Belgium
#AdviesVoorKleineBedrijven

Hoe kan je jouw bedrijf laten groeien?

Anna Thompson
Anna Thompson
Ontdek het contentteam
8 minuten lezen
Delen
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Delen
two women smiling at tablet screen

Elke eigenaar van een kmo wil zijn bedrijf laten groeien - van het uitbouwen tot een winstgevend internationaal bedrijf tot een wereldwijde brand. Wat jouw ambities ook zijn, als een van 's werelds grootste en meest internationale bedrijven kunnen wij je helpen je bedrijf te laten groeien.

Wat is bedrijfsgroei?

Ondernemers hebben verschillende ideeën over bedrijfsgroei. Jij moet bepalen wat bedrijfsgroei voor jou betekent. Wil je een groter klantenbestand? Is het een uitbreiding van jouw assortiment? Gaat het om een hogere omzet? Of is jouw doel een hogere winst? Wil je een groter deel van de markt innemen? Meer mensen aannemen? In meer landen verkocht worden?

Hieronder vind je enkele strategieën die je kunnen helpen bij het opstellen van jouw bedrijfsplan.

Een groeiplan. Wat is het en waarom is het belangrijk?

Wanneer je een bedrijf runt, is het al moeilijk genoeg om bij te houden wat er dagelijks gebeurt. Je hebt geen tijd om verschillende groeistrategieën uit te proberen en bij te houden wat er succesvol is of faalt. .

Een groeiplan dwingt je om vooruit te kijken. Het schetst waar je jouw bedrijf in de toekomst ziet. Meestal wordt hier een tijdlijn van de volgende twee jaren aan gekoppeld en worden er doelen bepaald per kwartaal. Aan het einde van elk kwartaal kun je zien welke doelen je hebt behaald en welke niet.

De belangrijkste redenen waarom zo'n groeiplan belangrijk is, zijn:

 • het monitoren van je marktaandeel en penetratie (dat moet toenemen anders maak je eerder verlies dan winst)
 • je helpen eventuele verliezen van je bedrijf te compenseren
 • toekomstige risico's minimaliseren
 • investeerders een overzicht geven van toekomstige groei
 • concrete inkomstenplannen tonen
tattooed hand holding a paper

Manieren om je bedrijf te laten groeien

Zoals hierboven vermeld, is het aan jou om te bepalen hoe je de groei van je bedrijf meet. Maar afhankelijk van je ambities en wat je wilt bereiken, zijn hier enkele dingen om over na te denken. Ze zullen je helpen om je doelen te bereiken.

Gebruik klantenonderzoek

Als je kunt vaststellen waarom je huidige klanten jouw product hebben gekocht, kun je bepalen welke marketingstrategieën voor jou werken en welke mogelijks minder geschikt zijn.

Het is ook essentieel om de pijnpunten en uitdagingen van je klant te achterhalen. Zo kan je je producten en processen verbeteren, de loyaliteit vergroten en nieuwe klanten aantrekken.

Je zou dit soort klantenonderzoek kunnen doen via e-mail, een online vragenlijst of zelfs wat telemarketing. Je kunt ook feedback krijgen via reviews en door interactie met klanten op sociale media.

En natuurlijk kunnen tools zoals Google of Adobe Analytics je helpen je marketinginspanningen te richten. Ze geven je nuttige info over hoe je klanten op je website terechtkomen, welke pagina's het populairst zijn, hoelang ze op een pagina blijven, en nog zoveel meer. Deze tools kunnen je helpen om je site hierop aan te passen.

Verbeter je klantenservice

Zorg ervoor dat je de best mogelijke service biedt. Je klantenonderzoek zal je waarschijnlijk manieren tonen hoe je jouw klantenservice kan verbeteren. En als een klant zich in de steek gelaten voelt door je service, draai de situatie dan om door bijvoorbeeld een korting aan te bieden. 

Overstijg de verwachtingen en je zult merken dat je reputatie groeit, mede dankzij mond-tot-mondreclame en sociale media. Twee elementen die ervoor zullen zorgen dat nieuwe klanten worden aangetrokken.

Verhoog de klantenbinding

Wist je dat het vijf keer zoveel kost om een nieuwe klant aan te trekken dan om een bestaande klant te behouden1? Sommigen zeggen dat het zelfs meer kost. Dus klanten verliezen – en ze moeten vervangen – zal jouw bedrijfsresultaten schaden en jouw groei boycotten.

