#KisvállalatiTanácsadás

MyBudapester x DHL: A drop kiszállítása

Olvasási idő: 8 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
yellow and red DHL branded trainers

Mi történik, ha a luxuscipő-kiskereskedelem 80 éve ötvöződik 50 év logisztikai kiválóságával? Természetesen egy különkiadású, kötelező Budapester x DHL cipős együttműködés! Matthias Nebus-szal, a MyBudapester.com társalapítójával beszélgettünk, hogy többet megtudjunk kínálatuk ezen exkluzív kiegészítéséről, és tanácsairól a kisvállalkozások számára a márkapartnerségek ápolásáról és kihasználásáról a nagyság elérése érdekében.

Bemutatkozik a MyBudapester

"Tomasz partnerem jó kapcsolatot ápolt a helyi Budapester Schuhestores tulajdonosával, Schläwicke úrral, ezért úgy döntöttünk, egyszerűen megkérdezzük tőle, hogy létrehozhatnánk-e egy webáruházat a Budapester számára. Szerencsére igent mondott! Már akkor is nagyon jól ismertük az e-kereskedelmet, és tudtuk, hogy Budapester az elmúlt évtizedekben sikeres volt helyi szereplőként." 

"Aztán 2015 augusztusában elindítottuk a mybudapester.com – mi voltunk az első online áruház, amely a férfiak és nők luxuscipőire összpontosított. Több mint 2000 termék hatalmas választékával kezdtük, olyan csúcsmárkáktól, mint a Gucci, a Balenciaga és a Santoni."

A cipő történetének kezdete

Matthias és a Budapester csapat többi tagja szerette volna üzletét érdekesebbé tenni az Y generáció számára, és nemzetközi szinten is bővíteni üzletét. Bár nem voltak - és még mindig nem - cipőboltok, bővíteni akarták kínálatukat, hogy növeljék profiljukat a divatkereskedelemben. De ki tudna segíteni? Szerencsére volt valaki, akire gondoltak.

"Úgy gondoltuk, hogy egy olyan amerikai szupersztár, mint Jason Derulo, nagyszerű lehetőség lenne számunkra. Szerencsére volt egy barátunk, aki ismeri Jason Derulot – kapcsolatba léptünk vele, és elkezdtünk tervezni neki egy cipőt...  egy hamburgi művésszel." És ami a végterméket illeti? "Jason Derulo... Annyira tetszett neki a cipő, hogy a színpadon is viselte, és mindenhol, ahová utazott."

Jason Derulo holding a microphone

"Gondolkodj NAGYBAN, és hagyd figyelmen kívül az ellenzőket!"

Hikmet Sugoer együttműködése

Hikmet Sugoert nem kell bemutatni a tornacipő játékban. A SONRA Proto "Wildcats" -on végzett legutóbbi munkájától kezdve az ASICS Gel-Lyte III "The Sun" -ig 2008-ban , munkája legendás a cipők területén. Így amikor a Budapester úgy döntött, hogy a DHL-lel együttműködve is kiad egy limitált példányszámot, csak egy emberhez fordultak.

"Számomra a Hikmet egy ikon a német sportcipő kultúrában. A legnagyobb márkákkal dolgozott együtt, mint az Adidas és a Puma, és hihetetlen tudással rendelkezik, így helyes volt, hogy összefogtunk vele. Ráadásul nagyon jó srác" – mondja Matthias. "Természetesen a legjobbakkal akartunk együtt dolgozni ehhez a projekthez.  Hikmet ismeri a játékot (és) hihetetlen érzéke van a kiváló minőséghez és a dizájnhoz."

Szóval, hogyan közeledett hozzá Budapester? "(Hikmet ) soha nem dolgozott olyan luxusmárkával, mint a Budapester – ezért szerettünk volna találkozni vele. Egy Puma SONRA rendezvényen voltam, és megmutattam neki a Jason Derulo cipőt. Azt mondta: "Hé, őrült srácok! Amit csináltatok, tetszik! Csináljunk együtt valamit." és ez volt a kezdete."

A DHL 1

Alkotása – a DHL 1 – nem más, mint látványos – nemcsak a DHL 50 éves történetét ünnepli, hanem a fenntartható luxuscikkek világába lépve a jövő felé is bólint. Az ikonikus piros táskával, amelyet a DHL a válságövezetekben életmentő termékek biztosítására használ, mint a cipő lábujjdobozával, és magában foglalja az AviationTag fém cipőcímkéit, amelyeket a DHL szállító repülőgépek alkatrészeiből készítettek (a bevezetést nem más, mint Marcus Reckling, a DHL Express ügyvezető igazgatója készítette), a termékfejlesztési stratégia a szó legszorosabb értelmében vett együttműködés volt. "Az ötlet az, hogy megmutassuk,  hogy A luxus fenntartható is lehet" – mondja Matthias. " Számunkra ez az egyik legizgalmasabb projekt, amiben valaha részünk volt."

