#KisvállalatiTanácsadás

Hogyan juthatsz finanszírozáshoz vállalkozásod számára?

Olvasási idő: 6 perc
Megosztás
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
Smart Share Buttons Icon Megosztás
Woman rock climbing

Nem számít, mit csinál, gyárt vagy értékesít a vállalkozásod, van egy dolog, amire minden vállalkozásnak szüksége van - pénz. Mindenkinek el kell kezdenie valahol, ezért itt van útmutatónk a legjobb lehetőségekről , hogy megkapd a startupod által megérdemelt finanszírozást.

Szükségem van finanszírozásra?

Ha még csak most kezdted, akkor a válasz többnyire az, hogy "igen, igen". Egy tipikus startup növekedési görbéje nulláról indul és hamarosan merül, mivel pénzt költenek a létrehozásra. Csak ekkor kezdődhet meg az értékesítés, és a növekedési görbe elkezdhet visszakúszni nullára, és remélhetőleg jóval fölé. Egy kisvállalkozást saját forrásokkal finanszírozhatsz, más néven bootstrapping , de a haladás lassú lesz. A többihez befektetési tőkére lesz szükséged az utazás elindításához. Ez segít támogatni az olyan alapvető üzleti tevékenységeket, mint a személyzet, a termékfejlesztés, a szellemi tulajdon és a marketing. Ezek nélkül a legtöbb vállalat nem megy sehova.

Mennyi ideig tart a finanszírozási folyamat?

"Összesen hat-tíz hónapig, attól kezdve, hogy eldöntjük, hogy finanszírozásra van szükségünk, egészen addig, hogy ténylegesen megkapjuk a pénzt" - mondja Tony Brookes, akinek az Egyesült Királyságban működő elemző startupja , a didici1 már biztosította a korai befektetést, és úton van a következő finanszírozási kör felé. "Természetesen sokkal tovább tarthat.  Lehet, hogy egy befektetési brókernek, majd a befektetőnek szól - akár három vagy négy különböző találkozón. Időbe telhet. De ez érthető. Mindjárt kapsz egy csomó pénzt valaki mástól."  Ami jól hangzik, de: "Nem vagy jogosult valaki más pénzére. Ki kell érdemelned."  Szóval, hogyan szerezheted meg ezt a legfontosabb készpénzt? A következő lehetőségek közül választhatsz:

Hogyan lehet üzleti finanszírozást szerezni

1. Finanszírozd magad

A bootstrapping – "húzd fel magad a csizmaszíjnál" – rendkívül népszerű, mert senki másnak nem felelsz, csak magadnak. Ön 100% -ban megtartja vállalkozásának irányítását, és nem tartozik egy befektetőnek vagy hitelnyújtónak. A felfogások ellenére a sikeres cégek 80% -a így épül fel, saját pénzük felhasználásával. Az átlagos induló tőke mindössze 10 ezer dollár.

Mondj egy példát: Tough Mudder, a szabadtéri akadálypálya és versenytársaság. Az alapítók 7 ezer dollárt tettek fel saját pénzükből, és globális, több millió dolláros üzletet építettek fel a jegyek előzetes eladásával és a pénz akadálypályáik elrendezésébe történő befektetésével. A többi szájról szájra terjed.

A legjobb: Bármely indítás. Mindaddig, amíg megvan a készpénz.

Man writing in business journal

2. Közösségi alap

A közösségi finanszírozási webhelyek segítenek (általában kicsi) készpénzbefektetések megszerzésében a világ minden tájáról. A leghíresebb példák általában egyedi vagy hiánypótló fogyasztási cikkek, amelyeket a nagyobb vállalkozások túl kockázatosnak tarthatnak. Vannak olyan globális vállalatok, amelyek közösségi finanszírozási oldalakon indultak - a népszerű webhelyek közé tartozik a Kickstarter, az IndieGoGo, a Patreon, az AngelList és a GoFundMe.

Mondj egy példát: A Cards Against Humanity, a csavaros humorú kártyajáték 15 ezer dolláros finanszírozást szerzett a Kickstarteren keresztül, és végül több millió dolláros üzletet épített.

A legjobb: "Kisebb befektetések vagy kockázatosabb ötletek" - mondja Tony Brookes, a didici alapítója.

3. Kérdezd meg a bankod

A régimódi megközelítés. A banki hitelek kamatot számítanak fel, így többet fogsz visszafizetni, mint amennyit kölcsönöztél - de ha vállalkozásod sikeres, ez nem jelenthet problémát. A kamatköltségek azt jelentik, hogy a bank nem vesz fel tőkét a vállalkozásodba. Hatalmas előny, ha 100% -ban meg akarod tartani vállalkozásod irányítását. A bankok még magasabb követelményeket támasztanak, mint a legtöbb angyalbefektető, ezért győződj meg róla, hogy minden i-t pontozott és minden t-t áthúzott. A szilárd üzleti terv elengedhetetlen. A vízzáró üzleti terv létrehozásának jobb megértése érdekében tekintse meg átfogó útmutatónkat.

