#KisvállalatiTanácsadás

Alfa generáció: vállalkozásod következő ügyfelei

Sam Steele
Sam Steele
Vezető tartalomíró, Discover
Olvasási idő: 7 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
little boy with mouth open

Amikor már megszoktad  a Z generációt, jön az Alfa generáció. Mit tartogatnak a világ legfiatalabbjai a világ számára, és miért kell most a vállalkozásodnak tudni róluk?

A generáció összefoglalója

A baby boomerek generációjától az X generációig, az Y generációtól a Z generációig és a legújabb kohorszig , az Alfa generációig - kik ezek a különböző csoportok, és mit mondhatunk az emberekről, amikor születtek? Nos, több, mint gondolnád. És bár ezeket a definíciókat széles ecsettel festik, észrevehetik a szélesebb lakosság körében tapasztalható trendeket és lehetőségeket kínálnak az e-kereskedelmi kiskereskedők számára, hogy új termékekkel, marketing módszerekkel és fizetési módokkal új piacokra lépjenek be. A Pew Research1 a következőképpen határozza meg őket:

Baby Boomerek – 1946 és 1964 között születtek

X generáció – 1966 és 1980 között született

Y generáció / Milleniumiak - 1981 és 1996 között született

Z generáció – 1997 és 2012 között született

Alfa generáció – 2013-tól született

Neon 'XYZ' sign

Tehát az Alfa generáció

"Az Alfa generáció a következő lépés a digitális bennszülöttek után. Ha megértik, hogy mit jelent kapcsolódni más emberekhez, mit jelent birtokolni valamit és felhasználni a saját tapasztalataid darabjait, hogy valami teljesen újat alkossanak, akkor a fiatalok olyan csoportja jön létre, amilyet még soha nem láttunk – teljesen függetlenek lesznek az időtől, a tértől, a helytől vagy az emberektől."
Dr. Thalia R. Goldstein, George Mason Egyetem

Mark McCrindle, az ausztrál demográfus szerint, aki megalkotta az "Alfa generáció" kifejezést, ennek a kohorsznak több mint 2,5 millió tagja születik minden héten2. Ez azt jelenti, hogy 2025-re kétmilliárdan lehetnek és az előrejelzések szerint ők lesznek a fiatalok eddigi leginnovatívabb, legkreatívabb és digitálisan leghozzáértőbb csoportja. Akkor nincs nyomás, gyerekek.

Girl in bed on a phone

Mit tudunk az Alfa generációról?

Nos, az Alfa generáció jellemzője, hogy 24% - uk több időt tölt barátaival online, mint személyesen3. Fiatal koruktól kezdve megtanultak kapcsolatokat építeni a világ minden tájáról származó emberekkel és rutinszerűen ki vannak téve a sokszínűségnek a médiában és a való életben, segítve őket a faji és nemi sztereotípiák lebontásában. Gyakran az Y generáció gyermekei, akiknek 76% -a intelligens eszközöket használ gyermekeik biztonságának és jó viselkedésének megőrzésére4.

Egy 8000 fős Y generációs szülő körében végzett felmérésben világszerte négy és kilenc év közötti gyermekekkel 65% -uk azt mondta, hogy gyermekeik szokásai befolyásolták legutóbbi vásárlásukat, az USA-ban a szülők körében 81% -ra emelkedett 5. Úgy tűnik, hogy a technológia sok alfa generációs létezésének középpontjában áll.  Fedezzük fel ezt jobban.

Hogyan befolyásolja a technológia az Alfa generáció életét?

2018-ban egy Ryan nevű hétéves kislány 22 millió dollárt keresett egyszerűen játékokkal. Úgy hangzik, mint egy álom, igaz? Nos,6 YouTube csatornájának köszönhetően, ahol több mint 21 millió előfizetőt szerzett, a texasi őslakos jóhiszemű ikonná vált a legfiatalabb generáció számára. Nem rossz annak, akinek az életkora még most sem kétszámjegyű. És bár a Pew Research a Z generáció alsó kategóriájába helyezheti, ő pontosan az a típusú influencer, akit az Alfa generáció már követ.

A sok digitális expozíciónak köszönhetően az alfák többsége kisgyermekként megtanulja használni az érintőképernyőt – és valószínűbb, hogy nyolcéves korára meghaladja szülei technológiai ismereteit7 . Nem félnek a felfedezés útján történő tanulástól vagy az AI-val való interakciótól (bár vannak problémák azzal kapcsolatban, hogy a hangasszisztensek mennyire értik meg a gyerekeket), ezeket a szokásokat a márkák felismerik (és használják), hogy kapcsolatba lépjenek ezzel a fiatal generációval. A P&G például szponzorálta a Chompers-t – egy kétperces podcastot, amely arra ösztönzi a gyerekeket, hogy mossanak fogat 8. Okos? Teljesen. Cinikus? Talán.

