Is jouw bedrijf klaar om internationaal te groeien?

Garry Mockeridge
Garry Mockeridge
Ontdek het contentteam
4 min lezen
Delen
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Delen
man and woman looking at map of the world

Jouw product internationaal verkopen is de meest efficiënte manier om meer klanten te werven, en internationaal gaan is voor de meeste KMO's een logische keuze. Er zijn echter verschillende cruciale factoren waarmee je rekening moet houden en taken die je moet kunnen afvinken voordat je aan deze spannende reis begint. Hieronder vind je enkele cruciale punten.

Bereid je voor op internationale handelsvoorwaarden

De wereldhandel groeit nog steeds, ondanks de vele recente uitdagingen. Volgens de DHL Global Connectedness Index lag de wereldwijde handel in goederen in 2022 10% boven het niveau van vóór de pandemie. En de solide gegevens en onderzoeken die zijn uitgevoerd voor de DHL Trade Growth Atlas wijzen ook op enorme kansen om de handel verder te laten groeien.

Hoewel de algemene trend opwaarts blijft, wordt verwacht dat de wereldhandel de komende tien jaar zal vertragen. Het World Economic Forum meldt dat de handelsgroei tot 2031 naar verwachting slechts 2,3% zal bedragen, tegenover de voorspelde groei van 2,5% voor het bbp, volgens het Global Trade Model1 van Boston Consulting Group. Deze groeivertraging is te wijten aan de effecten van de bovengenoemde uitdagingen: de pandemie, oorlog en protectionisme, plus de steeds toenemende spanningen tussen China en de VS, en China en de EU.

Voordat je internationaal gaat, wil je misschien jouw langetermijnprognoses aanpassen om rekening te houden met deze groeivertraging. En het risico bestaat dat handelsspanningen problemen in jouw supply chain kunnen veroorzaken die je oorspronkelijk niet had verwacht. Denk dus van tevoren na over het oplossen van mogelijke problemen. Heb je bijvoorbeeld alternatieve leveranciers, indien nodig? Beschik je over een inventaris van potentieel risicovolle voorraad of materialen? Kom meer te weten hoe je ervoor kan zorgen dat je je nieuwe klanten in het buitenland niet teleurstelt.

woman putting sticky notes on a window

Bepaal je prioriteiten

Wat is de drijfveer achter jouw ambitie om je activiteiten internationaal uit te breiden? Is het jouw wens om jouw reputatie te vergroten of streef je naar een kostenverlaging? Wat de reden ook is, als je het antwoord kent, kun je hierdoor de juiste keuzes maken.

Onderzoek jouw potentiële nieuwe markten

Grondig marktonderzoek kan een deel van het risico wegnemen om internationaal te gaan. Hier zijn vijf belangrijke factoren om te onderzoeken.

Cultuurverschillen en klantvoorkeuren

Beiden kunnen betekenen dat je jouw marketing, jouw product of leveringsopties moet aanpassen. Omdat wij klanten al jarenlang bijstaan bij het betreden van nieuwe markten, kunnen we jouw helpen met alle logistieke vragen en leveringsvoorkeuren. 

woman typing on a laptop

Wet- en regelgeving

Van HR-regels tot milieuvoorschriften, wetten kunnen van invloed zijn op de manier waarop je zaken doet. Ze zijn natuurlijk ook aan verandering onderhevig. Het kan dan ook zijn dat je jouw product moet aanpassen om aan lokale wetgeving te voldoen.

De concurrentie

Net als bij het lanceren in eigen land, moet je onderzoek doen naar de concurrentie. Hoe en waarom ze zijn geslaagd in hub opzet? Zoek uit hoe je hen kunt overtreffen. Vergeet niet dat je een buitenlandse markt betreedt en tegenover gevestigde spelers komt te staan. Je bevindt je dus in een nadelige positie, althans in het begin.

Kosten                                                                                                                              

Deze kunnen over de hele wereld sterk variëren - en een aantal vervelende verrassingen met zich meebrengen - dus je moet al jouw kosten grondig onderzoeken voordat je jouw budget voor uitbreiding samenstelt.

Marketing                                                                                                                                  

De effectiviteit van verschillende marketingkanalen kan van land tot land verschillen, dus je moet dit onderzoeken voordat je jouw marketingstrategie ontwikkelt. Een voor de hand liggende fout zou zijn om te veel van jouw budget uit te geven aan digitale marketing in een land met een lage internet- of mobiele penetratie.