Mondj egy példát: Bár kiment a divatból, néhány nagy név - például a Starbucks és a The Body Shop - kölcsönnel indult.

A legjobb: A bevált vállalkozások vagy az alacsony rezsiköltségű egyszemélyes műveletek a legvalószínűbb, hogy sikeresek lesznek banki hitel igénylésekor. 
 

4. Szerezzen magvető befektetést

A magvető befektetés készpénzt helyez a kezdő vállalkozásokba abban a reményben, hogy később növekedni fognak és eredményeket hoznak. Annak ellenére, hogy "családi és baráti befektetésként" ismert, ez nem jelenti azt, hogy a szakmai befektetők, a részvényalapok és a bank nem vehetnek részt. Akárkik is ők, várnak valamit cserébe. Ez lehet az üzlet egy része, amelyet később nyereséggel értékesíthetnek, feltételezve, hogy a vállalat túlnőtt azon a ponton, ahol befektettek.

A legjobb: Ambiciózus, korai szakaszban lévő induló vállalkozások.

Plants growing through soil

Inkubátorok vagy akcelerátorok? Mi a különbség?

  • Az inkubátorok az ötleteket induló vállalkozásokká alakítják. Ideális vállalkozók számára a cégalapítás legelső szakaszában
  • Az akcelerátorok az induló vállalkozásokat növekvő vállalkozásokká alakítják. Intenzív útmutatást és/vagy befektetést kínálnak a gyors növekedés beindításához
     

2021 elején a Talkshoplive2, egy élőben közvetített közösségi vásárlási hálózat magvető finanszírozást használt fel a kereskedők és az ügyfelek növekvő keresletének kielégítésére és globális elérhetőségének bővítésére. A vállalat gyors növekedést élvezett a világjárvány által kiváltott e-kereskedelmi fellendülés közepette. 

5. Keress egy angyalbefektetőt

Az angyalbefektetők jöhetnek a vetési szakaszban, vagy valamivel később a vállalkozás korai életében. Az angyalbefektető általában olyan személy, aki saját forrásait helyezi el, nem pedig egy csoport vagy kockázatitőke-társaság (amely az összevont alapokat irányítja). Minden formában és méretben elérhetők - a saját családtagjaitól a magas nettó vagyonú egyénekig vagy nyugdíjas vezérigazgatókig. Online is kereshet angyalbefektetési hálózati csoportokat és szervezeteket a környéken.

A legjobb: Bármilyen korú induló vállalkozások.

6. Kockázati tőke keresése

Itt az ideje a nagyágyúknak. Bár kevés kisvállalkozás igényel bármilyen kockázatitőke-befektetést, az induló vállalkozások, akik át akarják venni a világot, hét számjegyű vagy még több összeget keresnek. 2019-ben a kockázatitőke-ipar 136,5 milliárd dollárt bukott amerikai székhelyű vállalatokba, miközben 252 ügylet volt több mint 100 millió dollár értékben 4. A vállalkozás finanszírozási szakaszait A, B sorozat stb. címkével látják el - attól függően, hogy melyik szakaszban vannak - , és itt megtudhatod , hol találhatsz befektetőket.

Mondj egy példát: Az európai startup szcéna egyik kedvence, a Deliveroo nemrég biztosította F sorozatú finanszírozását. Nyolc VC együttesen 385 millió dollárt fektetett be.

A legjobb: Szuper ambiciózus induló vállalkozások vagy bármilyen méretű, gyorsan növekvő vállalatok .

Didici Tony Brookes tanácsát adja a finanszírozás biztosításához:

1. Soha nem vagy jogosult befektetésre – meg kell keresned. Építs bizalmat minden szakaszban

2. Kezdd a végén, és dolgozz visszafelé – mi a kilépési stratégiája? Dolgozz visszafelé. Bármit is csinálsz, ne helyezz irreális értékeket a vállalkozásodba

3. Mindig törekedj arra, hogy hasonló gondolkodású befektetőkkel dolgozz együtt - a befektetőnek meg kell osztania a vállalattal kapcsolatos elképzeléseit

4. Úgy nézz ki és viselkedj, mint az a vállalkozás, amely lenni szeretnél - győződj meg arról, hogy minden dokumentumod szépen és következetesen formázott, és tudd, milyen rendszereket, azaz CRM platformokat stb. kívánsz használni

5. Legyél fogékony a visszajelzésekre és a javaslatokra – nem kell azt tenned, amit mondanak, de van tapasztalat, amelyből profitálhatsz