#KisvállalatiTanácsadás

Hogyan lehet elérni a kínai ezredfordulósakat

Garry Mockeridge
Garry Mockeridge
Discover tartalomgyártó csapat
Olvasási idő: 3 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
woman smiling and holding a shoe

Kínával szeretnél kereskedni? Akkor az ország 400 millió Y generációjának a radarodon kell lennie - hozzáértők a technológiához, szeretik a külföldi márkákat, és több rendelkezésre álló jövedelemmel rendelkeznek, mint az előző generációk. Íme egy gyors útmutató, amely segít kisvállalkozásodnak nagy mennyiségben értékesíteni.

Exportálás Kínába: az ezredfordulós tényező

Az 1980-as években Kína hozott néhány nagyon nagy, merész döntést. Az egygyermekes politika lelassította az ország veszélyes túlnépesedését, de örökre megváltoztatta kultúráját. Továbbá a gazdasági liberalizáció , amely Teng Hsziao-ping felemelkedésével kezdődött, példátlan szintű gazdagságot teremtett egy olyan országban, amely nagyrészt nem volt hozzászokva ehhez. A körülményeknek ez a kombinációja egyedülállóan gazdag és individualista generációt eredményezett - és rengeteg lehetőséget a Kínába exportáló nemzetközi márkák számára. 

A Fung Business Intelligence jelentése szerint ebben az úgynevezett "kiváltságos generációban" a legtöbb ember csak egy gyakran, viszonylag gazdag család gyermeke. Sokak számára ez azt jelenti, hogy európai és amerikai kortársaikkal éles ellentétben nincs diákadósság és nincsenek bénító szállásköltségek. 

Tehát sok kínai ezredfordulósnak (1981 és 1996 között születetteknek) van pénze, amit elkölthet. Segítenek Kínának abban, hogy 2023 és 2027 között évente 12,23% -kal növelje e-kereskedelmi piacát, a divatcikkek és a fogyasztói elektronika uralja bevásárlólistáikat . 

Szóval, hogyan érhetik el őket a Kínába exportáló globális márkák? Íme néhány dolog, amit figyelembe kell venni, amikor ezt a növekvő, gazdag és befolyásos csoportot célzod meg.

Chinese woman taking a selfie

Megtalálhatod őket online

2022 januárjában 1,02 milliárd internethasználó volt Kínában, és ezek legnagyobb hányadát a 30 és 39 év közöttiek teszik ki 20,3%-kal1. Tehát ha e-marketinges vagy, aki el akarja érni az ezredfordulósokat, a Kínával való kereskedés nagyszerű stratégia.

Uralják Kína közösségi platformjait

A WeChatet és a Weibót, Kína vezető közösségi platformjait az ezredfordulósok uralják. A Douyin (a TikTok kínai változata) szintén nagyszerű csatorna, amelyen kapcsolatba léphetsz a közönséggel és hűséges követőket építhetsz (a Douyin felhasználók körülbelül 80% -a 18 és 45 év közötti2). 

A közösségi csatornákon való folyamatos jelenlétük miatt, amikor a kínai ezredfordulósok lelkesednek valamiért, az gyorsan terjed.

Ők irányítják a kínai e-kereskedelmet

2023-ban a 25–44 évesek (az ezredfordulósok jelenleg 27–42 évesek) teszik ki az e-kereskedelmi felhasználók 55,8%-át Kínában3 – tehát jóval több mint a felét. A népszerű e-kereskedelmi platformok közé tartozik a Tmall és a JD.com, míg a skála luxus végén a Tmall Luxury Pavilion, amelyen a Farfetch China 2021-ben indult.

Az élő közvetítés a kínai e-kereskedelmi kultúra nagy része. Ez magában foglalja a videotartalom élő közvetítését olyan közösségi média platformokon, mint a Douyin és a RED (hasonlóan az Instagramhoz). Egy influencer vagy eladó bemutat egy terméket, és valós időben kommunikál a nézőkkel, a nézők pedig közvetlenül az élő közvetítésen keresztül vásárolhatják meg a terméket. A Douyin verziója, a Douyin Shopping, az e-kereskedelmi értékesítés egyik fő csatornájává vált.

Preferenciáik fejlődnek

A HSBC 2017-es felmérése szerint Kínában a 19 és 36 év közötti ezredfordulósok 70% -a lakástulajdonos - ez a legmagasabb arány a kilenc vizsgált ország között, beleértve az Egyesült Államokat (35%) és az Egyesült Királyságot (31%). A lakástulajdonosok nagyobb valószínűséggel vásárolnak otthonra, mint a bérlők, tehát ha háztartási eszközöket és dekorációs tárgyakat forgalmazol, ez egy nagyon jó hely az ügyfelek keresésére.

Kínában az Y generáció igényes, értékeli a hitelességet és az egyediséget. Kíváncsiságuk a határokon átnyúló kiskereskedelmi e-kereskedelem fellendüléséhez vezetett. A Kínába exportáló külföldi márkáknak figyelembe kell venniük a legnépszerűbb termékkategóriákat: testápolás és szépségápolás, ruházat és kiegészítők, elektronika és modulok, élelmiszerek és italok, valamint baba- és gyermektermékek.

