.  

Ami az új ügyfeleket illeti, akiket a forgalmas ünnepi időszakban vonzhatsz, ösztönzőket kínálj, hogy motiváls őket arra, hogy feliratkozzanak a levelezőlistádra, hogy kapcsolatban maradhass, és a jövőben új termékkiadásokkal vagy ajánlatokkal célozhasd meg őket.

person holding wrapped Christmas present

Ne feledkezz meg az utógondozásról

Miután kiszállítottad nekik az ügyfelek megrendelését, maradj kapcsolatban. Az, hogy mi történik az eladás után, ugyanolyan fontos, mint az ügyfelek vonzása.  Amint ügyfele rákattint a "vásárlás" gombra, küldj egy köszönő és visszaigazoló e-mailt, amelyhez csatold a vásárlás nyugtáját a kényelem érdekében.

Hasonlóképpen, a termékek csomagolása  lehetőséget nyújt az ügyfélélmény személyre szabására. Egy kis köszönetnyilvánítás, egy kedvezményes utalvány a jövőbeli vásárlásokhoz, vagy néhány ingyenes termékminta hatással van és befolyásolja az ügyfeleket, hogy visszatérjenek.

woman wrapping Christmas presents

Készülj fel a visszaküldésre

Nem számít, milyen nagyszerűek a termékeid, elkerülhetetlen, hogy az e-kereskedelmi áruház visszaküldést kapjon. Ennek gondja és költsége ellenére pozitív lehetőséggé alakíthatod vállalkozásod számára. Az online fogyasztók 49% -a aktívan ellenőrzi a márka visszaküldési politikáját, mielőtt elkötelezné magát a vásárlás mellett2, így az e-kereskedelmi webhely honlapján egyértelműen kijelentve, hogy ingyenes visszaküldést kínálsz, csak az lehet, hogy több eladást biztosítasz a sorban. Kövesd a visszaküldési útmutatóban található tippeket , hogy alacsonyan tartsad visszaküldés arányát.

girls in Christmas hat smiling

Kezdj el tervezni 2021-re

Az ünnepi szezon vége után szánj időt az értékesítések és a teljesítményelemzések alapos elemzésére. Mi működött jól? Mi nem? Melyik közösségi média bejegyzésednek volt a legnagyobb elkötelezettsége? Melyik ünnepi ajánlatod használták a legtöbbször? Ezek a tanulságok beépíthetők az elkövetkező év értékesítési stratégiádba és segítenek az erősebb üzlet vezetésében. Az ügyfelek a siker kulcsa, ezért figyelj arra, amit mondanak!

Összeállítottuk a listát, ezért ellenőrizd kétszer! A Discover minden munkatársától boldog ünnepi értékesítési időszakot és még virágzóbb 2021-et kívánunk.

1 - DMA e-mail benchmarking jelentés, 2019

2 - Narvar fogyasztói jelentés, 2017. június