DHL courier scanning parcel

Zorg voor een solide toeleveringsketen

Het is belangrijk om een solide toeleveringsketen op te zetten waarmee je klanten in jouw nieuwe overzeese markten tevreden kunt stellen. COVID-19 heeft de fragiele aard van wereldwijde toeleveringsketens blootgelegd - van fabrieken die onder hun capaciteit draaien vanwege een gebrek aan werknemers, tot goederen die vastzitten in havens omdat er niet genoeg vrachtwagenchauffeurs waren om ze te vervoeren.

Hoewel niemand kan zeggen of en wanneer de volgende pandemie zal komen, zijn de risico's die worden veroorzaakt door andere factoren, zoals de eerder besproken handelsspanningen, duidelijk. Dus voordat je internationaal gaat, moet je de risico's voor jouw supply chain methodisch identificeren, beoordelen en beperken. Zo kan je mogelijke schade aan de kwaliteit van jouw product voorkomen en de continuïteit en reputatie van jouw bedrijf beschermen.    

Naast voor de hand liggende risico's, zoals een te grote afhankelijkheid van een klein aantal leveranciers, kunnen dit ook minder voor de hand liggende risico's zijn, zoals risico's rond cybersecurity.

Bouw een sterk lokaal netwerk op

Als je internationaal uitbreidt, loont het om sterke lokale netwerken op te bouwen. Vestigen in een andere cultuur en een nieuw land is altijd lastig. Contacten die de lokale procedures begrijpen, en zich bewust zijn van de nuances, zijn dan ook van onschatbare waarde.

Doe je best om goede vertrouwensrelaties op te bouwen met je buitenlandse medewerkers en leveranciers. Neem de tijd om meer te weten te komen over hun verschillende gewoontes. Hoewel dit misschien behoorlijk tijdrovend is, is het van nog groter belang wanneer je collega's en leveranciers zich op een grote afstand van jou bevinden. Het is ook de moeite waard om te netwerken met lokale zakelijke contacten. Het kan je zelfs preferentiële tarieven opleveren of je helpen potentiële lokale investeerders te vinden.

Het is duidelijk dat de belangrijkste mensen om relaties mee op te bouwen jouw nieuwe buitenlandse klanten zijn. Je begint met een achterstand wanneer je een nieuwe markt betreedt, dus het is van vitaal belang om een klantenbestand op te bouwen dat tevreden is met jouw producten en service. Onthoud altijd dat het veel duurder is om een nieuwe klant te werven dan om er een te behouden. En er is geen land ter wereld waar tevreden klanten jouw merk niet zullen aanbevelen aan vrienden en kennissen.

man receiving parcel from DHL courier

Ken de houding van jouw klanten ten opzichte van levering en retourzendingen

Hoe veeleisend jouw buitenlandse klanten zijn, hangt af van het land of de landen waarnaar je uitbreidt. Natuurlijk zullen hun verwachtingen ook afhangen van wat voor soort product je aan hen verkoopt.

Wat je ook beslist, het heeft een effect op zowel de totale kosten als de snelheid van de leveringen. Jouw opties omvatten vrachtwagen-, spoor-, zee- en luchtvervoer, evenals combinaties van verschillende transportkeuzes - afhankelijk van waar jouw markt en magazijn zich bevinden. Zal de klant er steeds zijn wanneer je levert? Indien niet, dan heb je een partner nodig die On Demand Delivery kan aanbieden, zodat ze een tijdstip kunnen opgeven dat bij hem past. 

Verwachten jouw klanten om gratis te kunnen retourneren? Voor sommigen is het betalen voor retourzendingen een dealbreaker. Je moet dus nagaan hoe jouw consument hier tegenover staat. Indien nodig zou je gratis retourneren in jouw kosten kunnen opnemen.

Zorg ervoor dat je voldoet aan de douanevoorschriften

De douanevoorschriften verschillen van land tot land. Lokale websites van bedrijfsverenigingen vormen een geweldige bron aan informatie om meer inzicht te krijgen in de douaneregelgeving. Het is aan jou om na te gaan wat al dan niet verboden of beperkt is in het land waar je wenst te leveren.

Je kunt een makelaar inhuren om op te treden als je agent tijdens het verzendproces, om je te helpen bij het voorbereiden van documenten en het inklaren van goederen voor de douane. Bij DHL Express maakt dit deel uit van onze service voor onze klanten.