Bár az Alfák folyamatosan ki vannak téve a digitális médiának, vágyaikat nem kizárólag a képernyőn látottak vezérlik. Valójában olyan tulajdonságokat mutatnak, amelyek kissé hagyományosabbnak tűnhetnek. Az Y generációs szülők 36% -a azt mondja, hogy gyermekeiket befolyásolják barátaik tulajdonai és viselkedése - nem meglepő - , míg 22% -uk szerint a hirdetéseknek hatása van, és csak 14% -uk említi az online személyiségeket, mint befolyásos eszköz 9.

Az alfák alig háromnegyede (73%) gondolja úgy, hogy fontos megkérdőjelezni, hogy mit mutatnak be neki az interneten, míg 31% úgy véli, hogy tudja, hogyan kell felismerni az álhíreket – ezt a problémát a Google úgy oldotta meg, hogy a "Ne dőlj be a kamunak" kulcsfontosságú témává tette a Be Internet Awesome10 tantervében, amelynek célja, hogy megtanítsa a gyerekeknek azokat a készségeket, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy biztonságban legyenek az interneten. Alapvetően tudják, mit szeretnek, és átlátnak az online hiteltelenségen. Nem rossz, Alpfa generáció. Nem rossz.

Mum and daughter laughing at a phone

Identitás az Alfa generációban

A Beano Studios érdekes tanulmánya szerint a 10 év alattiak 58%-a úgy véli, hogy a nem lényegtelen, míg megdöbbentő, hogy minden ötödik 5-9 éves gyerek részt vett már felvonuláson vagy tüntetésen olyan ügyek miatt, amelyek érdeklik őket 11. Mivel túlnyomórészt az Y generáció gyermekei, ez lehet a szüleik véleményének kivetítése, vagy bizonyíték arra, hogy a hozzáállás világszerte valóban változik. 

A márkák elkezdtek reagálni az Alfa generáció identitással kapcsolatos nézeteire, és nemi szempontból semleges ruhákat és játékokat hoztak létre, hogy vonzóak legyenek a változó ügyfélkör számára. Az Abercrombie & Fitch, a John Lewis és a Target12 mind semleges hatótávolsággal rendelkezik, az utóbbi 2015-ben13 megszüntette rózsaszín és kék játékfolyosóit. A Toys 'R' Us, a Walmart és a Kmart azóta követte a példát, és 2016-ban a Toy Industry Association megszüntette az "év lány játéka" és az "év fiú játéka" díjakat - egy befogadóbb, üdvözlő tér érdekében14.

"Minden eddiginél befogadóbban tekintünk márkáinkra. Nem érdekel, hogy kik [a vásárlók], csak az érdekel, hogy szeretik a márkát."  
Brian Goldner, a Hasbro vezérigazgatója

Girl on her phone

Az Alfa generáció lehetősége

Bár lehetetlen pontosan megjósolni, hogy milyenek lesznek az Alfák felnőttként, a fogyasztói viselkedésre gyakorolt hatásuk jelenleg a szüleiken keresztül érezhető, akik természetesen reagálnak gyermekeik preferenciáira és igényeire a vásárlási döntések során. Mint előttük az anyák és apák, úgy tűnik, hogy valószínűleg személyre szabott termékeket akarnak, amelyek technológiát használnak,  alkalmazkodnak változó igényeikhez, és igény szerint rendelkezésre állnak15.

ALFA GENERÁCIÓ: AZ E-KERESKEDELEM JELEI

 

"Az üzleti világ a történelem legigényesebb ügyfeleivel és alkalmazottaival fog szembesülni, akik a sebességet, a reakciókészséget és a testreszabást várják el alapfelszereltségként. Nehezebb feladat lesz megnyerni a fogyasztók figyelmét és hűségét, és sokkal valószínűbb, hogy a megalapozott márkák el fognak tűnni."   - Joe Nellis, a globális gazdaság professzora, Cranfield Egyetem

Mivel sok alfa túl fiatal az olvasáshoz és az íráshoz, a képernyőfelületek és a hangvezérelt eszközök elengedhetetlenek ahhoz, hogy kapcsolatba lépjenek velük16 – nos, azok, amelyek már megszülettek. A kiterjesztett valóságot (AR) arra is használják, hogy a hagyományos szórakoztató csatornákat a 2020-as évekre vigyék.  A Lego például most már rendelkezik AR-képességekkel rendelkező alkalmazással, és hasonló ajánlatok állnak rendelkezésre olyan kedvelt irodalmi karakterek számára, mint a Gruffalo és a Very Hungry Caterpillar17.

