Belgium
#AdviesVoorKleineBedrijven

Hoe kun je snelle bedrijfsgroei managen?

5 minuten lezen
Delen
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Delen

Je bedrijf groeit snel. Heel snel. Dat is goed nieuws, toch? Fout! Als je niet goed voorbereid bent, kan het ook een ramp zijn. Hoe kan je jouw bedrijf zo goed mogelijk opschalen en steeds de juiste beslissingen nemen?

Je bent een succesvolle startup, maar in wezen run je nog steeds alles zelf. Plots merk je dat je te snel groeit, misschien heeft wat growth hacking zijn vruchten afgeworpen, maar het wordt een worsteling om elk aspect van je bedrijf nauwlettend in de gaten te houden. Wat doe je? 

Je moet een 360-graden overzicht van je bedrijf maken om er zeker van te zijn dat je niet alleen naar de cijfers kijkt. Je team moet de juiste mentaliteit hebben voor de ontwikkelingsfase van je bedrijf. Daarnaast moet iemand ervoor zorgen dat iedereen op dezelfde lijn zit.

Vermijd kwetsbaarheid van de startup-mentaliteit

Start-ups kunnen bijzonder kwetsbaar zijn voor denkfouten. Het is verleidelijk om vast te houden aan de mentaliteit die je geholpen heeft toen je nog maar een paar mensen in één ruimte was. Maar nu je klanten hebt en echt momentum opbouwt, zullen er dingen moeten veranderen. Voor veel start-ups betekent opschalen simpelweg meer, maar dit is niet altijd de juiste manier om er mee om te gaan. Bob Sutton, expert in organisatiegedrag aan de School of Engineering van Stanford, zegt: "Het kenmerk van succesvol opschalen is weten wanneer je op de rem moet staan zodat je later terug sneller kunt groeien. Er zijn veel dingen die vroeger werkten maar nu niet meer, dus je moet ze loslaten. Er zijn waarschijnlijk een heleboel dingen die je altijd hebt gedaan die je zonder dat je het beseft vertraagden."

Het is ook belangrijk om bewust te zijn van andere bedrijfsmentaliteitsvallen in tijden van drastische verandering, zoals groepsdenken.

Behoud jouw bedrijfscultuur

Je zult de organisatiecultuur aan jouw lanceringsmissie moeten koppelen. Zorg ervoor dat jouw huidige team de kernwaarden van jouw bedrijf blijft uitdragen. Geef medewerkers een verantwoordelijkheidsgevoel door degenen te belonen die de bedrijfscultuur levendig houden. Zorg er ook voor dat jouw selectieprocedure de waarden van potentiële medewerkers test. Olga Vidisheva, oprichtster en CEO van Shoptiques, zegt: "Het opbouwen van een geweldige bedrijfscultuur begint met de eerste paar medewerkers. Het wordt nadien versterkt door elke extra aanwerving. Het is aan hen om te helpen een positieve can-do attitude te behouden terwijl we groeien."

Merkconsistentie behouden wanneer je een multinational wordt

Wanneer schaalvergroting snel gebeurt, kunnen zelfs bedrijven dat een duidelijk merk hebben beginnen wankelen. Ze verliezen focus als het neerkomt op belangrijke zaken zoals de missie en visie. Naarmate een bedrijf groeit, kan er motivatie zijn om de productie-, verzend- en/of huurkosten te verlagen. Klanten zullen echter altijd een afname van een product- of servicekwaliteit opmerken. Seth Gaffney, mede-oprichter van techbureau Preacher, zegt: "Veel bedrijven zijn techplatforms met merken die eromheen zijn gebouwd." Het is gemakkelijk om een groeiend merk verkeerd te begrijpen. Veel jongere consumenten "eisen" dat merken waarden en een doel hebben. En nu is het gemakkelijk om te zien of bedrijven deze gaandeweg opgeven om geld te besparen", zegt Gaffney. Het consistent houden van jouw merk is een teaminspanning en elke afdeling moet mee zijn. Zorg ervoor dat jouw berichtgeving inspirerend is, omdat dit werknemers zal aanmoedigen om de richtlijnen van jouw merk te volgen. 

Snel opschalen? Geen paniek

Als je bedrijf een enorme groei kent, kan het zijn dat je niet aan jouw fulfillment kan voldoen. Er zijn een paar oplossingen voor dit probleem. Ga na wat het beste bij jouw bedrijf past.

1. In-house orderafhandeling – zelf de opslag- en verzendactiviteiten beheren, in jouw eigen faciliteit, met jouw eigen personeel. Deze optie is het beste als je al een opslagruimte hebt. 

2. Fulfillment outsourcen – dit betekent het gebruik van orderafhandelingscentra of grootschaligere externe logistieke bedrijven (3PL) om bestellingen voor jou te stockeren, in te pakken en te verzenden. Deze optie werkt goed als je grote aantallen bestellingen moet uitvoeren. 

3. Dropshipping – met behulp van dropship-leveranciers, die bestellingen rechtstreeks bij jouw klanten afleveren. Dropshippers factureren je alleen voor de producten die je verkoopt.  Deze optie is goed voor onvoorspelbare of fluctuerende ordervolumes.

4. Hybride oplossingen voor orderafhandeling - het combineren van de bovenstaande opties is ook een populaire oplossing voor groeiende bedrijven. 

5. Introduceer een bedrijfsbrede tool voor betere communicatie - platforms zoals Slack brengen berichten naar één plek. Onderwerpen kunnen worden gesegmenteerd door kanalen te maken voor verschillende onderwerpen of taken. 

6. Begrijp waarom je bedrijf groeit – bepaal precies wat jou onderscheidt van jouw concurrentie. Houd hier rekening mee in jouw bedrijfsmodel.