#KisvállalatiTanácsadás

Hogyan alakíthatja át az influencer marketing a cégedet?

Olvasási idő: 10 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
man with camera

Van egy terméked, amit el kell adnod. Az influencerek segíthetnek ebben. Szóval hogyan kezdd el?

Az elmúlt tizenöt évben az online közösségi média hálózatok növekedése demokratizálta a média tájképét, mindenki számára lehetővé téve saját tartalmának létrehozását és terjesztését. A közösségi média mellékterméke az "influencer marketing" vagy a "blogger tájékoztatás" - a reklám egy évszázados erőteljes és rendkívül hatékony ágának természetes evolúciója: a hírességek jóváhagyása.  Manapság a márkák magukra esnek, hogy a közösségi média befolyásolóit használják termékeik népszerűsítésére. De kik ezek az influencerek, és valóban működik?

Miért működik az influencer marketing?

Robert Cialdini pszichológus és marketingszakértő Influence című klasszikus könyvében kiemeli a "tekintélyt", mint a meggyőzés egyik kulcsfontosságú elvét. Ha látjuk, hogy hőseink egy terméket vagy szolgáltatást használnak, az segít meggyőzni minket – akár racionális, akár tudatalatti szinten –, hogy annak érdemesnek kell lennie. Annak ellenére, hogy tudjuk, hogy fizetnek nekik a promócióért. Szkeptikus? Tényleg működik. A TapInfluence tanulmánya megállapította, hogy az influencer marketing tizenegyszer magasabb ROI-t biztosít, mint a hagyományos digitális marketing módszerek.

A Social Chain influencer ügynökség számos nagy ügyfélnek segített elérni néhány ízletes megjelenésű ROI számot. "Egy közelmúltbeli mikro-influencer kampány, amely 100+ befolyásolót használ az egyik globális divatügyfelünk számára" - magyarázza Angharad Carlton, az Egyesült Királyságban működő ügynökség tehetségkapcsolati menedzsere - "10-szeres megtérülést hozott az értékesítési bevételben."

Az internet korában a "híresség" definíciója nem annyira eltolódott, mint inkább bővült. A YouTube-on, az Instagramon, a Twitteren, a Facebookon és más platformokon az új internetes hírességek - influencerek - hatalmas számú szempárokat vonzanak a résközönségből. Ahogy Elena Shamis blogger és marketing tanácsadó mondja: "Az influencer marketing hatalmas növekedést mutatott az elmúlt néhány évben.  Szinte minden márka marketingtervében biztosította a helyét."

Phone with Instagram on screen

Szószólók, influenszerek vagy tartalomkészítők?

Igen, van különbség az "influencerek" és a "márka nagykövetek" között. Az influenszerek a nagyágyúk, a nehézsúlyúak a terükben. Lehet, hogy (de biztosan nem kell) teljes munkaidős befolyásolók, akik az online márka ápolásán és követésén dolgoznak. Készülj fel arra, hogy díjat fizess nekik a közösségi csatornáikon való jóváhagyásért cserébe. A jogászoknak viszont kisebb követőik vannak.  Még az is lehet, hogy úgy néznek ki, mint a nyilvánosság "normális" tagjai. De elérésük és hatásuk sokkal messzebbre mutat. A  márka nagykövetek nagyobb valószínűséggel fogadnak el ingyenes termékeket vagy szolgáltatásokat cserébe azért, hogy online csatornáikon szerepeljenek.

Szeretnéd elkerülni az online faux pas-t? Sokan, beleértve az influenszereket és magukat a nagyköveteket is, inkább a "tartalomkészítőt" részesítik előnyben, egy tágabb kifejezést, amely mind a nagykövetekre, mind az influenszerekre utalhat. Ha nem vagy biztos benne, hogy ki a magykövet és ki az influencer, vannak olyan eszközök, amelyek segítenek azonosítani őket.  Nézd meg letölthető PDF-fájlunkat, ha többet szeretne megtudni.

Juices with a pineapple and basket

Hamis követők 

Nem minden influencer és márka őszinte. Sok "vásárol" követőt (gyakran hamis fiókokat), ami nulla elkötelezettséget és hamis adatokat jelent. A fogyasztókkal való bizalom fenntartása érdekében a globális óriás Unilever fellépett a gyakorlat ellen, és megszakította a kapcsolatot minden olyan influencerrel, aki követőket vásárol. Ez egy nagyszerű példa arra, hogy a követők minőségét a mennyiség fölé helyezzük. "Nem minden márka érti"   Ha megfelelően csinálja a dolgokat, és erős influencer marketingstratégiát dolgoz ki, valószínűleg nagyszerű eredményeket fog látni.  Annak érdekében, hogy segítsünk az influencer marketing nirvana felé vezető úton, két szakértő segítségét vettük igénybe az influencer marketing kerítés mindkét oldaláról.

Először is, Elena Shamis utazási blogger, marketing tanácsadó és Instagrammer megadja nekünk az influencer perspektíváját. "Az influencerekkel való együttműködés – mondja Elena – más, mint a hirdetési hely megvásárlása. Nem minden márka érti ezt."  A márka szempontjából Gabriel Cabral, az OHMME férfi aktív ruházati márka marketing menedzsere van. Az Egyesült Királyságban székhellyel rendelkező OHMME számos online befolyásolóval és szószólóval áll kapcsolatban, segítve az etikailag elkészített jógabarát férfi ruházat hírének terjesztését. "Valódi lehetőség van arra" - mondja Gabriel - "a vállalatok számára, hogy kapcsolatba lépjenek az influencerekkel, és hiteles és hatékony módon érjék el közönségüket."

Szóval mi állít meg?

Lássunk neki! Töltsd le PDF útmutatónkat a márka nagykövetekkel és véleményvezérekkel való együttműködéshez.

Influencer marketing: 7 profi tipp

7 INGYENES tipp, amelyek segítenek bővíteni közönségét, növelni az értékesítést és influencer marketing szakemberré válni.

Influencer marketing: 7 profi tipp
Influencer marketing: 7 profi tipp