DHL zorgt ervoor dat jouw douanepapieren correct zijn voordat ze aan de autoriteiten worden overhandigd. Onze export- en inklaringsexperts kunnen je helpen met handelsovereenkomsten, het indienen van zendingsaangiften en tariefclassificaties, evenals het berekenen van invoerrechten en belastingen voordat je goederen over de grens worden vervoerd. Ze zullen ook helpen met het opstellen van noodplannen door directe ondersteuning en begeleiding te bieden. Als een financiële of natuurramp bijvoorbeeld van invloed is op jouw vermogen om goederen aan klanten in het buitenland te leveren, moet je een herstelplan hebben. DHL kan hier ook mee helpen. Neem contact met ons op.

hand sticking label on parcel

Gebruik de juiste etikettering

Wees altijd zo nauwkeurig mogelijk bij het invullen van papierwerk. Als jouw papierwerk onvoldoende gedetailleerd is, kan dit vertragingen veroorzaken, wat de ontevredenheid van de consument zal vergroten. 

Houd rekening met speciale vereisten

Enkele overwegingen zijn:

  • Verpakking om jouw product te beschermen tegen fysieke schade
  • Sterke containers gebruiken
  • De koper helpen bij het identificeren van een zending
  • Oververpakking vermijden en de gewichtsverdeling gelijkmatig houden
  • Pallets gebruiken als buffers indien nodig
  • Het vermijden van product- en merknamen op de buitenkant van de dozen, die tot diefstal kunnen leiden

Maak optimaal gebruik van open grenzen

Vrijhandelsovereenkomsten (FTA's) hebben de groei van bedrijven gestimuleerd door bedrijven te helpen handel te drijven met een steeds groter publiek. Dit heeft geleid tot een betere levensstandaard en heeft gezinnen in staat gesteld toegang te krijgen tot meer betaalbare geïmporteerde goederen en diensten. Uiteindelijk, dankzij het wegnemen van handelsbelemmeringen, kunnen zelfs de kleinste bedrijven concurreren en gedijen op wereldschaal.

De VS hebben momenteel bijvoorbeeld vrijhandelsovereenkomsten met 20 landen, wat betekent dat internationale handel een cruciaal onderdeel van de economie is geworden, naast de stroom van binnenlandse goederen. Volgens de International Trade Administration 2 exporteerden meer dan 277.000 Amerikaanse bedrijven in 2021 goederen, en 97,4% van die bedrijven waren kleine en middelgrote ondernemingen. Toch blijft het complexe douaneproces een belangrijke mentale en logistieke barrière omwille van de verschillende procedures en papierwerk. Gelukkig beloven verschillende moderniseringsinspanningen van de douane verbeteringen in hun algehele efficiëntie, zoals de implementatie van single windows en een grotere uitrol van automatiseringstechnologieën.

Hoewel de groei van de handel wereldwijd naar verwachting zal vertragen, zijn er volgens de OESO tekenen van verbetering3. En de meeste regio's werken eraan om bedrijven meer mogelijkheden te bieden om deel te nemen aan internationale handel, waardoor het voor kleine en middelgrote bedrijven gemakkelijker wordt om internationaal te gaan.

man and woman in warehouse

Navigeren door wet- en regelgeving

Wetten verschillen aanzienlijk over de grenzen heen. In de VS leggen de Foreign Regulations and Standards bijvoorbeeld bepaalde beperkingen op aan dierlijke producten, textiel en elektronica. Bezoek Trade.gov voor meer informatie over Amerikaanse en buitenlandse normen, evenals specifieke vereisten en voorschriften.  Voor regelgeving binnen de EU kan je een kijkje nemen op de website van de Europese Commissie.

Hoewel import en export altijd sterk gereguleerd zijn, zijn wetten onderhevig aan verandering en worden er regelmatig nieuwe regels ingevoerd, gedreven door verschillende factoren, van politiek tot duurzaamheid. Een actueel voorbeeld van een politiek gedreven verandering is de nieuwe, post-Brexit-regelgeving voor de handel tussen het VK en de EU4.

En een voorbeeld van een nieuwe wet op het gebied van duurzaamheid is het EU-verbod op invoer in verband met ontbossing. Bedrijven die producten importeren die zijn gemaakt van hout, vee, cacao, koffie, palmolie en soja, zullen een "due diligence"-verklaring moeten verkrijgen die bevestigt dat de goederen niet afkomstig zijn van ontboste gronden of verband houden met bosdegradatie5.

Het is dus belangrijk om up-to-date te blijven. DHL blijft op de hoogte van wijzigingen in douanevoorschriften en -procedures om ervoor te zorgen dat ze te allen tijde voldoen aan de best practices en ze ook toepassen. We zijn zo in staat om vertrouwen en sterke relaties op te bouwen met douaneautoriteiten over de hele wereld, wat helpt bij een vlotte inklaring van jouw goederen.    

Voor meer hulp en advies over internationaal actief zijn, kun je contact opnemen met jouw DHL-vertegenwoordiger. Maak vandaag nog een zakelijke account aan.