#AdviesVoorKleineBedrijven

Affiliate Marketing: wat is het? Heeft je bedrijf het nodig?

Anna Thompson
Anna Thompson
Ontdek het contentteam
6 minuten lezen
Delen
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Delen
graphic of two people using a laptop

Affiliate marketing genereert 16 procent van alle online bestellingen1. Dat is big business. Maar wat is het en hoe kan je het gebruiken om jouw e-commercebedrijf te laten groeien?

Hoe kun je klanten naar je website trekken? Als je eigenaar bent van een e-commercebedrijf, is de kans groot dat die vraag je een bezighoudt.

Jouw marketingstrategie omvat waarschijnlijk één, of bij voorkeur een combinatie van enkele kanalen: betaalde advertenties, sociale media en SEO-optimalisatie om klanten aan te trekken. Maar er is één marketingprogramma waarbij je niets te verliezen hebt. Je moet er vooraf geen geld in investeren. Je betaalt pas een vergoeding wanneer er een verkoop is doorgegaan. We hebben het over affiliate marketing. 

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing houdt in dat je samenwerkt met een gevestigd e-commerce merk of platform dat het soort klanten aantrekt dat je wilt aantrekken. Je vraagt hen om jouw product of dienst te promoten bij hun publiek. In ruil daarvoor geef je hen een percentage van de omzet van elke verkoop die zij genereren, wat zij als commissie opnemen.

Stel, je hebt bijvoorbeeld een webshop die luxe zonnebrillen verkoopt. Je benadert een high-end lifestyle blog en vraagt hen om jouw product op te nemen in hun 'Must Have Holiday Buys' overzicht, met een 'klik om te kopen' link naar jouw website. Jouw product wordt gezien door een groter publiek. Het bereikt jouw doelgroep, wat jouw kansen op een verkoop verhoogt. De eigenaar van de blog ontvangt commissie voor elk paar zonnebrillen dat verkocht wordt. Win-win.

De vijf voordelen van affiliate marketing

  • Laag financieel risico – je betaalt pas commissie aan jouw affiliate partner wanneer er een verkoop plaatsvond.
  • Als klein bedrijf kun je een groot publiek bereiken tegen veel lagere kosten dan wanneer je betaalt voor impressies.
  • Als je een nicheproduct verkoopt, kan het opportuun zijn om samen te werken met een affiliate partner om jouw doelgroep te bereiken.
  • Consumenten zijn eerder geneigd een product bij je te kopen als het is aanbevolen door een vertrouwde website of iemand die ze waarderen. Bijna de helft van de shoppers houdt rekening met de mening van bloggers en sites met redactionele inhoud voordat ze een online aankoop doen.2
  • Affiliate marketing kan de SEO-ranking van jouw website een boost geven. Deze zal immers profiteren van de backlinks van de blogs, sociale pagina's en websites van jouw affiliates.

Het is dus geen verrassing dat 80% van de merkenooit affiliate marketing heeft gebruikt!

hand holding a mobile phone

Hoe begin je eraan?

Stap 1: Vind de perfecte affiliate partner

Je eerste stop bij het zoeken naar een affiliate partner zou een affiliate netwerk moeten zijn. Beschouw het als een tussenpersoon die jou (het 'affiliate programma') verbindt met duizenden content makers (de 'uitgevers') die jouw product kunnen promoten. Dit kan eender wie zijn: van bloggers, tot social media influencers, tot gespecialiseerde kortingswebsites.

Affiliate netwerken fungeren als een 'all-in-one' oplossing die je technische ondersteuning biedt om je affiliate programma op te zetten, verkopen te volgen, commissiebetalingen te beheren, en analyses met je te delen (zoals klantbetrokkenheid en sectoranalyse). Door lid te worden van een affiliate netwerk, hoef je niet te investeren in extra affiliate tracking oplossingen.

Let wel op; affiliate netwerken rekenen kosten aan voor hun diensten. Ga na wat het beste past binnen je budget. Als je een kmo bedrijf bent, kan een affiliate netwerk met commissiegebaseerde kosten je beter uitkomen dan een netwerk met maandelijkse kosten. Zo moet je pas betalen wanneer men een aankoop heeft gedaan.