Aan de andere kant, als je jouw bestaande klanten terug kunt laten komen, zullen ze uiteindelijk meer bij je uitgeven. Een klantloyaliteitsprogramma, dat jouw klanten beloont wanneer ze bij jouw shoppen, zal helpen. Waarschijnlijk is de beste manier om dit te doen via e-mailmarketing. Eén-op-één communicatie is immers erg krachtig wanneer je klantloyaliteit wilt opbouwen.

Je kan ook overwegen om een Customer Relationship Management (CRM)-systeem te introduceren. Zo kan je gegevens over je bestaande en potentiële klanten opslaan. Dit soort tools kan je helpen om opportuniteiten te identificeren.  

Het verbeteren van de klantenbinding is een van de meest kosteneffectieve manieren om jouw bedrijf te laten groeien.

Doe research naar je concurrenten

Waarom zou je jouw concurrenten niet in jouw voordeel kunnen gebruiken? Hen onderzoeken kan je helpen jouw bedrijf te laten groeien. Kijk naar wat jouw concurrenten doen. Wat werkt er voor hen? Wat niet? Wat zeggen hun klanten in reviews? Hier kan je veel waardevolle inzichten uit gaan halen.

Ronald Frasier, een succesvolle strateeg voor bedrijfsgroei, raadt aan om platforms zoals Similarweb of AdBeat te gebruiken om meer inzichten te krijgen rond de concurrentie en hun online strategieën te ontdekken2.

Als  jouw bedrijf zich nog in zijn kinderschoenen bevindt, kan het verleidelijk zijn om de concurrentie te kopiëren. Het kan immers een snelle manier zijn om jouw bedrijf te laten groeien. Als je echter op lange termijn iets wilt betekenen, moet je jouw merk net durven te differentiëren.

Benut sociale media

De digitale wereld biedt enorme marketingmogelijkheden. Een van de meest kosteneffectieve manieren om jouw bedrijf te laten groeien, is door nieuwe klanten te bereiken op sociale media - Twitter/X, Facebook, Instagram, TikTok enzovoort.

Creëer een aanwezigheid voor jouw bedrijf. Zorg ervoor dat je regelmatig inhoud plaatst op de platforms waar jouw doelgroep zich bevindt. Je zou zelfs wat influencer marketing kunnen overwegen.

Sommige platforms geven klanten nu de mogelijkheid om producten rechtstreeks in de app aan te kopen, waardoor je nog nieuwe verkooppunten creëert.

Interactie met klanten op sociale media kan je ook een nieuwe mogelijkheid geven om aan onderzoek te doen. Je krijgt ongefilterde, eerlijke feedback. Eén ding om te onthouden: wees in je communicatiestijl steeds consistent met wat je wilt uitdragen als merk.

Netwerken, netwerken, netwerken

Het bijwonen van netwerkevenementen je bedrijf helpen groeien. Je merk is zichtbaar en de aanwezigheid kan tot nieuwe klanten leiden. Door te netwerken met mensen in je eigen branche, kun je nieuwe inzichten krijgen over hoe je jouw bedrijf kunt laten groeien. Je blijft op de hoogte over opkomende trends. Daarnaast heb je de kans om langdurige professionele relaties op te bouwen. Voel je je zelfzeker? Bied dan aan om te spreken op een netwerkevent. Op die manier kan je jouw bereik weer vergroten.

Vergeet ook niet om je netwerk op te bouwen via sociale media zoals LinkedIn.

Ga een strategisch partnerschap aan

Samenwerken met een ander bedrijf kan je helpen nieuwe klanten te bereiken. Het is een geweldige manier om jouw bedrijf te laten groeien. Een goed voorbeeld van zo'n samenwerking zijn Starbucks-coffeeshops die worden geïntegreerd in winkels, zoals Target in de VS. Terwijl Starbucks aan meer klanten kan verkopen, heeft de winkelier de klant langer in de winkel, waardoor de kans groter is dat ze kopen.

Diversifieer jouw producten of diensten

Jouw klantenonderzoek kan een behoefte of wens van een klant aan het licht brengen. Misschien zijn jouw klanten op zoek naar nieuw product, of een nieuwe variatie op een product dat je al aanbiedt. Door nieuwe of andere producten aan te bieden, kun je nieuwe klanten aantrekken. Overweeg om producten aan te bieden in verschillende prijsklassen, wanneer de aankoopprijs een barrière vormt. 