Általános tendencia, hogy a luxuscikkek értékesítése megháromszorozódott Kínában az elmúlt évtizedben, bár ez a COVID után kissé lelassult. A világjárvány fokozott hangsúlyt fektetett az egészségre és a wellnessre a kínai fogyasztók körében, ami szintén befolyásolta a vásárlási preferenciákat, ami növekvő kereslethez vezetett olyan termékek iránt, mint az egészségügyi kiegészítők, fitneszeszközök, valamint természetes és bioélelmiszerek. Másrészt Kínában az egykor virágzó borfogyasztás 2018 óta évente nagyjából 260 millió palackkal csökkent, és ezt tovább fokozta a COVID számos lezárása.

Csakúgy, mint a fiatalok esetében szerte a bolygón, a vállalati társadalmi felelősségvállalást is megkövetelik minden olyan márkától, amelyet az ezredfordulósok valószínűleg jóváhagynak – és néhányuk számára a világjárvány szélsőségesebb értékváltozást hozott, amint azt a "fekvő lapos" vagy tang ping mozgalom mutatja 4.

woman looking at information board

Sokat utaznak

Az Airbnb számára készített 2016. októberi tanulmány szerint Kínában az ezredfordulósok 93%-a identitásának fontos részének tekinti az utazást. Valójában az utazást az első helyre rangsorolták; az adósság kifizetésén, befektetésen, megtakarításon vagy lakás vagy autó vásárlásán felül.

A Kantar TNS további kutatásai azt mutatják, hogy az utazás mellett a kínai ezredfordulósok értékelik az egyéniséget, az azonnali kielégülést, az új élményeket és az önkifejezést is. Ez a nyitottság definíciója, tehát ha globális kultúrát adsz el, Kína vásárol.

Szinglik napján költenek

Kína szingli napja november 11-re esik (11/11) - így kettős 11-nek is nevezik. Ez a világ legnagyobb online vásárlási eseménye, amely általában beárnyékolja a Black Friday és a Cyber Monday együttesen. Például 2021-ben a vásárlók rekordösszegű, több mint 952 milliárd jüant (134 milliárd dollárt) költöttek5. Tehát ez egy nagyszerű időszak az évben, hogy megcélozzuk Kína legnagyobb részét az online vásárlóknak: az ezredfordulósokat.

Kínai kereskedelem: fontos helyi ünnepek

Szinglik napja

November 11.

 

Kínai újév

2024. február 10.

 

Közép-Őszi Fesztivál

2023. szeptember 29. kedd

 

Sárkányhajó Fesztivál

2024. június 10.

 

Magas elvárásaik vannak

A Kínával kereskedő nemzetközi márkáknak tisztában kell lenniük a kínai fogyasztók elvárásaival, amikor luxuscikkeket vásárolnak. Az exkluzivitás, a helyi hírességekkel és influencerekkel való együttműködés, a személyre szabott ajánlások, a VIP-hozzáférés és a zökkenőmentes vásárlási élmény mind nagyra értékelik - természetesen kényelmes, gyors és megbízható szállítás egy olyan megbízható logisztikai partnerrel, mint a DHL.

A DHL DTP (Duty & Tax Paid) a DHL kereskedelemautomatizálási szolgáltatásán keresztül érhető el - célja, hogy segítse a határokon átnyúló eladókat abban, hogy a kínai fogyasztók számára kényelmes módon szállítsák termékeiket Kínába. Az eladó fizeti a termék szállításával kapcsolatos behozatali vámokat, adókat és egyéb díjakat, így a címzettnek nincs további költsége vagy díja. A DHL DTP-vel a nemzetközi eladók zökkenőmentes, problémamentes vásárlási élményt nyújthatnak, ami növelheti az ügyfelek elégedettségét és hűségét.

Meddig folytatódhat ez a növekedés?

Végül érdemes feltenni a kérdést, hogy "fenntartható ez"? Bár a kínai gazdaság az elmúlt években bizonytalanságot tapasztalt – és az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi háború óta egyre inkább befelé fordult –, az ország vezetése motivált a növekedés folytatására. A kínai vásárlóerő tovább növekszik, és Kína külföldi márkák iránti szeretete nem mutatja jelét annak, hogy csökkenne. Tehát ha kíváncsi vagy arra, hogy elérd-e a kínai Y-generációt, a válasz egy határozott "igen".

Exportálás Kínába: egy utolsó tipp

A Kínával kereskedni kívánó vállalkozásoknak emlékezniük kell arra, hogy ez egy hatalmas ország, szélsőséges regionális és kulturális eltérésekkel. Nincs univerzális megközelítés, ehelyett a márkáknak kutatást kell végezniük, és gondoskodniuk kell arról, hogy marketingjük mindig az általuk megcélzott ügyfélcsoportra szabott. Nézd meg dedikált kínai országkalauzunkat további betekintésért!

Inspirációt érzel vállalkozásod nemzetközi terjeszkedéséhez? DHL Express partnerkóddal szakértői útmutatást kapsz a globális szállítási szakértőktől.