Natuurlijk kan je ervoor kiezen om een shortcut te nemen. Je kan zelf bedrijven of individuen gaan contacteren. Misschien heb je een specifieke website in gedachten waarvan je weet dat die perfect past bij je product. Of misschien heb je een blogger ontdekt die regelmatig producten reviewt binnen jouw sector. Je kan de blogger dan ook gewoon rechtstreeks benaderen. Voordat je met hen in zee gaat, kan je wel best hun platform grondig doornemen. Ga na of de demografie van hun publiek overeenstemt met jouw doelgroep. Tools zoals SimilarWeb kunnen je helpen om bezoekersaantallen van een website, het bouncepercentage, de consumentenintentie en de demografische samenstelling te identificeren.

Stap 2: Bepaal de commissie

Nadat je een affiliate partner hebt gekozen, moet je een tarief afspreken. Hoe genereuzer u bent, hoe meer de uitgever zal worden gestimuleerd om uw product echt op de best mogelijke manier te promoten. En vergeet niet dat het rendement op de investering (ROI) die je hier maakt, verder gaat dan de initiële verkoop. Je krijgt toegang tot nieuwe klanten die je keer op keer kan remarketen.

Stap 3: Voeg een stimulans toe

Een goede manier om klanten aan te moedigen om te kopen, is door hen exclusieve deals of kortingen aan te bieden. Ze zullen eerder geneigd zijn om op de link van de uitgever naar jouw product door te klikken wanneer er een promotiecode of aanbieding aan is gekoppeld. Ga dus na wat je kan doen om een klant aan te trekken.

Stap 4: Volg je voortgang 

Zoals vermeld in Stap 1, als je je affiliate programma via een affiliate netwerk uitvoert, krijg je al enkele basis tracking tools om de gegenereerde verkopen te monitoren. Maar als je liever zelf een affiliate uitgever vindt, kun je een tracking programma intern uitvoeren, met behulp van de juiste software.

Affiliate tracking software biedt de interface en infrastructuur die nodig zijn om je affiliate programma te beheren. Hierdoor kan je de regels en beleid bepalen, producten en creatieve content toevoegen, leads en verkopen volgen, communiceren met affiliates, betalingen beheren en meer.

Natuurlijk is hier een prijskaartje aan verbonden – hetzij een eenmalige vergoeding of een abonnement. Je zult merken dat dit op termijn mogelijks goedkoper is dan te werken met een affliate network.

Drie affiliate netwerken om je op weg te helpen

PeerFlyclaimt het snelst groeiende affiliate netwerk ter wereld te zijn, met 75.000 actieve publishers in 165 landen, die al miljoenen leads en verkopen hebben gegenereerd. 6

Awin werkt met meer dan 13.000 actieve adverteerders en 100.000 publishers, voornamelijk in Europa, hoewel het Amerikaanse netwerk snel groeit. 7 Het is actief in alle sectoren, maar de focus ligt voornamelijk op financiën, mode-, sport-, beauty-, huis- en tuin- en reisproducten.

ShareASale8 is een van de grootste affiliate netwerken ter wereld. Het bedrijf biedt verkopers indrukwekkende functies, waaronder realtime tracking van bannerklikken en verkopen, tools om ondernemingen te segmenteren, en webinars om hen te helpen hun prestaties te verbeteren.

Een laatste – en belangrijk – punt om rekening me te houden bij het kiezen van een affiliate partner: vergeet niet om naar het grotere geheel te kijken. Als je zorgvuldig kiest en investeert in een partner voor de lange termijn, kun je een sterke community van merkambassadeurs opbouwen. Wanneer zij jouw product promoten zal dit authentieker lijken.

Affiliate marketing zou slechts een onderdeel moeten zijn van de e-commercestrategie van jouw merk. Praat vandaag nog met een DHL-expert om andere manieren te ontdekken om jouw bedrijf te laten groeien.  

1 - Awin, december 2018  

2 - Awin, december 2018  

3 - Awin, december 2018  

4 - Awin

5 & 6 - Peerfly

7 - Awin

8 - ShareASale