Een andere optie kan zijn om nieuwe manieren te vinden om producten of diensten die je al aanbiedt te verkopen, bijvoorbeeld door er een paar te bundelen die deel uitmaken van hetzelfde assortiment.

Breid uit naar nieuwe markten

Als je jouw producten nog niet internationaal verkoopt, is het exporteren ervan een zekere manier om jouw bedrijf te laten groeien. En als je wel al internationaal bent gegaan... Waarom niet verder uitbreiden naar andere landen?

Natuurlijk kun je kijken om nieuwe fysieke verkooppunten in het buitenland te openen, maar een webshop is vaak een eenvoudigere manier om nieuwe klanten te bereiken.

Als je jouw producten naar een nieuwe markt wilt verzenden, dan is een snelle, betrouwbare logistieke partner essentieel. Bij DHL kunnen we ervoor zorgen dat alles soepel verloopt.

Meten en aanpassen

Er is geen alternatief voor harde cijfers om te bepalen wat werkt en wat niet. Het is dus goed om prognoses en doelen te stellen in een groeiplan en deze te meten.

Wat zijn bijvoorbeeld je retentieniveaus voor en zes maanden na de start van je loyaliteitsprogramma? Als het programma je doelen niet haalt, hoe kun je het dan verfijnen zodat het dat wel doet?

Blijf monitoren, blijf updaten en aanpassen, totdat je precies hebt gevonden wat werkt.

Wees een maatschappelijk verantwoord bedrijf

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is op dit moment een hot topic binnen elk bedrijf. Veel consumenten willen uitsluitend iets te maken hebben met bedrijven die maatschappelijk verantwoord tewerk gaan. Dat betekent dat je als bedrijf manieren moet gaan zoeken om groener te worden, je producten op een duurzamere manier te produceren én iets terug te geven aan de lokale gemeenschap.

Aan de andere kant, als je bekend maakt dat je bijvoorbeeld kiest voor een logistieke partner die elektrische voertuigen gebruikt voor leveringen, of dat je bent overgestapt naar duurzame verpakkingen, of dat je werknemers vrijwilligerswerk doen en de lokale openbare ruimtes schoonmaken, dan zal dit allemaal helpen om je merk op te bouwen - en goodwill te creëren bij huidige en potentiële klanten.

Welke factoren zijn van invloed op de groei van je bedrijf?

Er zijn veel factoren die van invloed kunnen zijn op de groei van jouw bedrijf, maar volgens business.com3 zijn dit de drie belangrijkste elementen:

 • Leiderschap. Je moet de ins en outs van je bedrijfsprocessen kennen en weten hoe externe krachten deze beïnvloeden. Anders kan je jouw team niet aansturen om je inkomsten te verhogen en te groeien.
 • Management. Dit omvat de belangrijkste gebieden van het verkrijgen van financiering, middelen en fysieke en digitale infrastructuur. Hoewel het verleidelijk kan zijn om hierop te besparen, kan het jouw groei beperken. Het geld dat je investeert, zal je op termijn terugverdienen en kan je helpen kosten te dekken. Het gaat dus om een berekend risico.
 • Klantentrouw. Volgens onderzoek van de Harvard Business Review kan een boost van 5% in klantbehoud de winst met 25% tot 95% verhogen!

Hoe schrijf je stap voor stap een groeiplan? 

Als je online zoekt, vind je veel experts die verschillende opvattingen hebben over het schrijven van een groeiplan. Hieronder kan je enkele belangrijke punten terugvinden waar de meesten het over eens zijn.

Stap 1. Definieer je doelen

Bepaal je doelen op basis van hoe jij de groei van je bedrijf wilt meten.

Dat kan het uitbreiden van jouw klantenbestand zijn, het uitbreiden van jouw assortiment, het genereren van meer omzet, het behalen van hogere winsten, het veroveren van een groter marktaandeel, het aannemen van meer mensen of – hoogstwaarschijnlijk – een combinatie van meerdere van bovenstaande elementen.