A képernyőkön túl ez a csoport már most jobb helyzetben van, mint Z generációs társaik ahhoz, hogy a fizikai játékot előtérbe helyezzék, és mérsékelten használják a technológiát. A valós tevékenység (és értékesítés) fellendítése érdekében a Nike elindította az Adventure Clubot18  – egy előfizetéses cipőszolgáltatást 2-10 éves gyermekek számára, amely Nike felszerelést szállít az ajtójukhoz, kalandútmutatók, szabadtéri játékok és a családok számára közösen kipróbálható tevékenységek mellett. Eközben az Amazon STEM Club19 ösztönzi a felfedezést a három- és négyévesek körében a szakértők által válogatott játékokkal, hogy olyan fogalmakat vezessenek be, mint a számolás, az építés, valamint az ok és okozat.

Girl doing homework at a laptop

De mi a helyzet a COVID-19-cel?

1,25 milliárd gyermek van otthon a Covid19-cel kapcsolatos iskolabezárások következtében20. Mint már említettük, az Alfák nagyon hasznosak, ha gyakorlati tapasztalatszerzésről van szó a technológiában.  És ahol a képernyő előtt töltött időt korábban problémásnak tartották , a szakértők szerint a digitális eszközökkel való interakció javíthatja a gyermekek kreatív gondolkodását. A parkok, éttermek, istentiszteleti helyek, napközik, üzletek, szabadidőközpontok, játszóterek és nagyjából mindenhol máshol zárva vannak a nyilvánosság elől, az Alfa generáció több időt tölt zárt térben, mint talán valaha.

"A játékos tanulás egyik aspektusát – az irányított játékot, amikor a felnőtteknek olyan tanulási céljuk van, amely szem előtt tartja gyermekük készségeit, és ezt követően elősegíti gyermekük kíváncsiságát, hogy segítsen neki valami újat tanulni – a Delaware-i Egyetem21 és a Temple22 dolgozó kollégáim kimutatták, hogy számos előnye van a korai tanulásnak."
Dr. Laura Zimmermann

Boy doing homework at an iPad

Míg a szülők megpróbálnak zsonglőrködni a munka és a magánélet egyensúlyával, az Alfa generáció számára előnyös, ha a szokásosnál is több időt töltenek szüleikkel és gondozóikkal. A szülők számára ez egy lehetőség volt arra, hogy játékosabb tanulási élményekhez vezessenek otthon. Ráadásul a messziről érkező családtagok gyakrabban jelentkeznek be a Zoom, a Skype, a Houseparty, a Messenger és a többi segítségével, a kapcsolatok fizikai érintkezés nélkül is kiépíthetők.

Németországban a COVID-19-et kiterjesztett otthoni tanulási lehetőségként kezelik Dr. Maya Goetz, az Ifjúsági és Oktatási Televízió Nemzetközi Központi Intézete a Bajor Műsorszóró Szövetségnél. "A gyerekeknek nem voltak tesztjeik, de amint osztályzatokat kapnak, minden megváltozik. Jelenleg ez megoszlik azok között, akik így tudnak tanulni és azok között, akik nem. Ez mindig az otthoni környezettől függ."

Ami szembetűnő, az a különbség a birtokolt és a hiányos között. Az oktatási képernyő előtt töltött idő valószínűleg azok körében a legelterjedtebb, akik nemcsak a hozzáféréshez szükséges eszközökhöz férnek hozzá, hanem akár az internethez is, vagy azok a szülők, akik megértik és hajlandóak gyermekeiknek foglalkozni a témával. A fejlett világban szinte feltételezik, hogy az emberek rendelkeznek internet-hozzáféréssel. Hogy ez valójában sok Alfából hiányzik-e – és hogy hosszú távon mi lesz a dominóhatás, az még nem derült ki.

És ahogy Dr. Goetz folytatja: "Elfelejtjük, hogy milyen sok gyermek szenved, mert nagyon nehéz körülmények között élnek, és nem tudnak tanulni, mert otthon annyira feszült az érzelmi légkör. Ha a gyerekek stresszesek és pszichológiailag nem egészségesek, nem tudnak tanulni."

Az Alfa generáció még mindig az útjuk megtalálása felé haladnak vagy akár már járják is, de az, ahogyan látják, reagálnak rá és formálják, biztosan nem hasonlít egyetlen korábbi generációhoz sem. A technológia a második természet, a határok elmosódnak, mint valaha és az együttműködés mindennek az élvonalában van. Ha hosszú távra építesz, nem engedheted meg magadnak, hogy megfeledkezz róluk – lehet, hogy ők az eddigi legjobb ügyfeleid.