Hogyan talált partnert egy kkv egy globális márkában?

A DHL Express-szel való együttműködés lehetősége volt az, amire Budapester ugrott. Az augusztusi pekingi terjeszkedéssel, valamint a kínai piac számára elérhető e-butikozással globális szintű hatást akartak gyakorolni – ki lehetne jobb, mint a DHL?"A DHL nemcsak az egyik legnagyobb globális vállalat, hanem az egyik leggyorsabb is, ha szállításról, kreativitásról és döntésekről van szó, – teszi hozzá Matthias.

És ez nem is a pénzről szól. Mivel korlátozott számban, 300 pár áll rendelkezésre, ez az együttműködés inkább az expozícióról szól, mint bármi másról. "Ez nem mindig a profitról szól.  Tetszik az expozíció... különösen akkor, ha olyan óriással dolgozik, mint a DHL - ezt nem minden nap teszi ...  Biztos vagyok benne, hogy a cipő néhány másodpercen belül elfogy, ezért ennél nagyobbra kell gondolnom. Valami olyat szeretnénk létrehozni, ami nagyobb, mint egy átlagos cipő. A nagy felhajtás és médiavisszhang, valamint a sneaker-rajongók és cipőimádók körében világszerte tökéletes lenne!"

Fontos az együttműködés a kkv-k számára? "Mindkét partner számára előnyös, és mindig szórakoztató látni, hogy más vállalatok hogyan végzik munkájukat... (Szerintem) az egyik legfontosabb dolog a kkv-k számára "Matthias hozzáteszi, hogy ez lehetővé teszi a kisvállalkozások és a kkv-k számára , hogy a nagyobb cég erejét és tudását használják a növekedéshez – és hogy a nagyobb cég maga is tanulhat néhány dolgot. És a kockázatok? Egyik sem, tényleg. Ebben az esetben csak azt, hogy nagyobb biztonságra lehet szükségük az indításkor. 

Szóval, ha együttműködésről van szó, hogyan közelíti meg a Budapester az embereket? "Ha van egy ötletünk, és találunk egy céget, amelyről úgy gondoljuk, hogy megfelelő lenne ehhez a projekthez, legtöbbször egyszerűen megkeresem őket – vagy felhívom őket, e-mailt vagy üzenetet küldök a LinkedIn-en keresztül." Matthias számára úgy tűnik, nincs vesztenivalója, és mindent, amit nyerhetnek, ha megközelítik azokat, akikről úgy gondolják, hogy jól illeszkednek.

Yellow and red DHL branded trainers and bag

Nem csak új partnerségek, új piacok is 

A kínai e-boutique és pekingi iroda elindításával Matthias és csapata számára sok szempontot kellett figyelembe venni a sikeres nemzetközi terjeszkedés irányításához. Amikor a legfontosabb dologról volt szó, világos volt. Helyismeret.

"Mindig szükséged van egy helyire. Legyen szó Ausztriáról vagy Ausztráliáról."

Mindent lefordítani angolra és kínaira csak a jéghegy csúcsa. Amikor Kínáról volt szó, Budapesternek fel kellett készülnie. "Még akkor is, ha a szerver adminisztrációról van szó, német cégként nem tudsz Kínában tőzsdére lépni, ha nincs szervered Kínában... " hozzátéve, hogy " nem tud (gyors) weboldalt indítani Kínában, mert a betöltési időt egyszerűen leminősítik a kormánytól." 

A nemzetbe költöző cipőüzlet esetében az emberibb megfontolások is vannak. "Ha Kínáról van szó... A méretek teljesen eltérőek, mert általában 35-től kezdődő méreteink vannak ... De a kínai embereknek szükségük van 33-ra. Ez az, amire szükséged van. Ha nincs meg, nem mehetsz oda lakni."

És ez nem csak Kínára igaz – Matthias szerint különbségek vannak az egész világon. Legyen szó magukról a termékleírásokról, az árakról, vagy akár arról, hogy mit csinál a konkurencia – nem is beszélve a szállításról –, rá kell hangolódni a helyi színtérre. Matthias szerint azonban a DHL mindenkinél jobban felszerelt – és "... A mi szempontunkból nincs más logisztikai partner, akivel együtt akarnánk dolgozni." Tekintsd meg részletes e-kereskedelmi országútmutatóinkat a globális kereskedelemmel kapcsolatos információkért.

Globális szállítási stratégia

Mielőtt partnerségre lépett volna a DHL Express-szel, Matthias tisztában van azzal, hogy mi volt a legnagyobb probléma a Budapester számára: "Szállítás globálisan. Hatalmas problémáink voltak az EU-n kívüli országokba, például az Egyesült Államokba és Kínába történő szállítási idővel. Néha több mint három hétbe telt, mire a csomagot kézbesítették." Most, hogy a DHL az oldalukon áll, a történet némileg megváltozott. "Ma visszajelzéseket kapunk például Los Angeles-i ügyfelektől.   Két nappal azután, hogy megrendelték a terméket, felhívnak minket, és megkérdezik, hogy őrültek vagyunk-e, hogyan lehetséges, hogy gyorsabbak lehetünk, mint az amerikai srácok."