Stap 2. Bepaal een tijdlijn

Sommige experts moedigen je aan om te beginnen met langetermijndoelen (bijv. 10 jaar) en dan terug te werken om je vijfjarige, driejarige, tweejarige en eenjarige doelen te bepalen. Anderen beperken een groeiplan tot één of twee jaar. Uiteindelijk is het aan jou om te beslissen hoe ver je vooruit wilt kijken.

Stap 3. Plan acties om jouw doelen te bereiken

Als je doel bijvoorbeeld is om je inkomsten te verhogen, wat zijn dan de beste manieren om dit te bereiken? Dat kan zijn door je salesteam uit te breiden met een wervingscampagne, of door het verkeer op je website te verhogen met een marketingcampagne, of door de klantenbinding te verbeteren met een loyaliteitsprogramma. Denk na over de tactieken en hulpmiddelen die je ter beschikking hebt.

Stap 4. Voeg enkele statistieken toe

Zodra je jouw doelen hebt gesteld en hebt gepland hoe je deze kunt bereiken, gebruik dan ook enkele statistieken om je succes te meten.

Probeer ze duidelijk, eenvoudig en kwantificeerbaar te houden. Als je bijvoorbeeld op lange termijn denkt: 'Ons klantenbestand binnen 10 jaar met x% vergroten', of op kortere termijn, 'De omzet binnen twee jaar met x% verhogen' of 'Binnen een jaar uitbreiden naar x nieuwe landen'.

Voeg ook statistieken toe aan de kleinere actiepunten. Dat kan bijvoorbeeld zijn: 'Voer een wervingscampagne die x nieuwe medewerkers binnenhaalt' of 'Voer een loyaliteitsprogramma uit dat de retentie met x procent verhoogt'.

Stap 5. Onderzoek en stuur bij waar nodig

Als je eenmaal je doelen hebt gedefinieerd, een tijdlijn hebt bepaald en enkele statistieken hebt toegevoegd, moet je controleren of alles haalbaar is. Doe wat onderzoek binnen je sector en bij je huidige en potentiële klanten.

Dit zal je helpen om je doelen voor jezelf te rechtvaardigen, ze indien nodig aan te passen en te zorgen voor een realistische tijdlijn om ze te bereiken.

Stap 6. Financiering instellen

Je zult moeten onderzoeken hoeveel jouw groeiplan zal kosten om uit te voeren. Dan moet je zorgen voor een kapitaalinvestering of intern een budget opzij zetten.

Stap 7. Voer jouw groeiplan uit!

women gathered around a table having a discussion

Hoe bedrijfsgroei op zes verschillende manieren meten

Je hebt misschien jouw favoriete manieren gekozen om bedrijfsgroei te meten, maar het is nog steeds zinvol om een compleet beeld te krijgen. Houd bij het controleren van je voortgang rekening met de volgende zes maatregelen:

 1. Omzet: Omzet is een veelgebruikte maatstaf voor bedrijfsgroei. Vergeet echter niet om het in evenwicht te brengen met uitgaven, want meer geld verdienen betekent vaak ook meer uitgeven.
 2. Winst: dit is een betere indicator dan omzet. Een groeiende winstvoet is wenselijk, maar zelfs als de groei minimaal is, is het belangrijk dat je bedrijf een gezonde winstmarge heeft. Voor nieuwe bedrijven is een snelle groei van de winstgevendheid echter van vitaal belang.
 3. Marktaandeel: voor nieuwe bedrijven is het belangrijk om het marktaandeel snel te laten groeien ten opzichte van de concurrentie. Anders wordt het moeilijk om de verkoop te stimuleren.
 4. Klantenwerving: een goede manier om het marktaandeel te vergroten, is door te focussen op het genereren van leads en het verkoopvolume - wat uiteraard ook de omzet doet groeien.
 5. Klantbehoud: het is veel goedkoper om een klant te behouden dan om een nieuwe klant te werven. Retentie moet dus een belangrijk aandachtspunt en maatstaf zijn. Alleen als je jouw huidige klanten behoudt, zult je groeien door nieuwe klanten te werven.
 6. Aantal medewerkers: natuurlijk heb je genoeg medewerkers nodig om je bedrijf te laten groeien. Maar je moet dit afwegen tegen hoeveel je team kost en dit nauwlettend in de gaten houden.

Met een DHL Express zakelijke account krijg je advies van onze internationale experts over de groei van uw kmo.