Hogyan javította a DHL Express a Budapester e-kereskedelmi kínálatát? Nos, minden a kézbesítésben van, és szerencsére a DHL Express tud egy-két dolgot a nemzetközi kereskedelemről és a globális szállításról . A DHL ügyfélkapcsolati menedzsere tanácsot adott a nemzetközi fizetések és bevásárlókosarak beállításához, valamint a kézbesítési értesítések javításához. "Kis információk, mint például... Ha most rendel, holnap 15 órakor megkapja például a (csomagot) - információk, amelyekre szüksége van... Integráltuk az oldalra, és ez nagy lökést ad (az értékesítésben)." 

És mi a helyzet a weboldal állapotfelmérésével? Segített? Miután elkezdte, Matthias most megjegyzi, hogy "az összes probléma 80-95% -a megoldódott, és amikor az EU-n kívüli országokról van szó, dolgozunk rajta. Most mi vagyunk az első online áruház, aki integrálta a vámokat és adókat, valamint az expressz szállítást az árba. Tehát nincs más fizetés az ügyfél számára, és még mindig olcsóbbak vagyunk, mint versenytársaink."

Mártogatni egy lábujjat a tornacipős jelenetben

Ez lépésváltásnak tűnik a vállalat számára, akkor miért cipők? "Nem vagyunk tornacipőbolt, ahogy mondtam, és számunkra most tényleg a hangsúly az ezredfordulósokon van, mert a hype olyan nagy... Azt hiszem, más, mint a többi luxus online bolt." És a DHL 1-hez? "... a hangsúly természetesen az egész sneaker közösség, ahol nagyszerű Instagram-fiókokkal rendelkezik, mint például a HYPEBEAST vagy a Highsnobiety, vagy  a Sneakers Magazine - amelynek több mint egymillió követője van, a világ egyik legnagyobb magazinja Ausztráliából. Ma azt írták nekünk, hogy segíteni fognak nekünk Ausztráliában népszerűsíteni, és nagyon tetszik nekik az ötlet."

Ami a többi influencert illeti, Matthiasnak van néhány neve – és ők szerepelnek majd az exkluzív promóciós videóban, amely közvetlenül a cipők előtt fog megjelenni. "Mefyou modell, Dajana divatblogger, Gong Bao breaktáncos... Célunk, hogy megmutassuk, hogy globális csapatunk van a világ minden tájáról." 

press release screenshot

A DHL 1 népszerűsítése a világban

A co-branding marketing trükkös dolog lehet, de ebben az esetben minden a teaserről szól. "Ez egy nagyon részletes cipő – ami inkább a világ tornacipőinek való.  Nincs beszélgetés, semmi, csak a három influencer van a videóban, részletek a cipőről és egy igazán érzelmes film."

Ennek alátámasztására a Budapesternek rengeteg terve van. "Létrehoztuk a Facebook, az Instagram, a GoogleAds és más csatornák összes hirdetését... és bannerek a honlapunkon, hogy minden felhasználó részt vegyen ebben a projektben. Szinte mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a kampány (futás) valóban jól működjön.  Természetesen mindent lefordítottunk angolul és kínaiul is. És igen, minden (ez) lehetséges, természetesen hírlevelekkel. Minden ügyfelünknek információt küldünk, (és) különleges együttműködésünk van partnereinkkel, akik átirányítják webhelyünkre."

És ez nem csak egy digitális kampány – távolról sem. "Elkezdtünk néhány egyszerű kis matricát is felragasztani a csomagolásunkra  ... 50 év DHL, a cipő és a megjelenési dátum, semmi más. Amikor meglátja azt a fickót, aki itt veszi át a csomagokat, és több száz csomagja van az oldalán lévő matricákkal, úgy gondoljuk, hogy sokan látni fogják - amikor a srác elviszi a DHL központba, és akkor az egész világon megy. Olyan sok kapcsolatot tudunk elérni 10 000 vagy 20 000 matricával – talán 100-200 000 ember, aki ezt látni fogja." 

Hat hónapnyi erőfeszítés és a projekten dolgozó húszfős csapat után az izgalom szintje magas. És van egy együttműködés, amelyet Matthias és csapata szívesen utánoz - BVG x Adidas 2019-es jegycipője. "Sokszor láttam a videót.  Hikmettel beszélgettem erről, mit tehetnénk jobban. Csak... egy berlini cég, a BVG, igen, de a videó és az összes marketing, még a Guardian, a New York Times, mindenki írt róla cikket. Őrület volt...  Minden alkalommal, amikor meglátom a videót, libabőrös leszek, mert hogyan lehet ekkora hatása egy ilyen együttműködésnek? Az ilyen reklámokért nem lehet fizetni."